uris 08.01.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Po pierwsze to chciałbym uzyskać stałą temperaturę podłogi. Stała temperatura w pomieszczeniu to żaden problem ale przy takim rozwiązaniu podłoga oscyluje pomiędzy 18 - 25 stopni. Po drugie to chciałbym uzyskać w miarę oszczędne zużycie gazu. Regulator VR 470 mam na ścianie w salonie i prawdopodobnie oprucz regulacji pogodowej będzie on odpowiadał za utrzymanie stałej temperatury w salonie. Przestawienie trybu pracy z BRAK na TERMOSTAT spowoduje iż tak jak to opisałem temperatura podłogi oscyluje a chciałbym aby system uśrednił i zamiast podgrzewać podłogę dwa lub trzy razy na dobę do temperatury np: 25 stopni a następnie stygła ona aż do uzyskanie 18 stopni i cykl się powtarzał, regulator utrzymywał podłogę cały czas w temperaturze np: 21 - 22 stopni. a pomiędzy tym okresem zajmował się grzaniem grzejników do temperatury np 35 - 40 stopni. Stopnie podane przykładowo dla róznych krzywych grzewczych. Moim zdaniem grupa pompowa z mieszaczem i siłownikiem zamiast cylkicznie 3 razy dziennie otwierać na 100% obieg podłogówki a następnie zamykać i podgrzewać grzejniki powinna otworzyć się np do poziomu 25 - 30% i w ten sposób gdy piec utrzymuje temperaturę w obiegu 40 stopni mieszacz spowoduje obniżenie temperatury w podłogówce do poziomu 22 stopni. Nie mówię że moje rozwiązanie kotłowni jest dobre i ze możliwa jest do uzyskania przez nią takiego trybu pracy. Na korekcie próbowałeś ? podłogowe masz na dole a u góry kaloryfery . Na OP niska KG coś w okolicy 0,25-0,30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.01.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Tak..... na dole jest 85% ogrzewania podłogowego oprucz jednego pokoiku i garażu a u góry 85% kaloryfery oprócz łazienki.Krzywa grzewcza to dla podłogówki 0,3 natomiast dla kaloryferów 0,7.Obecnie jest na trybie BRAK i jest ok.....ponieważ tak jak chciałem moduł VR61/4 ustawia zawór siłownika mieszacza na 3 w skali 0 - 10 i w ten sposób grzejąc kaloryfery temperaturą 35*C na obiegu podłogówki utrzymuje stałą temperaturę 24*C.Piec pracuje dosyć długo na poziomie 5 - 5,5kW jeśli miarodajnym jest brać pod uwagę wskaźnik palnika który dla wersji VC 206 ma zakres chyba 4,2 - 20,5kW i wyłącza się tylko na małe przerwy z klepsydrą oznaczające czas blokady palnika.Z takimi ustawieniami podczas mrozów minus 5 stopni piec spalił 8m3.Byłem zadowolony z takich ustawień i chciałem aby ogrzewanie było choć trochę zależne od temperatury wewnątrz salonu dlatego na jedną dobę przestawiłem regulator na tryb KOREKTA.Po takim ustawieniu piec regulował tak jak dotychczas jednakże pracuje on bez przerw związanych z blokadą palnika dlatego też 5 - 5.5kW w czasie 24h na liczniku gazu dały wynik 11m3 przy identycznych warunkach zewnętrznych.Dotychczas myślałem że zamiast pracy przerywanej na trybie TERMOSTATU z mocą 7 - 8kW i wahań temperatury w salonie 19,5 - 20*C oraz czasem chłodniejszej podłogi bardziej ekonomicznym będzie praca ciągła z mocą 4,5 - 5kW.Proszę o wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje oraz o wszystkie wskazówki dotyczące oszczędnych i komfortowych ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajac28 09.01.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 @uris dzieki za wskazówki teraz sie zastanawiam czy męczyć się z regulacja na tym sterowniku czy po prostu go zmienić na 470f i wtedy na nowo nie rozpocząć przygody z ustawianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 10.01.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 @uris dzieki za wskazówki teraz sie zastanawiam czy męczyć się z regulacja na tym sterowniku czy po prostu go zmienić na 470f i wtedy na nowo nie rozpocząć przygody z ustawianiem. Najnowszy cm470/4 ma już kilka dodatkowych opcji ,adaptacje KG, wplyw wilgotności na grzanie i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 10.01.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Najnowszy cm470/4 ma już kilka dodatkowych opcji ,adaptacje KG, wplyw wilgotności na grzanie i inne co rozumiesz przez wplyw wilgotnosci na grzanie?? bo wlasnie widzialem u siebie max wilgotnosc, ale zastanawiam sie jaki to moze miec wplyw, druga sprawa to zastanawia mnie tez opcja korekta temp kondens. czy to tez moze miec jakis wplyw na prace kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 10.01.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 To dotyczyło podłączenia osuszacza taka dodatkowa opcja ,bez osuszacza po prostu pokazuje wilgotność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.01.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 To dotyczyło podłączenia osuszacza taka dodatkowa opcja ,bez osuszacza po prostu pokazuje wilgotność . U mnie w VR 470 jest możliwość nastawy wilgotności . Sam piec nie jest w stanie chyba tego dokonać a żadnego osuszacza podłączonego nie posiadam więc też nie wiem o co tu chodzi. Dużo funkcji jest dostępnych po podłaczeniu dodatkowych urządzeń np: jest wykres słupkowy chyba zysków energetycznych ale po podłączeniu kolektorów słonecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 10.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Tak , te sterowniki mają opcje sterowania innymi urządzeniami jak kolektory ,osuszacz i chyba rekuperatorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) @uris - doradzisz coś w moim problemie. Na KOREKCIE spalanie największe, potem średnie na opcji BRAK tylko dlatego ze piec robi przerwy na blokadę palnika. Najmniejsze spalanie na TERMOSTACIE ale i komfort do kituMoże taki urok tych sterowników i tak jak inni użytkownicy przełączać na KOREKTĘ tylko w wielkie mrozy.A może na opcji BRAK i KOREKTA piec się nie wyłącza z powodu za niskiej krzywej grzewczej..... chociaż temperaturę utrzymuje idealnie więc chyba pomysł nie trafiony Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Przed chwilą dzwonił miły pan z serwisu Vaillant i niestety potwierdził moje obawy odnośnie uroku sterowników.W trybie KOREKTA piec utrzymuje największy komfort a tego niestety nie zawsze da się pogodzić z oszczędnościami.Piec chodzi 24 na 24 na poziomie swojego minimum czyli 4,2 - 4,3 kW zużywając ok 12 m3Tryb BRAK powodował oszczędności związane z przerwami na blokadę palnika. Komfort był porównywalny tylko dlatego że nagrzana podłogówka długi czas oddaje ciepło i nie da się odczuć 20 minutowych przerw no chyba że dokładnym termometrem lub mierząc wodę bezpośrednio na zasilaniu i porównując ją z temperaturą zadaną.Tryb TERMOSTAT to mało komfortu bo wahająca się temperatura otoczenia przynajmniej o 1 stopień a efekt pogłębia podłogówka która jest podgrzewana tylko 2 lub 3 razy na dobę której temperatura waha się w granicach 18 - 26. Instalacja przewymiarowana w granicach 4kW i wystarczył by może piec 146 / 5-5 oszczędzając na komforcie ciepłej wody ale na Co już tylko 2m3 więc nie ma o co kruszyć kopiiWyjście z wanny na ciepłą podłogę musi jednak kosztować.Jedyne wyjście z sytuacji nie tracąc komfortu to stałe zmniejszenie temperatury zasilania CO na piecu lub zwiększenie czasów blokady palnika. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 11.01.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 U mnie w trybie korekta kocioł normalnie się wyłącza , jak są temp w okolicy < 0*C to się wyłącza jak jest temperatura ~ -5*C to już pracuje praktycznie 24h Wykres z 24h zielona linia to praca kotła na korekcie .Jak masz dobrana dobrze krzywa to tak naprawdę korekta jest potrzebne w słoneczne dni żeby wyłączyć kocioł bo od słońca podnosi się temp w domu , na brak kocioł tego nie uwzględnia no bo niby jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 U mnie w trybie korekta kocioł normalnie się wyłącza , jak są temp w okolicy < 0*C to się wyłącza jak jest temperatura ~ -5*C to już pracuje praktycznie 24h Wykres z 24h zielona linia to praca kotła na korekcie .Jak masz dobrana dobrze krzywa to tak naprawdę korekta jest potrzebne w słoneczne dni żeby wyłączyć kocioł bo od słońca podnosi się temp w domu , na brak kocioł tego nie uwzględnia no bo niby jak [ATTACH=CONFIG]343010[/ATTACH] Krzywą grzewczą dobrałem chyba idealnie na 0,3 bo i w 0 stopni na zewnątrz w domu jest ok i przy mrozach dochodzących do -6 stopni na trybie BRAK temperatura była stała, a poza tym to piec chodził cały czas na swoim minimum więc jak doszedł do temperatury ustawionej to jeśli zmniejszyć nie miał z czego bo przy 4,2kW minimum to by przegrzał więc wyłączyć by się musiał a jednak tego nie zrobił nawet na blokadę palnika. Myślałem także że moja krzywa jest za niska i podnosząc ją doprowadził bym do przegrzewania ale skoro w korekcie piec sam zejdzie sobie do minimalnej i wystarczającej mocy to nic z tego. Pytanie raczej brzmi jakie masz inne ustawienia dotyczące okresów grzania lub np: mocy lub temperatury maksymalnej na zasilaniu, lub też wina leży po stronie wersji sterownika gdyż u ciebie jak wynika z postów jest 350f a u mnie 470. Poza tym gość z serwisu mówił że niektóre sterowniki 470 z najnowszą wersją oprogramowania zawłaszczają już niektóre ustawienia na piecu i np nie ma możliwości zmiany maksymalnej temperatury zasilania CO na stałe tak aby sterownik przeliczając krzywą grzewczą prawdopodobnie jeszcze bardziej obniżał moc pieca lub go wyłączał. Patrząc jednak na zakres modulacji pieca o wersji 206 która jest w granicach 4,2 - 20 nie ma chyba możliwości obniżenia minimalnej granicy modulacji pieca do poziomu niższego niż 4,2 więc raczej spowoduje to jego wyłączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 11.01.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Krzywą grzewczą dobrałem chyba idealnie na 0,3 bo i w 0 stopni na zewnątrz w domu jest ok i przy mrozach dochodzących do -6 stopni na trybie BRAK temperatura była stała, a poza tym to piec chodził cały czas na swoim minimum więc jak doszedł do temperatury ustawionej to jeśli zmniejszyć nie miał z czego bo przy 4,2kW minimum to by przegrzał więc wyłączyć by się musiał a jednak tego nie zrobił nawet na blokadę palnika. Myślałem także że moja krzywa jest za niska i podnosząc ją doprowadził bym do przegrzewania ale skoro w korekcie piec sam zejdzie sobie do minimalnej i wystarczającej mocy to nic z tego. Pytanie raczej brzmi jakie masz inne ustawienia dotyczące okresów grzania lub np: mocy lub temperatury maksymalnej na zasilaniu, lub też wina leży po stronie wersji sterownika gdyż u ciebie jak wynika z postów jest 350f a u mnie 470. Poza tym gość z serwisu mówił że niektóre sterowniki 470 z najnowszą wersją oprogramowania zawłaszczają już niektóre ustawienia na piecu i np nie ma możliwości zmiany maksymalnej temperatury zasilania CO na stałe tak aby sterownik przeliczając krzywą grzewczą prawdopodobnie jeszcze bardziej obniżał moc pieca lub go wyłączał. Patrząc jednak na zakres modulacji pieca o wersji 206 która jest w granicach 4,2 - 20 nie ma chyba możliwości obniżenia minimalnej granicy modulacji pieca do poziomu niższego niż 4,2 więc raczej spowoduje to jego wyłączenie Mareks ile Ci pali na dobe w tym momencie? jesli pracuje cala dobre na tej mocy 4,2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Mareks ile Ci pali na dobe w tym momencie? jesli pracuje cala dobre na tej mocy 4,2? Z doby kiedy były mrozy sięgające minus 5 stopni spalanie na dobę wyniosło 11 m3. Mam współczynnik konwersji 8,719 więc wychodzi ze przez całą dobę pracował na swoich minimalnym wysterowaniu rzędu 4 kW utrzymując w domu temperaturę 20 stopni i zasilając grzejniki temperaturą 37*C i podłogówkę 25*C. Taką też pracę zauważyłem obserwując piec po powrocie do domu. Dzisiaj jest temperatura dodatnia ale z uwagi że zejście już niżej z wysterowaniem palnika nie jest możliwe z uwagi na uwarunkowania konstrukcyjne spalanie było by prawdopodobnie podobne, dlatego też zrezygnowałem z tego trybu pracy i będę dalej eksperymentował z innymi ustawieniami.. Nie wiem jaką masz taryfę i kaloryczność gazu oraz współczynnik konwersji ale moje dobowe zużycie 96kW podzielone przez współczynnik powinno dać Ci miarodajne wyniki dla Twojego regionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 11.01.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Ja mam sterownik CM470 , za ostatnie 3 doby wyszło mi 8m3 na dobę ,dwa dni w nocy były -5*C i trzeci dzień około 0-2*C miałem włączoną korektę .Według mnie jeżeli na BRAK utrzymuje ci stała temp to korekta nie ma dużego wpływu na spalanie bo zauważ że w słoneczne dni zaoszczędzi ci energii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.01.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Ja mam sterownik CM470 , za ostatnie 3 doby wyszło mi 8m3 na dobę ,dwa dni w nocy były -5*C i trzeci dzień około 0-2*C miałem włączoną korektę . Według mnie jeżeli na BRAK utrzymuje ci stała temp to korekta nie ma dużego wpływu na spalanie bo zauważ że w słoneczne dni zaoszczędzi ci energii . @uris: - 8m3 ale jakiego typu gazu. Jaki masz współczynnik na FV. U mnie przy identycznych warunkach jak u ciebie na BRAK jest 8m3 a jak przełączę na KOREKTA to z obserwacji zachowania pieca wynika że piec nie wyłącza się na przerwy związane z blokadą palnika. Siedziałem w kotłowni prawie cały dzień a zużycie 11 m3 potwierdza moje zdanie. Dobowe zużycie gazu pomnożone przez współczynnik konwersji daje nam zużycie energii w kW. Jeśli zużycie to podzielimy przez 24 godziny to wyjdzie że piec pracował całą dobę z wysterowaniem 4kW 11m3 x 8,719 = 95,9kW :4kW = 23,9 h Piec VC 206 /5-5 ma zakres modulacji palnika 4 - 20kW więc niestety niżej już zejść nie mógł z przyczyn konstrukcyjnych. Jeśli KG byłaby za wysoka lub za niska to KOREKTA polega właśnie na tym iż regulator sam zejdzie z wysterowaniem palnika do poziomu jaki mu wystarcza do utrzymania temperatury w pomieszczeniu. Te dwa przykłady dowodzą ze oszczędności pomiędzy trybami BRAK i KOREKTA powstały podczas 20 minutowych czasów blokady palnika które są jedyną różnicą występującą u mnie pomiędzy tymi ustawieniami. Jeśli u Ciebie na identycznym sterowniku w trybie KOREKTA piec się wyłącza to podaj wszystkie swoje ustawienia wraz z ustawionymi przedziałami czasowymi itp na sterowniku, oraz temperatury zasilania i mocami ustalonymi na piecu. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 11,165 ,u mnie z tego co widziałem blokada teraz się nie włącza ,jest za zimno na dworze .Przy plusowych temp rzędu +10 taka blokada może się załączać .Ustawienia mam standardowe ,nie mam przedziałów czasowych , obniżenie, 24h stała temp ,KG 0,25 korekta zadana 23*C Moc CO Auto ,Moc CWU 10KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 12.01.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 11,165 ,u mnie z tego co widziałem blokada teraz się nie włącza ,jest za zimno na dworze .Przy plusowych temp rzędu +10 taka blokada może się załączać . Ustawienia mam standardowe ,nie mam przedziałów czasowych , obniżenie, 24h stała temp ,KG 0,25 korekta zadana 23*C Moc CO Auto ,Moc CWU 10KW a jakby spróbować mu zrobić dłuższą blokade palnika? np 40minut zamiast 20min. może to spowoduje delikatne obniżenie zużycia, a nie spowoduje ostygnięcia posadzki na tyle, aby miało to zwiększyć zużycie... Próbował ktoś? bo ja zaczynam dochodzić do wniosku, że te wszystkie testy to kopanie się z koniem. Mój piec ma minimalną moc 5,5KW i choćbym nie wiem jak kombinował to pracując te 20godzin na dobe musi te 11-12 spalic i nic sie nie da wymyslić. Chyba ,ze na opcji termostat z ustalonymi przedzialami czasowymi i skrecona mocą CO do minimum. pytanie tylko jak komfort w domu.. Druga sprawa, że Cm470 musi być w bardzo dobrym miejscu, nie podatnym na chwilowe spadki wzrosty temperatury. bo wystarczy pobawić się nim chwilę, a już temperatura rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 12.01.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 11,165 ,u mnie z tego co widziałem blokada teraz się nie włącza ,jest za zimno na dworze .Przy plusowych temp rzędu +10 taka blokada może się załączać . Ustawienia mam standardowe ,nie mam przedziałów czasowych , obniżenie, 24h stała temp ,KG 0,25 korekta zadana 23*C Moc CO Auto ,Moc CWU 10KW Panowie takie pytanie jeszcze. Bo nie wiem czy dobrze rozumuje. Moc minimalna mojego kotla to 5,5KW. W ustawieniach kotla najnizsza moc jaka moge ustawic to 5KW. nie wiem czy nie wyświetla połówek, czy faktycznie minimalna jest 5KW. U mnie przelicznik wg faktury, z 1m3 to 11,2KWh. Czyli idąc tym tokiem rozumowania przez godzine powinien mi spalic 5/11,2 = 0,44m3 Dobrze licze czy cos pomylilem? W kazdym razie spala dużo więcej, bardziej coś około 0,6m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.01.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Kiedyś sprawdzałem spalanie i przy minimalnej mocy 4,2 KW jak podaje producent wyszło 0,411m3 /godz . Ja mam blokadę ustawioną na 25min ,tak wynika z instrukcji ,kiedyś też blokowałem na dłużej ale efekt był taki że w domu robiło się chłodno i potem kocioł nadganiał wyższą mocą .A powiedz wiesz ile CWU ci pochłania gazu ? ostatnią dobę grzałem na BRAK i spalanie wyszło 7,5m3 dzisiaj załączyłem na korektę temperatura na zewnątrz podobna to może będzie jakiś miarodajny wynik . Edytowane 13 Stycznia 2016 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts