CafeDelTom27 18.02.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Czyli mniej kondensatu to mniejsza sprawnosc?Bo wydaje mi sie ze jak leci duuzo kondenstatu to sprawnosc duuzo lepsza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 18.02.2015 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Caymann6 mam pytanie do Ciebie:Jezeli kocioł pracuje tobie na zasilaniu 36C a powrot masz o 2-3 stopnire nizszy czy zachodzi wtedy u Ciebie ( w kotle ) kondensacja??? Dokładnie. Kondensacja zachodzi tylko że jak napisał gersik mniej jest kondensatu. A czy lepiej jak jest większa różnica między zasilaniem a powrotem to nie wiem, wydaje mi się że im mniejsza różnica tym sprawność większa i mniejsze spalanie. Mi w ostatnie dni (wprowadziłem przedziały czasowe) więc woda w układzie sie wystudza, więc ta różnica temperatur wynosi 4*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 19.02.2015 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Czyli mniej kondensatu to mniejsza sprawnosc?Bo wydaje mi sie ze jak leci duuzo kondenstatu to sprawnosc duuzo lepsza??? dobrze ci się wydaje zamiana wody w parę wodna wymaga sporej energii, i wice wersa, żeby para wodna mogła się skroplić to najpierw musi oddać mnóstwo energii czyli w praktyce im więcej płynie kondensatu tym masz niższe rachunki za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 19.02.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Czyli im większa różnica temp zasilania a powrotu tym lepiej .to jaka będzie sprawność% gdy różnica jest rzędu 2°C między temp zasilaniem a powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 03.03.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 W lutym c.o. chodzilo 130godzin moc mam zmniejszona na 7kw a c.w.u. chodzil 13 godzin moc zmniejszona na 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 06.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Nie chcę zakładać nowego wątku, może wiec uda się tu: Przymierzam się do kotła (zakup na dniach) Vaillant VC 206/5-5 ecoTEC plus + VIH R 120. 1. W domu parterowym, bez użytkowego poddasza, jest TYLKO ogrzewanie podłogowe (na 200m2 1600 mb "rurki" od podłogówki w o ile mnie pamięć nie myli 16 niemal równych obwodach). Instalator proponuje by to ogrzewanie (które sam wykonywał) podłączyć do pieca bez dodatków typu sprzęgło, dodatkowe pompy itd. Nie ma tu różnicy poziomów w instalacji, kaloryferów itd. Wiele osób puka się w czoło i mówi mi, ze nie ma bata by pompa pieca to uciągnęła. Jam myślicie, zakładać od razu sprzęgło, pompy itd czy wyjście z samym piecem powinno się udać? 2. Czy ten piec nie jest za mocny na 200m2 podłogówki i wodę? Czytam tu, ze każdy niemal zmniejsza moc kotła, wiec po co kupować kociło +20 kW? 3. Ten piec VAILLANT VSC 206/4-5 150 w porównaniu do Vaillant VC 206/5-5 ecoTEC plus to jakakolwiek rzeczywista oszczędnosc gazu, czy tylko dopłata za styl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 06.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja bym bym brał teraz VC 146/5-5 Zakres mocy c.o. (przy 50/30ºC) 3,3-14,9 kW Moc maksymalna dla zasobnika c.w.u. 16 kW i tyle ci spokojnie wystarczy ,tylko trzeba sprawdzić jaki wydatek ma pompa kotłowa przy jakim przepływie ,masz 16 pętli a to nie jest mało. Ludzie montują bez sprzęgła i działa ,musisz też wiedzieć że na sprzęgle są pewne straty u mnie np jest to 1*C co przy podłogowym jest dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 06.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Zanim przeczytałem twój post, po lekturze materiałów Vaillanta zadawałem sobie to samo pytanie. Nie mogę znaleźć jednak danych dotyczących wbudowanych pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 06.03.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Vaillant VC 206/5-5 ma 1,4m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 07.03.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Asmagus - mam taki piec , który Ci proponuje Uris. Na całości podłogówka. Dom , nie mały. Piec daje rade bez sprzęgieł dodatkowych i innych ,,ustrojstw". Znajdziesz w tym wątku dane mojego domu. Nawet moc pieca już zmniejszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 07.03.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Vaillant VC 206/5-5 ma 1,4m3/h Dzięki za info, nie wiesz może ile ma VSC 206/4-5 (pewnie tyle samo) i wspomniany VC 146/5-5? Skłaniam się do rozwiązania compact z zasobnikiem warstwowym, martwi mnie jednak fakt, że to jedno urządzenie i jak się zepsuje trzeba całość w zasadzie wymienić oraz fakt, że nie bardzo wiem jak zasobnik warstwowy sprawdzi się z cyrkulacją. Strasznie skomplikowany ten temat wyboru pieca, łatwiej auto kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 16.03.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Dziś serwisant, który opiekuje sie moim piecem był u sąsiada i zajrzał do mnie. Wszystko z ustawieniami O.K. Znienił tylko D1 na 2min. i D77 z 16 KW na 14 KW.Pozostałe ustawienia, które wczesniej ustawił pozostawił bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 16.03.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Montuje się u mnie VSC ecoCOMPACT 206/4-5 90 (czyli wersja dwufunkcyjna z zasobnikiem ładowanym warstwowo). Dam znać jak się spisuje i będę korzystał z waszych uwag i przedstawionych doświadczeń, własnych z kotłami gazowymi nie mam. Jakieś rady na start? Muszę go odpalić i dosuszyć 200m2 wylewki przed wykończeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 31.03.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Jaką temperaturę wody ustawiacie na c.o. (sama podłogówka) na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 31.03.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) W marcu c.o. pracowało 115h a c.w.u. 17h.Czyli minimalnie mniej jak w lutym W kwietniu c.o. pracowalo 53 h a c.w.u. 21h.Czyli sezon ogrzewania czas zamykac:-) Edytowane 3 Maja 2015 przez CafeDelTom27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 02.04.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ponawiam pytanie:Jaką temperaturę wody ustawiacie na c.o. (sama podłogówka) na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 06.09.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 W lipcu i w sierpniu na C.O. poszło po 10h na miesiac.Serwis kotla zrobiony wiec czekamy na sezon zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 14.10.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Ponawiam pytanie: Jaką temperaturę wody ustawiacie na c.o. (sama podłogówka) na piecu? Jak jest pogodówka to kocioł sam dobiera temp. zasilania CO , gdy nie ma pogodówki to 40*C na CO wystarcza spokojnie ,pod warunkiem że jest tylko podłogowe ,na kaloryfery może być trochę mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajac28 07.01.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Witam! Jestem nowy na forum. Trafiłem na nie ponieważ stałem się właścicielem pieca wymienionego w temacie który współpracuje z CM350f (pokojówka radiowa). Niepokoją mnie dwie kwestie mianowicie: piec nie doprowadza do zadanej temperatury D 21,5st. N 20,5st. druga kwestia to ogromne spalanie 20m3na dobę. Dom rozbudowywany w 89r - podpiwniczony, parter, piętro, strych. Podpiwniczenie 80m2 - nie ogrzewane, parter 80m2 ogrzewany, piętro 100m2 ogrzewane, strych 120m2 nie ogrzewany. Ściny piwnica i parter cegła pełna (2 cegły - pustka powietrzna -1 cegła) piętro i strych cegła kratówka (cegła - pustka pow. - cegła). Poziomy domu połączone klatką schodową tak jak w bloku. Ocieplenie - w tym roku dom został docieplony -termoorganika termonium plus fasada z frezem gr 10cm. Strop nad piętrem ocieplony ok 15 cm styropianu. Strop nad piwnicą w połowie ocieplony 20cm styro druga połowa - podłoga na legarach znikome ocieplenie. Ogrzewanie domu: parter 20m2 podłogówki reszta grzejniki, piętro podłogówka tylko w łazience - jakieś 7m2 reszta grzejniki (grzejniki aluminiowe). Wentylacja grawitacyjna. Sterownik pokojowy stoi na piętrze w salonie. Na parterze sterowanie za pomocą termostatów w grzejnikach - przykręcone na 2,5 bo na razie nikt tam nie przebywa. Na piętrze grzejniki na maxa odkręcone. Ogrzewanie uruchomione 29.12.2015 do 4.01.2016 zużyło 89m3 (ok 15m3 doba), 4.01.2016 instalator przestawił moc pieca - niby miało dochodzić do zadanej temp. jednak nie doszło jednak zużycie wzrosło 4-5.01.2016 - 18m3 5-6.01.2015 -20m3. Na piecu temp. zadana CO 54st, CWU 50st, na podłogówkę idzie pompa i zawór dławiący:confused: - ustawia się na nim temp. Jak będzie potrzeba to mogę zmienić sterownik na pogodowy CM470f (radiówka) instalator się zgodził tylko na razie nie ma na stanie. PROSZĘ O POMOC BO MNIE TEN PIEC ZRUJNUJE. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez zajac28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Moc kotła ustaw na 10KW powinno wystarczyć ,podwyższanie mocy na dobre nie wyjdzie . Ile masz pętli ,jakie przepływy ? czy kocioł cała wodę pacha w układ ? Rozumiem że na CM masz ustawione Termostat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts