Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

qrde i tu sie w ogole nie rozumiemy. Dla mnie logiczne jest ze, zeby zagrzal wode cwu do 50stopni to musi ja grzac wyzsza temp, najlepiej 65 powiedzmy.

Ale przy c.o. jest dla mnie niezrozumiale to przegrzewanie. Po to ustawiam na cm470 KG i temp wewnetrzna, zeby dobral sobie odpowiednia temperature zasilania. I skoro ta temperatura przy tych zmiennych co podalem wynosi 33stopnie np, to po kiego grzyba grzeje 35stopniami????? tutaj nie ma analogii do c.w.u. bo komputer obliczyl ze przy 0 stopni na dworzu i zadanej wewnetrznej 23, temperatura zasilania musi byc 33. jesli bedzie 35 przy caly czas tych samych warunkach to spowoduje to tylko i wylacznie ze w domu nie bedzie 23 tylko 23,5 moze 24. Wiec albo Ty mnie nie rozumiesz, albo ja Ciebie ..

Mój pomysł na to jest taki, że kocioł jednak nawet przy pracy na zasilaniu, sugeruje sie powrotem. Temp zasilania zadana jest wtedy podawana z optymalnej delty i tylko wyświetlana, jeżeli kocioł nie może uzyskać temp powrotu, olewa zadana i znajduje inną.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój pomysł na to jest taki, że kocioł jednak nawet przy pracy na zasilaniu, sugeruje sie powrotem. Temp zasilania zadana jest wtedy podawana z optymalnej delty i tylko wyświetlana, jeżeli kocioł nie może uzyskać temp powrotu, olewa zadana i znajduje inną.

Masz racje ,tak czy siak kocioł bierze pod uwagę temp powrotu inaczej mówiąc Delta T=x jeżeli tego nie ma to podwyższa temp zasilania żeby szybciej to uzyskać co za tym idzie początkowo też podwyższa moc kotła . Prosty przykład brak prądu na 30-1godz i już widać że kocioł zadaje wyższa temp i jedzie przez jakiś czas na wyższej mocy .

qrde i tu sie w ogole nie rozumiemy. Dla mnie logiczne jest ze, zeby zagrzal wode cwu do 50stopni to musi ja grzac wyzsza temp, najlepiej 65 powiedzmy.

Ale przy c.o. jest dla mnie niezrozumiale to przegrzewanie. Po to ustawiam na cm470 KG i temp wewnetrzna, zeby dobral sobie odpowiednia temperature zasilania. I skoro ta temperatura przy tych zmiennych co podalem wynosi 33stopnie np, to po kiego grzyba grzeje 35stopniami????? tutaj nie ma analogii do c.w.u. bo komputer obliczyl ze przy 0 stopni na dworzu i zadanej wewnetrznej 23, temperatura zasilania musi byc 33. jesli bedzie 35 przy caly czas tych samych warunkach to spowoduje to tylko i wylacznie ze w domu nie bedzie 23 tylko 23,5 moze 24. Wiec albo Ty mnie nie rozumiesz, albo ja Ciebie ..

Moim zdaniem mylisz pojęcia bo co innego jest jaka temperaturą grzeje a co innego jaka temperatura jest w obiegu . KG odnosi się do temp w obiegu a nie do temp grzania że to tak nazwę . Jak dla mnie kocioł nie może grzać taką samą temp zadana CO bo by to za długo trwało a i w rezultacie może i by nigdy by tej wody nie zagrzał . Prawda czasem temp zadana i temp grzania są takie same ale to wynika z faktu że zapotrzebowanie jest minimalne lub kocioł grzeje już ku końcowi i sobie delikatnie podgrzewa . Teraz mam tak zadana 30*C a grzeje 31*C .

Mnie interesuje ten czas blokady palnika , w instrukcji jest tak

D.002
Maks. czas blokady palnika dla
ogrzewania przy [b]temperaturze zasilania
20 °C[/b]

2 … 60 min

20 min

Jak sie ma to zasilanie 20*C do 20min ,w tej tabelce nawet nie ma 20*C zasilania

8e80ab669c220411med.jpg

http://images75.fotosik.pl/230/8e80ab669c220411.jpg

Edytowane przez uris

Słuchajcie - mi instalator powiedział, ze jak jest tylko podlogówka to kożystniej jest na powrocie i już a ja nie dochodziłem dlaczego..... !!

Pisałem o tym w zeszłym roku w tym wątku albo w wątku o ilosci spalania gazu.

Instalator doswiadczony, autoryzowany Vaillanta. On mi montował piec, ustawiał, zmieniał co jakis czas, robił podłogówke.

Uris - nawet z Tobą o tym pisałem na forum ( o powrocie).

Słuchajcie - mi instalator powiedział, ze jak jest tylko podlogówka to kożystniej jest na powrocie i już a ja nie dochodziłem dlaczego..... !!

Pisałem o tym w zeszłym roku w tym wątku albo w wątku o ilosci spalania gazu.

Instalator doswiadczony, autoryzowany Vaillanta. On mi montował piec, ustawiał, zmieniał co jakis czas, robił podłogówke.

Uris - nawet z Tobą o tym pisałem na forum ( o powrocie).

Tak tak ;) dywagujemy sobie o różnych sprawach , jak tam u ciebie spalanie teraz ? a w mrozy ?

Uris - po przeczytaniu Twojego pytania o spalanie, poszedłem i sprawdziłem przed chwilą. I tak - ostatni raz sprawdzałem 11.12.2015 r i do dzisiaj spalił 192 m3.

Nie sprawdzam już codziennie jak zeszłej zimy gdzie szukałem krzywej, dzwonił instalator - kazał coć zmieniać, obserwowałem, pisałem, czytałem, pytałem itp. :):)

Jak sobie przypomnę to ide z ciekawosci zobaczyć jak spalanie.

Ha, ha, ha - korzystnie napisłem poprzednio przez ,,ż" :)

Mam teraz inny problem: 470- tka pokazuje mi inną temp. zadaną niż jest faktycznie wpisana temp. zadana :(:( Kręcę, zmieniam baterie i nic......W poziomie instalatora pokazuje tyle ile zadałem, natomiast normalnie na wyswietlaczu pokazuje o 1 * mniej.....

Blokada palnika mam ustawione na 60 minut.Jezeli temperatura zadana bedzie np 40'C to automatyczni bedzie to krocej okolo 38 minut a jak bedzie zadana np 70'C to bedzie 6 minut blokady.szystko jest napisane na stronie 34 instrukcji kotla.

Ok coś się rozjaśnia w mojej głowie , a powiedz teraz przy tej pogodzie jaką masz zadaną ?

Uris - po przeczytaniu Twojego pytania o spalanie, poszedłem i sprawdziłem przed chwilą. I tak - ostatni raz sprawdzałem 11.12.2015 r i do dzisiaj spalił 192 m3.

Nie sprawdzam już codziennie jak zeszłej zimy gdzie szukałem krzywej, dzwonił instalator - kazał coć zmieniać, obserwowałem, pisałem, czytałem, pytałem itp. :):)

Jak sobie przypomnę to ide z ciekawosci zobaczyć jak spalanie.

Ha, ha, ha - korzystnie napisłem poprzednio przez ,,ż" :)

Mam teraz inny problem: 470- tka pokazuje mi inną temp. zadaną niż jest faktycznie wpisana temp. zadana :(:( Kręcę, zmieniam baterie i nic......W poziomie instalatora pokazuje tyle ile zadałem, natomiast normalnie na wyswietlaczu pokazuje o 1 * mniej.....

To u mnie 230m3 23*C w domu

Ok coś się rozjaśnia w mojej głowie , a powiedz teraz przy tej pogodzie jaką masz zadaną ?

U mnie z racji tego ze na gorze mam grzejniki najlepiej jak idzie okolo 50-60'C.Mam termostat ustawiony na 21,5 w godzinach 4-6/16-18/20-22 reszta na 20'C

od 1.1.2016 do dzis 13.1.2016 srednio dzienna wyszla 6 godzin pracy kotla na C.O./doba

Edytowane przez CafeDelTom27

U mnie z racji tego ze na gorze mam grzejniki najlepiej jak idzie okolo 50-60'C.Mam termostat ustawiony na 21,5 w godzinach 4-6/16-18/20-22 reszta na 20'C

od 1.1.2016 do dzis 13.1.2016 srednio dzienna wyszla 6 godzin pracy kotla na C.O./doba

6 godz pracy jak to przeliczyć na zużycie , z jaka mocą pracuje ?

Mój kocioł pracuje fabrycznie w przedziale 7-20kw i założyłem mu blokadę że grzeje tylko z mocą 7kw!Jeżeli dobrze liczyłem to 1litr lpg /h

A gdybyś miał kocioł z MIN 1kW (ja sam mam 5kW) to do utrzymania tej samej temp. wewnątrz zużyłbyś 30-40% procent mniej paliwa. Po prostu "nadwyżka" mocy idzie w gwizdek i nic na to nie poradzimy

Nie idzie w gwizdek poniewaz dom musi pobrac daną ilosc kw.Czy to bedzie zasilana 50'C gdzie chalupe podgrzeje np do 22'c w dwie godziny czy to bedzie zadana np 35'C ale w 5 godzin to ilosc kw raczej bedzie ta sama.Mam nastawiony na termostat i mi chalupu nie przegrzewa

p.s(1) ale ogolnie nastepny kociol bedzie startował od minimalne np 2kw lub poma ciepla ale to dopiero bede myslal ja mi Vaillant sie "skonczy"

p.s(2) ale 1kw raczej nie podgrzeje mi instalacji do 50'C nawet po grzaniu przez kilka dni non stop

Edytowane przez CafeDelTom27

Moim zdaniem mylisz pojęcia bo co innego jest jaka temperaturą grzeje a co innego jaka temperatura jest w obiegu . KG odnosi się do temp w obiegu a nie do temp grzania że to tak nazwę . Jak dla mnie kocioł nie może grzać taką samą temp zadana CO bo by to za długo trwało a i w rezultacie może i by nigdy by tej wody nie zagrzał . Prawda czasem temp zadana i temp grzania są takie same ale to wynika z faktu że zapotrzebowanie jest minimalne lub kocioł grzeje już ku końcowi i sobie delikatnie podgrzewa . Teraz mam tak zadana 30*C a grzeje 31*C .

Z moich obserwacji wynika że temperatura z jaką jest zasilanie wynika z ustawionej KG a takze z różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Prawdopodobnie tak jak to ująłeś temperatura na KG przy warunkach zewnętrznych odnosi się do całości obiegu a nie tylko do zasilania

Przy regulacji w trybie POWROTU natomiast regulacja jest prostsza i regulator dostosowuje temperaturę zasilania tak aby uzyskać zadaną temperaturę powrotu bez zbędnego podnoszenia temperatury zasilania, lub też z kolei przelicza ją tak że mieści się ona pomiędzy zasilaniem a powrotem

Nie idzie w gwizdek poniewaz dom musi pobrac daną ilosc kw.Czy to bedzie zasilana 50'C gdzie chalupe podgrzeje np do 22'c w dwie godziny czy to bedzie zadana np 35'C ale w 5 godzin to ilosc kw raczej bedzie ta sama.Mam nastawiony na termostat i mi chalupu nie przegrzewa

p.s(1) ale ogolnie nastepny kociol bedzie startował od minimalne np 2kw lub poma ciepla ale to dopiero bede myslal ja mi Vaillant sie "skonczy"

p.s(2) ale 1kw raczej nie podgrzeje mi instalacji do 50'C nawet po grzaniu przez kilka dni non stop

Bo mała moc ma tylko sens w tedy gdy są plusowe temperatury na zewnątrz i kocioł sobie pracuje na 1-2KW grzejąc wodę na np 27*C

Ta niska moc jest tylko potrzeba jak sterujesz pogodowo w innym przypadku nie ma to sensu .

Z moich obserwacji wynika że temperatura z jaką jest zasilanie wynika z ustawionej KG a takze z różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Prawdopodobnie tak jak to ująłeś temperatura na KG przy warunkach zewnętrznych odnosi się do całości obiegu a nie tylko do zasilania

Przy regulacji w trybie POWROTU natomiast regulacja jest prostsza i regulator dostosowuje temperaturę zasilania tak aby uzyskać zadaną temperaturę powrotu bez zbędnego podnoszenia temperatury zasilania, lub też z kolei przelicza ją tak że mieści się ona pomiędzy zasilaniem a powrotem

Temperatura zadana zasilania jest na podstawie KG i temp zadanej w pomieszczeniu i tak jak napisałeś różnicy zasilanie-powrót . Wykresy KG odnoszą się do 20*C jak dajesz 23*C to KG przesuwa się równolegle ,możesz też łamać KG gdy nie możesz w nią trafić ,było już o tym pisane . Co do powrotu to oczywiście kocioł to bada ,sterownik musi mieć jakieś założenia . Teraz np zrobiłem długo czas blokady palnika na 60 min i co kocioł zrobił po 60 min ,uruchomił się i zaczął grzać z ciut większa mocą zamiast 4,2KW to na początku grzała 5KW nie da się tego oszukać ,dłuższa przerwa = większa moc .

Ja jak ustawiłem na powrót to kocioł ewidentnie zaczął taktować , pracował na 4,2KW ale częściej się wyłączał co było też czuć w domu że jest chłodniej .Bym musiał podnieść KG i pewnie by wyszło na to samo . Zapotrzebowania nie oszukasz ,jedyne co można zrobić to zmniejszyć komfort na tym jest oszczędność .

Aby miec komfort cieplny w domu robie tak.Rano u mnie zasilam CO wode okolo 50-60'C tak i na pietrze osiągam zamierzoną temperature( 21,5'C). Na dole z racji tego ze mam tylko podlogowke nie osiągam ale ratuje sie wybiegiem pompy ktora sobie ciagle krazy i po godzinie pozniej jest juz ok.A nawet ciut cieplej.Pobawilem sie tamtej zimy rotamerami i tej zimy hula mi to jak ta lala majac CO bez mieszaczy ,pomp i sprzegieł