Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@ CafeDelTom27 - wcześniej piec na miał dobowy z ustawieniem temp. na zaworze 4drogowym + cwu 220 litów. do tego był sterownik od przedmuchów, temp zadanej histerezy itp. Wcześniej dom nie był docieplony co dopiero mogłoby powodować ogromne spalanie. Zmiana sposobu palenie spowodowana została dociepleniem domu oraz rozszczelnieniem przewodu dymowego.

@ uris - moc kotła dziś została zmieniona na auto z 20kw, zobaczymy jutro jak się to przedstawi. 3 pętle ogrzewania podłogowego na parterze i 1 ogrzewania podłogowego na piętrze, grzejniki jeden obieg, do tego cwu 150l. w CM tryb pracy ustawiony na automatyczny

Właśnie byłem przy piecu, wziąłem ze sobą sterownik (ustawienie temp. na noc 20,5 st) - wystawiłem go za drzwi zaczął wskazywać 13st a piec ledwo co zaczął grzać na 34st przy zadanej 54st. dodatkowo jak wszedłem w informacje w menu instalatora pojawiła się informacja C.o, wyłączone tryb grzania letni??

Edytowane przez zajac28

20KW da ci tylko tyle że kocioł szybciej dojdzie do zadanej temp no i więcej zje paliwa ( to tak jak byś jechała autem z punktu A-B na pełnym gazie lub połową mocy auta w dłuższym czasie , kiedy auto mniej spali ?. W trybie termostat bo pewnie masz taki tylko nie wiesz ( nie slyszałem o trybie automatycznym ) kocioł próbuje jak najszybciej uzyskać temp zadaną dlatego ogranicza się moc kotła żeby dłużej pracował ale z mniejszą mocą ,samemu to możesz zrobić w menu serwisowym kotła ,nie potrzebujesz hydraulika :) Zmiana na CM470 raczej ci nic nie da bo to tylko sterownik z wiekszą ilością funkcji .

Możesz sprawdzić ile godzin kocioł pracował na dobę , też to jest w menu serwisowym .Moc na CWU ogranicz na 10KW z tego tytułu też są spore oszczędności rzędu 0,5m3 na dobę .

Moc już zmieniona na 10 kw. W rybie pracy są opcje: tryb auto., tryb letni, tryb dzienny, tryb obniżenia, wyłaczenie systemu, ładowanie zasobnika, party, 1 dzień poza domem. Nie wiem kiedy piec ma się załączyć jak temp. spadnie o ile stopni - nie wiem gdzie to sprawdzić. O 23 byłem przy piecu wziąłem CM ze sobą i wystawiłem go za drzwi - zaczął wskazywać 13st a piec ledwo co się włączył. Jak wszedłem w monitoring to pojawiła się informacja S 31 Brak zapotrzebowania c.o. tryb letni?? Czy w CM zgadza się wam temperatura wskazywana z innymi urządzeniami bo u mnie jest rozbieżność od 0,5st do 2st na korzyść CM tzn na innych urządzeniach temp. zawsze jest niższa o tę wartość.

Gdzie znaleźć długość pracy w menu serwisowym?? Z poziomu instalatora?

Edytowane przez zajac28

W ustawieniach serwisowych na Cm370 , nastawy podstawowe,ekran Tam powinna być korekta temperatury . Tam gdzie zmieniałeś moc kotła pod D.080 masz czas pracy kotła

Na początek poczytaj instrukcje od CM370f http://www.vaillant.pl/downloads/instrukcje-obs-ugi/instrukcje-obs-ugi-1/io-0020124670-vrt-370f-231192.pdf

S.31

Aktywny tryb letni instalacji lub brak sygnału za- potrzebowania ciepła z regulatora eBUS

Menu ¬ Poziom instalatora ¬ Konfiguracja systemu [system ----] ¬ Strategia regul.

Za pomocą tej funkcji można ustawić sposób regulacji temperatury pokojowej:

– Regulacja dwustawna odpowiada regulacji ON / OFF - układ włączony / wyłączony

– Regulacja ciągła to regulacja modulująca

8.2.2 Ustawianie dopasowania regulacji

Menu ¬ Poziom instalatora ¬ Konfiguracja systemu [system ----] ¬ Dopasowanie regul.

Za pomocą tej funkcji można optymalnie dopasować sposób regulacji do rozmiaru pomieszczenia lub do układu grzejników:

– wartości dodatnie: wolniejsze przełączanie regula- tora

– wartości ujemne: szybsze przełączanie regulatora

Edytowane przez uris

Temp. zadana na piecu to 54'C (domyślam się że to max temp. jaka piec puści w obieg??), temp. zadana na CM to D 21'C i N 20'5. Właśnie mnie to dziwi że jak temp. spadła na CM do 13'C to nie podniósł temp. na piecu do max. zadanej tylko ślizgał się w okolicy 35-36'C i to nie było "rozkrecanie się pieca". Dodatkowo jak wstałem rano o 6.00 to CM wskazywał temp. 18,5'C przy zadanej dla nocy 20,5'C. No i jeszcze dziś mój instalator wyjechał na tydzień na narty do włoch.

Ten sterownik jest trochę biedny dla tego kociołka ,powinien być cm470 , ty regulujesz tymi opcjami co poniżej , ON/OFF czyli TERMOSTAT ,regulacja ciągła czyli coś ala KOREKTA

Menu ¬ Poziom instalatora ¬ Konfiguracja systemu [system ----] ¬ Strategia regul.

Za pomocą tej funkcji można ustawić sposób regulacji temperatury pokojowej:

– Regulacja dwustawna odpowiada regulacji ON / OFF - układ włączony / wyłączony

– Regulacja ciągła to regulacja modulująca

Tutaj coś na zasadzie KG , coś w stylu bezwładność

Menu ¬ Poziom instalatora ¬ Konfiguracja systemu [system ----] ¬ Dopasowanie regul.

Za pomocą tej funkcji można optymalnie dopasować sposób regulacji do rozmiaru pomieszczenia lub do układu grzejników:

Napisz jakie masz ustawienia na CM370

Temp. zadana na piecu to 54'C (domyślam się że to max temp. jaka piec puści w obieg??), temp. zadana na CM to D 21'C i N 20'5. Właśnie mnie to dziwi że jak temp. spadła na CM do 13'C to nie podniósł temp. na piecu do max. zadanej tylko ślizgał się w okolicy 35-36'C i to nie było "rozkrecanie się pieca". Dodatkowo jak wstałem rano o 6.00 to CM wskazywał temp. 18,5'C przy zadanej dla nocy 20,5'C. No i jeszcze dziś mój instalator wyjechał na tydzień na narty do włoch.

Wszystko zalezy co ty masz tam ustawione , nie spodziewaj się reakcji natychmiastowej jak wystawisz CM370 na zewnątrz , możliwe żę masz właśnie ustawioną modulacje i kocioł będzie powoli dochodził do zadanej .Może masz jakieś przedziały czasowe ustawione ,kolejna sprawa to po kiego ci temp dzienna i nocna jak do ładu nie możesz dojść ustaw stała temp 24h na dzień i na noc .Tak jak masz ustawione 54*C to więcej nie pójdzie to jest i tak dużo jeżeli chodzi o podłogę ja mam max 45*C

Witam.

U mnie także piec VC 206 sterowany pogodówką VR 470.

Dom 145m2 parter to mozna powiedzieć sama podłogówka sterowana ze grupa pompowa z mieszaczem i siłownikiem dla kotłów wiszących Termix firmy MEIBES a to sterowane z modułu mieszacza VR 61/4.

Na poddaszu same grzejniki płytowe zasilane bezpośrednio.

Instalator ustawił krzywe grzewcze na poziomie 1,2 i 0,6 odpowiednio dla grzejników i podłogówki.

Regulator ustawiony w trybie termostatu dla podłogówki bo wisi w salonie na parterze.

Nie mogę dojść do ładu z sterowaniem bo piec ogólnie chodzi na grzejnikach krótko i odpoczywa i tak cyklicznie.

Podłogówkę włącza sobie prawdopodobnie tylko 2 razy na dobę gdy temperatura spadnie w salonie ale to powoduje ze temperatura podłogi oscyluje pomiędzy 19 a 25.

Zeszłem z krzywą grzewczą do poziomu 0,6 i 0,3 oraz zmieniłem tryb z termostatu na BRAK.

Efekt jest chyba taki że na regulatorze pojawiła się na stałę zadana temperatura zasilania podłogówki bo poprzednio pojawiała się tylko podczas jej działania a tak to była tylko temperatura rzeczywista.

Chcę dobrać KG dla domu a potem prawdopodobnie przełącz się na tryb KOREKTY

Proszę o pomoc w ustawieniach tego pieca, oraz wszelkie rady związane z własnymi doświadczeniami

@uris

jestem w pracy więc z pamięci:

uruchomiona jest regulacja dwustawna

8.2.2 sprawdzę jak będę w domu

w moim przypadku ogrzewanie podłogowe to ok. 7% całej instalacji - z resztą ma swój obieg na którym jest ustawione 40'C.

Sprawdzę te kody jak wrócę do domu.

To cię interesuje jak chcesz żeby CM370 szybciej reagował i pozbądź się przedziałów czasowych i ustaw jednakową temp dzień i noc .

Edytowane przez uris

Witam.

U mnie także piec VC 206 sterowany pogodówką VR 470.

Dom 145m2 parter to mozna powiedzieć sama podłogówka sterowana ze grupa pompowa z mieszaczem i siłownikiem dla kotłów wiszących Termix firmy MEIBES a to sterowane z modułu mieszacza VR 61/4.

Na poddaszu same grzejniki płytowe zasilane bezpośrednio.

Instalator ustawił krzywe grzewcze na poziomie 1,2 i 0,6 odpowiednio dla grzejników i podłogówki.

Regulator ustawiony w trybie termostatu dla podłogówki bo wisi w salonie na parterze.

Nie mogę dojść do ładu z sterowaniem bo piec ogólnie chodzi na grzejnikach krótko i odpoczywa i tak cyklicznie.

Podłogówkę włącza sobie prawdopodobnie tylko 2 razy na dobę gdy temperatura spadnie w salonie ale to powoduje ze temperatura podłogi oscyluje pomiędzy 19 a 25.

Zeszłem z krzywą grzewczą do poziomu 0,6 i 0,3 oraz zmieniłem tryb z termostatu na BRAK.

Efekt jest chyba taki że na regulatorze pojawiła się na stałę zadana temperatura zasilania podłogówki bo poprzednio pojawiała się tylko podczas jej działania a tak to była tylko temperatura rzeczywista.

Chcę dobrać KG dla domu a potem prawdopodobnie przełącz się na tryb KOREKTY

Proszę o pomoc w ustawieniach tego pieca, oraz wszelkie rady związane z własnymi doświadczeniami

Napisz co chcesz uzyskać ? bo to podstawowe pytanie :)

Po pierwsze to chciałbym uzyskać stałą temperaturę podłogi.

Stała temperatura w pomieszczeniu to żaden problem ale przy takim rozwiązaniu podłoga oscyluje pomiędzy 18 - 25 stopni.

Po drugie to chciałbym uzyskać w miarę oszczędne zużycie gazu.

Regulator VR 470 mam na ścianie w salonie i prawdopodobnie oprucz regulacji pogodowej będzie on odpowiadał za utrzymanie stałej temperatury w salonie.

Przestawienie trybu pracy z BRAK na TERMOSTAT spowoduje iż tak jak to opisałem temperatura podłogi oscyluje a chciałbym aby system uśrednił i zamiast podgrzewać podłogę dwa lub trzy razy na dobę do temperatury np: 25 stopni a następnie stygła ona aż do uzyskanie 18 stopni i cykl się powtarzał, regulator utrzymywał podłogę cały czas w temperaturze np: 21 - 22 stopni. a pomiędzy tym okresem zajmował się grzaniem grzejników do temperatury np 35 - 40 stopni.

Stopnie podane przykładowo dla róznych krzywych grzewczych.

Moim zdaniem grupa pompowa z mieszaczem i siłownikiem zamiast cylkicznie 3 razy dziennie otwierać na 100% obieg podłogówki a następnie zamykać i podgrzewać grzejniki powinna otworzyć się np do poziomu 25 - 30% i w ten sposób gdy piec utrzymuje temperaturę w obiegu 40 stopni mieszacz spowoduje obniżenie temperatury w podłogówce do poziomu 22 stopni.

Nie mówię że moje rozwiązanie kotłowni jest dobre i ze możliwa jest do uzyskania przez nią takiego trybu pracy.