Owczar 25.05.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Myślę, że męczenie nic nie da, bo po prostu nie mają takiego rekordu i odczytują go w ten sam sposób. Zresztą miałoby to sens. Taki jest właśnie plan. Mam ponumerowane wszystkie rekordy, teraz tylko użyć template, żeby to skleić w całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.05.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Coś muszą mieć, bo rejestrach nie ma nawet skalibrowanej wydajności, czyli m3/h przy 100%'od czego można zacząć liczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 27.05.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) czy spotkał się ktoś w swojej Thessli z takim czymś?Wcześniej pisaliśmy, o tym, żeby temperatura nawiewu się zwiększyła to warto robić wietrzenie.Teraz mam efekt odwrotny (prefiltry czyste, filtry wymianiane ok 6 msc temu, czerpnia czysta), przy włączonym wietrzeniu temperatura spada o nawet 8 stopni! Co to może być? Edytowane 27 Maja 2020 przez mestrekamcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Teraz mam efekt odwrotny (prefiltry czyste, filtry wymianiane ok 6 msc temu, czerpnia czysta), przy włączonym wietrzeniu temperatura spada o nawet 8 stopni! Co to może być? Oczywista oczywistość. Nie widziałeś wykresu sprawności? Coś takiego jest na stronie TG: http://thesslagreen.com/wp-content/uploads/Charakterystyki-AirPack-Home-300h.png Mogą też być dodatkowe czynniki to potęgujące - jak np. słabo zaizolowana rura do czerpni i przy wolniejszym przepływie powietrze bardziej się nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 27.05.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 przyznam szczerze, że nie potrafię rozczytać wykresów. Rura czerpni jest bardzo dobrze zaizolowana, reku działa na 30% cały czas. Możesz jakoś prościej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.05.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Chodziło o to, że przy małej wymianie woda zostaje na wymienniku i zmniejsza się sprawność. Krótkie, kilkuminutowe wietrzenie ma na celu "przedmuchanie" wymiennika z tej wody w celu poprawy sprawności. Natomiast w trakcie samego wietrzenia zwiększenia temperatury nawiewy bym się raczej nie spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 28.05.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Co myślicie o włożeniu jonizatora do thessli airpack home? Na tej samej zasadzie jak w centralach o3ozon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 29.05.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 dzięki za wyjaśnienie agb i kaizen na priv.Co z wymiennikiem? czy myjecie go wodą i pozostawiacie do wyschnięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.05.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Nic z nim nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.05.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Co z wymiennikiem? czy myjecie go wodą i pozostawiacie do wyschnięcia? Po roku u mnie wygląda tak: Czerpnia: Wywiew: Nie widzę potrzeby czyszczenia. Pewnie jeszcze przez wiele lat nie będę widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 29.05.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 jeśli dba się o filtry to i wymiennik nie oberwie.. dzięki chłopaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 01.06.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Czy nagrzewnice wstępne w reku często się psują? W sąsiednim wątku John zasiał takie obawy pisząc, że Thesla ma tanie grzałki oporowe zamiast nowoczesnych PTC (jak Zehnder czy Reqnet) ze względu na koszty wymiany. Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat - tu jest duzo na temat Thesli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 05.06.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Mi instalator powiedział żeby raz w roku wypłukać sobie w słoneczny dzień wymiennik wodą, ale po 8 miesiącach woda która z niego wypłynęła nadawała by się na herbatę, przynajmniej wizualnie, więc przypomnienie ustawiłem na co 2 lata. Montowałem początkiem grudnia, więc załapałem się na sezon śmierdziuchowy. Co do zużycia to wychodzi średnio 0,6kWh dziennie w trybie letnim - 25% (87m3/h) przez dzień i 40% (140m3/h) w nocy + kilka wietrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.06.2020 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Masz pomiar zużycia dla tych wszystkich urządzeń z listy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 05.06.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Tak, z Sonoffów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.06.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Zużycie energii Thesslagreen Airpack Home 400h przez 2,5 roku 721 kWh. Nigdy nie zmieniane filtry M5 rekuperatora. Zmiana prefiltrów G3 czerpni i wyrzutni średnio co 3 miesiące, zmiana prefiltrów G4 czerpni i wyrzutni raz na rok. Koszt wymiany filtrów przez 2,5 roku poniżej 20 zł. Świeżo wymienione prefiltry przy przepływie 80m3/h to pobór mocy na poziomie 22W. Zużyte to np 30W. Zapomniane przez pół roku to szum i pobór 65W. Ta metoda pomiaru jest skuteczniejsza niż presostaty rekuperatora. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.06.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Czym się objawia jej skuteczniejszość jeśli presostat działa jak należy i centrala sama zgłasza konieczność wymiany? Wzrost zużycia energii to już czynnik wtórny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 13.06.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Czy ma ktoś link do sklepu internetowego z czujnikami wilgotności i CO2 do thessli? (home 650H jak to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.06.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Możesz je zamówić przez dowolnego dystrybutora. Ale z tego co wiem, to tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 15.06.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Czym się objawia jej skuteczniejszość jeśli presostat działa jak należy i centrala sama zgłasza konieczność wymiany? Wzrost zużycia energii to już czynnik wtórny. Może ktoś wyjaśnić jak działa presostat filtra? Opory przepływu powietrza przez filtr zmieniają się znacznie wraz ze zmianami strumienia przepływu. Czysty filtr przy 400m3/h ma pewnie większe opory niż zużyty przy 100 m3/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts