CafeDelTom27 16.01.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Mi wychodzi ze spalanie w styczniu mam na poziomie 5-6LITRÓW/dobe .W tym c.o.+c.w.u.+gotowanie.Cene gazu i mozna sobie pomnozyc.Czyli jest naprawde ok.Zona ciagle w dom+ niemowlak.mam 21°C.W grudniu okolo 8L/doba ale duuuuzo gotowania bo swieta byly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 16.01.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Coś chyba nie tak jest, ponieważ za ostatnią dobę spalił tylko 3,10 m3. Z uwagi na to, że jest coraz cieplej w ciagu dnia podniosłem ( czyli przesunąłem krzywą) na 22*. Zobaczymy co teraz będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 16.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Tylko nie zmniejszaj krzywej bo bedzie ujemne spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 16.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Właśnie krzywą też przed chwilą zmniejszyłem :) Moze PGNiG -e zapłaci mi teraz abym czerpał gaz od nich :) Oby !!!!:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 16.01.2015 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Coś chyba nie tak jest, ponieważ za ostatnią dobę spalił tylko 3,10 m3. Z uwagi na to, że jest coraz cieplej w ciagu dnia podniosłem ( czyli przesunąłem krzywą) na 22*. Zobaczymy co teraz będzie. Raczej 3,1m3/24h i żeby było non stop dogrzane to raczej coś nie tak - przynajmniej tak mi się wydaje.Nawet przy tak wysokich temperaturach. Nie bez znaczenia jest też słońce które naprawde sporo pomaga zaoszczędzić gazu Mi spala o dziwo w granicach 0.65m3/24h(CWU + kuchenka) bo od tygodnia palimy wieczorem w kominku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 16.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 No widzisz raz spala Tobie 11m3 raz 0,65m3 i srednia wychodzi bardzo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 16.01.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Tak., musze sobie jakoś radzić bo w tym tygodniu nie miałem czasu na próby z vaillantem, a obawiam sie że spalanie pomimo takich temperatur niewiele by sie zmniejszyło - może sie myle nie wiem sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 17.01.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Ja już nie kombinuje z KG zostawiam na 0,25 i zadaną na 22*C na tym najlepiej kocioł mi działa , zauważyłem też że częste zmiany ustawień powodują że kocioł więcej spala przepływy ustawiłem na 1l/m i na 1,5l/m pompę obniżyłem o 1 bieg niżej i jak już wcześniej pisałem kocioł częściej się wyłącza ,zobaczymy jak przyjdzie mróz może w następną zimę hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 24.01.2015 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Po prawie 2 tygodniach ogrzewania kominkiem dziś załączyłem vaillanta. Mam pytanie odnośnie łamania krzywej grzewczej i zmniejszenia z tego powodu zużucia gazu. w moim przypadku:*dotychczac temp zadana DiN miałem 19,5* , BRAK, KG 0,6 obniżenie zmieniłemna temp. zadana DiN 21*, BRAK, KG 0,55, eco. Zastanawia mnie że po wykonaniu tych zmian temperatura zasialania nie zmieniła się i wynosi przy obydwu konfiguracjach 38*.W związku z tym niebardzo rozumiem jak piec może mniej spalić skoro temp. zasilania jest taka sama.??? Gdybym przy KG 0,55 zostawił np 20* to oczywiście temp. zasilania spadnie o 2* (36*) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.01.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 A spalił mniej ? Zmieniła się temp. zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 24.01.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Po prawie 2 tygodniach ogrzewania kominkiem dziś załączyłem vaillanta. Mam pytanie odnośnie łamania krzywej grzewczej i zmniejszenia z tego powodu zużucia gazu. w moim przypadku: *dotychczac temp zadana DiN miałem 19,5* , BRAK, KG 0,6 obniżenie zmieniłem na temp. zadana DiN 21*, BRAK, KG 0,55, eco. Zastanawia mnie że po wykonaniu tych zmian temperatura zasialania nie zmieniła się i wynosi przy obydwu konfiguracjach 38*. W związku z tym niebardzo rozumiem jak piec może mniej spalić skoro temp. zasilania jest taka sama.??? Gdybym przy KG 0,55 zostawił np 20* to oczywiście temp. zasilania spadnie o 2* (36*) Nie ma nic w tym dziwnego że temp zasilania została na poziomie 38*C obniżyłeś KG na 0,55 a podniosłeś zadaną na 21*C i się wyrównało oczywiście w danym czasie ,przy innych temp zewnętrznych może być inaczej . Po drugie dlaczego uważasz że " łamanie ma zaoszczędzić na spalaniu " to co zrobiłeś jest w pewnym sensie łamaniem KG tylko po co to zrobiłeś ? KG łamie się w tedy gdy na zewnątrz jest na plusie a w domu robi się zimno/gorąco w tedy zadaną na +/- lub gdy jest mocno na minusie a w domu robi się za gorąco/zimno w tedy KG idzie w dół/góra . Teraz pytanie w jakich warunkach ci nie dogrzewa w domu a w jakich przegrzewa ? Ostatnio robiłem szczegółowe pomiary, zbudowałem system do kontrolowania temperatury w różnych miejscach łącznie z wykresami ,system zbiera dane z czujników temperatury 24h/7dni/365dni w roku i wstępnie mogę powiedzieć że wyższy przepływ to większe zużycie gazu . W tym momencie mam 1l/m i do tego obniżyłem bieg pompy w skali 4 stopniowej na 2 stopień .Temperatura w domu utrzymuje się bezproblemowo a zużycie spadło o dobre 0,5m3 Edytowane 24 Stycznia 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Za 15h palenia 10m3 gazu z tym że piec nie chodził 2 tygodnie jak wcześniej pisałem więc nie wiem czy normalne jest aby przy rozruchu tak dużo wziął:/ bo dom był grzany cały czas kominkiem Uris nie dogrzewał jak temp. zewnętrzna była na plusie w nocy i dzień, Nie przegrzewa Odnośnie dlaczego złamałem KG odpowiadam - chciałem zmniejszyć spalanie Poniżej filmiki z przedstawiające moje ustawienia na kotle oraz cm470 może na ich podstawie mi pomożecie gdzie moge coś poprawić bo normalnie głowa mnie już boli jak pomyśle o rachunkach. Zastanawia mnie że kocioł sie nie wyłącza w ogóle bo sprawdzałem godziny pracy na kotle i z nich wynika że pracuje ciągle zresztą parametr d82 pokazuje załączenia 0x100 :/ kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 oraz CM470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A spalił mniej ? Zmieniła się temp. zewnętrzna. Włąśnie tak dużo mi jeszcze nie spalił prze tak krótki okres. Nie wiem czy takie spalanie było związane z rozruchem (nie grzał co przez 14dni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 25.01.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Podłoga się wychłodziła i trochę więcej mógł spalić , jedyna uwaga to D.080 ta temperatura musi być wyższa o minimum 15K od temperatury zadanej CWU ,ty masz 45*C CWU to D.080 musi być minimum 60*C .CO do łamania KG powiedz czy teraz w miarę ci dogrzewa ? druga moja sugestia ,jak już wcześniej pisałem zmniejszyłem przepływy na 1l/m ( wcześniej miałem 2-2,5l/m ) i kocioł teraz częściej się wyłącza i idzie mi mniej gazu o około 0,5m3 . Tak to wygląda na wykresie ,praca kotła + temp zewnętrzna , ciekawe dane też mam odnośnie grzania CWU gdy załącza się cyrkulacja np po 5 godzinach przerwy woda przez 10min pracy cyrkulacji traci 5*C . Wykres zasilania pokazuje kiedy kocioł grzeje i kiedy przestaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Podłoga się wychłodziła i trochę więcej mógł spalić , jedyna uwaga to D.080 ta temperatura musi być wyższa o minimum 15K od temperatury zadanej CWU ,ty masz 45*C CWU to D.080 musi być minimum 60*C .CO do łamania KG powiedz czy teraz w miarę ci dogrzewa ? druga moja sugestia ,jak już wcześniej pisałem zmniejszyłem przepływy na 1l/m ( wcześniej miałem 2-2,5l/m ) i kocioł teraz częściej się wyłącza i idzie mi mniej gazu o około 0,5m3 . Parametr D.080 to godziny pracy CO . Które D mam zmienić w takim razie?D.078?Przepływy mam ustawione na 1l/m. Czyli jak pozostałe parametry mam ok to czemu kocioł w ogóle mi się nie wyłącza? Edytowane 25 Stycznia 2015 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 25.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A ja ostatnio testuje inne ustawienia.Pracuje kocioł mi od 6 do 9 oraz 17-20.W tych godzina dobija mi do temperatury 50C za zasilaniu.W nocy mam ECO :8 godzin.Spalaniu naprawde fajnie to wyglada .Dotatkowo mam rano i wieczorem cieplutka podloge o co mi chodziło najbardziej.Do podłogi dochodzi maksymalnie 45C takie mam straty po drodze .W nocy moze mi temperatura spada z 22 do 21na dole a na gorze z 21 do 19C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A ja ostatnio testuje inne ustawienia.Pracuje kocioł mi od 6 do 9 oraz 17-20.W tych godzina dobija mi do temperatury 50C za zasilaniu.W nocy mam ECO :8 godzin.Spalaniu naprawde fajnie to wyglada .Dotatkowo mam rano i wieczorem cieplutka podloge o co mi chodziło najbardziej.Do podłogi dochodzi maksymalnie 45C takie mam straty po drodze .W nocy moze mi temperatura spada z 22 do 21na dole a na gorze z 21 do 19C. A jaką masz różnice między temperaturą dzień i noc?? Jak masz ustawione włącz. temp. pok?? Brak czy termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 25.01.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 W dzien ustawione mam 23C a w noc 21C.Ustawione mam na ECO z opoznieniem 8 godzin.czyli w dzien mi sie nie wlacza miedzy 9 a 17 a w nocy o 4 rano w zadanej do 21C a od 6 rano startuje do zadanej 23C i o 9 cichnie.Mija teraz 20.00 wiec piec cichnie.Kg mam na 0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 W dzien ustawione mam 23C a w noc 21C.Ustawione mam na ECO z opoznieniem 8 godzin.czyli w dzien mi sie nie wlacza miedzy 9 a 17 a w nocy o 4 rano w zadanej do 21C a od 6 rano startuje do zadanej 23C i o 9 cichnie.Mija teraz 20.00 wiec piec cichnie.Kg mam na 0,8 Ok ale pracuje kocioł na opcji termostat tak? Czyli Eco załącza sie poza przedziałami czasowymi?? bo w instrukcji piszą że jeśli temp. zewnętrzna jest większa niż +4* Ja jestem teraz na BRAK - testuje ale żużycie jak narazie ogromne. Nie wiem dlaczego piec się w ogole nie wyłącza :/ tylko pracuje ciągle bez żadnych przerw Przypomnij mi Ty też masz instalacje podłogówka + grzejniki na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts