caymann6 31.01.2015 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Zapomnialem dodac zebys jeszcze podal temperaturę zadana jaka masz.czyli 50* puszczasz w podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 31.01.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 KG na 0,8 temp zasilania ~50° C. Wtedy dogrzewa mi górę a dół nie zdąży się przegrzac .przerwa. między grzaniem to 9 godzin jest Obawiam się że spalanie gazu przy takim systemie będzie podobne do grzania niską temp ,druga sprawa to jak się przedstawia komfort cieplny przez całą dobę .Z tego co pamiętam to masz butlę z LPG ,powiedz czy masz jakiś sposób na zużycie gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.02.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Puszczam w obieg okolo 50C ale zanim mi dojdzie do salonu gdzie tylko tam mam panele to jest ponizej 45C .Jezeli chodzi o komfort cieplny to WAM powiem ze chyba jest lepszy.Poniewaz gdy ciagle mialem grzane cala dobe i w domu ciagle 21C to bywaly dni odczuwalem przy tych 21C chłód a czasami czulem ze jest za gorąco.A teraz rano odczuwam cieplą podloge i wieczorem teza.A a w ciagu dnia nie mam duzego spadku temperatury.Temeratura zadana na CM470 22,5C.Jezeli chodzi o spalanie to nie mam ojecia.Mam wskaznik na butli taki jak mamy w aucie wiec ciezko ocenic. cieplejsze dni pokazuje inna a w zimniejsze jeszcze inne.W Styczniu chodził mi 180h na c.o. a cwu na 11h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.02.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Kociol moj fabrycznie ma 7-24kw a skrecilem go na 8KW wiec teoretycznie moge policzyc ile gazu zuzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 01.02.2015 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Kociol moj fabrycznie ma 7-24kw a skrecilem go na 8KW wiec teoretycznie moge policzyc ile gazu zuzywa Pracujesz na TERMOSTAT cz BRAK i funkcja eco? Jeśli masz piec ustawiony na 8kw to chodzi on cały czas na tej mocy ??? czy może jeśli takiej mocy nie potrzeba to sam sobie obniży na niższą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 01.02.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ja jutro sprawdzę ile mój na godzinę zjada ,mój działa na mocy minimalnej 4,2KW przez 95% czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.02.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 W sumie obnizac juz nie ma co ten kocioł. .Mam ustawione Brak oraz Eco oraz opoznienie zamarzania na 9 godzin.od 6-9 oraz wieczorem 17-20 grzeje zadana 22,5. Zadana nocna na 20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 01.02.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ja utrzymuje 24h 22*C kombinowałem w tym roku z różnymi temperaturami 21 i 21,5 ale dla mnie to za zimno minimalna temp w jakiej się dobrze czuje i nie czuć chłodu to 22*C do tego dochodzą zyski bytowe i masz około 22,5*C . Średnia z tamtego roku to jakieś 7m3 na dobę za samo CO sprawność kotła wyszła 107% myślałem że będzie 109% ale to chyba nie jest realne w rzeczywistości .Szczerze powiem jak mam zaoszczędzić z 200-300zl i mieć dyskomfort to mam to gdzieś nie jest to warte .Jak oszczędzać to jak najmniejszym kosztem ,to tak jak z paleniem w kominku ile zaoszczędzisz 500-700zł w sezon to ja dziękuje później wychodzi że za 100zł na miesiąc jesteś palaczem niezła fucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 01.02.2015 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 W sumie obnizac juz nie ma co ten kocioł. .Mam ustawione Brak oraz Eco oraz opoznienie zamarzania na 9 godzin.od 6-9 oraz wieczorem 17-20 grzeje zadana 22,5. Zadana nocna na 20C Rozumiem że w towim przypadku nie obniży ale patrząc z innej strony jeśli nie potrzeba takiej mocy to kocioł sam obniży z tych 8kw np na 6kw? czy jak zadajesz 8 kw to cały czas pracuje z tą mocą bez względu na zapotrzebowanie mocowe. Moim zdaniem przy BRAK i ECO opóźnienie zamarzania nie działa. Po prostu kocioł sie wyłącza w trybie noc (poza przedziałami czasowymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.02.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 moj kocioł pracuje od 7KW a nie jak wasz od 4KW wiec nie ma co obnizac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 01.02.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Wstępnie policzyłem dzisiaj że przy obciążeniu 4,2KW kocioł spala ~ 0,5m3 /h , w ciągu 2 godzin spalił 1m3 . edit w tym czasie widzę było grzane CWU trwało to 20min i kocioł pracował na mocy 10KW czyli teoretycznie spalanie na samo CO wyszło by trochę mniej ,myślę że około 0,400m3 coś koło tego . Edytowane 1 Lutego 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.02.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Wstępnie policzyłem dzisiaj że przy obciążeniu 4,2KW kocioł spala ~ 0,5m3 /h w ciągu 3 godzin spalił 1m3 a pracował 2godz . To w koncu ile pracował? U mnie okolo na 1H spala 1L ale na 7KW (wiec 4,2Kw okolo 0,6L by było ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 01.02.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Sorki trochę źle się wysłowiłem w ciągu dwóch godzin spalił 1m3 ale w tych dwóch godzinach przez 20min grzała CWU z mocą 10KW Edytowane 1 Lutego 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 01.02.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Wstępnie policzyłem dzisiaj że przy obciążeniu 4,2KW kocioł spala ~ 0,5m3 /h , w ciągu 2 godzin spalił 1m3 . edit w tym czasie widzę było grzane CWU trwało to 20min i kocioł pracował na mocy 10KW czyli teoretycznie spalanie na samo CO wyszło by trochę mniej ,myślę że około 0,400m3 coś koło tego . Czyli 0,5m3*24h = 12m3/24h Oczywiście minus przerwy kiedy Ci się kocioł wyłącza i masz spalanie na poziomie 8m3??? U mnie bardzo podobnie przy tych temp. wychodził w przeliczeniu na h z tym że nie wylącza się w ogóle nie wiem dalej dlaczego. uris jak będziesz miał chwile to prosze luknij raz jeszcze na te filmiki z moich ustawień bo może coś mam skopane i dlatego sie nie wyłącza. Wczoraj jak zaobserwowałem to różnica między temp.zasilania a powrotem była 2*C a piec chodzi non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 01.02.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 W sumie obnizac juz nie ma co ten kocioł. .Mam ustawione Brak oraz Eco oraz opoznienie zamarzania na 9 godzin.od 6-9 oraz wieczorem 17-20 grzeje zadana 22,5. Zadana nocna na 20C Powiedz mi czy pomiędzy przedziałem 20 - 6 temperatura nie spada poniżej 20*C? Co daje opoźnienie zamarzania jak przecierz na ECO przy BRAK kocioł sie całkowicie wyłącza na przedziały noc Jeśli byłaby możliwość wrzucenia filmiku z Twoich ustawień to byłonby super i przetestowałbym u siebie, bo może faktycznie przy takiej instalacji jak mamy to będzie dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 01.02.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) To 0,5m3 to policzone na szybko myślę że przy 4,2KW kocioł trochę mniej spala na 1h jutro postaram się to sprawdzić z zegarkiem w ręku . Co do twoich ustawień to jak dla mnie są ok ,spalanie gazu można obniżyć obniżając KG i temperaturę zadaną no i likwidując mostki termiczne .Dom ma takie zapotrzebowanie i żeby nie wiem co to nic się nie zrobi ,albo komfort albo zimnica . Sam docieplałem swój dom i na ile miałem siły to wszystkie mostki zlikwidowałem na dniach prawdopodobnie będę miał pożyczoną kamerę termo.. to się okaże czy coś jest nie tak . Co daje opoźnienie zamarzania jak przecierz na ECO przy BRAK kocioł sie całkowicie wyłącza na przedziały noc ECO działa poza przedziałem i załącza się po czasie ochrony zamarzania jeżeli jest taka konieczność , czujnik wewnętrzny w CM470 może ale nie musi być brany pod uwagę . Ochrona zamarzania działa nawet jak przełączysz kocioł w tryb lato . Ustaw sobie przedziały czasowe jak nie chcesz żeby kocioł działał cały czas . edit Spalanie na 1h wyszło 0,411m3/h czyli teoretycznie można założyć że 1KW to 0,100m3/h Czyli grzejąc wodę przez 20min z mocą 10KW kocioł zużył 0,300m3 dobrze liczę ? Edytowane 2 Lutego 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.02.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jak tam Panowie jakieś nowe pomysły ja drugą dobę jadę na KG 0,20 ,zwiększyłem jeszcze przepływ i bieg pompy i jak na razie daje radę . Pierwsza doba po przestawieniu zjadł 6,5m3 ale podłoga była jeszcze wygrzana ,druga doba zjadł już 7,7m3 temperatura podłogi się ustabilizowała na takiej samej temp jak miałem KG 0,25 .Jak na razie optymistycznie na to patrze że w końcu znalazłem odpowiednie ustawienia ( komfort + spalanie gazu ) Teraz będzie 3 doba w nocy jest -4*C a dzień około +2 w ostateczności mam jeszcze plan awaryjny gdyby było za zimno w domu .Gdy obniżałem KG to temp zasilania spadła o 2*C jak będzie zimno to zadana podniosę na 23*C i tym samym podniosę zasilanie o 1*C i będzie kompromis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 04.02.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Pomysły ??? Hm.......Mam krzywą na 0,35; zadana 22*C; spalanie każdej z dób przez ostatnie 5-6 dni 6,20 - 6.40 m3 ( jak było 0,30 i zadana także 22*C nie mialem komfortu cieplnego (czyli jak dla mnie 21- 21,5 *C)).Moze takze spróbuje zejść z krzywą na 0,30 i przesunę ją na 22,5 - 23*C i zobaczę jak wtedy spala i czy jest komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.02.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Grzejesz w dwóch przedziałach czasowych , powiedz jak z temperaturą poza przedziałami czasowymi ,czy się utrzymuje czy spada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 04.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Uris - Nie, nie mam przedzialów czasowych. Pisałem już tu kiedyś i zaciągałem info. min. od Ciebie Jednakowa temp. dzień i noc ; brak;obniżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts