Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

Tak Caymann6 mam na dole rozdzielacz do podlogowki a u gory rozdzielacz do grzejniki bez zadnych mieszaczy .Tak mam na BRAK.Jak mialem cieple dni to w nocy czyli o 4 rano byla cisza dopiero o 6 startowałECO zalacza sie jak jest mniej jak 3 stopnie ale mam to opoznione o 8 godzin w CarolMatic 470 masz do ustawienia o ile opoznienie (standartowo ustawione jest na 4 godziny).U mnie to zdaje egzamin jezeli chodzi o komfort cieplny.Zona z niemowlakiem w domu to musi byc cieplo .Wezmy pod uwage ze jest cieplo na dworze.Nie wiem jak bedzie gdy przyjda mrozy to powroce pewnie do grzania ciaglego

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam taki mega wypasiony internet bezprzewodowy ze jak będę dopiero w centrum miasta cokolwiek mogę obejrzeć .Więc jutro mogę dać znać .A to dlaczego ciagle Tobie grzeje to czytając cały ten wątek poprostu nie wiem.

Własnie jestem po odczycie 24h i wyszło 14,33m3 :(

Po obserwacji i spisaniu godzin w D.080 Pracował 24h :/ Nie mam siły

Parametr D.080 to godziny pracy CO . Które D mam zmienić w takim razie?D.078?Przepływy mam ustawione na 1l/m.

Czyli jak pozostałe parametry mam ok to czemu kocioł w ogóle mi się nie wyłącza?

Zdaje się że to jest D.079 na filmie nie widać dokładnie a nie sprawdzałem tego w instrukcji .Z tego co wiem to gdy temperatura powrotu dobije do jakiejś wartości to kocioł się wyłącza ,nie mam jeszcze czujnika na powrocie ale z obserwacji wcześniejszych to ta różnica zasilanie <-> powrót wynosi coś koło 3*C +/- 1*C w tedy kocioł się wyłącza i u mnie przerwa teraz trwa około 30-40min i grzeje jakieś 2godz i znowu przerwa ,wcześniej gdy miałem większe przepływy kocioł pracował praktycznie non stop .

Dziwne to trochę bo w tamtym roku też miałem 1l/m i kocioł się tak nie wyłączał ,możliwe że dom już się wygrzał i drugi sezon działa już inaczej .

caymann6,Jak nie chcesz zmieniać instalacji to spróbuj podnieść temp powrotu nie zmieniając KG, czyli otwórz wszystkie grzejniki na max i pompa w kotle na wyższy bieg. To jest tylko propozycja.

Czyli przestawić D.014 z auto i obroty D.015 15% na poz 1. 53%?

Jak nie będzie wyjścia to będe musiał zmienić tę instalacje bo mnie nerwowo wykończy takie "ustawianie"

Edytowane przez caymann6

W domu nie mieszkam więc 18c wystarczy. Cel wysuszyc podłogi ściany. Celu w 25,5nie ma. Tyle wychodzi z pracy kotla na małej mocy. Jeśli podnioslbym moc tak by temperatura zasilania była 30c to pewnie w domu byłoby 22c a za gaz zapłaciłem dwukrotnie wiecej. Ale może zrobię taki test podkreślenia na30c a następnego dnia całkiem wylacze

Eksperymentuje w pompą od CO i dziwne rzeczy się dzieją np : gdy pompa pracuje na 3 biegu ( w skali 4 biegowej ) przepływy 1l/m to kocioł pracuje praktycznie cały czas , ale gdy zmienię bieg pompy na 2 ustawie przepływy 1l/m to kocioł pracuję np 2godz i 40min przerwy i tak mniej więcej cały czas ,temperatura zasilania w obu przypadkach taka sama . W opcji 2-bieg kocioł mniej spala gazu ale też czuć delikatny dyskomfort cieplny ,temp w pomieszczeniach utrzymują się w obu przypadkach .

Caymann6 jezeli Tobie c.o. chodzi 24godziny na dobe to kiedy grzeje c.w.u.?

Wydaje mi się że cwu grzeje razem z CO przynajmniej na kotle wyświetla się grzejnik CO i kranik mruga - symbol grzania cwu.

Ale do rzeczy

Po 3 dobach kocioł się wyłączył i to dość na długi okres bo 5h bo tyle wynosi u mnie opóźnienie ochrony zamarz. Czuć dyskomfort i lekki spadek temp. Dlaczego kocioł się wyłączył gdy na zewnątrz było 0*? Opcja eco(opóźnienie ochrony zamarz.) załącza się wg instrukcji gdy temp. zewn. jest min +3*? Co ważne jeszcze udało mi sie doprowadzić do stanu gdzie różnica między temp. zasilania a powrotu była 3*.

Wytłumaczy mi to ktoś co kocioł lub pogodówka brała pod uwagę że kocioł wyłączyła? Poza tym kocioł pracował bez przerw.

Może częściej by się wyłączał jeśłi ustawiłbym na obniżenie??