Mareks77 13.01.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ja jeszcze chcę wypróbować jedną opcje ,podnieść KG ale obniżyć przepływy na rozdzielaczu do 0,5 lub mniej . Jak były te mrozy to zauważyłem jak zwiększony przepływ wpływa na pracę kotła , większy przepływ większe zapotrzebowanie na ciepło kocioł pracuje z wyższą mocą , jak obniżałem przepływ moc kotła się zmniejszała i temperatura zasilania też się zmniejszała . @uris: ciekawy jestem co z tego eksperymentu wyjdzie. Mniejszy przepływ to mniejsze zapotrzebowanie na ciepło i dłuższy czas oddawania ciepła rury do betonu w podłodze, ale i dłuższe działanie kotła spowodowane mniejszym przepływem i chłodniejszą wodą powrotną tą która została już podgrzana której ciepło odebrał jastrych. Moim zdaniem mniejszy przepływ da podobny efekt jak obniżenie KG w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 13.01.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Qrde to szybko masz efekt. O ile u mnie tez w miare szybko bedzie czuc na posadzce, to zeby temperatura sie zaczela w domu podnosic to potrzebuje ze 4godziny zeby posadzka grzala non stop. Wczoraj jak sie kladlem spac o 23 temperatura w domu byla 22,8. Rano o 6 byla 22. Piec wylaczyl sie wczoraj okolo 16 moze 17, a zaczla chodzic nad ranem, ale nie wiem dokladnie o ktorej. podejrzewam ze jak wstalem to mogl pracowac okolo godziny, moze troszke dluzej. Posadzka byla juz wyczuwalna, ale temperatura w domu na pewno jeszcze nie drgnela... przez te 2godziny jak Ci grzeje o ile podnosi Ci temp w domu? czy tylko utrzymuje? jaka starasz sie miec temp w domu? o ile ci sie przez noc ta temp zmienia?? Jak wczoraj przyszedłem ok. 17.30 temp. wynosiła 21,6, podniosła się potem jeszcze do 21,8, kocioł już nie pracował-podejrzewam, że wyłączył się ok. 16.30, podłoga przyjemnie ciepła, kładłem się spać ok. 22.00 było dalej 21,8, w nocy nie wiem ile było-w zasadzie mnie to nie interesuje , rankiem załączył się już wg życzenia, czyli o 4.00, jak wstałem o 6.10 było 21,6 no i fajniutka podłoga. U mnie, żeby temp. wewn. drgnęła (mam kiepski termostat z rozdzielczością co 0,2st.) potrzeba trochę dłużej niż dla posadzki, coś ok. 2,5-3h, więc mamy podobnie. Ty masz z pewnością niższe zasilanie, stąd może troszkę dłużej czekasz na efekt. Tak jak już wcześniej pisałem tak naprawdę nie wiem jak kształtować będzie mi się temp. wew., bo za bardzo nie mam jej jak kontrolować. Termostat obecnie pilnuje jej tylko, żeby nie spadła poniżej min. na ECO, natomiast górny poziom jest otwarty. Pozostaje mi obserwacja zachowań temperatury i ewen. regulacja albo długości czasów grzania, albo być może temp. zasilania. Chociaż z przeprowadzonych przeze mnie weilu prób wychodzi, że przy 35st. zasilania mam najoptymalniejsze zużycie gazu, coś ok. 0,7-0,8m3/h. Powiem Ci, ze przy zasilaniu temp. 33st. w zasadzie nie zauważyłem spadku zużycia, natomiast czas grzanie potrafił się wydłużyć o 1-1,5h, natomiast przy 37 połykał mi od 0,95-1,0m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 taka jedna uwaga dla tych co chcieliby zmienic z zasilania na powrot. System pracuje bardziej stabilnie, nie przegrzewa jak ma to miejsce przy zasilaniu, ale trzeba pamietac zeby zmienic moc kotla z auto na inna bo wtedy piec przy auto pracuje z max moca. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie jak jest na zasilaniu to nie przegrzewa ,druga sprawa to skąd pomysł że jak przełączę na powrót to kocioł pracuje z max mocą ?? mam teraz ustawione na powrocie ,moc jest na AUTO i kocioł pracuje normalnie z minimalną mocą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nie wiem jak u ciebie ale u mnie jak jest na zasilaniu to nie przegrzewa ,druga sprawa to skąd pomysł że jak przełączę na powrót to kocioł pracuje z max mocą ?? mam teraz ustawione na powrocie ,moc jest na AUTO i kocioł pracuje normalnie z minimalną mocą . z instukcji ten pomysl przeczytalem ja od dechy do dechy i dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nie wiem jak u ciebie ale u mnie jak jest na zasilaniu to nie przegrzewa ,druga sprawa to skąd pomysł że jak przełączę na powrót to kocioł pracuje z max mocą ?? mam teraz ustawione na powrocie ,moc jest na AUTO i kocioł pracuje normalnie z minimalną mocą . a mowiles ze przegrzewa. ze jak ustawisz 40 to nawet 42 potrafi dac na zasilaniu. to jest wlasnie dla mnie przegrzewanie w kazdym razie wielokrotnie pisalem, ze chodzac na KG widze temperature zasilania zadana inna niz rzeczywista. Zwykle rzeczywista jest o 2 -3 stopnie wyzsza od zadanej. przy powrocie tego problemu nie zauwazylem. bardzo stabilnie trzymal ta temperature zasilania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 z instukcji ten pomysl przeczytalem ja od dechy do dechy i dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy... Możesz zacytować tą część instrukcji która o tym mówi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) a mowiles ze przegrzewa. ze jak ustawisz 40 to nawet 42 potrafi dac na zasilaniu. to jest wlasnie dla mnie przegrzewanie w kazdym razie wielokrotnie pisalem, ze chodzac na KG widze temperature zasilania zadana inna niz rzeczywista. Zwykle rzeczywista jest o 2 -3 stopnie wyzsza od zadanej. przy powrocie tego problemu nie zauwazylem. bardzo stabilnie trzymal ta temperature zasilania... No nie rozumiemy się widać , przegrzewanie mam na myśli temp zadaną w domu 23*C a ty piszesz o temp zadanej CO . Trzeba zrozumieć że jeżeli ustawisz na sztywno 40*C zasilanie to kocioł będzie lub nie będzie grzał z tym co mu ustawiłeś Może przegrzać tak jak pisałem do 42*C a może i grzać 37*C wynika to po prostu za algorytmu sterownika i zapotrzebowania CO . Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale jak kocioł zaczyna grzać 40*C to po jakimś czasie ta temp spada na niższą tak samo moc kotła moduluje i nie grzeje cały czas na 10KW tylko powoli ją obniża - hamuje że tak powiem .To samo masz z CWU kocioł nie grzejd wody do np 50*C a grzeje ja do ~ 52 ale czy to ma jakieś znaczenie ,moim zdaniem żadne . w kazdym razie wielokrotnie pisalem, ze chodzac na KG widze temperature zasilania zadana inna niz rzeczywista. Zwykle rzeczywista jest o 2 -3 stopnie wyzsza od zadanej. Rzeczywista jest inna bo nie osiągnęła jeszcze zadanej ,to chyba raczej logiczne . Edytowane 13 Stycznia 2016 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Możesz zacytować tą część instrukcji która o tym mówi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 No nie rozumiemy się widać , przegrzewanie mam na myśli temp zadaną w domu 23*C a ty piszesz o temp zadanej CO . Trzeba zrozumieć że jeżeli ustawisz na sztywno 40*C zasilanie to kocioł będzie lub nie będzie grzał z tym co mu ustawiłeś Może przegrzać tak jak pisałem do 42*C a może i grzać 37*C wynika to po prostu za algorytmu sterownika i zapotrzebowania CO . Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale jak kocioł zaczyna grzać 40*C to po jakimś czasie ta temp spada na niższą tak samo moc kotła moduluje i nie grzeje cały czas na 10KW tylko powoli ją obniża - hamuje że tak powiem .To samo masz z CWU kocioł nie grzejd wody do np 50*C a grzeje ja do ~ 52 ale czy to ma jakieś znaczenie ,moim zdaniem żadne . Rzeczywista jest inna bo nie osiągnęła jeszcze zadanej ,to chyba raczej logiczne . Zwróciłem uwagę, że cwu jest zwykle troszkę wyższa ale to akurat wynika z tego, że piec wyłącza się gdy mu brakuje 1stopien do temp zdanej zasobnika, ale temperatura wody w obiegu i tak jest wysoka i pompa ktora pracuje po wylaczeniu pieca jeszcze przekazuje cieplo do zasobnika stad wyzsza temp zasobnika niz zadana, akurat to nie problem. Ale przy ogrzewaniu troche inaczej to dziala, bo przede wszystkim nie mam tak wysokiej temperatury grzania, a po drugie przy pracy na powrocie wlasnie nie zaobserwowalem tego przegrzewania wody w obiegu co. Dla tego nie jest dla mnie logiczne ze jest wyzsza bo nie osiagnela zadanej. No wlasnie osiagnela. Skoro temperature zasilania zadana mam 32stopnie, a rzeczywista 35, to chyba logiczne jest ze temperatura zasilania zadana zostala juz dawno osiagnieta. Wydawalo mi sie ze sterownik zadaje temp zasilania w oparciu o temp na zewnatrz. Jest ona np 33stopnie. Ale po chwili pracy ta tempratura rzezczywista przekracza temperature zadana i jest powiedzmy 35stopni. I tak sobie pracuje pare godzin na tych 35stopniach. Temp w domu automatycznie nie jest np 22,5 a blizej 23stopni. I to jest wlasnie efekt przegrzewania. Bo gdyby trzymal caly czas tak jaka ma zadana to temperatura wewnetrza w domu tez bylaby taka jak trzeba. Tego nie moge zrozumiec.... Zmiana z zasilania na powrót eliminuje ten problem przynajmniej ja tak zaaobserwowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 13.01.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Zwróciłem uwagę, że cwu jest zwykle troszkę wyższa ale to akurat wynika z tego, że piec wyłącza się gdy mu brakuje 1stopien do temp zdanej zasobnika, ale temperatura wody w obiegu i tak jest wysoka i pompa ktora pracuje po wylaczeniu pieca jeszcze przekazuje cieplo do zasobnika stad wyzsza temp zasobnika . Z chwilą wyłączenia grzania CWU, wymiennik w kotle, gdy Co jest w trybie wł , jest schładzania przez obieg Co. Dla tego nie jest dla mnie logiczne ze jest wyzsza bo nie osiagnela zadanej. No wlasnie osiagnela. Skoro temperature zasilania zadana mam 32stopnie, a rzeczywista 35, to chyba logiczne jest ze temperatura zasilania zadana zostala juz dawno osiagnieta. Wydawalo mi sie ze sterownik zadaje temp zasilania w oparciu o temp na zewnatrz. Jest ona np 33stopnie. Ale po chwili pracy ta tempratura rzezczywista przekracza temperature zadana i jest powiedzmy 35stopni. I tak sobie pracuje pare godzin na tych 35stopniach. Temp w domu automatycznie nie jest np 22,5 a blizej 23stopni. I to jest wlasnie efekt przegrzewania. Bo gdyby trzymal caly czas tak jaka ma zadana to temperatura wewnetrza w domu tez bylaby taka jak trzeba. Tego nie moge zrozumiec.... Zauważyłem, że temperatury zadane na cm 470 i na kotle różnią się (na kotle prawdziwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Zwróciłem uwagę, że cwu jest zwykle troszkę wyższa ale to akurat wynika z tego, że piec wyłącza się gdy mu brakuje 1stopien do temp zdanej zasobnika, ale temperatura wody w obiegu i tak jest wysoka i pompa ktora pracuje po wylaczeniu pieca jeszcze przekazuje cieplo do zasobnika stad wyzsza temp zasobnika . Z chwilą wyłączenia grzania CWU, wymiennik w kotle, gdy Co jest w trybie wł , jest schładzania przez obieg Co. wlasnie chyba nie, wielokrotnie zaobserwowalem ze zawor trojdrozny po wylaczeniu grzania cwu dalej zostaje w pozycji cwu dopoki nie nastapi zwolnienie blokady co. a to czasami nastepuje ( przy opcji termostat jaka mam teraz ) po paru godzinach. wiec predzej ta woda po pewnym czasie wychladza cwu, chociaz moglaby grzac co. Zauważyłem, że temperatury zadane na cm 470 i na kotle różnią się (na kotle prawdziwe)/QUOTE] to racja, tez widzialem wielokrotnie roznice jednego stopnia miedzy tym co cm470 a tym co na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 [ATTACH=CONFIG]343226[/ATTACH] wówczas produkt pracuje z maks. możliwą mocą częściową ogrzewania. Cokolwiek znaczy to zdanie to kocioł nie pracuje z MAX swoją mocą . Jadę teraz na powrocie ,moc w trybie AUTO i kocioł pracuje na 4,2KW . Autor ma to coś innego na myśli bo padają słowa ( mocą częściową ) cokolwiek to oznacza ? ( maks możliwą ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Cokolwiek znaczy to zdanie to kocioł nie pracuje z MAX swoją mocą . Jadę teraz na powrocie ,moc w trybie AUTO i kocioł pracuje na 4,2KW . Autor ma to coś innego na myśli bo padają słowa ( mocą częściową ) cokolwiek to oznacza ? ( maks możliwą ) ? tez mnie to zdanie zastanawia, ale ja zuwazylem inna rzecz. Powiedzialbym ze pracuje wlasnie z minimalna mocą. Mialem taki przypadek, pytalem Was zreszta o to. Ustawiony powrót, krzywa podniesiona na 0,35 i na CM470 pojawiło się temp zasilania zadana 39. Ale on trzymal caly czas 34 i ani deka mniej ani wiecej. Podnosilem temperature zadana w pomieszczeniu ( co by przesunac krzywa G ) podnosilem krzywa grzewcza, podnosila sie temperatura zasilania zadana, a rzeczywista stala w miejscu. Wiec moze jakies przeklamanie w tym zdaniu, i mialobyc ze pracuje z minimalna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Zwróciłem uwagę, że cwu jest zwykle troszkę wyższa ale to akurat wynika z tego, że piec wyłącza się gdy mu brakuje 1stopien do temp zdanej zasobnika, ale temperatura wody w obiegu i tak jest wysoka i pompa ktora pracuje po wylaczeniu pieca jeszcze przekazuje cieplo do zasobnika stad wyzsza temp zasobnika niz zadana, akurat to nie problem. Ale przy ogrzewaniu troche inaczej to dziala, bo przede wszystkim nie mam tak wysokiej temperatury grzania, a po drugie przy pracy na powrocie wlasnie nie zaobserwowalem tego przegrzewania wody w obiegu co. Dla tego nie jest dla mnie logiczne ze jest wyzsza bo nie osiagnela zadanej. No wlasnie osiagnela. Skoro temperature zasilania zadana mam 32stopnie, a rzeczywista 35, to chyba logiczne jest ze temperatura zasilania zadana zostala juz dawno osiagnieta. Wydawalo mi sie ze sterownik zadaje temp zasilania w oparciu o temp na zewnatrz. Jest ona np 33stopnie. Ale po chwili pracy ta tempratura rzezczywista przekracza temperature zadana i jest powiedzmy 35stopni. I tak sobie pracuje pare godzin na tych 35stopniach. Temp w domu automatycznie nie jest np 22,5 a blizej 23stopni. I to jest wlasnie efekt przegrzewania. Bo gdyby trzymal caly czas tak jaka ma zadana to temperatura wewnetrza w domu tez bylaby taka jak trzeba. Tego nie moge zrozumiec.... Zmiana z zasilania na powrót eliminuje ten problem przynajmniej ja tak zaaobserwowalem. Jeżeli chodzi o opcję TERMOSTAT to zawsze przegrzewa 0,5*C to jest normalne ,wszędzie tak jest gdzie sterownik ma histerezę 0,5*C . To nie rozumiem czego nie rozumiesz ,chyba że o czymś innym piszesz No wlasnie osiagnela. Skoro temperature zasilania zadana mam 32stopnie, a rzeczywista 35, to chyba logiczne jest ze temperatura zasilania zadana zostala juz dawno osiagnieta. No to jest coś na zasadzie grzania CWU ,nie możesz podgrzewać CWU do 50*C zadaną 50*C musi być wyższa , to samo tyczy się CO zadana 32 ale rzeczywista 35 ,dla mnie to jest logiczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 tez mnie to zdanie zastanawia, ale ja zuwazylem inna rzecz. Powiedzialbym ze pracuje wlasnie z minimalna mocą. Mialem taki przypadek, pytalem Was zreszta o to. Ustawiony powrót, krzywa podniesiona na 0,35 i na CM470 pojawiło się temp zasilania zadana 39. Ale on trzymal caly czas 34 i ani deka mniej ani wiecej. Podnosilem temperature zadana w pomieszczeniu ( co by przesunac krzywa G ) podnosilem krzywa grzewcza, podnosila sie temperatura zasilania zadana, a rzeczywista stala w miejscu. Wiec moze jakies przeklamanie w tym zdaniu, i mialobyc ze pracuje z minimalna ... Ja bym instrukcji tak do siebie nie brał bo mogą występować błędy i pewnie występują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.01.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dzwoniłem do vaillanta odnośnie D.017 zasilanie / powrót wsparcie z ich strony to tragedia . Najpierw 5 min ciszy pan poszedł zasięgnąć wiedzy lub cholera wie co , potem stwierdził żebym nic nie grzebał potem stwierdził że muszę mieć na zasilaniu a na pytanie kiedy stosuje się powrót to powiedział że w innej konfiguracji , ja zapytałem ale jakiej a on że w innej i w końcu coś wystękał że jak by były w instalacji kaloryfery to można zastosować powrót .Szczerze powiem dziękuje za takie wsparcie tech. Ostatnia doba spalanie 8m3 miałem ustawione na powrocie i BRAK , 0,5m3 więcej niż poprzednia doba . Niestety ale jak chce mieć się komfort w domu to kocioł musi swoje zjeść . Edytowane 13 Stycznia 2016 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 13.01.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ko[quote=uris;704464 Ostatnia doba spalanie 8m3 miałem ustawione na powrocie i BRAK , 0,5m3 więcej niż poprzednia doba . Niestety ale jak chce mieć się komfort w domu to kocioł musi swoje zjeść . Zostaw dwa dni, nie tak nerwowo... , po każdej zmianie zaczekajcie chwilkę. Jak wprowadzałem zmiany to zawsze zużycie skakało w obie strony. Od tygodnia nie ruszam i zużycie stabilnie niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Dzwoniłem do vaillanta odnośnie D.017 zasilanie / powrót wsparcie z ich strony to tragedia . Najpierw 5 min ciszy pan poszedł zasięgnąć wiedzy lub cholera wie co , potem stwierdził żebym nic nie grzebał potem stwierdził że muszę mieć na zasilaniu a na pytanie kiedy stosuje się powrót to powiedział że w innej konfiguracji , ja zapytałem ale jakiej a on że w innej i w końcu coś wystękał że jak by były w instalacji kaloryfery to można zastosować powrót .Szczerze powiem dziękuje za takie wsparcie tech. Ostatnia doba spalanie 8m3 miałem ustawione na powrocie i BRAK , 0,5m3 więcej niż poprzednia doba . Niestety ale jak chce mieć się komfort w domu to kocioł musi swoje zjeść . Ja tez korzystalem z infolinii Vaillanta i tam sympatyczny pan powiedzial mi ze jesli mam sprzeglo to lepiej nie przelaczac na powrot. Mozna to zrobic tylko wtedy kiedy calosc jest w podlogowce zasilana bezposrednio z pieca, bez zadnych dodatkowych sprzegiel.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 13.01.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o opcję TERMOSTAT to zawsze przegrzewa 0,5*C to jest normalne ,wszędzie tak jest gdzie sterownik ma histerezę 0,5*C . To nie rozumiem czego nie rozumiesz ,chyba że o czymś innym piszesz No to jest coś na zasadzie grzania CWU ,nie możesz podgrzewać CWU do 50*C zadaną 50*C musi być wyższa , to samo tyczy się CO zadana 32 ale rzeczywista 35 ,dla mnie to jest logiczne . qrde i tu sie w ogole nie rozumiemy. Dla mnie logiczne jest ze, zeby zagrzal wode cwu do 50stopni to musi ja grzac wyzsza temp, najlepiej 65 powiedzmy. Ale przy c.o. jest dla mnie niezrozumiale to przegrzewanie. Po to ustawiam na cm470 KG i temp wewnetrzna, zeby dobral sobie odpowiednia temperature zasilania. I skoro ta temperatura przy tych zmiennych co podalem wynosi 33stopnie np, to po kiego grzyba grzeje 35stopniami????? tutaj nie ma analogii do c.w.u. bo komputer obliczyl ze przy 0 stopni na dworzu i zadanej wewnetrznej 23, temperatura zasilania musi byc 33. jesli bedzie 35 przy caly czas tych samych warunkach to spowoduje to tylko i wylacznie ze w domu nie bedzie 23 tylko 23,5 moze 24. Wiec albo Ty mnie nie rozumiesz, albo ja Ciebie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Dzwoniłem do vaillanta odnośnie D.017 zasilanie / powrót wsparcie z ich strony to tragedia . Najpierw 5 min ciszy pan poszedł zasięgnąć wiedzy lub cholera wie co , potem stwierdził żebym nic nie grzebał potem stwierdził że muszę mieć na zasilaniu a na pytanie kiedy stosuje się powrót to powiedział że w innej konfiguracji , ja zapytałem ale jakiej a on że w innej i w końcu coś wystękał że jak by były w instalacji kaloryfery to można zastosować powrót . @uris: ja napisałem do ich centrum serwisowego w Rzeszowie http://serwis-rzeszow.vaillant-partner.pl/ Na stronie jest formularz kontaktowy i następnego dnia miałem już telefon. Gość był według mnie kompetentny wiec porozmawiałem sobie rozważając swoje różne pomysły odnośnie sterowania. Dodam że na moje pomysły nie odpowiadał utartymi regułkami i nie radził się kolegów lecz nawet proponował własne rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts