Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

Ja ostatnio bawie sie c.w.u.Grzanie mialem o 7 i 19 na 40C.Ale ostatnio grzeje tylko o 19 do 45C i zmniejszylem moc c,w,u. na 10KW.( wczesniej mialem 18KW).Woda rano ma tak z 35C-38C i w zupelnosci nadaje sie do porannego mycia bez grzania o 6 rano.NIe potrzebuje pozniej cieplej wody bo myje w zmywarce w ciagu dnia.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja ostatnio bawie sie c.w.u.Grzanie mialem o 7 i 19 na 40C.Ale ostatnio grzeje tylko o 19 do 45C i zmniejszylem moc c,w,u. na 10KW.( wczesniej mialem 18KW).Woda rano ma tak z 35C-38C i w zupelnosci nadaje sie do porannego mycia bez grzania o 6 rano.NIe potrzebuje pozniej cieplej wody bo myje w zmywarce w ciagu dnia.

Też się bawiłem CWU i jedno jest pewne gdy zmniejszyłem moc z 24KW na 10KW to zamiast 300zl na dwa miesiące rachunek przyszedł 225zl a tylko zmniejszyłem moc . Druga sprawa to cyrkulacja która powoduje duże straty .Jeżeli cyrkulacja działa to woda traci 2*C na 1godz ale jeżeli cyrkulacja załącza się po dłuższym niedziałaniu czyli np po kilku godzinach to woda w 10min traci 5*C tak przynajmniej jest u mnie .Wychłodzona cyrkulacja chłonie ciepło że aż miło dlatego teraz cyrkulacje zapuszczam tylko rano na 10min żeby przebujała wodę a wieczorem jak biorę prysznic lub wanna to po prostu spuszczam wodę i tyle . Takie tematy najlepiej sprawdzać latem bo zimą to nie dojdziesz czy zużycie spadło czy zwiększyło się .Grzeje wodę do 50*C ostatnie grzanie 23:00 i potem dopiero o 6:30 dużo nie trzeba odgrzewać bo woda traci z 5*C a dzisiaj to nawet kocioł się nie załączył na grzanie hmm dziwne czyżby uznał że nie potrzeba i się nie załączył .

Edytowane przez uris

Napisz jak zmniejszyles moc na kotle.

Mam takie same zdanie ale ostatnio serwisat pokazalm mi ten"bolec" co jest w zasobniku i nakazał mi co tydzien robic.ogolnie mial troche racji gdyz nie spuszczamy do konca zasobnika lecz ciagle woda swieza miesza sie ze starą

To się nazywa Anoda Magnezowa i teoretycznie co około 2 lata się ja powinno wymieniać. No niby się nie spuszcza całej wody ale myślę że nie ma co przesadzać ,nie słyszałem żeby kogoś dopadła legionella :) byś musiał wyjechać może na 2tyg to w tedy może by się coś urodziło .

Napisz jak zmniejszyles moc na kotle.

Nie wiem jaki masz kocioł ale np w moim mogę zmienić moc na CO i na CWU robisz to w menu serwisowym kotła D.000 i D.077

poza tematem

Symulator nowego CM470 http://simulator.vaillant.com/pl/

Edytowane przez uris

Ja wróciłem na KG 0,25 bo niestety na 0,20 trochę chłodno było także obniżyłem zadaną z 22,5 na 22 i KG podniosłem na 0,25 i już nie kombinuję z niższą KG , chciałem jeszcze przetestować opcje stała temp zasilania np 40*C i opcja termostat zobaczę jak zużycie gazu .Teraz pobawię się jeszcze przepływami :D ale widzę że już cudów nie zdziałam . Bawiłem się ostatnio kamerą termowizyjną no i wyszło kilka ciekawych mostków termicznych :D ogólnie wszystko w normie ale kilka rzeczy można poprawić .

W menu kotła tego parametru nie odczytasz , serwisant to odczytuje swoim urządzeniem analizując spaliny .

Kamerę miałem pożyczoną normalny koszt to 150zł zwykłe badanie ( czyli dostajesz tylko zdjęcia ) a badanie z opisem i analiza to około 500zł

3 domy badaliśmy i przeważnie mostki są w narożnikach sufit-ściana dodatkowo u mnie na dwóch parapetach ( to akurat wiedziałem bo czuć zimno ) będę to poprawiał a tak ogólnie procentowo to nie ma tragedii ,trochę na suficie wełna do poprawki .Kamerą możesz badać jak różnica temperatur jest więcej jak 10*C i najlepiej od środka domu bo na zewnątrz to w zasadzie widać mostki tylko na oknach .

Zbadałem też zależność biegu pompy i długość działania kotła , u mnie wygląda to tak że im wyższy bieg pompy tym kocioł dłużej pracuje a tym samym w domu jest cieplej .

Caymann6 mam pytanie do Ciebie:Jezeli kocioł pracuje tobie na zasilaniu 36C a powrot masz o 2-3 stopnire nizszy czy zachodzi wtedy u Ciebie ( w kotle ) kondensacja???:confused:

Im mniejsza różnica między zasilaniem a powrotem tym mniej się wytwarza kondensatu, ale sama kondensacja występuje, tak jak napisał "uris".