Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

Może sąsiad grzeje w jakiś przedziałach czasowych a nie tak jak ty 24h . Ekonomiczne grzanie to temp zasilania ~ 40*C opcja TERMOSTAT ,kocioł grzeje 0,5*C powyżej zadanej czyli u ciebie 20,5*C i się wyłącza , gdy temp spadnie do 19,5*C kocioł się załącza . Grzanie niską temperaturą przez większość czasu jest komfortowe z racji ciepłej podłogo i stałej temp w domu ale zużywa więcej gazu . Trzeba wybrać pomiędzy komfortem a mniejszym komfortem .

Witam

Sprawdziłem dziś odczyt i niestety 7,5m3 spalił.Chcialbym zejść przynajmniej do 4m3/dobę.

Na sterowniku w salonie była temp 19st więc nawet nie dobil do zadanej czyli 20st

Zwiekszylem temp zasilania z 35st na 40st być może to coś da i dobije do zadanej.

Czy ustawiać jeszcze jakieś inne parametry,może zmiana wybiegu pompy i czasu blokady coś da.

Piec ma być ustawiony na zasilanie czy powrót u mnie? Fabrycznie jest zasilanie.Piec Chodzi w trybie dwustaw,czy to ok?

Dzięki za wskazówki!

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od 0,8 do 3bar max zgodnie z informacja w kotle ale faktycznie możesz mieć mniejsze aż takiego dużego nie potrzeba .Czy ma jakiś wpływ ,myślę że nie .

U mnie też się zmienia w zależności od tego czy pracuje same grzejniki czy razem z podłogówką i skacze pomiędzy 1,9 a 2,2.

Ostatnio widziałem ze grzejnik w łazience na poddaszu grzeje tylko do 3/4 swojej wysokości więc odpowietrzyłem go i po tej czynności ciśnienie mi spadło do 1,1 więc dopuściłem wody do instalacji tak aby powróciło do 2,2

To jak przy 30*C zasilanie dobijał do zadanej a przy 35 nie dobija ?

Napisz jakie masz przepływy na rotametrach na rozdzielaczu .

Kocioł pracuje cały czas ? Czy sie wyłącza ?

Skąd wiesz czy sasiad mówi prawdę ? 4m3 z CWU to mało na 80m2 przy tych temp

Edytowane przez uris

skoro to sasiad to moze looknij mu na licznik. bo te 4m3 to smiech na sali. Ktos tutaj ma taka powierzchnie 90m2 i pali mu cos podobnie jak Tobie. tylko ze Ty nie masz jeszcze ocieplenia. Zreszta jak to rozumiec? sciany fasadowe masz nie ocieplone czy poddasze?

Tak czy siak wg mnie z ociepleniem zejdziesz w okolice 6m3 i to powinno Cie juz satysfakcjonowac, a sasiad pewnie siedzi w dwoch kurtkach przy 18stopniach :)

skoro to sasiad to moze looknij mu na licznik. bo te 4m3 to smiech na sali. Ktos tutaj ma taka powierzchnie 90m2 i pali mu cos podobnie jak Tobie. tylko ze Ty nie masz jeszcze ocieplenia. Zreszta jak to rozumiec? sciany fasadowe masz nie ocieplone czy poddasze?

Tak czy siak wg mnie z ociepleniem zejdziesz w okolice 6m3 i to powinno Cie juz satysfakcjonowac, a sasiad pewnie siedzi w dwoch kurtkach przy 18stopniach :)

Sprawdziliśmy razem z nim jakiś czas temu i miał faktycznie nawet 3,5m3,ale było +10st na zewnątrz.Z tego co mówił nie grzeje 24/h

Tylko ma dwa okna czasowe.

Byłem u niego wczoraj i ogólnie w mieszkaniu miał obecnie 19,5st

Czy w te mrozy tak mało pali? To wie tylko on bo ma zamykany korytarz,i nie lukne mu na licznik.Tak czy siak to jego sprawa.

Muszę ogarnąć swoje spalanie.

Czy jest potrzeba zmiany innych parametrów jak pisałem wyżej.

Dać tak jak było 35st czy zostawić te 40st na zasilaniu?

Nie odbił niestety jak rano sprawdziłem,może przez to, że mieszalem w temp nocnej.

Jeżeli daje zadaną 20st dzień to jak powinienem ustawić nocną bo dałem 18st

Ma być też 20st?

Rotametry mam rozkrecone na max.

Cały budynek nie jest ocieplony fasada.

Nie ma tu poddaszy.

Tylko strych nademną.

Dodatkowo w sufit mam włożone 15cm wełny i zabudowane karton gipsem.

Tylko po to że dach jest praktycznie do wymiany i strasznie pizga na strychu.

Cały budynek nie jest ocieplony fasada.

Nie ma tu poddaszy.

Tylko strych nademną.

Dodatkowo w sufit mam włożone 15cm wełny i zabudowane karton gipsem.

Tylko po to że dach jest praktycznie do wymiany i strasznie pizga na strychu.

a ten strych nad Toba, z czego jest strop? czy on jest jakos ocieplony, bo te 15cm to szalu nie ma tak naprawde....

Strych nade mną to konstrukcja drewniana.

Szczyty w najwyższych miejscach ok 8m tak strzelam na oko.

Nawet nie ma folii pod dachówką, bo to stara kamienica.Nie ocieplone niczym.

Przed remontem miałem wys.mieszkania 3,7m teraz mam 2,6m

Fakt nie dawałem więcej waty bo to nie nowy dom.A pod podłogą strachu jest moje Mieszkanie,i podłoga tego strychu ma sporą grubość.Bele pomieszane z gliną i dechami na przemian.Więc raczej sufit to nie mostek termiczny w moim wypadku. Jestem na etapie wykończenia mieszkania i myślę że najwięcej ciepła ucieka mi przez okna,wokół,nie mam jeszcze parapetów wewnątrz itd.

Ogólnie nigdy bym już nie kupił mieszkania w tak starym bloku.Lepiej się wybudować,ale za mało finansów.

Strych nade mną to konstrukcja drewniana.

Szczyty w najwyższych miejscach ok 8m tak strzelam na oko.

Nawet nie ma folii pod dachówką, bo to stara kamienica.Nie ocieplone niczym.

Przed remontem miałem wys.mieszkania 3,7m teraz mam 2,6m

Fakt nie dawałem więcej waty bo to nie nowy dom.A pod podłogą strachu jest moje Mieszkanie,i podłoga tego strychu ma sporą grubość.Bele pomieszane z gliną i dechami na przemian.Więc raczej sufit to nie mostek termiczny w moim wypadku. Jestem na etapie wykończenia mieszkania i myślę że najwięcej ciepła ucieka mi przez okna,wokół,nie mam jeszcze parapetów wewnątrz itd.

Ogólnie nigdy bym już nie kupił mieszkania w tak starym bloku.Lepiej się wybudować,ale za mało finansów.

kolego, proponuje zebys skonczyl remont i potem sie goraczkowal z zuzyciem. masz nieocieplone sciany, nieobrobione okna. Cudow nie ma przy mrozach.

Kup sobie termoment piro i posprawdzaj gdzie masz ubytki ciepla, a potem walcz ze spalaniem...

powkladaj chociaz styropian czy welne pod te okna i obrob pianka i sprawdz czy sie cos zmieni

Być może masz rację,ogólnie powkladalem styro w około tych okien,tymczasowo.

To może rzeczywiście być głównym powodem.

Zastanawiam się też żeby na czas konczenia remontu,przejść na tryb ogrzewania automatycznego,i grzać tylko 12h dziennie w przedziałach czasowych.

Mam małe miesięczne dziecko i też nie mogę wychlodzic mieszkania.

Najważniejsze żeby na ten czas spalał w miarę,bo kasa płynie jak rzeka.

Sprawdziliśmy razem z nim jakiś czas temu i miał faktycznie nawet 3,5m3,ale było +10st na zewnątrz.Z tego co mówił nie grzeje 24/h

Czy w te mrozy tak mało pali? To wie tylko on bo ma zamykany korytarz,i nie lukne mu na licznik.Tak czy siak to jego sprawa.

Muszę ogarnąć swoje spalanie.

Czy jest potrzeba zmiany innych parametrów jak pisałem wyżej.

Dać tak jak było 35st czy zostawić te 40st na zasilaniu?

Myślę że za dużo oczekujesz , masz informacje o spalaniu przy +10*C a teraz mamy -5/-10*C także twoje spalanie w okolicy 7,5m5 jest całkiem normalne .

Piszesz rotametry mam na full odkręcone , ok ale to że masz na ful to nic nie oznacza ,podaj konkretnie jakie masz przepływy bo może masz na full odkręcone a przepływ znikomy ,przepływ w L/min powinieneś widzieć .

Trzeba było się sąsiada zapytać ile spala :) w CM350 masz coś takiego jak bezwładność systemu im niższa wartość tym szybsza reakcja ,musze do instrukcji spojrzeć .

– Za pomocą tej funkcji można ustawić metodę regulacji

temperatury pokojowej:

1– Regulacja dwustawna odpowiada regulacji włącz/wyłącz

2– Regulacja ciągła to regulacja modulująca

1- Termostat

2- coś ala korekta w nowych sterownikach ,kocioł pracuje z małą mocą ale długo .

8.2.6 Ustawianie dopasowania regulacji

Menu → Poziom instalatora → Konfiguracja systemu [system

----] → Dopasowanie regul.

– Za pomocą tej funkcji można optymalnie dopasować sposób

regulacji do rozmiaru pomieszczenia lub do układu

grzejników:

– wartości dodatnie: wolniejsze przełączanie regulatora

– wartości ujemne: szybsze przełączanie regulatora

Jedynie w przypadku, gdy Strategia regul. została ustawiona

na Analogowo, dostępna jest funkcja Dopasowanie regul.

Pytanie jeszcze jak ty ustawiłeś przedział czasowy od- do ? bo możliwe że nocny zbyt długo trwa i nie zdąży system dogrzać do 20*C

Po drugie różnica 2*C to dużo jak już chcesz obniżać na noc to lepiej 1*C ,obniżanie więcej niż 1*C jest niekorzystne dla spalania .

Edytowane przez uris

@Maciu78

Jakie spalanie masz teraz ? u mnie ostatnia doba 10m3 w nocy -13 było w dzień -5 zadana w domu 23*C

na termostacie jakos szlo ale bez fajerwerkow, spalanie w okolicach 8,5m3. Jade od przedwczoraj spowrotem na samej KG zwykle dobrze sie u mnie sprawdzala 0,20 jak bylo cieplej to 0,25. Cos mnie podkusilo i przeszedlem na powrot. Ale mam wrazenie ze calkiem inaczej pracuje piec. Czesciej sie wylacza. KG musialem podniesc az do 0,40. temp zadana mialem 22 na CM470. Celuje w okolice 22,5 stopnia. Komfort cieplny troszke gorszy niz byl. Rano w salonie temperatura troszke ponizej 22stopni. Podnioslem dzisiaj wiec zadana na 22,5 stopnia. Podnioslo to zasilanie o 1stopien. i na razie tak zostawiam. Mam wrazenie ze ciezej sie steruje na powrocie ale moze jakby dokladniej ... zobaczymy. spalanie na razie w okolicach 8,5 znowu ale mam wrazenie ze z tendencja wzrostowa. U mnie nie bylo takiego mrozu. -9 w nocy do -4 w ciagu dnia.

Chyba za czesto robie zmiany. Dam odpoczac "systemowi" ze 2doby. jednym slowem nic nie tykam do czwartku :)

aha sprawdzalem juz pare razy. zuzywa mi prawie 0,6m3 gazu na godzine przy najnizszej mocy. przy KG moge zapomniec chyba o wynikach rzedu 8m3. piec swoje bedzie pracowal i oszczedzic moge tylko na oknach czasowych a to skolei mnie jednak nie zadawala..

Edytowane przez Maciu78

Panowie, a jaką udaje Wam się wycisnąć maksymalną temperaturę zasilania przy pracy kotła z MIN. mocą? (obecnie przy tych warunkach)???

Kurcze, w parametrach mojego kotła (NAOS K4) są między innymi takowe pozycje:

12. Ogrzewanie moc MAX - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 100%

16. Ogrzewanie moc MIN - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 0%

Czy mam przez takowe ustawienie rozumieć, że mój kocioł ZAWSZE, niezależnie od ustawionej temperatury zasilania lub wynikającej np. z KG będzie pracował na maksymalne mocy (czyli 24kW), czy jak, bo już sam zgłupiałem :-)

Nigdzie poza tym w instrukcji nie ma informacji, czy ten parametr odnosi się do co, cwu, czy jednego i drugiego???. Co o tym myślicie?

Edytowane przez Mario430

Jak kocioł pracuje ze sterownikiem pogodowym to sam sobie dobiera moc ,w innym przypadku np opcja termostat ogranicza sie moc .

a jak mu w parametrze D01 zmienie z auto na najnizsza moc i bedzie pracowal na termostacie to tez bedzie sam dobieral czy max tylko co ustawilem?

u mnie minimalna moc to 5,5kw ( na piecu niby moge ustawic 5kw ) temp zasilania jaka widzialem przy tym to 34stopnie.

Ja ogrzewam 72 metry, Od kilku dni znowu są mroźne noce i dni więc sprawdziłam spalanie u siebie. Przez jedną dobę, w nocy było -13 a w dzień -4, spalanie wyniosło 2,8 m3. W salonie mam 23 stopnie, w łazience 24, w dwóch małych pokojach 20-22 stopnie. CO i CWU.

Edytowane przez MarysiaMarysia

Uris, Maciu78 ponawiam pytania:

1. Jaką udaje Wam się wycisnąć maksymalną temperaturę zasilania przy pracy kotła z MIN. mocą? (obecnie przy tych warunkach)???

2.Kurcze, w parametrach mojego kotła (NAOS K4) są między innymi takowe pozycje:

12. Ogrzewanie moc MAX - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 100%

16. Ogrzewanie moc MIN - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 0%

Czy mam przez takowe ustawienie rozumieć, że mój kocioł ZAWSZE, niezależnie od ustawionej temperatury zasilania lub wynikającej np. z KG będzie pracował na maksymalne mocy (czyli 24kW), czy jak, bo już sam zgłupiałem

Nigdzie poza tym w instrukcji nie ma informacji, czy ten parametr odnosi się do co, cwu, czy jednego i drugiego???. Co o tym myślicie?