oszczednyGrześ 22.06.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 A jak masz wyregulowaną centralę? Jakie napięcia? Z modułem cf czy bez? Pisał, że CF jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 22.06.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Pisał, że CF jest Tylko moduł cf trzeba skalibrować do podłączonej instalacji. Dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.06.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Tylko moduł cf trzeba skalibrować do podłączonej instalacji. Dlatego pytam Pisaliśmy już o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.06.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Zanim zaczniesz szukać dziury to:1. Banalna sprawa ale czy na 100% masz zamknięte klapy te na magnesy które się zdejmuje do wymiany filtrów.2. Sprawdź wydajność jeśli masz taką możliwość bezpośrednio na czerpni i wyrzutni a jeśli nie to będziesz musiał pobiegać z przyrządem pomiędzy anemostatami.3. Szczelność połączeń przy skrzynkach rozdzielczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.06.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Więc tak... centrala jest oczywiście z CF jaki już pisalem. Po wczorajszej kalibracji na GWC wyszła mi nominalna 240m3/h. Przy nawiewie wskazywalo 230m3/h - 10,0v a przy wywiewie 245m3/h - 9,4V. Sprawdzalem także bez GWC i wychodziło bardzo podobnie. Wcześniejsza kalibracja z przed pół roku wyszła nominalna na 275-280m3/h . Więc zaczęło mnie zastanawiać skąd taka różnica - czy to przez zabrudzenie filtrów? - filtry jeszcze nie zmieniane od 7mc a w domu trwają nieraz jeszcze jakieś prace wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.06.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Jeśli chodzi o pokrywy to są zamknięte i nie zaglądałem po podłączeniu reku tam jeszcze. Jak sprawdzic wydajność na czerpni i wyrzutni a jak na anemostatach? Jaki przyrząd do tego potrzebny?...chętnie wszystko sprawdzę. Szczelności przy skrzynkach rozdzielczych raczej nie dam rady sprawdzić gdyż są zabudowane jedna para pod stropodachem gdzie nie mam dostępu a druga zalana w posadzce nad parterem. Wszystko było dodatkowo izolowane taśmami. Największe prawdopodobieństwo to że mysz przegryzła rurę DEC wlasnie pod stropodachem bo są słabo porobione szczeliny wentylacyjne i mogła tam sie dostać. To jedyne co przychodzi mi do głowy...Jak Wam dmucha z nawiewów na maksymalnym oraz na 60% - wydaje mi się że bardziej powinno dmuchać niż u mnie. Co robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.06.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Jak filtry mają 7 m-cy to najwyższa pora do nich zajrzeć. A przyrząd do sprawdzania to takie mniej więcej cudo:https://www.anemometry.eu/index.php/anemometr-testo417Spróbuj wypożyczyć a jak się nie uda to pozostaje Ci jakiś instalator z tym urządzeniem. Edytowane 22 Czerwca 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.06.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 ale przy cf chyba pojawia sie komunikat o wymianie filtrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.06.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 To może zamiast się zastanawiać, po prostu sprawdź te filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.06.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 CF- CeFem zajrzeć nie zaszkodzi. Moje po miesiącu w zimie wyglądały tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.06.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 filtry sprawdzone... raczej w nienagannym stanie...delikatnie szare się zrobily ale chyba jeszcze się nadają... wytrzepalem i wlozylem z powrotem. wieczorem posprawdzam przeplywy bo bede moal maszynkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.06.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 a ma moze ktoś gwc... jaka temperature macie teraz na czerpnì z gwc i przy jakich przeplywach powietrza? i ile na nadmuchu? moze ktos podac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) filtry sprawdzone... raczej w nienagannym stanie...delikatnie szare się zrobily To pozazdrościć jakości powietrza. Pracowały niby przez całą zimę? Gdy dookoła palą czym popadnie? Albo coś nie tak z wydajnością. A może gdzieś zasysa powietrze z wnętrza domu, zamiast z czerpni i głównie mieli wewnętrznym (jak na zamkniętym obiegu w samochodzie)? Obadaj dokładnie drożność i szczelność całej instalacji. A może problem wynika z oporów GWC? Jak jest zbudowany? Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 22.06.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Moje pierwsze oryginalne filtry miały 3 miesiące, jak je wymieniłem, miałem problem z wilgotnością w pomieszczeniach. Filtry wizualnie wyglądały ok, komunikatu o wymianie nie było, a jednak wymiana pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.06.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 17st z gwc to chyba sporo za duzo... jutro sprawdze czy czasem nie pobiera powietrza z czerpni sciennej...moze przepustnica slabo zamyka. gwc z rury karbowanej fi 160 50mb do okoła domu na głebokości 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2017 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 17st z gwc to chyba sporo za duzo... jutro sprawdze czy czasem nie pobiera powietrza z czerpni sciennej...moze przepustnica slabo zamyka. gwc z rury karbowanej fi 160 50mb do okoła domu na głebokości 2m Liczył ktoś opory? To Tichelmann czy zwykłym ciągiem zakopana rura? Karbowana drenażowa, czy dedykowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.06.2017 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Ile? 50m? Bez dodatkowego wentyla raczej małe szanse aby było dobrze. Przełącz na zwykłą czerpnię i odrazu się poprawi. No i oczywiście wymień filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 23.06.2017 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 rura dedykowana zakopana do okoła budynku plus oczywiście dwa wyjscia w gorę... zmierzyłem predkość urzadzeniem na czerpni gwc i wyszło... przy max czyli 240m3 na rekuperatorze przy założonej kratce 20m/s ciąg a przy zdjetej mierzone w rurze 70m/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 23.06.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 zakupiłem okładzinę oraz ramki do filtrow z tessligreen ktoś wie jak najlepiej wykonac ten filtr jakiś patent podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 23.06.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 dodam że rura z termokontrol zielona gładka w środku chyba na w środku fi 150 do tego gwc użyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts