CafeDelTom27 25.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Tak Caymann6 mam na dole rozdzielacz do podlogowki a u gory rozdzielacz do grzejniki bez zadnych mieszaczy .Tak mam na BRAK.Jak mialem cieple dni to w nocy czyli o 4 rano byla cisza dopiero o 6 startowałECO zalacza sie jak jest mniej jak 3 stopnie ale mam to opoznione o 8 godzin w CarolMatic 470 masz do ustawienia o ile opoznienie (standartowo ustawione jest na 4 godziny).U mnie to zdaje egzamin jezeli chodzi o komfort cieplny.Zona z niemowlakiem w domu to musi byc cieplo .Wezmy pod uwage ze jest cieplo na dworze.Nie wiem jak bedzie gdy przyjda mrozy to powroce pewnie do grzania ciaglego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 teraz rozumie. Odnośnie rodziny to u mnie taka sama sytuacja Oglądnij moje 2 filmy z poprzednich postów i może Ty mi powiesz dlaczego ten piec pracuje ciągle Filmy nakręcone dzis gdzie temp. przez dzień 0 -1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 25.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mam taki mega wypasiony internet bezprzewodowy ze jak będę dopiero w centrum miasta cokolwiek mogę obejrzeć .Więc jutro mogę dać znać .A to dlaczego ciagle Tobie grzeje to czytając cały ten wątek poprostu nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 25.01.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mam taki mega wypasiony internet bezprzewodowy ze jak będę dopiero w centrum miasta cokolwiek mogę obejrzeć .Więc jutro mogę dać znać .A to dlaczego ciagle Tobie grzeje to czytając cały ten wątek poprostu nie wiem. Własnie jestem po odczycie 24h i wyszło 14,33m3 Po obserwacji i spisaniu godzin w D.080 Pracował 24h :/ Nie mam siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 25.01.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Parametr D.080 to godziny pracy CO . Które D mam zmienić w takim razie?D.078?Przepływy mam ustawione na 1l/m. Czyli jak pozostałe parametry mam ok to czemu kocioł w ogóle mi się nie wyłącza? Zdaje się że to jest D.079 na filmie nie widać dokładnie a nie sprawdzałem tego w instrukcji .Z tego co wiem to gdy temperatura powrotu dobije do jakiejś wartości to kocioł się wyłącza ,nie mam jeszcze czujnika na powrocie ale z obserwacji wcześniejszych to ta różnica zasilanie <-> powrót wynosi coś koło 3*C +/- 1*C w tedy kocioł się wyłącza i u mnie przerwa teraz trwa około 30-40min i grzeje jakieś 2godz i znowu przerwa ,wcześniej gdy miałem większe przepływy kocioł pracował praktycznie non stop . Dziwne to trochę bo w tamtym roku też miałem 1l/m i kocioł się tak nie wyłączał ,możliwe że dom już się wygrzał i drugi sezon działa już inaczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 26.01.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 CafeDelTom27Oglądałeś moje filmiki z ustawieniami??? Właśnie sprawdzałem na kotle godziny pracy co i wychodzi na to że nadal pracuje ciągle od prawie 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 caymann6,Jak nie chcesz zmieniać instalacji to spróbuj podnieść temp powrotu nie zmieniając KG, czyli otwórz wszystkie grzejniki na max i pompa w kotle na wyższy bieg. To jest tylko propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 26.01.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 CafeDelTom27 Oglądałeś moje filmiki z ustawieniami??? Właśnie sprawdzałem na kotle godziny pracy co i wychodzi na to że nadal pracuje ciągle od prawie 2 dni Tak oglądałem i wszystko masz ustawione jak potrzeba ,nie mam pojęcia dlaczego pracuje cały czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 26.01.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) caymann6,Jak nie chcesz zmieniać instalacji to spróbuj podnieść temp powrotu nie zmieniając KG, czyli otwórz wszystkie grzejniki na max i pompa w kotle na wyższy bieg. To jest tylko propozycja. Czyli przestawić D.014 z auto i obroty D.015 15% na poz 1. 53%? Jak nie będzie wyjścia to będe musiał zmienić tę instalacje bo mnie nerwowo wykończy takie "ustawianie" Edytowane 26 Stycznia 2015 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.01.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jak piec dużo pali to znczy że dom potrzebuje dużo ciepła. Przyczyny trzeba szukać w izolacji a nie w ustawieniach kotla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 26.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jak piec dużo pali to znczy że dom potrzebuje dużo ciepła. Przyczyny trzeba szukać w izolacji a nie w ustawieniach kotla A jak u ciebie spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.01.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 u mnie zgodnie z tym co ustawiłem tzn 10,3m3 na dobę(moc 3,9kw chodzi 24/dobe) a temperatura rośnie dziennie około 0,3C. zużycie prądu na kocioł i pompe 50W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 26.01.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jaka temperatura na zasilaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.01.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 25,5C na zasilaniu, temperatura w domu nieco ponad 18C. średnia dobowa temperatura na podwórku -1C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 27.01.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jaki masz cel zasilając taką temperaturą ? jaką chcesz osiągnąć temp w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.01.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 W domu nie mieszkam więc 18c wystarczy. Cel wysuszyc podłogi ściany. Celu w 25,5nie ma. Tyle wychodzi z pracy kotla na małej mocy. Jeśli podnioslbym moc tak by temperatura zasilania była 30c to pewnie w domu byłoby 22c a za gaz zapłaciłem dwukrotnie wiecej. Ale może zrobię taki test podkreślenia na30c a następnego dnia całkiem wylacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 27.01.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Sprawdzałeś jaka masz temperaturę powrotu przy tym zasilaniu 25,5*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 27.01.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Caymann6 jezeli Tobie c.o. chodzi 24godziny na dobe to kiedy grzeje c.w.u.? Moze sprobuj tak jaj ja zeby grzal 3-4 godziny rano i 3-4 godziny wieczorem tak przy zasilaniu ~45°C Filmik widzialem jedynie macie fajny wyswietlacz na kotle bo ecotec pro ma taki przedpotopowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 27.01.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Eksperymentuje w pompą od CO i dziwne rzeczy się dzieją np : gdy pompa pracuje na 3 biegu ( w skali 4 biegowej ) przepływy 1l/m to kocioł pracuje praktycznie cały czas , ale gdy zmienię bieg pompy na 2 ustawie przepływy 1l/m to kocioł pracuję np 2godz i 40min przerwy i tak mniej więcej cały czas ,temperatura zasilania w obu przypadkach taka sama . W opcji 2-bieg kocioł mniej spala gazu ale też czuć delikatny dyskomfort cieplny ,temp w pomieszczeniach utrzymują się w obu przypadkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 27.01.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Caymann6 jezeli Tobie c.o. chodzi 24godziny na dobe to kiedy grzeje c.w.u.? Wydaje mi się że cwu grzeje razem z CO przynajmniej na kotle wyświetla się grzejnik CO i kranik mruga - symbol grzania cwu. Ale do rzeczy Po 3 dobach kocioł się wyłączył i to dość na długi okres bo 5h bo tyle wynosi u mnie opóźnienie ochrony zamarz. Czuć dyskomfort i lekki spadek temp. Dlaczego kocioł się wyłączył gdy na zewnątrz było 0*? Opcja eco(opóźnienie ochrony zamarz.) załącza się wg instrukcji gdy temp. zewn. jest min +3*? Co ważne jeszcze udało mi sie doprowadzić do stanu gdzie różnica między temp. zasilania a powrotu była 3*. Wytłumaczy mi to ktoś co kocioł lub pogodówka brała pod uwagę że kocioł wyłączyła? Poza tym kocioł pracował bez przerw. Może częściej by się wyłączał jeśłi ustawiłbym na obniżenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts