Kaizen 06.02.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Temperatura wywiewu to wypadkowa średniej temperatury w domu. Nie, nie jest to średnia temperatura w domu. Wywiewy masz w pomieszczeniach najcieplejszych. Do tego wywiewy standardowo są pod sufitem. W zależności od źródeł ciepła (nie tylko ogrzewanie - odpalona kuchenka czy kąpiel) może być jeszcze najwyższą temperaturą w tym najcieplejszym pomieszczeniu. Więc wywiew to szybciej maksymalna temperatura, niż średnia (czy może dokładniej średnia z najcieplejszych miejsc). U mnie teraz średnio jest 21,5 stopnia a na wywiewie 19.6. czyli w sumie 2 stopnie mniej. U mnie tak wygląda porównanie temperatury w sypialni w której jest zaparkowany czujnik MobileBME (z nawiewem oczywiście) z temperaturą wywiewu na króćcu rekuperatora (jeszcze jest zaniżona, bo mam kilka odcinków rur niezaizolowanych). Widać tu też ciekawą rzecz - 13-15 chodziła klima w odległym salonie. Trochę podbiło to temperaturę w sypialni. Ale znacznie bardziej podbiło to temperaturę na wywiewie. Stąd grzanie klimą nie jest aż tak oszczędne, jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Bo ciepłe powietrze idzie do góry i szybko wylatuje wentylacją. Niby reku odzyskuje to ciepło - ale tylko częściowo. Przy grzaniu podłogi ciepło nie wylatuje tak szybko anemostatami wywiewnymi. Edytowane 6 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.02.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Nie do końca się zgodzę z tym twierdzeniem. Jeśli w łazience mam 23 stopnie, a 2 pokojach 21,5, a cały strumień powietrza wywiewanego z piętra płynie przez łazienkę - czyli jakieś 100m3/h to ten strumień w łazience ogrzeje się do 23 stopni?Temperatura to nie tylko temperatura samego powietrza ale także promieniowanie źródeł ciepła - podłogi, ścian, czy grzejników. Dlatego polemizowalbym nad tym stwierdzeniem, że to wypadkowa najwyższych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.02.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Mnie aż takie detale w sumie nie interesują Nawet nie wiedziałem, że gdzieś się daje datę wymiany filtrów. U mnie póki co od 23 pazdziernika te same filtry. Wentylacja przepuszcza od 150 do 200m3/h. Poki co anemostaty nie krzycza, ze wymiana konieczna Ale sa juz brudne jesli chodzi o wizualna inspekcje. Jeszcze tylko małe sprostowanie, bo od 2h kombinowałem czemu nie zwraca mi tej wymiany filtrów. A trzeba było do instrukcji zajrzeć To jest na podstawie presostatów, chyba, że ich nie ma i manualnie zresetujesz datę wymiany. Ale to i tak nie jest data następnej wymiany. Są natomiast alarmy E250 i E252 informujące o konieczności wymiany filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.02.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 To teraz wszystko się zgadza. Jak są presostaty to raz na dobę robi test na max mocy. Jeśli presostat wtedy zadziała, to pokaże komunikat. Tak jak pisałem, póki co trwałość filtrów naprawdę spoko. A dom póki co przy drodze gruntowej, dookoła inne budowy i kurzu jest naprawdę dużo. W domu za to jest go bardzo mało. Tylko tyle co bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.02.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Wydaje mi się, że ten test robi raz na tydzień. Domyślnie w poniedziałek w południe chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Jeśli w łazience mam 23 stopnie, a 2 pokojach 21,5, a cały strumień powietrza wywiewanego z piętra płynie przez łazienkę - czyli jakieś 100m3/h to ten strumień w łazience ogrzeje się do 23 stopni? Nie rozumiem pytania. Pytasz, czy jak masz temperaturę w łazience 23* to powietrze ma temperaturę 23*? Dlatego polemizowalbym nad tym stwierdzeniem, że to wypadkowa najwyższych temperatur. Czyli twierdzisz, że magicznym sposobem powietrze z teleportuje się i trafia do króćca "wywiew" w reku z każdego pomieszczenia mając temperaturę z tego pomieszczenia nawet, jak nie ma w nim wywiewu i tym sposobem reku pokazuje temperaturę średnią z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Piszę o tym, że temperatura powietrza nie zawsze równa jest temperaturze, którą odczytuje czujnik. Żadnym magicznym sposobem. Tak jak napisałem wyżej - choć temperatura powietrza będzie niższa, to w przypadku gdy źródło ciepła będzie promieniowało, człowiek, a także czujnik temperatury będzie to odbierał jako wyższą temperaturę. Rozumiem, że według Twojej teorii, powietrze z całego domu ogrzewane jest w łazienkach o różnice między łazienką, a resztą domu? Myślę, że to jednak bardziej złożony proces, a straty najlepiej byłoby zmierzyć tym samym termometrem np w nawiewniku, skrzynce rozpreznej i przed rekuperatorem. Wszystkie te czujniki - w pompach ciepła, rekuperatorach, pokazują zupełnie inne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Piszę o tym, że temperatura powietrza nie zawsze równa jest temperaturze, którą odczytuje czujnik. To co odczytuje czujnik? w przypadku gdy źródło ciepła będzie promieniowało, człowiek, a także czujnik temperatury będzie to odbierał jako wyższą temperaturę. Zakładam (może błędnie?) że czujniki są osłonięte przed promieniowaniem podczerwonym. Jakie znasz czujniki, co nie mają obudowy zabezpieczającej przed tym? Ja nie znam. Ja używam takich czujników: Jak niby promieniowanie ma się dostać przez metalową obudowę? W reku mam wyższe temperatury - a te czujniki mam zamknięte wewnątrz rekuperatora o metalowej obudowie. Więc nawet gdyby reku był "ostrzeliwany" promiennikiem podczerwieni, to czyjniki byłyby przed tym zabezpieczone - a to przecież reku na wywiewie pokazuje wyższą temperaturę, niż czujnik w sypialni. Rozumiem, że według Twojej teorii, powietrze z całego domu ogrzewane jest w łazienkach o różnice między łazienką, a resztą domu? U mnie jest jeszcze wywiew w kuchni (gdzie nie mam ustawionej wyższej temperatury - ale często jest wyższa, tak jak teraz, bo chodzi piekarnik i gotują się kości dla psa). Mam też wywiew w pomieszczeniu technicznym - gdzie w ogóle nie mam ogrzewania i jest to najzimniejsze pomieszczenie w domu (ale ogrzewane powietrzem zasysanym z innych części domu, stratami bojlera, rekuperatora i innymi urządzeniami, które w nim stoją). I pomimo tego najzimniejszego pomieszczenia wykresy jak podawałem. Edytowane 6 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
afsdfwerf 09.02.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Czy wiecie moze czy do AirPacka Home 400v wraz z dodatkowym filtrem F8 da się dodac jakis filtr weglowy do usuwania brzydkich zapachow (smrodu ? Jesli tak to mozecie podac jakis model sprzetu ktory mozna dokupic do takiej instalacji? Widze ze Thessla nie ma w ofercie takiego modulu. Drugie pytanie, Czy modul CF jakos realnie usprawnia prace tego rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robula2007 10.02.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Tak jak pisałem, póki co trwałość filtrów naprawdę spoko. A dom póki co przy drodze gruntowej, dookoła inne budowy i kurzu jest naprawdę dużo. Mam taką sama lokalizację, droga gruntowa. Jak sucho na drodze to kurz nieziemski lata. Filtry wytrzymały 6 lub7 miesiecy. Jeszcze w międzyczasie odkurzaczem je czyściłem i na jakiś czas pomogło. Jak następnym razem reku zgłosił, że filtry do wymiany to już założyłem nowe. 156zł za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 10.02.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 u mnie też droga gruntowa i kurzu tyle, że oddychać nie idzie jak auto przejedzie Na czerpni mam taką około metrową skarpete A w domu na anemostatach takie same ale w mniejszej wersji Jakby to wszystko co ląduje na tych filtrach było w reku to chyba bym je wymieniał co miesiąc... Filtry w reku wystarczają na minimum rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tzi00 17.02.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Hej, kto ma za sobą wymianę łożysk w centrali 400h ? Chyba nie da się wyciągnąć wentylatora bez roznitowania boków ? Mam paskudny dostęp i wolę zrobić wywiad zanim go ściągnę i wypatroszę. Po 5 latach jedno szumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tzi00 24.02.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 To sam sobie odpowiem: 50 nitów 3,2mm, 4 łożyska 608Z i silikon bezzapachowy. Po roznitowaniu boków sama wymiana łożysk bezproblemowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.02.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Stare miały bardzo duże luzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 25.02.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 A czy dałoby się wymienić łożyska bez sciągania tego klamota ze ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tzi00 25.02.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Konieczny dostęp z obu boków i to ze sporym zapasem ( roznitowanie, wyciągnięcie wentylatora ) więc jak wisi i jeden bok przylega - nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 28.02.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Ok, wielkie dzięki za odpowiedź. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 11.03.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Przez modbus. Producent udostępnia takie dane na prośbę. Wtedy poprzez port komunikacyjny można sobie pobrać czy wysłać dane. Jest tylko jedno ale - ograniczona liczba portów komunikacyjnych. Np mając moduł CF oraz Air++ albo AirMobile nie zostaje wolny slot. Nowe modele central mają już inaczej to zrobione. Jest też opcja modbus dividera, ale nie wiem czy już jest w sprzedaży. Widzę w cenniku modbus divider za 324zł netto. Mam Air++ oraz CF, więc bez dividera się nie obędzie jeżeli chciałbym to spiąć z Home Assistantem. Pytanie z mojej strony czy zdobytą wiedzę traktujesz jako swój prywatny dorobek czy masz spisaną jakąś dokumentację/notatki? Wynajdywać koła od nowa mi się nie chce, już i tak mam ledwo czasu na spinanie HA z monitoringiem/zigbee2mqtt/flashowaniem tasmoty na sonoffach i innymi gadżetami. Modbusa kompletnie nie znam i studiowanie tego od zera zwyczajnie mi się nie widzi. Inna sprawa, gdyby było na czym się wzorować i tylko wprowadzić przeróbki pod siebie. Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach jest to wiedza bardzo cenna i jeżeli nie masz ochoty się nią dzielić to w pełni to rozumiem i pozostanę przy spięciu tego po najniższej linii oporu tj. sonoff mini wpięty w wejście wyzwalające wietrzenie + przycisk wietrzenie w HA + automatyka wyzwalająca wietrzenie samoczynnie gdy wilgotność w łazienkach przekroczy dany próg. Chociaż w sumie jak tak myślę to oprócz automatyzacji wietrzenia zależy mi jeszcze tylko na wykresach temperaturowych i obliczaniu sprawności w czasie rzeczywtistym, które na dobrą sprawę można by załatwić arduino z podpiętymi trzema czujkami dht, całość zamknęła by się w 50zł tylko trzeba by jakoś sensownie kabelki w centrali pociągnąć... Może wartało by pójść w to i zaoszczędzić 350zł... Edytowane 11 Marca 2020 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.norge 16.03.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Cześć. Jaki rekuperator do domku jednorodzinnego parterowego o powierzchni 262m2 i kubaturze 840m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 16.03.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Dobry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts