Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nastepna sprawa to niby wszystko działa ok a w domu duszno. Jak to wszystko ustawic aby bylo optymalnie.... jak anemostaty jak reku?

mam jeszcze pomysł jak zmierzyc wlot wylot z czerpni z kratką ... moze poprzez wykonany lekek zalozyc jedna strone na kratke a z drugiej mierzyc?

1. Anemostaty rozkręcone na maksa

2. Na pewno taki pomiar będzie bardziej wiarygodny niż to co robiłeś do tej pory.

Było o tym już niejednokrotnie. Wentylacja jest od wentylowania a nie chłodzenia. Są to zbyt małe wydajności aby taka kombinacja odniosła jaki kolwiek skutek.

To w jaki sposób schłodzić dodatkowo powietrze w domu? Chyba w dzisiejszych czasach to możliwe?

Nie ma klimatyzatorów o jakis mniejszych przepływach? AirPack v300 chyba ma dodatkowo możliwość podłączenia nagrzewnicy kanałowej to może i chłodnicę da sie podłączyć.

A robia juz w THESSLI te rekuperatory z 100% bypasem... czy toby się sprawdziło lepiej z tym GWC? Moze wymienić reku albo przerobić ByPass?

Jak to mozliwe ze po uruchomieniu centrali z podłączonym Air++ na monitorku tego panelu sterowania nie pojawia sie ani ikonka ECO ani ikonka KOMFORT..

Coś musze zrobić by te ikonki się pokazały??

No i juz poznałem odpowiedź na powyższe własne pytanie... Okazało sie iz powodem jest brak zamontowanej nagrzewnicy. Nie mam jej - fakt. Nie iwem czy jest ona az tak bardzo do szczęścia potrzebna..

Szczególnie czy w zimie okazuje się być niezbędna?

Witam Wszystkich,

Czy ktoś ma jakieś najświeższe informacje na temat nowej serii theslli, kiedy wyjdzie na rynek, jakie wymiary, jakie modele itp? Jestem bardzo mocno zainteresowany tą centralą. Dzięki za wszelakie info na ten temat.

Pozdrawiam

Miało być we wrzesniu potem listopadzie potem w styczniu, marcu i tak dalej itp.itd.

Właśnie wszyscy się zachwycają tym pełnym by-pasem.

Ale kiedy to faktycznie się przydaje? W upały, gdy wywiewamy cieplejsze powietrze, niż mamy na czerpni?

Czyli jak ktoś zamontuje klimę i nie ma GWC, to taki by-pass jest zbędny, bo wywiewane powietrze w upały nie będzie cieplejsze od czerpni, więc lepiej powietrze przepuścić przez wymiennik, żeby odzyskać chłód? A nocą gdy na zewnątrz temperatura spada do 10-15*, to jednak lepiej odzyskać ciepło i nie przesadzać z chłodzeniem domu?

IMO "cenniejszy" jest CF w standardzie. O ile nie wyjdzie drożej, niż stary model + CF.

I tu się z tobą zgodzę @Kaizen. Bez klimy albo GWC bypass w lato jest nie potrzebny vel zbędny. Ale jak jest klima to już jak najbardziej. Cf jak najbardziej i to jeszcze w standardzie. Dopóki nie będzie oficjalnej "inauguracji" możemy tylko spekulować po ile będą. A że będą droższe to chyba każdy zdaje sobie z tego sprawę. Taki mamy "klimat". Pytanie tylko o ile? Czy będzie to już klasa premium plus jak aeris (mam na myśli cenę tylko)?

Bez klimy albo GWC bypass w lato jest nie potrzebny vel zbędny.

Nie wiem, czy dobrze się rozumiemy. IMO przy odpalonej klimie by-pass jest szkodliwy. Bo wewnątrz mamy chłodniej, niż na zewnątrz i puszczenie powietrza przez wymienniki "odzyskuje" chłód (czyli schładza nawiewane powietrze).

Miało być we wrzesniu potem listopadzie potem w styczniu, marcu i tak dalej itp.itd.

O nie nie... miało być w grudniu 2015.. później luty 2016, kwiecień a później tak jak piszesz.

Przynajmniej moje doświadczenie jest takie jak napisałem. Planowałem, czekałem, dopytywałem i dowiadywałem się o nowych terminach. W końcu musiałem mieć już reku więc nie mam tego wypasionego, wyczekanego modelu. Ale nie narzekam :).

PS. Z tego co mówił mój instalator to praktycznie centrale są już gotowe. Nie ma jeszcze 600setek i wyżej. Jak coś to będą dopiero później.

Nie wiem, czy dobrze się rozumiemy. IMO przy odpalonej klimie by-pass jest szkodliwy. Bo wewnątrz mamy chłodniej, niż na zewnątrz i puszczenie powietrza przez wymienniki "odzyskuje" chłód (czyli schładza nawiewane powietrze).

Dzięki za wyjaśnienie. Człowiek uczy się całe życie. Jestem na początku wglebiania się z tym tematem więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Cennik miałem mieć w niedzielę nie ma nadal. Centrale są, fajne nowsze bardziej ciche bez Cf w standardzie. Bypass jest. A co do chłodzenia to oczywiście nic nie zastąpi klimy jeśli mówimy o konkretach. Chociaż nie oznacza to że wieczorem i nocą bypass 100% różnicy nie zrobi bo robi. Na testowej prototypowej 500 airpack home różnicę widać.