_John 17.03.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) To w zimie wyłączasz? Nawet jak przypalisz mleko i zjesz coś, co zaszkodzi? Nadmiar wilgoci to sobie usuwam klimą. Od wentylacji oczekują dostarczania świeżego powietrza (bogatego w tlen i bez smrodów) i oddalenia ode mnie aromatów po dwójce, przypalonym mleku i innych niefajnych zapachów, oparów różnych substancji używanych w domu - no, generalnie dostarczenia tego, czym chcę oddychać i oddalenia ode mnie tego, czym oddychać nie chcę. To jest podstawowa Wentylacja pracuje cały czas. W pozostałych sprawach nie pomogę, bo podpieram się normami PN-EN, DIN i najczęściej ANSI bo mają tam największe doświadczenie. Bez zagłębiania się w liczby ogólnie przyjętą normą jest stwierdzenie: "Wentylacja usuwając nadmiar wilgoci dostarcza wystarczającą ilość powietrza świeżego" Czasem zdarzają się przypadki indywidualne. Edytowane 17 Marca 2017 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superp77 17.03.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Pisałem do Thessli Green w sprawie odzysku wilgoci w nowej serii central oraz wymienników entalpicznych. Otrzymałem taką odpowiedz: "Dzień dobryProwadzimy obecnie prace nad nową liną central. Planowany termin wprowadzenia do oferty to przełom maj - czerwca 2017.Wymienników entalpicznych nie planujemy wprowadzać do oferty gdyż nie jesteśmy przekonani co do ich skuteczności. W II połowie roku będziemy mieli alternatywne rozwiązanie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.03.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 To w zimie wyłączasz? Nawet jak przypalisz mleko i zjesz coś, co zaszkodzi? Nadmiar wilgoci to sobie usuwam klimą. Od wentylacji oczekują dostarczania świeżego powietrza (bogatego w tlen i bez smrodów) i oddalenia ode mnie aromatów po dwójce, przypalonym mleku i innych niefajnych zapachów, oparów różnych substancji używanych w domu - no, generalnie dostarczenia tego, czym chcę oddychać i oddalenia ode mnie tego, czym oddychać nie chcę. To jest podstawowa Klima usuwa nadmiar wilgoci latem. WM z reku zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Klima usuwa nadmiar wilgoci latem. WM z reku zimą. Jak ktoś ma zimą nadmiar wilgoci, to jest to zadziwiająca dla mnie sytuacja. Znaczy w ogóle nie ma wentylacji i szczelny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa2 17.03.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Poniżej wykresy wilgotności powietrza (ostatni tydzień) z trzech lokalizacji:- salon u mnie na parterze (czujnik BME280) ,- sypialnia na poddaszu(czujnik HTU21D),- na zewnatrz (DHT21),Wilgotnosc nie jest przesadnie niska, dla mnie ok. http://i149.photobucket.com/albums/s75/wa1976/Neu/chart_1.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 17.03.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Nie wiem co w tym konkretnym reku oznacza "częściowy odzysk wilgoci", ale po jednym sezonie zimowym już mogę stwierdzić (i nie tylko ja), że powietrze z rekuperatora bez odzysku wilgoci (mam airpack 400) jest strasznie suche! Obowiązkowo wieczorem w sypialniach trzeba włączać nawilżacze powietrza. A możesz zdradzić ile osób mieszka w domu i na jakiej wydajności pracuje reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.03.2017 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 A możesz zdradzić ile osób mieszka w domu i na jakiej wydajności pracuje reku? Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parrot 20.03.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Otóż to oczywiście, że tak. Intensywność wentylacji ustawiona jest na 30% czyli 90 m3/h w tym wietrzenie ustawione na 10 min godz. 6.30 rano i 20.00 wieczorem. Ilość osób 2-3. Czy w zimie za duża jest intensywność wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qusaji 20.03.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Witam. W lutym tego roku zamontowałem i uruchomiłem rekuperator - Thessla AirPack 400v.Po uruchomieniu zauważyłem, że na zewnętrznej stronie obudowy rekuperatora, w okolicach komory czerpni skrapla się para wodna. Pomieszczenie, w którym pracuje rekuperator ma temperaturę około 12 stopni.Nigdzie indziej nie stwierdziłem skraplającej się pary wodnej, ani na izolowanych rurach spiro prowadzących od czerpni do reku, ani na innych częściach rekuperatora. Przejmować się tym czy nie? Czy ktoś z forumowiczów ma podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Witam. W lutym tego roku zamontowałem i uruchomiłem rekuperator - Thessla AirPack 400v. Po uruchomieniu zauważyłem, że na zewnętrznej stronie obudowy rekuperatora, w okolicach komory czerpni skrapla się para wodna. Pomieszczenie, w którym pracuje rekuperator ma temperaturę około 12 stopni. Nigdzie indziej nie stwierdziłem skraplającej się pary wodnej, ani na izolowanych rurach spiro prowadzących od czerpni do reku, ani na innych częściach rekuperatora. Przejmować się tym czy nie? Czy ktoś z forumowiczów ma podobne doświadczenia? Czerpnia dobrze zaizolowana? tzn. przewód aż po samą obudowę? Bypass szczelny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 oczywiście, że tak. Intensywność wentylacji ustawiona jest na 30% czyli 90 m3/h w tym wietrzenie ustawione na 10 min godz. 6.30 rano i 20.00 wieczorem. Ilość osób 2-3. Czy w zimie za duża jest intensywność wentylacji? Dla 2 osób wbrew pozorom może okazać się za dużo zimą. Ale warunki indywidualne są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 20.03.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Dla 2 osób wbrew pozorom może okazać się za dużo zimą. Ale warunki indywidualne są różne. Na moje proste rozkminianie, skoro masz przesuszone powietrze to za duża wymiana jednak. Zrezygnowałbym z codziennego wietrzenia i zmniejszył wydajność na 60 m3 na godzinę. Fachowiec, który montował mi reku, wykonuje takie rzeczy również za granicą i mówił, że np. Niemcy często mają ustawione 20 m3 na osobę i to w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Na moje proste rozkminianie, skoro masz przesuszone powietrze to za duża wymiana jednak. Zrezygnowałbym z codziennego wietrzenia i zmniejszył wydajność na 60 m3 na godzinę. Fachowiec, który montował mi reku, wykonuje takie rzeczy również za granicą i mówił, że np. Niemcy często mają ustawione 20 m3 na osobę i to w zupełności wystarczy. Wentylacja jest dla nas. My ustawiamy komfort. U mnie zima idzie około 15 M3 na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.03.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Na moje proste rozkminianie, skoro masz przesuszone powietrze to za duża wymiana jednak. Zrezygnowałbym z codziennego wietrzenia i zmniejszył wydajność na 60 m3 na godzinę. Fachowiec, który montował mi reku, wykonuje takie rzeczy również za granicą i mówił, że np. Niemcy często mają ustawione 20 m3 na osobę i to w zupełności wystarczy. U mnie chodzi na 20%, co daje 25m3/h / osobę + przewietrzanie i jest ok. Wilgotność jak dla mnie w normie, brak zaduchu czy zapachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.03.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 U mnie chodzi na 20%, co daje 25m3/h / osobę + przewietrzanie i jest ok. Wilgotność jak dla mnie w normie, brak zaduchu czy zapachów Dokładnie dostosowujemy do siebie, swojego komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 22.03.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dokładnie dostosowujemy do siebie, swojego komfortu. Tymczasem spotkałem na swojej drodze nawet takiego speca od reku z Trójmiasta, który nie dość, że na 2 osoby wciskał mi 450-kę Aeris to jeszcze licząc od kubatury doszedł do wniosku, że 250 m3 na godzinę jest OK. a zimą jak będę bardzo chciał to mogę zmniejszyć wydajność do 120 m3/h. Pod niczym innym nie chciał się podpisać Pochwalił się też, że u siebie w domu ma w pokojach nawilżacze, bo rekuperacja za bardzo zimą wysusza powietrze. Tacy to "fachowcy" zajmują się reku w Polsce. Dobrze, że są jeszcze fora i zdarzają się wyjątki w postaci autentycznego specjalisty jakiego ostatecznie wybrałem do wykonania instalacji. Jedyny spośród 5-ciu z jakimi rozmawiałem, który myślał o komforcie mieszkania z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superp77 23.03.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 alter2000 to proszę Cię podaj namiar na tego fachowca, bo jestem z pod Trójmiasta i jak na razie to otrzymałem wyceny i porady od samych "specjalistów", którzy na 150 m2 wciskają mi Aerisa 450 lub Airpacka 500!!! a do tego cena 25 tys!!! Już zwątpiłem w fachowców w naszych okolicach i zacząłem szukać na drugim końcu polski:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.03.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Tymczasem spotkałem na swojej drodze nawet takiego speca od reku z Trójmiasta, który nie dość, że na 2 osoby wciskał mi 450-kę Aeris to jeszcze licząc od kubatury doszedł do wniosku, że 250 m3 na godzinę jest OK. a zimą jak będę bardzo chciał to mogę zmniejszyć wydajność do 120 m3/h. Pod niczym innym nie chciał się podpisać Pochwalił się też, że u siebie w domu ma w pokojach nawilżacze, bo rekuperacja za bardzo zimą wysusza powietrze. Tacy to "fachowcy" zajmują się reku w Polsce. Dobrze, że są jeszcze fora i zdarzają się wyjątki w postaci autentycznego specjalisty jakiego ostatecznie wybrałem do wykonania instalacji. Jedyny spośród 5-ciu z jakimi rozmawiałem, który myślał o komforcie mieszkania z rekuperacją. No to dobrze że jeszcze są inni myślący instalatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.04.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Mam pytanie do użytkowników tego rekuperatora - czy jesteście z niego zadowoleni? Gdzieś wyczytałem, że ma wejść nowy model - ktoś coś słyszał? Na zakup reku mam jeszcze 5-6 miesięcy, czyli trochę czasu na zastanowienie się jest. Można poczekać. Nowe modele wejdą jako osobna linia najprawdopodobniej. Na razie trwają testy. Będzie parę usprawnień między innymi 100% bypass, lepsza izolacja, CF dołożony w pakiecie. Ale od razu informuję, że jeszcze może się to zmienić w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Wchodzisz na stronę thesla grin i wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts