CafeDelTom27 07.02.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ja ostatnio bawie sie c.w.u.Grzanie mialem o 7 i 19 na 40C.Ale ostatnio grzeje tylko o 19 do 45C i zmniejszylem moc c,w,u. na 10KW.( wczesniej mialem 18KW).Woda rano ma tak z 35C-38C i w zupelnosci nadaje sie do porannego mycia bez grzania o 6 rano.NIe potrzebuje pozniej cieplej wody bo myje w zmywarce w ciagu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin72 07.02.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 A wy tez tak macie, ze w menu c2 - temperatura zadana jest inna niz na piecu w menu d5? Ja mam na calormaticu zadana 31 dla podlogowki (hk2), grzejniki nie dzialaja, a w menu d5 39 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.02.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Ja ostatnio bawie sie c.w.u.Grzanie mialem o 7 i 19 na 40C.Ale ostatnio grzeje tylko o 19 do 45C i zmniejszylem moc c,w,u. na 10KW.( wczesniej mialem 18KW).Woda rano ma tak z 35C-38C i w zupelnosci nadaje sie do porannego mycia bez grzania o 6 rano.NIe potrzebuje pozniej cieplej wody bo myje w zmywarce w ciagu dnia. Też się bawiłem CWU i jedno jest pewne gdy zmniejszyłem moc z 24KW na 10KW to zamiast 300zl na dwa miesiące rachunek przyszedł 225zl a tylko zmniejszyłem moc . Druga sprawa to cyrkulacja która powoduje duże straty .Jeżeli cyrkulacja działa to woda traci 2*C na 1godz ale jeżeli cyrkulacja załącza się po dłuższym niedziałaniu czyli np po kilku godzinach to woda w 10min traci 5*C tak przynajmniej jest u mnie .Wychłodzona cyrkulacja chłonie ciepło że aż miło dlatego teraz cyrkulacje zapuszczam tylko rano na 10min żeby przebujała wodę a wieczorem jak biorę prysznic lub wanna to po prostu spuszczam wodę i tyle . Takie tematy najlepiej sprawdzać latem bo zimą to nie dojdziesz czy zużycie spadło czy zwiększyło się .Grzeje wodę do 50*C ostatnie grzanie 23:00 i potem dopiero o 6:30 dużo nie trzeba odgrzewać bo woda traci z 5*C a dzisiaj to nawet kocioł się nie załączył na grzanie hmm dziwne czyżby uznał że nie potrzeba i się nie załączył . Edytowane 7 Lutego 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 07.02.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) A lagionelle co ile zalaczacie?a) raz na tydzien b)raz na miesiac c) raz na pol roku p.s. nie mam cyrkulacji bo blisko mam punkty Edytowane 7 Lutego 2015 przez CafeDelTom27 dopiska o cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.02.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Legionelli nie załączam tak naprawdę nie ma takiej potrzeby jak woda jest w ciągłym użytkowaniu to szkoda sobie tym głowę zawracać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 07.02.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Mam takie same zdanie ale ostatnio serwisat pokazalm mi ten"bolec" co jest w zasobniku i nakazał mi co tydzien robic.ogolnie mial troche racji gdyz nie spuszczamy do konca zasobnika lecz ciagle woda swieza miesza sie ze starą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin72 07.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ja ostatnio bawie sie c.w.u.Grzanie mialem o 7 i 19 na 40C.Ale ostatnio grzeje tylko o 19 do 45C i zmniejszylem moc c,w,u. na 10KW.( wczesniej mialem 18KW).Woda rano ma tak z 35C-38C i w zupelnosci nadaje sie do porannego mycia bez grzania o 6 rano.NIe potrzebuje pozniej cieplej wody bo myje w zmywarce w ciagu dnia. Napisz jak zmniejszyles moc na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.02.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Mam takie same zdanie ale ostatnio serwisat pokazalm mi ten"bolec" co jest w zasobniku i nakazał mi co tydzien robic.ogolnie mial troche racji gdyz nie spuszczamy do konca zasobnika lecz ciagle woda swieza miesza sie ze starą To się nazywa Anoda Magnezowa i teoretycznie co około 2 lata się ja powinno wymieniać. No niby się nie spuszcza całej wody ale myślę że nie ma co przesadzać ,nie słyszałem żeby kogoś dopadła legionella byś musiał wyjechać może na 2tyg to w tedy może by się coś urodziło . Napisz jak zmniejszyles moc na kotle. Nie wiem jaki masz kocioł ale np w moim mogę zmienić moc na CO i na CWU robisz to w menu serwisowym kotła D.000 i D.077 poza tematem Symulator nowego CM470 http://simulator.vaillant.com/pl/ Edytowane 7 Lutego 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 08.02.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Smieszne uczucie jak w komputerze ma sie CM 470.FAjna sprawa ta wilgotnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 15.02.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Powoli konczy sie sezon zimowy i chyba ustawilem kocioł jak powinno byc.No ale nie było dlugich mrozów wiec o ustawieniach porozmawiamy za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 15.02.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Ja wróciłem na KG 0,25 bo niestety na 0,20 trochę chłodno było także obniżyłem zadaną z 22,5 na 22 i KG podniosłem na 0,25 i już nie kombinuję z niższą KG , chciałem jeszcze przetestować opcje stała temp zasilania np 40*C i opcja termostat zobaczę jak zużycie gazu .Teraz pobawię się jeszcze przepływami ale widzę że już cudów nie zdziałam . Bawiłem się ostatnio kamerą termowizyjną no i wyszło kilka ciekawych mostków termicznych ogólnie wszystko w normie ale kilka rzeczy można poprawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 15.02.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Oj tak kamera termowizyjna jak najbardziej tez mi sie "marzy" .Slyszalem ze najlepsze zdjecia wychodza jak na dworze jest minus 8 do minus 16 no ale nie mialem takich temperatur.Mozes podac cene tej usługi ( mozesz podac we frankach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszcop 15.02.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Panowie, gdzie w menu kotła można znaleźć z jaką sprawnością pracuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 16.02.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 W menu kotła tego parametru nie odczytasz , serwisant to odczytuje swoim urządzeniem analizując spaliny .Kamerę miałem pożyczoną normalny koszt to 150zł zwykłe badanie ( czyli dostajesz tylko zdjęcia ) a badanie z opisem i analiza to około 500zł 3 domy badaliśmy i przeważnie mostki są w narożnikach sufit-ściana dodatkowo u mnie na dwóch parapetach ( to akurat wiedziałem bo czuć zimno ) będę to poprawiał a tak ogólnie procentowo to nie ma tragedii ,trochę na suficie wełna do poprawki .Kamerą możesz badać jak różnica temperatur jest więcej jak 10*C i najlepiej od środka domu bo na zewnątrz to w zasadzie widać mostki tylko na oknach .Zbadałem też zależność biegu pompy i długość działania kotła , u mnie wygląda to tak że im wyższy bieg pompy tym kocioł dłużej pracuje a tym samym w domu jest cieplej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 17.02.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Caymann6 mam pytanie do Ciebie:Jezeli kocioł pracuje tobie na zasilaniu 36C a powrot masz o 2-3 stopnire nizszy czy zachodzi wtedy u Ciebie ( w kotle ) kondensacja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 17.02.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Kondensacja działa do około 50*C na powrocie także nie masz się co przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.02.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Caymann6 mam pytanie do Ciebie:Jezeli kocioł pracuje tobie na zasilaniu 36C a powrot masz o 2-3 stopnire nizszy czy zachodzi wtedy u Ciebie ( w kotle ) kondensacja??? Im mniejsza różnica między zasilaniem a powrotem tym mniej się wytwarza kondensatu, ale sama kondensacja występuje, tak jak napisał "uris". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 18.02.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 To jak ja mam u siebie zasilanie 31*C a powrót 27*C to jest gorzej jak bym miał zasilanie 40*C a powrót np 32*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.02.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Nie napisałem że jest gorzej tylko że wytwarza mniej kondensatu. ( tej kwaśnej wody co spływa ci z kotła do kanalizy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 18.02.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Czyli im więcej kondensatu tym lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts