djcargo 13.11.2022 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 W moim Air++ denerwował mnie brak możliwości ustawienia czasu świecenia ekranu (chyba była to na stałe ustawiona minuta). I potem w nocy, sprawdzając jak pracuje instalacja, ekran mi świecił po domu przez ten czas. Po kontakcie z serwisem okazało się, że jest nowy soft, który pozwala na ustawienie tego czasu. Dogadałem się, że wgrają mi go bezpłatnie, tylko musiałem im wysłać Air'a. Chłopaki b. szybko odesłali mi go, więc nie miałem panelu 3 lub 4 dni. W tym czasie rekuperator chodził tak jak go zaprogramowałem, tylko oczywiście nie było dostępu do ręcznego wietrzenia itd. Zastanawiam się jakie nowości pojawiły się od tego czasu w sofcie. Przydałaby się taka pierdółka jak "zaznacz wszystkie dni tygodnia" przy ustawianiu programów, bo za każdym razem gdy tam coś zmieniam, muszę ręcznie zaznaczyć każdy dzień tygodnia. Na szczęście drobne regulacje wprowadzam bardzo rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcargo 14.11.2022 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Przepraszam, było na stałe podświetlanie przez długie 5 minut. Teraz można to zmienić i minimum to minuta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 14.11.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 O fajnie, a gdzie ta opcja? Raczej jej nie mam ale może nie dotarłem tam.Podasz wersję softu jaką Ci wgrali (po kliknięciu napisu thessla na głównym)? Ja mam 3.53 wgrywali mi na wiosnę jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.11.2022 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam Panowie. Pytanie do posiadaczy CleanBoxa od thessli , jest tam kabel do czego on służy.Pytam jako laik mam ten filtr lecz nie jest on podłączony do centrali.Dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.11.2022 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Presostat. Z mojego doświadczenia bezużyteczny. Obniżyłem ciśnienie różnicowe na 50Pa i na filtrach f8 nawet po roku nie zaskoczył, a sam filtr puszczal już sporo syfu. Jeśli masz mniejszego clean boxa, to ustaw na 25Pa. Można podłączyć do centrali ale chyba tylko jak masz expansion board. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 15.11.2022 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Miał ktoś do czynienia z elektrycznym heatboxem? Rok się kończy, ponad 1MWh nadprodukcji z paneli, w przyszłym roku chyba CWU przerzucę na grzanie prądem, a jeszcze teraz widzę że można grzać nawiew w domu. Nie jestem fanem ogrzewania powietrzem, a przynajmniej klimatyzatorem bo jest to dla mnie bardzo niekomfortowe i nieprzyjemne, aczkolwiek on dmucha stosunkowo mocno i dużo cieplejszym powietrzem. Jak by tutaj nastawić sobie 21 czy 22C to może komfort nie uległ by pogorszeniu szło by trochę dogrzać zieloną energią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.11.2022 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Presostat. Z mojego doświadczenia bezużyteczny. Obniżyłem ciśnienie różnicowe na 50Pa i na filtrach f8 nawet po roku nie zaskoczył, a sam filtr puszczal już sporo syfu. Jeśli masz mniejszego clean boxa, to ustaw na 25Pa. Można podłączyć do centrali ale chyba tylko jak masz expansion board. Czyli moduł Expansion przyjmuje informację od presostatu z cleanboxa i daje mi info na sterownik Air++ lub Air mobile ze filtr jest juz zabrudzony, tak to rozumiem.... Posiadam na nawiewie Clenboxa XL i w takim razie pozostaje mi organoleptycznie co jakiś czas sprawdzać jakość filtrów. Dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.11.2022 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Pytanie gdzie znajdę opis działania nagrzewnicy ERV są tam 2 tryby .tryb nagrzewnicy widzę tylko na sterowniku Air ++ brak go w Air mobile.W tej chwili mam ustawiony tryb 2.AirPacka mam na ocieplonym poddaszu podłączyłem go pod gniazdko gosunda i widzę ze nagrzewnica działa jak powietrze w czerpni spada do około 6 stopni C.widzę taką sinusoidę rekuperator pobiera od 30 wat potem 120 wat 300 i potem znowu spada na 30 .Czy to normalne zachowanie od tak po prostu podgrzewa sobie nawiewane powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 16.11.2022 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Instalator mówił mi coś, że po zamontowaniu rekuperatora Thessla producent przysyła jakiś kod który jest potrzebny do poprawnego ustawienia urządzenia. Prawda to? Był na szkoleniu u nich w fabryce i takie coś mi przekazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.11.2022 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Kod instalatora, który daje dostęp do ustawień zaawansowanych. Instalator powinien mieć go od thessli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 16.11.2022 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Ok to pewnie o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 17.11.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Kod instalatora, który daje dostęp do ustawień zaawansowanych. Instalator powinien mieć go od thessli. Rozwijając - kodów jest kilka, ja miałem do czynienia z trzema. - 4 cyfrowy kod instalatora - 4 cyfrowy kod serwisanta - 6 cyfrowy jednorazowy kod aktywujący urządzenie, zabezpieczający przed nieopłaceniem faktury Edytowane 21 Listopada 2022 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.11.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Dzięki.Ten jednorazowy kod to na jakiej zasadzie to działa. Po zamontowaniu urządzenia instalator dzwoni na infolinię żeby podali kod bo bez niego urządzenie się nie włącza? Gorzej jak hurtownia nie zapłaciła fabryce za rekuperator:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 18.11.2022 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Przy uruchomieniu nie miałem z nim do czynienia także raczej nie, natomiast gdy serwisant wymieniał mi płytę główną to po skończonej pracy się pożegnał i odjechał do siedziby oddalonej o 150km, mówiąc że dokumenty i faktura przyjdą na maila. Jak opłaciłem to podali mi kod aktywacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imp88 26.11.2022 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Cześć Thesslareen AirPack 400V enthalpy ze sterownikiem air++. Wyskoczył mi ostatnio błąd: E202 awaria układu sterowania nagrzewnicy wtórnej. Jakieś pomysły? Czy rzeczywiście trzeba wzywać serwisanta? Reku na poddaszu nieużytkowym, nieocieplonym, w skrzynce ze styro 20cm, kanały czerpni i wyrzutni ocieplone od 10 do 20cm wełny (jak będzie czas to wszystko będzie 20cm ocieplone). Wentylacja robiona samemu, reku też uruchamiany przeze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 29.11.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Myślicie że podniesienie temp FPX na 2-3C to dobry pomysł aby wykorzystać energię zmagazynowaną u dostawcy czy szkoda męczyć rekuperator/grzałkę aż tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.11.2022 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 U mnie fabrycznie była na 3. Gorzej, że korzyści z tego znikome. Grzałka wtórna miałaby większy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 19.12.2022 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Mailowałem z Thesslą, okazuje się że dodatkowa nagrzewnica nie jest taka fajna jak FPX. Ma minimalny dosyć duży przepływ (chyba 170m3) aby się nie przegrzać czyli najwyraźniej nie potrafi modulować co 1% jak wbudowana nagrzewnica. A szkoda bo ustawienie np. 20C na nawiewie pewnie nieco odciążyło by kocioł CO, nie mówię że nagrzewnica spłaciła by się w 1-2-3 sezony ale to prosta konstrukcja, więc raczej ostatecznie wyszła by na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 A szkoda bo ustawienie np. 20C na nawiewie pewnie nieco odciążyło by kocioł CO, nie mówię że nagrzewnica spłaciła by się w 1-2-3 sezony ale to prosta konstrukcja, więc raczej ostatecznie wyszła by na plus. IMO nie ma sensu dogrzewanie powietrza. Zdecydowanie wolałbym cieplejsza podłogę, niż powietrze (przyjemniej, jak cieplej w nogi). Ekonomia grzania powietrza prądem też znacznie mniejsza, niż tym samym prądem podłogi (ze względu na akumulację, a więc grzanie wyłącznie albo prawie wyłącznie w taniej strefie). Więc jakim cudem miałaby przynosić jakiekolwiek oszczędności nawet względem zwykłej grzałki włożonej w rurę na zasilaniu podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 20.12.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 CześćJak sprawdzić na ile mam FPX ustawione ? (Jest jakieś "głebsze" menu żeby to zobaczyć?)Pytam, bo zauważyłem, że czasem dogrzewa mi nawet przy +1*, a pamiętam jak prosiłem instalatorów żeby mi obniżyli start do -2*C (ktoś kiedyś w któryms temacie testował, że do -3* i tak nie zamarza wymiennik więc po co dogrzewać za wcześnie.....), ale nie weryfikowałęm tego później ufając im ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts