Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

D.014 mam na Auto i pracuje na 15% mocy ,druga sprawa to że mam sprzęgło czyli kocioł mieli wodę na odcinku 1m ,za sprzęgłem mam pompę która pcha wszystko dalej .Praktycznie pompa w kotle dała by radę pchać wszystko ale instalator stwierdził że lepiej oszczędzać pompę w kotle i jej nie obciążać bo jak się popsuje to będzie bolało ,mniejsza o to prawda leży gdzieś po środku :-)

Co do wyłączenia się kotła ,obserwuje wykresy i wygląda to tak , jak jest mały przepływ rzędu 1l/m to widzę że kocioł podnosi temp zasilania o około 1*C i przez to częściej się wyłącza ( to jest akurat logiczne ) różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem około 3*C .

Jak zwiększam przepływy na np 1,5l/m to kocioł obniża o około 1*C temp zasilania ale dłużej pracuje , różnica temperatur jest podobna około 3*C .

Widać to na wykresie ,ten poszarpany to 1l/m przez noc a rano około 9:00 ustawiłem 1,5lm i wyższy bieg w pompie i widać że kocioł pracuje dłużej i w domu też czuć że jest cieplej ,robię pomiar temp podłogi w jednym miejscu i temp nieznacznie jest wyższa około 0,5*C na przepływie 1,5l/m .Można powiedzieć że 0,5 czy 1*C to śmieszne wartości ale to nieprawda 1*C to bardzo dużo i warto o niego walczyć ,widać to na CM470 jak zadajesz wyższą temp o 1*C to i zasilanie idzie o około 1*C .Ja na sprzęgle mam stratę 1*C bo woda z powrotu ochładza zasilanie ale też podwyższa temp powrotu .Myślę że konstrukcyjnie jest to brane pod uwagę tym bardziej że kocioł bierze pod uwagę czujnik w sprzęgle VF1 i na jego podstawie wykonuje czynności .Monitoruje też temp w jednym z pokoi i na wyższym przepływie faktycznie temp podniosła się o 0,6*C czyli mniej więcej tyle ile pisałem o zysku 1l/m nad 1,5l/m to by się potwierdziło . Czujniki temp są jednego typu i raczej są bardzo dokładne i nie odbiegają od siebie pomyłka nie wchodzi w grę bo na termometrze cyfrowym który jest w pokoju też temp się podniosła .Pytanie jak to się ma do spalania ,

wykres.jpg

zasilanie rrd.jpg

Edytowane przez uris

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie napisales czy pracujesz na dzien czy noc (ew. przedziały czasowe) bo to jest istotne dla mnie oraz przy jakiej temp. zasilania i powrotu piec się wyłącza i załącza.

Ważne to jest dla mnie żeby dojśc co decyduje o wyłączeniu kotła na OBNIŻENIU. piec mi hula na OBNIŻENIU 24h i dalej w ogóle się nie wyłącza :/ co wiąże się ze spalaniem w granicach >11m3

Edytowane przez caymann6

Pracuje na obniżeniu 24h 22*C zadana ,nie robię przedziałów bo one nie mają sensu przy tak niskiej temp zasilania .

Z wykresów widać taką zależność podam przykład : Temperatura zasilania 29*C kocioł pracuje aż na powrocie będzie około 26*C jak to uzyska to temp zasilania wzrasta na 30*C i kocioł czeka aż na powrocie będzie około 27*C pracuje jakiś czas ( pod warunkiem że na zewnątrz jest stała temperatura ) i po tym x czasie się wyłącza . Dzisiaj w nocy pracował cały czas temp spadła do -2,7*C temperatura zasilania 30*C potem widzę temp spadła do -4,5*C i zasilanie wskoczyło na 31*C w sumie od 19:00 wczoraj pracuje cały czas przerwę miał o 6:20 bo CWU grzane było i znowu ruszył temperatura podłogi na panelach nieszczęsnych z 24,2*C wskoczyło na 24,9*C . Teraz już bym paneli nie zrobił tłumią od 1-1,5*C w porównaniu z płytkami . Nie jestem w stanie dokładnie ci powiedzieć na jakiej podstawie kocioł robi ON i OFF jest to jakiś pewnie algorytm działania który na podstawie pewnie temp zasilania ,powrotu i temp zewnętrznej ustala czas pracy ale dokładnie to ciężko powiedzieć .

U ciebie nie wiadomo czy instalacja jest OK ten mieszacz nie wiadomo po co ,ja bym się na tym skupił żeby to wyrzucić bo to może powodować problemy .

W tym momencie mam obniżenie i przedział czasowy 00:00-24:00 i mam 24h słońce na CM470 .Moim zdaniem nie ma to znaczenia czy czasz obniżenie z przedziałem czy bez przedziału no bo gdy mam przedział jak wyżej to kocioł pracuje z temp zadaną dzień a jak wyłączę przedział to będzie pracował z zadaną noc różnicy nie widzę żadnej .To samo jak ustawisz ECO i dasz przedział 00:00-24:00 nic to nie zmienią bo ECO działa poza przedziałami czasowymi a tu masz przedział 24h to nie ma kiedy ECO zadziałać .Tak naprawdę to te nazwy trybów są beznadziejne ,mało zrozumiałe .

W tym momencie mam obniżenie i przedział czasowy 00:00-24:00 i mam 24h słońce na CM470 .Moim zdaniem nie ma to znaczenia czy czasz obniżenie z przedziałem czy bez przedziału no bo gdy mam przedział jak wyżej to kocioł pracuje z temp zadaną dzień a jak wyłączę przedział to będzie pracował z zadaną noc różnicy nie widzę żadnej .To samo jak ustawisz ECO i dasz przedział 00:00-24:00 nic to nie zmienią bo ECO działa poza przedziałami czasowymi a tu masz przedział 24h to nie ma kiedy ECO zadziałać .Tak naprawdę to te nazwy trybów są beznadziejne ,mało zrozumiałe .

Ok. Tylko chodziło mi o to że na ECO przy OBNIŻENIU poza przedziałem kocioł się całkowicie wyłącza i nie grzeje pomimo spadku temperatury zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej - także funcja nie przydatna. W moim przypadku byłaby ok jeśli byłaby możliwość ustawienia nie 3 przediałów czasowych a np 6

Prubuje na OBNIŻENIU od 21 i zobaczymy czy sie kocioł dalej będzie pracował Ciągle. SPrubuje jeszcze podnieść obroty na 53% może to coś jeszcze da - pomoże sie wyłączyć kotłowi

Powiedz mi jeszcze czy jest możliwość dokładniejszego sprawdzenia czasu pracy kotła a nie tylko co do godziny na kotle?

Jak masz ustawione BRAK i ECO to teoretycznie jak temperatura spada poniżej tych 3*C to kocioł po czasie ochrony zamarzania czyli standardowo 4h powinien się włączyć no chyba że temperatura wzrośnie powyżej 3*C ale ostatnio to jest tak koło +2 / 0*C to ECO powinno działać .

Dwie domy minęły jak ustawiłem duże przepływy wcześniej pisałem o 1,5l/m ale się pomyliłem jest to 2l/m i 3 obwody 2,5l/m pompa na 4 stopniu

Pierwsze dwa stopnie są dla kaloryferów kolejne dwa to podłogowe i dodatkowo 3 biegi różnica jest taka że prędkość jest uzależniona od ciśnienia w układzie . Dodam jeszcze że przy wyższym przepływie rzędu 2l/m musi być odpowiednio wyższy bieg żeby wytwarzał ciśnienie .

Wcześniej robiłem tak że na drugiem biegu ustawiałem przepływ 2l/m ale to był błąd bo owszem rotametry pokazywały takie przepływy ale efekt był kiepski nic się nie zmieniało , w domu nie było cieplej .

Teraz mam wyższy bieg i działa to lepiej po dwóch dobach czuć o wiele lepszy komfort w domu .

caymann6 ustaw sobie przepływ na większy , z wykresu widziałem że na początku kocioł pracował dosyć długo jakieś 7 godzin a potem 2,5godziny pracy 40min przerwy ( wartości są w przybliżeniu oczywiście ) .

Nie można dokładniej sprawdzić czasu pracy kotła ,byś musiał to zrobić jakoś inaczej tylko do głowy mi nic nie przychodzi , najlepiej by było tak jak u mnie jakaś stacja pogodowa z pamięcią .

http://www.sklepogrzewanie.com.pl/images/products/zoom/pompa-alpha-2-L-3260-grundfos-2575-SKLEP-Z-OGRZEWANIEM-Pompygrzejnikibojlerykotlygrzalkipodgrzewaczesterowniki-1.jpg

U mnie jest często tak że np temp zasilania , zadana jest 29*C a kocioł grzeje 30-31*C z tym że musi grzać minimum powyżej zadanej bo na sprzęgle mam 1*C straty a pompa zawsze na 15%. Może próbował coś nadgonić :) Powiem ci że codzienne zmiany to nie jest dobry pomysł kocioł wariuje .Teraz widzę że po 3 dobach ładnie wszystko się ustabilizowało wcześniej od kręcenia rotametrami wychłodziłem dom . Spróbuj dać pompę na 3 bieg i ustaw przepływy na wysokie , u mnie jest max 2,5l/m ale mam ustawione na 2l/m i 3 pętle na 2,5l/m i odczekaj 1-2 doby i zobaczysz czy w domu czujesz lepszy komfort i czy temperatura się podniosła .

U mnie jest często tak że np temp zasilania , zadana jest 29*C a kocioł grzeje 30-31*C z tym że musi grzać minimum powyżej zadanej bo na sprzęgle mam 1*C straty a pompa zawsze na 15%. Może próbował coś nadgonić :) Powiem ci że codzienne zmiany to nie jest dobry pomysł kocioł wariuje .Teraz widzę że po 3 dobach ładnie wszystko się ustabilizowało wcześniej od kręcenia rotametrami wychłodziłem dom . Spróbuj dać pompę na 3 bieg i ustaw przepływy na wysokie , u mnie jest max 2,5l/m ale mam ustawione na 2l/m i 3 pętle na 2,5l/m i odczekaj 1-2 doby i zobaczysz czy w domu czujesz lepszy komfort i czy temperatura się podniosła .

Ja mam 21 - 21 .5* na parterze cały czas przy przepływach 1l/min i na najniższym biegu pompy od podłogówki. Zastanawia mnie jeszcze kwestia tego termostatu na listwie od podłogówki (to pokrętło w skali od 2 do 6) Powiedz mi czy podniesienie temp. np z 2 na 3 spowoduje większe zużycie gazu ? tzn zamiast ok 23* jakie puszczam na podłoge puściłbym ok. 30 * a temp.zasilania na kotle i tak mam ok 33-35* na takiej pogodzie więc wydaje mi się ze podczas podniesienie o te kilka stopni w podłodze wziąłby więcej no ale potem chyba już nie tak?

Różnica temp zasialania i powrotu - 3* - kocioł cały pracuje bez żadnych przerw od 21 temp. zew. ok 0* -1

Edytowane przez caymann6

Ile puszczasz w podłogę ?? 23*C ?? to jest niemożliwe że przy takiej temp zasilania masz 21*C w domu chyba źle coś mierzysz .To u mnie idzie 29-30*C i mam 22*C w domu a temp podłogi to 25-26*C .Druga sprawa to ten termostat na powrocie to odkręć na 45*C ,już ci pisałem że przez ten termostat to nic nie działa z automatu to kocioł poprzez czujnik pogodowy i zadana temp decyduje o temp zasilania a ty go ograniczasz termostatem , nic się nie bój w podłogę i 50*C może iść .Ustaw termostat na 45*C .

Ile puszczasz w podłogę ?? 23*C ?? to jest niemożliwe że przy takiej temp zasilania masz 21*C w domu chyba źle coś mierzysz .To u mnie idzie 29-30*C i mam 22*C w domu a temp podłogi to 25-26*C .Druga sprawa to ten termostat na powrocie to odkręć na 45*C ,już ci pisałem że przez ten termostat to nic nie działa z automatu to kocioł poprzez czujnik pogodowy i zadana temp decyduje o temp zasilania a ty go ograniczasz termostatem , nic się nie bój w podłogę i 50*C może iść .Ustaw termostat na 45*C .

Termostat miałem skęcony na minimum (symbol 2) - mniej go nie mozna skręcić i pokazywało 23*C na zegarach. Nie chce odkręcać tak bradzo bo jak mi grzeje tak że w tym momencie mam na partersze 21,7(2,5 na termostacie) więc jaki sens puszczać wyższą temp zasilania - chyba żeby sie ugotować:p no bo inaczej tego nie widze. Popraw mnie jeśli się myle. No chyba że ten termostat powoduje że kocioł się nie wyłaćza ale nie znajduje powodów aby tak mogło być

Sprawdzałem przedtem różnica na kotle temp. zasilania i powrotu była 2*C i dalej skurczybyk chodzi.

Nie obraź się ale nie chwytasz tego tematu :) logika została gdzieś daleko ,płaczesz że dużo spala a tak naprawdę sam do tego doprowadzasz :bash:

Odkręć ten diabelny termostat na 45*C i obniż krzywą grzewczą na 0.30 nie kumam po kiego grzyba kocioł grzeje ci wodę do 36*C jak ty w podłogę puszczasz powiedzmy to 25*C nie kumam tego za chiny ludowe .

Nie obraź się ale nie chwytasz tego tematu :) logika została gdzieś daleko ,płaczesz że dużo spala a tak naprawdę sam do tego doprowadzasz :bash:

Odkręć ten diabelny termostat na 45*C i obniż krzywą grzewczą na 0.30 nie kumam po kiego grzyba kocioł grzeje ci wodę do 36*C jak ty w podłogę puszczasz powiedzmy to 25*C nie kumam tego za chiny ludowe .

uris EASY :)

Ja mam tak jak kolega CafeDelTom27 mówi. Parter podłogówka piętro grzejniki. Chyba już wiesz wszystko jak Zrobie tak jak mówisz to parter bede miał ok ale na piętrze lodówa bo poniżej 30* na zasilaniu to na kaloryferze nic nie poczuje:P przynajmniej tak mi sie wydaje.

W podłoge puszczam 27*C - źle przedtem popatrzyłem

Edytowane przez caymann6

Caymann6 ją ostatnio testuje grzanie 3 godziny rano i 3 wieczorem.narazie u mnie to się sprawdza .Przemysl to

A na jakiej KG pracujesz i temp zadanej. Jaka temp zasilania jest i jakie masz spalanie w takie dni?Ja obawiam się że nie bede miał dogrzanego domu przy takiej opcji - tak mi sie wydaje bo mam dużo więcej do ogrzania. A przy takich przerwach muszą być duże straty na podłogówce bo przecież podłoga po 18 godzinach bez grzania zimna raczej jest.