Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Dzień dobry

Przebrnąłem cały ten wątek od początku i przyznam że uspokoił on mnie w temacie zakupu rekuperatora Thessla. Wg instalatorów do mojego domu najlepsza będzie jednostka 400. Mam natomiast wątpliwość, który z rekuperatorów tej firmy powinienem kupić. Bo wg firmy, która mi instaluje rekuperacje, Thessla GreenPack 400 v to model "sprawdzony, wielokrotnie przez nich instalowany itp.". Ja natomiast doszukałem się na stronie producenta, że są również w ofercie nowsze modele Thessla AirPack Home. Dwa razy pytałem już firmę o różnicę pomiędzy tymi dwoma modelami. Niestety nadal nikt mi nie odpowiedział, a decyzja zakupowa coraz bliżej. Na stronie jest porównanie ale w stosunku do "tradycyjne rekuperatory". Czy mam rozumieć, że w zbiorze tradycyjne rekuperatory jest również "Thessla GreenPack 400", czy jednak pomiędzy akurat tymi dwoma modelami różnice nie są aż tak istotne. Może ktoś z Was miał okazję sprawdzić i ma już jakieś wnioski. Pozdrawiam.

Airpack Home są dużo bardziej ciche.

Zapraszam tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?339119-Airpack-Home-nowe-centrale-informacje-problemy-pytania

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów, mam do Was pytanie, a w szczególności fachowców instalatorów odwiedzających ten wątek. Mam zamontowany rekuperator Airpack 300 zrobiony na kanałach 160. Wyrzutnie mam prowizorkę, nie izolowaną fi 150. Muszę przed zimą to wymienić ponieważ w ostatnią zimę mi zamarzła i teraz moje pytania jak Wy macie zrobione i jakbyście zrobili:

1. Zostawić kanały od czerpni i wyrzutni fi 160 czy zmienić na fi 200;

2. Wyrzutnie dachową wymienić na izolowaną fi 160 (znalazłem tylko jedna pasującą do dachówki ale kosmicznie droga ok. 750 zł kominek Vilpe) czy zrobić wyrzutnie w południowej ścianie szczytowej.

3. Jeśli zrobię wyrzutnie dachową to gdzie skierować skraplającą się wodę, analogiczne pytanie z wyrzutnią w ścianie szczytowej.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów, mam do Was pytanie, a w szczególności fachowców instalatorów odwiedzających ten wątek. Mam zamontowany rekuperator Airpack 300 zrobiony na kanałach 160. Wyrzutnie mam prowizorkę, nie izolowaną fi 150. Muszę przed zimą to wymienić ponieważ w ostatnią zimę mi zamarzła i teraz moje pytania jak Wy macie zrobione i jakbyście zrobili:

1. Zostawić kanały od czerpni i wyrzutni fi 160 czy zmienić na fi 200;

2. Wyrzutnie dachową wymienić na izolowaną fi 160 (znalazłem tylko jedna pasującą do dachówki ale kosmicznie droga ok. 750 zł kominek Vilpe) czy zrobić wyrzutnie w południowej ścianie szczytowej.

3. Jeśli zrobię wyrzutnie dachową to gdzie skierować skraplającą się wodę, analogiczne pytanie z wyrzutnią w ścianie szczytowej.

Pozdrawiam

Im większy przekrój tym lepiej. Vilpe możesz przemyśleć scoopy robotę robią. Rekuperator w wersji v czy H ?

Thessla GreenPack 400", czy jednak pomiędzy akurat tymi dwoma modelami różnice nie są aż tak istotne. Może ktoś z Was miał okazję sprawdzić i ma już jakieś wnioski. Pozdrawiam.

Miałem ten sam dylemat i wybrałem AirPack Home 400h. Jest kilka ulepszeń za które warto dopłacić kilkaset zł. Główne to inna kolejność umieszczenia wentylatorów i większy bypass.

Cześć

dziękuję za pokierowanie do oddzielnego tematu. Mnie instalatorzy przekonali do tej starszej wersji. Bylem oglądać inną ich instalacje z rekuperatorem TG Airpack 400 i chodził tak cicho, że prawdę mówiąc nie wiem po co mi jeszcze cichszy :). Ten 100% bypass mnie kusił, ale argument sprawdzony vs nowość jednak mnie przekonał. Otrzymałem też odpowiedź z Thessla. wklejam w całości, może się komuś przyda:

"Centrale linii Home powstały na podstawie obserwacji w jakich warunkach pracują, gdzie są montowane poprzednie centrale.

W związku z tym że w układzie, konstrukcji poprzednich central ciężko by było wprowadzić nasze pomysły w grudniu 2015 podjęta została decyzja o nowej linii central.

Pierwsze egzemplarze pracowały już w kilku budynkach poprzednie zimy."

Zrzut ekranu 2017-10-11 o 19.37.40.jpg

A ja się cieszę że dopłaciłem kilkaset zł do Home. Sama izolacja jest tego warta. Instalatorzy wciskają to co im zalega, z czym obawiają się zostać po upowszechnieniu się nowego modelu, to na co mają większe rabaty jak np. stary model z magazynów.

Generalizujesz. Sama izolacja nie jest tego warta. Jeśli ktoś ma ręku na nieogrzewanym strychu to za część tej kwoty zbuduje samemu że styropianu czy wełny lokum o dużo lepszych parametrach niż ta izolacja.Wątpię by instalatorzy na zapas kupowali sobie centrale. One i tak do klienta jadą z fabryki. Tak przynajmniej było w tessli. Skoro trudno było ewoluować starą wersję to wykonano rewolucje zmieniając podstawy i wprowadzono nowość.

U mnie dopłata wyniosła kilkaset zł. Kupując nowe zawsze wolę wybrać najnowszą aktualnie wersję, ale są tacy co wolą inaczej. Ten sam "błąd" popełniam kupując samochody czy telefony. Myślę że te ulepszenia są warte zapłacenia kilku procent ceny całej instalacji. Potem już tego nie poprawię.

U mnie dopłata wyniosła kilkaset zł. Kupując nowe zawsze wolę wybrać najnowszą aktualnie wersję, ale są tacy co wolą inaczej. Ten sam "błąd" popełniam kupując samochody czy telefony. Myślę że te ulepszenia są warte zapłacenia kilku procent ceny całej instalacji. Potem już tego nie poprawię.

Nawet, jak nowsze znaczy gorsze? Thessla zarzeka się, że sprawniejszy, cichszy - a jak popatrzysz na katalog starych i nowych, to podają odwrotne informacje. O tym jest w sąsiednim wątku o Home.

Jeżeli robią drożej gorsze modele, to coś nie tak. Jak wcześniej "kreatywnie" pudrowali dane - to jeszcze IMO gorzej dla wizerunku firmy.

Witam

Czy ktoś może wyjaśnić na czym polega montaż modułu CF, tzn czy można to wykonać samemu ? Mam airpacka 300H z panelem Air++ i zastanawiam się nad dołożeniem CF

A jaką masz wersję? base czy przygotowaną pod CF? Jak zwykłą base to trzeba praktycznie reku rozbebeszyć. Jak przygotowaną to wystarczy płytkę wpiąć i podłączyć wężyki oraz trochę pogrzebać w air++.

A jaką masz wersję? base czy przygotowaną pod CF? Jak zwykłą base to trzeba praktycznie reku rozbebeszyć. Jak przygotowaną to wystarczy płytkę wpiąć i podłączyć wężyki oraz trochę pogrzebać w air++.

Mam taki reku jak na zdjęciach poniżej. Tam wystają jakieś króćce pod wężyki ale to pewnie coś innego ? Wydaje mi się że to nie jest wersja base.

A jakie wężyki trzeba podłączyć, gdzie i jak się odbywa adaptacja modułu cf? napewno na panelu Air ++ pewnie po wpisaniu kody serwisowego w opcjach. kod mam jakby co to będę mógł to zrobić.

reku 2.jpg

reku 3.jpg

reku.jpg

Mam taki reku jak na zdjęciach poniżej. Tam wystają jakieś króćce pod wężyki ale to pewnie coś innego ? Wydaje mi się że to nie jest wersja base.

A jakie wężyki trzeba podłączyć, gdzie i jak się odbywa adaptacja modułu cf? napewno na panelu Air ++ pewnie po wpisaniu kody serwisowego w opcjach. kod mam jakby co to będę mógł to zrobić.

możesz dołożyć, CF

Nawet, jak nowsze znaczy gorsze? Thessla zarzeka się, że sprawniejszy, cichszy - a jak popatrzysz na katalog starych i nowych, to podają odwrotne informacje. O tym jest w sąsiednim wątku o Home.

Jeżeli robią drożej gorsze modele, to coś nie tak. Jak wcześniej "kreatywnie" pudrowali dane - to jeszcze IMO gorzej dla wizerunku firmy.

Czytałem tabele bardzo szczegółowo i wiedziałem o tym. Rzeczywiście są pewne wątpliwości. Ale to wyjdzie w praniu. Zwykle technika idzie do przodu a nie do tyłu i najczęściej nowe jest lepsze. Nie zawsze ale najczęściej.

Najważniejsze jest to żeby każdy miał to co chce. Ja lubię mieć nowszy model. Taki kaprys. Podoba mi się świecące logo na obudowie. :)

czy to złożona operacja? trzeba pewnie odkręcić z góry pokrywę?

później pewnie trzeba to skalibrować a do tego potrzebny jest Calibrator CF ? z tego co widzę to ceny ponad tysiąc więc trzeba szukać fachowca z takim sprzętem.

Też miałem ten dylemat. Wydaje mi się że Calibrator CF jest dla tych, którzy nie mają Moduł CF. Robią kalibrację i odłączają kalibrator.

Kupując Moduł CF masz kalibrator wbudowany na stałe. Potrzebne jest hasło serwisowe żeby mieć dostęp do zaawansowanych funkcji Air++. Ściągnij sobie instrukcje do CF i poczytaj. Tam jest procedura kalibracji. Zresztą w instrukcji instalacyjnej do mojego Home 400 też jest ta procedura.

To wnioski z czytania instrukcji. Jak jest naprawdę to jeszcze nie wiem.

czy to złożona operacja? trzeba pewnie odkręcić z góry pokrywę?

później pewnie trzeba to skalibrować a do tego potrzebny jest Calibrator CF ? z tego co widzę to ceny ponad tysiąc więc trzeba szukać fachowca z takim sprzętem.

Nie jest potrzebny. Z poziomu air ++ można zrobić.

Też miałem ten dylemat. Wydaje mi się że Calibrator CF jest dla tych, którzy nie mają Moduł CF. Robią kalibrację i odłączają kalibrator.

Kupując Moduł CF masz kalibrator wbudowany na stałe. Potrzebne jest hasło serwisowe żeby mieć dostęp do zaawansowanych funkcji Air++. Ściągnij sobie instrukcje do CF i poczytaj. Tam jest procedura kalibracji. Zresztą w instrukcji instalacyjnej do mojego Home 400 też jest ta procedura.

To wnioski z czytania instrukcji. Jak jest naprawdę to jeszcze nie wiem.

Kalibracja jest z poziomu air ++ jak mamy zainstalowany CF. Kalibrator bez CF to mrzonka, bo trzeba by kalibrować chyba system co dziennie :). Za dużo zmiennych...