sagemini 11.07.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Można spytać jaką sprawność odzysku ciepła osiągasz przy tak zainstalowanym rekuperatorze i nieocieplonym strychu?. Jakie temperatury panują tam zimą a jakie latem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Nie mam CF i dlatego kupiłem za 180 zł razem z przesyłką anemometr. Może to nie jakiś wypasiony ale odczyty daje praktycznie identyczne jak super bajer którym dysponował instalator. Reku jest na strychu nieocieplonym i przez całą zimę FPX doskonale zdawał egzamin. I to w dodatku FPX1 - 2 może zadziałała ze 2 razy a wydatki tak jak pisałem wcześniej pozostawały niezmienne.. Czego mi najbardziej brakowało pisałem wcześniej. Higrometr kupiłem na aledrogo za 50 zł, czujnik wrzuciłem w kanał wyciągowy tuż przy reku i uruchamia z automatu wietrzenie gdy wilgotność wywiewanego powietrze podniesie się do około 62 - 63%. Jeden czujnik chyba zakupię w thesli ( niestety chyba 60 zł + przesyłka) bo nie wiem co to jest ale gdyby to był zwykły DS1820 to można go kupić już za 2 dychy a samemu zrobić za 5 zł, i wrzucę go do króćca wyrzutni. Sprawdzę jeszcze jak jest ułożony czujnik otoczenia i jeśli się da to przeniosę w okolice skroplin. Widzisz, ty masz takie doświadczenia a ja tej zimy znam kilka przypadków gdzie wymiennik albo przymarzł albo był bardzo niski odzysk. Jak potem pozakładałem CF, którego wcześniej uznawałem za bajer , okazało się, że odzysk poprawił się i to znacznie no i z zamarzaniem problemów większych nie było. Inna sprawa, że tutaj wiele jest czynników warunkujących wystąpienie takiego stanu rzeczy. Wilgotność, temperatury, nastawy, filtry, wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.07.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Z moich zapisków wynika iż przy -15 (Temp. nawiewu przed wymiennikiem) oraz temp 12 na nawiewie przy 21 na wyciągu przed wymiennikiem oraz wydatku około 50 m3/h było 75%, natomiast analogicznie przy -8 nawiew był w okolicach 17 stopni z pomieszczeń wyciągało bez zmian 21 czyli sprawność około 86 %.Temp na strych obecnie 26 a najwyższa jaką tam miałem to 34, natomiast najniższa z zapisek wynika że -10 natomiast temp otoczenia którą mierzy reku to -1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Z moich zapisków wynika iż przy -15 (Temp. nawiewu przed wymiennikiem) oraz temp 12 na nawiewie przy 21 na wyciągu przed wymiennikiem oraz wydatku około 50 m3/h było 75%, natomiast analogicznie przy -8 nawiew był w okolicach 17 stopni z pomieszczeń wyciągało bez zmian 21 czyli sprawność około 86 %. Temp na strych obecnie 26 a najwyższa jaką tam miałem to 34, natomiast najniższa z zapisek wynika że -10 natomiast temp otoczenia którą mierzy reku to -1 stopień. Bardzo ładnie. Filtry były czyste zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.07.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 O filtry niestety trzeba dbać, a zwłaszcza w okolicy gdzie wszyscy kopcą. Kiedyś wstawiałem fotkę z filtrami chyba po 3 tygodniach. Oczywiście poszły natychmiast do wymiany pomimo tego że teoretycznie jeszcze ponad miesiąc mogły by być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 O filtry niestety trzeba dbać, a zwłaszcza w okolicy gdzie wszyscy kopcą. Kiedyś wstawiałem fotkę z filtrami chyba po 3 tygodniach. Oczywiście poszły natychmiast do wymiany pomimo tego że teoretycznie jeszcze ponad miesiąc mogły by być. Filtry potrafią namieszać niemiłosiernie! Popatrz i na te: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gothic 12.07.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Rozważam zakup AirPack 400 (wentylacja dla domu ok 180m2 (parter+poddasze), 4 os). Mam kilka pytań do użytkowników. 1. Czy dobrze rozumiem "łopatologicznie" kwestię CF i sterownika Air++? CF to dodatkowa płytka, która umożliwia lepszą regulację rekuperatora (hm, tylko dlaczego nie ma jej od razu w środku?), a sterownik Air++ to zamiennik standardowego pokrętła dający więcej informacji o działaniu całego systemu. Czy Air++ w połączeniu z CF dostarcza jeszcze więcej informacji? Czy to niepotrzebna fanaberia? 2. Czytam, że latem nawet włączając by-pass dostajemy cieplejsze powietrze (ponoć to "uroda" większości rekuperatorów). Czy to jest bardzo upierdliwe? (szczególnie chodzi mi o gorące noce). Czy warto dopłacić do modelu AirPack Home czy lepiej od razu po prostu założyć w sypialni klime? 3, Czy rurki PE-FLEX również się ociepla? 4. Czy warto dopłacać do PE-HD "kanałów z powłoką antygrzybiczną i bakteriobójczą"? 5. Czy w domu 2 kondygnacyjnym lepiej umieścić reku w garażu czy na strychu? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.07.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Rozważam zakup AirPack 400 (wentylacja dla domu ok 180m2 (parter+poddasze), 4 os). Mam kilka pytań do użytkowników. 1. Czy dobrze rozumiem "łopatologicznie" kwestię CF i sterownika Air++? CF to dodatkowa płytka, która umożliwia lepszą regulację rekuperatora (hm, tylko dlaczego nie ma jej od razu w środku?), a sterownik Air++ to zamiennik standardowego pokrętła dający więcej informacji o działaniu całego systemu. Czy Air++ w połączeniu z CF dostarcza jeszcze więcej informacji? Czy to niepotrzebna fanaberia? 2. Czytam, że latem nawet włączając by-pass dostajemy cieplejsze powietrze (ponoć to "uroda" większości rekuperatorów). Czy to jest bardzo upierdliwe? (szczególnie chodzi mi o gorące noce). Czy warto dopłacić do modelu AirPack Home czy lepiej od razu po prostu założyć w sypialni klime? 3, Czy rurki PE-FLEX również się ociepla? 4. Czy warto dopłacać do PE-HD "kanałów z powłoką antygrzybiczną i bakteriobójczą"? 5. Czy w domu 2 kondygnacyjnym lepiej umieścić reku w garażu czy na strychu? Dzięki. 1. CF > http://thesslagreen.com/file/file/file/cfpdf.pdf najlepiej poczytać. Jak brać to najlepiej Air ++, najmniej problemów a mamy dostęp do wszystkiego. 2. W starszych airpackach nie ma 100% bypasu więc to nie leci 100% z pominięciem wymiennika zatem ono się nieco ogrzewa. W nowych jest 100% bypass. Chłodzenie nocą, chłodniejszym powietrzem jak tylko jest na zewnątrz nawet w ciągu dnia nigdy nie zastąpi klimy chociaż potrafi zrobić różnicę jak dba się by domu nadmiernie nie nagrzewać. Znam takie przypadki i nawet to działa, ale to nie klima! 3. Flexy ociepla się jak idą w nieogrzewanym i nie są schowane w izolacji np. wełnie. 4. Warto, sprawdzałem ten temat u gościa, który pracuje w laboratorium i jednak to nie bajka . 5. to zależy. Trzeba by to dokładniej omówić, zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gothic 12.07.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 oszczednyGrześ: Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, mam już większa jasność A myślisz, ze modele z serii AirPack Home będą w następnych miesiącach (wraz z zwiększającą się sprzedażą) raczej drożeć czy nieco tanieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.07.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 oszczednyGrześ: Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, mam już większa jasność A myślisz, ze modele z serii AirPack Home będą w następnych miesiącach (wraz z zwiększającą się sprzedażą) raczej drożeć czy nieco tanieć? Tanieć raczej nie. Tzn. Odkąd thessla jest na rynku to tylko drożej nie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 12.07.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Tanieć raczej nie. Tzn. Odkąd thessla jest na rynku to tylko drożej nie taniej. Trzeba chyba w takim razie zacząć szukać używek na popularnym portalu....hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.07.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Chętnie wymienię u siebie moją 3-setkę na nową wersję i to nie dlatego że tam jest coś więcej tylko dlatego że ona ma idealny układ kanałów pasujący super pod moją instalację. Dzięki niemu będę mógł skrócić kanały nawiewu i wyciągu gdzieś po 3 m oraz pozbędę się ich krzyżowania a to da mi dodatkowe miejsce na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 13.07.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Chętnie wymienię u siebie moją 3-setkę na nową wersję i to nie dlatego że tam jest coś więcej tylko dlatego że ona ma idealny układ kanałów pasujący super pod moją instalację. Dzięki niemu będę mógł skrócić kanały nawiewu i wyciągu gdzieś po 3 m oraz pozbędę się ich krzyżowania a to da mi dodatkowe miejsce na strychu. ...także pasowałaby mi wymiana v300 na nową wersje. kanały również mam skrzyżowane i w dodatku pasowalby mi 100% baypas do GWC z którego wali mi 18st - Moze ktos bedzie chcetny aby odkupić taniej 6mc V300? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.07.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Moze ktos bedzie chcetny aby odkupić taniej 6mc V300? Jakby nie to, że gwarancja jest tylko dla pierwszego właściciela, to pewnie dałbym się skusić. Chyba, że będzie <3K zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adski 26.07.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 ile za te reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 27.07.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 ile za te reku? podbijam.. na ile wyceniacie swoje 300? Muszę coś kupić do września, używka też wchodzi w rachubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 27.07.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 5500 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 28.07.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Panowie podpowiedzcie, co to jest po lewej stronie reku względem filtrów, na górze. Czy to widać wymiennik ? Czyści się to jakoś (niby jest za filtrami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.07.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Tak to wymiennik. Raz na rok ,dwa lub trzy - zależy od dbałości o filtry - dobrze jest go wyjąć i umyć pod umiarkowanym strumieniem letniej, nie gorącej wody. Strasznie luźne masz paski do wyjmowania wymiennika. Nie "furgoczą" Ci czasem przy max wydatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.07.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Tak to wymiennik. Raz na rok ,dwa lub trzy - zależy od dbałości o filtry - dobrze jest go wyjąć i umyć pod umiarkowanym strumieniem letniej, nie gorącej wody. Strasznie luźne masz paski do wyjmowania wymiennika. Nie "furgoczą" Ci czasem przy max wydatku? Jak rozumiem wyjmuje się to przez ciągniecie prostopadłe od jego powierzchni ? Próbowałem ciągnąć i nie chciało wyjść. Luźne ? hmm jakby były obcisłe to trudno by się wyciągało. Nic nie furgocze jak pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts