Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

Powiedz mi czy pomiędzy przedziałem 20 - 6 temperatura nie spada poniżej 20*C?

Co daje opoźnienie zamarzania jak przecierz na ECO przy BRAK kocioł sie całkowicie wyłącza na przedziały noc

Jeśli byłaby możliwość wrzucenia filmiku z Twoich ustawień to byłonby super i przetestowałbym u siebie, bo może faktycznie przy takiej instalacji jak mamy to będzie dobre rozwiązanie.

.

To ze mam zadana 22,5 to nie osiaga mi na gorze.Mam tam max 21 i do godz 6 rano nie spada mi ponizej 19( w pokojach mam otwarte drzwi i cieplo z dołu idzie do gory bo jak mam zamkniete drzwi to jest chlodniej, no chyba ze mega wiatry sa to raz mialem 18C ( brrrr) opoznienie mam teraz na 11h czyli w ogole w nocy sie nie zalacza piec ma przedzial czasowu 6-9 oraz 17-19 na c.o.. Co wazne przed grzaniem o 17 mocno wietrze chalupe tak z 30-45 minut i wtedy lepiej mi grzeje powietrze

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uris - Nie, nie mam przedzialów czasowych. Pisałem już tu kiedyś i zaciągałem info. min. od Ciebie :)

Jednakowa temp. dzień i noc ; brak;obniżenie.

Ok , pokićkało mi się :D masz ustawiony powrót zamiast zasilania ,zobaczę jutro ile mi spalił i czy trzyma temperaturę w nocy zapowiada się -4 to będą podobne warunki co dobę wcześniej .Nie wiem jak to jest ale teoretycznie im niższa KG to mniejsze spalanie wszędzie tak piszą ,jak bym ustawił 0,30 to w domu bym się ugotował już to kiedyś sprawdzałem .

Pomysły ??? Hm.......

Mam krzywą na 0,35; zadana 22*C; spalanie każdej z dób przez ostatnie 5-6 dni 6,20 - 6.40 m3 ( jak było 0,30 i zadana także 22*C nie mialem komfortu cieplnego (czyli jak dla mnie 21- 21,5 *C)).

Moze takze spróbuje zejść z krzywą na 0,30 i przesunę ją na 22,5 - 23*C i zobaczę jak wtedy spala i czy jest komfort cieplny.

A jaką masz temp. zasilania przy tej KG i przy takiej pogodzie -4 N i ok +2 D???

bo ja przy KG 0,45 i temp zadanej 21 mam 36*na zsilaniu

Edytowane przez caymann6

.

To ze mam zadana 22,5 to nie osiaga mi na gorze.Mam tam max 21 i do godz 6 rano nie spada mi ponizej 19( w pokojach mam otwarte drzwi i cieplo z dołu idzie do gory bo jak mam zamkniete drzwi to jest chlodniej, no chyba ze mega wiatry sa to raz mialem 18C ( brrrr) opoznienie mam teraz na 11h czyli w ogole w nocy sie nie zalacza piec ma przedzial czasowu 6-9 oraz 17-19 na c.o.. Co wazne przed grzaniem o 17 mocno wietrze chalupe tak z 30-45 minut i wtedy lepiej mi grzeje powietrze

U mnie z ostatnich 4 dni spalanie wygląda tak z CWU i kuchenką 8,25-8,45m3 24/h. KG 0,45 temp zadana 21 ECO, OBIŻENIE, przedział noc 9,30-15,00(wtedy nie grzeje)

Temperatura w najzimniejszym pomieszczeniu spada o 0,5*C więc jest ok. Na parterze utrzymuje sie na 21,4 -21,5*C całą dobę

Musze sprubować obniżyć kg na 0,4 i zobaczyć czy to coś da ale wydaje mi sie że może niedogrzać wtedy jak zostawie tą samą zadaną temp.

Sprubuje jeszcze Twój sposób w weekend i przetestuje go u mnie zobacze jak będzie ze spalaniem

A jaką masz temp. zasilania przy tej KG i przy takiej pogodzie -4 N i ok +2 D???

bo ja przy KG 0,45 i temp zadanej 21 mam 36*na zsilaniu

Moje grzejniki dopiero przy 50°C mają wysoka skuteczność grzania więc przy tych 36°C to słabo widzę .Dlatego daję wyższą temp zasilania ale krócej .

A czy można tak kocioł ustawić aby podczas grania c.o. grzal również c.w.u. jednocześnie . Mowa o kotle jednofunkcyjnym.

No właśnie chciałem to wczoraj zrobić ,wszedłem w serwisowe i myślę że pozycje D.070 standardowo jest ustawione na " normalna praca " cokolwiek to oznacza a ja zmieniłem na "pozycja środkowa praca równoległa " i się okazało że rano wody nie zagrzał .

D.035 to chyba odpowiada za grzanie CWU i CO ale nie można zmienić

Edytowane przez uris

caymann6 - sprawdze wieczorem i Ci napisze. Pod jakim kodem to sprawdzić? Aha - jeszcze jedno - ja mam ustawione na powrót ( nie wiem co to oznacza ale tak mi ustawił instalato r i powiedział, że tak ma być i już.Pisałem już w tym wątku o tym).

D.40 - temp zasilania

D.41 - temp. powrotu

Podepne sie pod temat. Mam vaillant ecotec z programatorem calormatic. Dwa obwody hk1 grzejniki, hk2 podlogowka. Kazdy obwod na osobnej pompie grundfos. Aktualnie grzeje sama podlogowka - HK2 wlaczone, hk1 (grzejniki) wylaczone. Wszystko fajnie dziala, tylko dlaczego sterownik/piec co jakis czas zalacza pompe od grzejnikow hk1 i zaczyn grzac, jesli sterownik ma podane zeby grzac tylko HK2 - podloga? W tej chwili grzejniki nie sa mi potrzebne. Jak to ustawic?

Wylaczylem funkcje przeciw zamarzaniu juz wczesniej i zmienilem na obnizenie, ale bylo to samo. Byc moze pompa sie wlaczala bo HK1 (grzejniki) byly ustawione na wylacz na Calormaticu. Teraz dalem tryb reczny + termostat i temperature 10*C. Zobacze czy cos nie zmieni.

Gersik, a czy mozesz napisac jak najsensowniej poustawiac okna czasowe dla podlogowki? Tzn. jakie przerwy w grzaniu robic, zeby podloga za bardzo nie stygla. Na razie grzeje 24h/dobe non stop - schodzi okolo 10m3 gazu razem z cwu. Krzywa 3.5.