Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

Uris, Maciu78 ponawiam pytania:

1. Jaką udaje Wam się wycisnąć maksymalną temperaturę zasilania przy pracy kotła z MIN. mocą? (obecnie przy tych warunkach)???

2.Kurcze, w parametrach mojego kotła (NAOS K4) są między innymi takowe pozycje:

12. Ogrzewanie moc MAX - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 100%

16. Ogrzewanie moc MIN - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 0%

Czy mam przez takowe ustawienie rozumieć, że mój kocioł ZAWSZE, niezależnie od ustawionej temperatury zasilania lub wynikającej np. z KG będzie pracował na maksymalne mocy (czyli 24kW), czy jak, bo już sam zgłupiałem

Nigdzie poza tym w instrukcji nie ma informacji, czy ten parametr odnosi się do co, cwu, czy jednego i drugiego???. Co o tym myślicie?

u mnie jak zmniejsze na minimum czyli 5kw ( wg instrukcji 5,5kw ) to max temp jaka widzialem to 34stopnie.

w vaillancie jest osobno moc dla CO i CWU. dla CWU ustawiona mam ( zreszta za sugestia urisa ) na 10KW. u mnie srednio 3razy dziennie podgrzewa zasobnik 300litrow z temp 20-22 stopnie do 42stopni. Trwa to zwykle ok 20minut moze troszke dluzej. najwyzsza temp jaka widzialem wtedy na piecu to 56stopni.

Nie potrafie Ci odpowiedziec na Twoje pytanie bo nie znam Twojego pieca, ale na chlopski rozum to moc maxymalna masz ustawiona na max, a minimalna na minimum. Czyli piec nie jest jednym slowem w ogole ograniczony. Modulacje ma od najnizszej do najwyzszej mocy. Tak ja bym to rozumial. Ale mozesz latwo to sprawdzic. ustaw jedno i drugie na 50%. sprobuj mu znaczaco ustawic temperature, tak zeby temp zasilania byla max. a potem jednym lub drugim parametrem w gore lub w dol i zobacz czy piec zmniejsza czy zwieksza temperature zasilania...

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie jak zmniejsze na minimum czyli 5kw ( wg instrukcji 5,5kw ) to max temp jaka widzialem to 34stopnie..

Pewnie to było przy plusowych temperaturach zewnętrznych?

w vaillancie jest osobno moc dla CO i CWU. dla CWU ustawiona mam ( zreszta za sugestia urisa ) na 10KW. u mnie srednio 3razy dziennie podgrzewa zasobnik 300litrow z temp 20-22 stopnie do 42stopni. Trwa to zwykle ok 20minut moze troszke dluzej. najwyzsza temp jaka widzialem wtedy na piecu to 56stopni.

Nie potrafie Ci odpowiedziec na Twoje pytanie bo nie znam Twojego pieca, ale na chlopski rozum to moc maxymalna masz ustawiona na max, a minimalna na minimum. Czyli piec nie jest jednym slowem w ogole ograniczony. Modulacje ma od najnizszej do najwyzszej mocy. Tak ja bym to rozumial. Ale mozesz latwo to sprawdzic. ustaw jedno i drugie na 50%. sprobuj mu znaczaco ustawic temperature, tak zeby temp zasilania byla max. a potem jednym lub drugim parametrem w gore lub w dol i zobacz czy piec zmniejsza czy zwieksza temperature zasilania...

No ja nie mam takiego szczegółowego podziału mocy stąd mnóstwo tych wątpliwości. Twój wywód jest jak najbardziej logiczny, zapytam jeszcze serwisanta, aczkolwiek nie liczĘ na wiele ...:-). Dokładnie zrobię jak piszesz (ustawię po 50% na MIN i MAX), zresztą mam identycznie odczucia i zobaczę co się dzieje, zredukuję tym chociaż (przynajmniej tak mi się wydaje) moc na cwu do połowy, czyli do 12kW. Bardzo mocno spada Ci temp. w zasobniku, nie ekonomicznie byloby grzać częściej, ale z mniejszą deltą T?- chociaż pewno już to przećwiczyłeś :-)?

Pewnie to było przy plusowych temperaturach zewnętrznych?

No ja nie mam takiego szczegółowego podziału mocy stąd mnóstwo tych wątpliwości. Twój wywód jest jak najbardziej logiczny, zapytam jeszcze serwisanta, aczkolwiek nie liczĘ na wiele ...:-). Dokładnie zrobię jak piszesz (ustawię po 50% na MIN i MAX), zresztą mam identycznie odczucia i zobaczę co się dzieje, zredukuję tym chociaż (przynajmniej tak mi się wydaje) moc na cwu do połowy, czyli do 12kW. Bardzo mocno spada Ci temp. w zasobniku, nie ekonomicznie byloby grzać częściej, ale z mniejszą deltą T?- chociaż pewno już to przećwiczyłeś :-)?

moj zasobnik to w ogole dziwna sprawa.Bo to tak naprawde pompa ciepla z zasobnikiem. Generalnie jak nagrzeje rano, do 42stopni. jak wezme prysznic taki 10minut i polece na dol sprawdzic to temp zasobnika spada np do 26stopni. Czyli rozumiem ze uzupelnil zbiornik do pelna i dlatego jest taka temp. Potem kolo 17 zona kapie dziecko. Sytuacja analogiczna, moze nie do 26 ale cos kolo 30. Do wieczora zanim żona wezmie prysznic to spadnie do 25stopni i przed jej prysznicem znowu grzeje do 42stopni. a potem dopiero znowu rano.

Natomiast inna sprawa ze chyba faktycznie traci zbyt szybko temperature. Nagrzana, nieuzywana gdzies okolo 2stopnie na 1,5godziny leci, Zasobnik mam w kotlowni gdzie temperatura w granicach 15-17stopni. Jako ze to jest pompa ciepla to ma pobor i wyrzut powietrza na zewnatrz. I tak sie zastanawiam ( to sa konkretne otwory takie mysle o średnicy ok 20-25cm ) czy jak uzywam go jako zasobnika a nie pompy czy te wloty sie jakos zamykaja czy napindala tym zimnem z dworu i dlatego sie tak szybko wychladza..

Jak to u Was wyglada?? Jak szybko stygnie wam woda w zasobnikach?

a jak mu w parametrze D01 zmienie z auto na najnizsza moc i bedzie pracowal na termostacie to tez bedzie sam dobieral czy max tylko co ustawilem?

u mnie minimalna moc to 5,5kw ( na piecu niby moge ustawic 5kw ) temp zasilania jaka widzialem przy tym to 34stopnie.

Jak mu ograniczysz moc to będzie działał z taką mocą jaka mu ustawiłem :) moc AUTO to moc AUTO ja sama nazwa mówi Auto sie dostosowuje .

Ja ogrzewam 72 metry, Od kilku dni znowu są mroźne noce i dni więc sprawdziłam spalanie u siebie. Przez jedną dobę, w nocy było -13 a w dzień -4, spalanie wyniosło 2,8 m3. W salonie mam 23 stopnie, w łazience 24, w dwóch małych pokojach 20-22 stopnie. CO i CWU.

Z tym że ty nie mieszkasz w domku tylko w bliźniaku z tego co pamiętam także to spalanie ma się nijak do tej rozmowy .

Uris, Maciu78 ponawiam pytania:

1. Jaką udaje Wam się wycisnąć maksymalną temperaturę zasilania przy pracy kotła z MIN. mocą? (obecnie przy tych warunkach)???

2.Kurcze, w parametrach mojego kotła (NAOS K4) są między innymi takowe pozycje:

12. Ogrzewanie moc MAX - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 100%

16. Ogrzewanie moc MIN - ustawiane w % od o do 100 - obecne moje ustawienie to 0%

Czy mam przez takowe ustawienie rozumieć, że mój kocioł ZAWSZE, niezależnie od ustawionej temperatury zasilania lub wynikającej np. z KG będzie pracował na maksymalne mocy (czyli 24kW), czy jak, bo już sam zgłupiałem

Nigdzie poza tym w instrukcji nie ma informacji, czy ten parametr odnosi się do co, cwu, czy jednego i drugiego???. Co o tym myślicie?

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem maksymalna temperatura zasilania , u mnie jak idzie zasilanie w okolicy 36-37*C to kocioł podnosi moc z 4,2KW na około 4,8KW . Jak było -18*C to na zasilaniu miałem 38*C i w tedy pracował już z wyższą mocą dokładnie nie pamiętam ale to było około 7KW . Ostatnio jak był w dzień -5 a w nocy -13 to kocioł pracował 18 godzin spalanie 10m3

A czy twój kocioł faktycznie pracuje zawsze z max mocą ?

Edytowane przez uris

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem maksymalna temperatura zasilania , u mnie jak idzie zasilanie w okolicy 36-37*C to kocioł podnosi moc z 4,2KW na około 4,8KW . Jak było -18*C to na zasilaniu miałem 38*C i w tedy pracował już z wyższą mocą dokładnie nie pamiętam ale to było około 7KW . Ostatnio jak był w dzień -5 a w nocy -13 to kocioł pracował 18 godzin spalanie 10m3

A czy twój kocioł faktycznie pracuje zawsze z max mocą ?

Uris w tym zapytaniu chodziło mi o to jaką temperaturę zasilania udaje Ci się wycisnąć przy pracy kotła z min. mocą, czyli u Ciebie przy 4,2kW. Zdaję sobie sprawę, że jest to uzależnione od wielu czynników, miedzy innymi od temp. zewnętrznej, pojemności układu, itd., ale widzę, że w okolicach 35st. u Ciebie da radę. Podejrzewam, że przy temp. zew. w okolicach 0 i w plusie da się uzyskać znacznie wyższą temperaturę. Oj jak wtedy przydałby się kocioł z niższą modulacją, ale co zrobić.

No właśnie nie wiem do końca jak pracuje mój kocioł. Ja to odczytuję, że moduluje w całym przedziale, czyli od 5 do 24kW. Myślę, że jeśli ustawiłbym 12 i 16 po 50% to wtedy "obciąłbym" mu modulację do połowy, czyli 12kW. Co Ty o tym sądzisz?

Mario430:.... Temperatura zasilania zależy jeszcze od prędkości przepływu ustalonej na rotametrach. Im ona mniejsza tym większa temperatura osiągana na zasilaniu przy mocy minimalnej.

Ustawiając bardzo małe przepływy można dojść do dużych temperatur ale nijak to się ma do działania układu gdyż poniżej pewnego pułapu nie osiągnie się nigdy zakładanej temperatury powrotu a także zakładanej temperatury w pomieszczeniu i piec się wyłączy.

Przepływy to kwestia indywidualna dla każdego domu i pomieszczenia.

Po pierwsze .....Do rurki możesz wpuszczać nawet wrzątek ale wpłynie go tylko tyle ile z drugiej strony wypływa.

Po drugie .....Z płomienia zapałki szklanki wody nie zagotujesz

Edytowane przez Mareks77

Mario430:.... Temperatura zasilania zależy jeszcze od ...

Dlatego też napisałem itd., itd, wiadomo, że chodzi o normalne warunki pracy przy ustalonych przepływach itd. Nie wchodźmy w to głębiej, bo nie ma sensu.

A tak przy okazji wywołania rotametrów. W jakich przedziałach kształtują się Wam przepływy na pętlach?

Edytowane przez Mario430

Uris w tym zapytaniu chodziło mi o to jaką temperaturę zasilania udaje Ci się wycisnąć przy pracy kotła z min. mocą, czyli u Ciebie przy 4,2kW. Zdaję sobie sprawę, że jest to uzależnione od wielu czynników, miedzy innymi od temp. zewnętrznej, pojemności układu, itd., ale widzę, że w okolicach 35st. u Ciebie da radę. Podejrzewam, że przy temp. zew. w okolicach 0 i w plusie da się uzyskać znacznie wyższą temperaturę. Oj jak wtedy przydałby się kocioł z niższą modulacją, ale co zrobić.

No właśnie nie wiem do końca jak pracuje mój kocioł. Ja to odczytuję, że moduluje w całym przedziale, czyli od 5 do 24kW. Myślę, że jeśli ustawiłbym 12 i 16 po 50% to wtedy "obciąłbym" mu modulację do połowy, czyli 12kW. Co Ty o tym sądzisz?

Tak jak piszesz ~ 35*C na minimum mocy 4,2KW czyli coś koło -10/12 *C na zewnątrz .

Tak jak piszesz ~ 35*C na minimum mocy 4,2KW czyli coś koło -10/12 *C na zewnątrz .

jakim cudem????? u mnie (dzisiaj doczytalem ze przyniskotemp zasilaniu moc min to 5,7KW ) przy 5,7KW max temp jaka wyciagnie to 34stopnie.

Podejrzewam ze nasze powierzchnie nie roznia sie znaczaco, nie na tyle...

wiec jak Tobie sie udaje na 4,2KW uzyskac 35stopni, a umnie na 5,7KW wyciaga 34stopnie?

jedyne co mi przychodzi do glowy to ze u mnie uklad ( czyli ilosc wody krazaca ) jest znacznie wiekszy niz Twoj, ale nie podejrzewam...

jakim cudem????? u mnie (dzisiaj doczytalem ze przyniskotemp zasilaniu moc min to 5,7KW ) przy 5,7KW max temp jaka wyciagnie to 34stopnie.

Podejrzewam ze nasze powierzchnie nie roznia sie znaczaco, nie na tyle...

wiec jak Tobie sie udaje na 4,2KW uzyskac 35stopni, a umnie na 5,7KW wyciaga 34stopnie?

jedyne co mi przychodzi do glowy to ze u mnie uklad ( czyli ilosc wody krazaca ) jest znacznie wiekszy niz Twoj, ale nie podejrzewam...

Czy ktos kto ma Vaillanta o mocy minim. mniejszej niz 5KW, moglby zrobic taki eksperyment? sprawdzic maxymalna temperature zasilania przy minimalnej mocy,. Najlepiej ktos kto ma powierzchnie grzania w granicach 200m2...

u mnie jak zmniejsze na minimum czyli 5kw ( wg instrukcji 5,5kw ) to max temp jaka widzialem to 34stopnie.

...

Mam zasobnik 120L pod kotlem i mi grzeje ponad 25 minut do 44'C z temperatury okolo 25-30'C.Przy koncu grzania mam okolo 67'C na zasilaniu.Czyli u mnie dlugo lub raczej u Ciebie bardzo szybk nagrzewa.Dziwne

Czy ktos kto ma Vaillanta o mocy minim. mniejszej niz 5KW, moglby zrobic taki eksperyment? sprawdzic maxymalna temperature zasilania przy minimalnej mocy,. Najlepiej ktos kto ma powierzchnie grzania w granicach 200m2...

Mam powierzchni okolo 90m2 wiec jestem zdyskwalifikowany??? buuuuu:mad:

Mam zasobnik 120L pod kotlem i mi grzeje ponad 25 minut do 44'C z temperatury okolo 25-30'C.Przy koncu grzania mam okolo 67'C na zasilaniu.Czyli u mnie dlugo lub raczej u Ciebie bardzo szybk nagrzewa.Dziwne

moj zbiornik to 300l. i startowal z temp 16stopni jak sie nie myle. skonczyl na 44 tyle ze zeszlo mu to troche ponad 30 moze 35minut. koncowa byla chyba 57 stopni. jakies 2 stopnie jeszcze odzyskal z wymiennika bo docelowo na 42stopnie ma ustawione... ustawione mam 10kw na cwu

Trochę słabo wyszło ale 36*C zasilanie i 4,2KW oczywiście cały czas tak nie idzie ale jak już podwyższy sobie zasilanie to moc spada na 4,2KW . `Teraz jest -6*C jak by temp spadła do -10 to kocioł by zwiększył moc pomimo że w układ by nadal wpuszczał 36*C także moc jest zależna o kilku czynników . Może na małem mocy zagrzać ci wodę do wyższej temp ale gdy na zewnątrz jest dobrze na minusie to ta minimalna moc nie starcza ( nie nadąża do grzania wody ) dlatego kocioł przy tej samej temp zasilania potrafi pracować z różną mocą w zależności jaka temperatura jest na zewnątrz .

IMG_1609.jpg

Edytowane przez uris

Trochę słabo wyszło ale 36*C zasilanie i 4,2KW oczywiście cały czas tak nie idzie ale jak już podwyższy sobie zasilanie to moc spada na 4,2KW . `Teraz jest -6*C jak by temp spadła do -10 to kocioł by zwiększył moc pomimo że w układ by nadal wpuszczał 36*C także moc jest zależna o kilku czynników . Może na małem mocy zagrzać ci wodę do wyższej temp ale gdy na zewnątrz jest dobrze na minusie to ta minimalna moc nie starcza ( nie nadąża do grzania wody ) dlatego kocioł przy tej samej temp zasilania potrafi pracować z różną mocą w zależności jaka temperatura jest na zewnątrz .

[ATTACH=CONFIG]344174[/ATTACH]

no jakby nie patrzec jest jak mowisz. musialbym miec ze 20%-25% wiekszy uklad ( tak to sobie tlumacze na chlopski rozum )

ale idac tym tokiem myslenia to zakrece zasilanie na dole, ukad sie zmniejszy i sprawdze czy faktycznie wyciagnie wiecej :)

nic nie kumam, nie wyciagnal. bez znaczenia czy grzeje 200m2 czy 100m2 max temp zasilania przy min mocy 5,7KW to 35stopni. czyzby jakas wewnetrzna blokada vaillanta?

Edytowane przez Maciu78