sizar75 13.02.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 hmmm. ostatnie ustawienia. Krzywa 0,3 korekta ,tem wew zadanan 21,5(była 22,5-23) tem. minimalna zasilania 29c przez ostatnie 3dni spalanie 9m3 przy tem -1 do 3wdzień...rewelacji nie ma:/ Dzisiaj zmieniłem na KG0,25 i podniosłem zadaną do 22,5 i zmieniłem z korekty na BRAK .zobaczymy co te zmany przyniosą.Zmieniłem również min.tem zasilania na 28c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.02.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) hmmm. ostatnie ustawienia. Krzywa 0,3 korekta ,tem wew zadanan 21,5(była 22,5-23) tem. minimalna zasilania 29c przez ostatnie 3dni spalanie 9m3 przy tem -1 do 3wdzień...rewelacji nie ma:/ Dzisiaj zmieniłem na KG0,25 i podniosłem zadaną do 22,5 i zmieniłem z korekty na BRAK .zobaczymy co te zmany przyniosą.Zmieniłem również min.tem zasilania na 28c Odnośnie spalania sąsiadów to myślę że koloryzują, albo podają gaz nie uwzględniając mertów drewna kominkowego. Widziałeś z czego i jak budowali więc cudów nie ma. Odnośnie zmian jakie poczyniłeś to spłaszczyłeś jedynie KG i wielkiej rewolucji w spalaniu na opcji KOREKTA lub BRAK raczej nie przewiduję. U mnie co prawda na razie sam jastrych bez okładziny podłogowej ale jadę na TERMOSTACIE i minimalnej temperaturze zasilania 26*C i jest OK. Piec pracuje cały czas pracą przerywaną na grzejniki które w obiegu 1 są na opcji BRAK, a w międzyczasie przestawia siłownik mieszacza aby utrzymać minimalną zadaną podłogówki. Przy temperaturach do 0*C wystarcza tylko to a przy temperaturze zewnętrznej poniżej zera 2 - 3 razy na dobę przestawia się tylko na podłogówkę która jest w obiegu 2 na TERMOSTACIE dogrzewając ją do 28 - 32*C i utrzymując temperaturę zadaną . Spalanie wczorajszej doby to 4,5m3 = 39,2kW, na zewnątrz 0*Cw nocy +5 - 7*C w dzień Edytowane 13 Lutego 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizar75 13.02.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 @Mareks77Nooo spalanie masz fajne.pierwszy rok?? Kurcze mam nadzieje ze coś jestem w stanie zdziałac u mnie tylko jeszcze nie wiem jak:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 @Mareks77 Nooo spalanie masz fajne.pierwszy rok?? Kurcze mam nadzieje ze coś jestem w stanie zdziałac u mnie tylko jeszcze nie wiem jak:/ Najgorszy był pierwszy miesiąc bo nawet w plusowych temperaturach jakie były w listopadzie na TERMOSTACIE nie schodziło poniżej 9m3. Nie mówiąc już o przejściu na KOREKTE na której po 3 dobach wyszła średnia 15m3 no ale wilgoć w domu była powyżej 60%. Swoją drogą pomiar wilgoci chyba trochę oszukuje ale jak wpadł stolarz i zrobił pomiar na 25% w schodach betonowych to niestety stąd te pierwsze miesiące. Jeśli na opcji BRAK lub KOREKTA masz u siebie wyniki w granicach 6 = 8m3 to myślę ze jest OK. U mnie układ mieszany grzejników i podłogówki więc nie wiem jak będzie reagował Twój układ przy pełnej podłogówce ale zawsze możesz zrobić próbę z Termostatem, minimalną temperaturą i oknami czasowymi w których domownicy są obecni w domu, W ten sposób powinieneś uzyskać jakieś większe oszczędności i nie pozbyć się komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizar75 13.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Najgorszy był pierwszy miesiąc bo nawet w plusowych temperaturach jakie były w listopadzie na TERMOSTACIE nie schodziło poniżej 9m3. Nie mówiąc już o przejściu na KOREKTE na której po 3 dobach wyszła średnia 15m3 no ale wilgoć w domu była powyżej 60%. Swoją drogą pomiar wilgoci chyba trochę oszukuje ale jak wpadł stolarz i zrobił pomiar na 25% w schodach betonowych to niestety stąd te pierwsze miesiące. Jeśli na opcji BRAK lub KOREKTA masz u siebie wyniki w granicach 6 = 8m3 to myślę ze jest OK. U mnie układ mieszany grzejników i podłogówki więc nie wiem jak będzie reagował Twój układ przy pełnej podłogówce ale zawsze możesz zrobić próbę z Termostatem, minimalną temperaturą i oknami czasowymi w których domownicy są obecni w domu, W ten sposób powinieneś uzyskać jakieś większe oszczędności i nie pozbyć się komfortu. Dzisiaj zmieniłem nastawy tak jak pisałem w poscie wyżej.Odczekam 4-5dni i zobaczymy jak bedzie z tym spalaniem.Póżniej ewentualnie zostanie jeszcze funkcja TERMOSTAT.Muszę zakupić stację pogodową taką która mierzy też wilgotność w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 14.02.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam. Dzisiejsze przegrzanie pomieszczenia o 1,5C od zadanej na piecu zmusiło mnie do zamontowania regulatora w korytarzu.Przy krzywej 0,20 i zadanej 21,5 miałem po nocy 23C w domu a to w sypialniach zdecydowanie za dużo dla mnie. Pojawiły mi się dodatkowe funkcje między innymi: - Wilgotność (47%)- Aktualna temp. kondensacji (10C)- Korekta temp. kondensacji (2,0K) W instrukcji nic na ten temat nie znalazłem - czy to są ważne informacje?Czy coś jeszcze powinien zmienić w związku z przeniesieniem regulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam. Dzisiejsze przegrzanie pomieszczenia o 1,5C od zadanej na piecu zmusiło mnie do zamontowania regulatora w korytarzu. Przy krzywej 0,20 i zadanej 21,5 miałem po nocy 23C w domu a to w sypialniach zdecydowanie za dużo dla mnie. Pojawiły mi się dodatkowe funkcje między innymi: - Wilgotność (47%) - Aktualna temp. kondensacji (10C) - Korekta temp. kondensacji (2,0K) W instrukcji nic na ten temat nie znalazłem - czy to są ważne informacje? Czy coś jeszcze powinien zmienić w związku z przeniesieniem regulatora? Jeśli ci przegrzało na opcji brak to znaczy że z KG musisz zejść jeszcze niżej lub przełączyć sterowanie na tryb KOREKTA. W trybie BRAK sterownik nie bierze pod uwagę w ogóle swojego wbudowanego czujnika temperatury więc przenosiny na korytarz nic nie pomogą. Może to ewentualnie pomóc w trybie KOREKTA i sytuacji o której pisałeś że tam idą wszystkie pętle i jeśli w korytarzu była temperatura wyższa niż w pokojach. Wymienione funkcje nie mają żadnego wpływu i są tylko informacją o warunkach pracy, a pojawiły się chyba ze względu na przenosiny regulatora na zewnątrz pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 14.02.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Jak przeniosłem regulator to zmieniłem właśnie tylko ten parametr z BRAK na KOREKTA i nic więcej.Skalibruje chyba jeszcze temp. zewnętrzną bo na piecu jest +3C a na dwóch innych ok.+5C.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 14.02.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Jak przeniosłem regulator to zmieniłem właśnie tylko ten parametr z BRAK na KOREKTA i nic więcej. Skalibruje chyba jeszcze temp. zewnętrzną bo na piecu jest +3C a na dwóch innych ok.+5C. Dzięki i tu bym upatrywal kwestie przegrzewania... nie wiem czy tak u wszystkich ale moj cm470/4 dosyc mocno przeklamuje. temp. pokojowa mam ustawiona korekte na +2 a zewnetrzna +1. gdyby nie to pewnie temp zasilania bylaby o 2stopnie wieksza.. ja caly czas na termostacie. ostatnie 2doby to srednio 5m3. temp na zewnatrz +2 do +4 w dzien, w nocy i lekki mrozik sie trafi od jakiegos czasu na sztywno mam ustawiona najnizsza moc na co jaka jest mozliwa czyli 5,7KW. nie mialem jeszcze mrozow tej zimy w ktorych potrzebna by byla wyzsza moc, wiec te 12kw w piecu to sporo z zapasem. i przyda sie bardziej do zagrzania cwu niz co gdybym mial mozliwosc ponownego wyboru pieca to taki 1,9kw - 12kw bylby moim marzeniem i zapewne 99% pozostalych forumowiczow z przewymiarowanymi piecami. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Maciu78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizar75 14.02.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 @mullann Jaki masz regulator ze wyswietla Tobie wilgotność czy tem.kondensatu??CM470?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 14.02.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 @mullann Jaki masz regulator ze wyswietla Tobie wilgotność czy tem.kondensatu??CM470?? Mam CM470/4 czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.02.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 i tu bym upatrywal kwestie przegrzewania... nie wiem czy tak u wszystkich ale moj cm470/4 dosyc mocno przeklamuje. temp. pokojowa mam ustawiona korekte na +2 a zewnetrzna +1. gdyby nie to pewnie temp zasilania bylaby o 2stopnie wieksza.. ja caly czas na termostacie. ostatnie 2doby to srednio 5m3. temp na zewnatrz +2 do +4 w dzien, w nocy i lekki mrozik sie trafi od jakiegos czasu na sztywno mam ustawiona najnizsza moc na co jaka jest mozliwa czyli 5,7KW. nie mialem jeszcze mrozow tej zimy w ktorych potrzebna by byla wyzsza moc, wiec te 12kw w piecu to sporo z zapasem. i przyda sie bardziej do zagrzania cwu niz co gdybym mial mozliwosc ponownego wyboru pieca to taki 1,9kw - 12kw bylby moim marzeniem i zapewne 99% pozostalych forumowiczow z przewymiarowanymi piecami. Nie myl przegrzewania z przekłamywaniem temperatury. Jeśli piec koryguje wysterowanie palnika tak aby uzyskać wymaganą temperaturę pomieszczeń to nie może być tu mowy o przegrzewaniu lub przeregulowaniu bo regulator zapewne wskazuje temperaturę identyczną z zadaną a że jest różnica pomiędzy regulatorem a innym termometrem to już inna sprawa Przeregulowania i przegrzewania uzyskujesz zapewne na trybie TERMOSTAT gdyż wyłączenie grzania następuje następuje tu przy początkowym etapie oddawania ciepła i przy kulminacji temperatura pomieszczenia moze osiągnąć nawet 0,5 - 1*C więcej niż zadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciu78 15.02.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Nie myl przegrzewania z przekłamywaniem temperatury. Jeśli piec koryguje wysterowanie palnika tak aby uzyskać wymaganą temperaturę pomieszczeń to nie może być tu mowy o przegrzewaniu lub przeregulowaniu bo regulator zapewne wskazuje temperaturę identyczną z zadaną a że jest różnica pomiędzy regulatorem a innym termometrem to już inna sprawa Przeregulowania i przegrzewania uzyskujesz zapewne na trybie TERMOSTAT gdyż wyłączenie grzania następuje następuje tu przy początkowym etapie oddawania ciepła i przy kulminacji temperatura pomieszczenia moze osiągnąć nawet 0,5 - 1*C więcej niż zadana jesli nie ma skalibrowanych wartosci temperatury wewnetrznej i zewnetrznej, to efekt jest taki ze pomieszczenia sa przegrzane. interpretuj sobie to jak chcesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 16.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Panowie! Po co ten jad... Miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizar75 18.02.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 hmmm. ostatnie ustawienia. Krzywa 0,3 korekta ,tem wew zadanan 21,5(była 22,5-23) tem. minimalna zasilania 29c przez ostatnie 3dni spalanie 9m3 przy tem -1 do 3wdzień...rewelacji nie ma:/ Dzisiaj zmieniłem na KG0,25 i podniosłem zadaną do 22,5 i zmieniłem z korekty na BRAK .zobaczymy co te zmany przyniosą.Zmieniłem również min.tem zasilania na 28c Cztery dni mineły i sprawa wygląda troszkę lepiej.Spalanie srednie wyszło 7,5m3 wiec jakieś 1,5 m dziennie mniej przy podobnej tem. zewn..Tak sobie kombinuje czy nie spróbować jeszcze zejsć z KG do 0.20 i powyższyć TZ do 23ech.Może ktoś ma ciekawszy pomysł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Cztery dni mineły i sprawa wygląda troszkę lepiej.Spalanie srednie wyszło 7,5m3 wiec jakieś 1,5 m dziennie mniej przy podobnej tem. zewn..Tak sobie kombinuje czy nie spróbować jeszcze zejsć z KG do 0.20 i powyższyć TZ do 23ech.Może ktoś ma ciekawszy pomysł??? Jeśli jesteś na opcji BRAK to zmiany które proponujesz ze spalaniem to nie mają za wiele wspólnego i jeśli będą jakiekolwiek zmiany to tylko kosmetyczne. Obniżenie KG owszem spowodowało by obniżenie spalania ale po pierwsze na opcji BRAK może spowodować niedogrzewanie pomieszczeń. Po drugie to przy tej opcji ogranicza Cię chyba moc minimalna palnika i nizej już nie zejdzie a tylko i wyłącznie może wyłączyć się na czas blokady palnika. Przyjmując że Twoja poprzednia KG 0,25 była dobrana prawidłowo obniżenie jej spowoduje tylko że w pomieszczeniach nie będziesz osiągał temperatury zadanej. Podniesienie temperatury zadanej z kolei powoduje tylko dalsze spłaszczenie KG czyli podwyższenie jej przy temperaturach dodatnich a przy temperaturach (-20*C) pozostanie ona w punkcie którym jest . Podsumowując oba zmieniane parametry może osiągniesz temperaturę zadaną 21,5 lub coś powyżej ale poprzez obniżenie KG zakłócone zostaną parametry grzejne w temperaturach ujemnych i przy dużym mrozie w pomieszczeniach będzie tylko 20*C gdyż na opcji BRAK piec nie uwzględnia czujnika temperatury pokojowej i pracuje tylko według KG i pogodówki. Edytowane 18 Lutego 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizar75 18.02.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 @Mareks77 Więc co proponujesz ?wczesniej mialem KG 0.30 i jak były mrozy to było ok ale jak tem byla + 10 to nie dogrzewał na opcji korekta.dzisiaj zmieniłem KG na 0.20 i podnioslem TZ NA 23C i widzialem ze piec podniosl o 1c tem. Zasilania. Myślalem sobie ze jak będzie spalal najmniej na BRak to zostawie bo i tak nie pale w kominku ale po Twoim poscie wygląda na to że muszę wybrać między termostatem a kotektą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) @Mareks77 Więc co proponujesz ?wczesniej mialem KG 0.30 i jak były mrozy to było ok ale jak tem byla + 10 to nie dogrzewał na opcji korekta.dzisiaj zmieniłem KG na 0.20 i podnioslem TZ NA 23C i widzialem ze piec podniosl o 1c tem. Zasilania. Myślalem sobie ze jak będzie spalal najmniej na BRak to zostawie bo i tak nie pale w kominku ale po Twoim poscie wygląda na to że muszę wybrać między termostatem a kotektą Spróbuj pierw swoją opcję aby potem nie być niepewnym i złym że nie spróbowałeś. Na moją wiedzę z tego co piszesz ze zużyciem możesz niżej już nie zejść lub będzie to 0,5m3 ale któż to wie co tam niemiaszek zaprogramował. Mówisz że przy KG 0,3 miałeś ok....... ale było to na opcji BRAK czy na KOREKCIE...... bo chodzi o dobranie prawidłowej KG. Z zachowania wygląda ze 0,3 była dobra tylko należało podnieść temperaturę na 22 lub 23 tak by przy dodatnich temperaturach dogrzewał do zadanej 21*C. Z moich doświadczeń ze swoim piecem widziałem ze przy idealnym dopasowaniu KG do budynku na opcji BRAK zużywa mniej niż na opcji KOREKTA ale tylko dlatego że nie wyłączał się na czas blokady palnika. Fakt faktem ze testowałem to przy mrozach dochodzących do 8 - 10 *C i zminimalizowanie mocy palnika mogła mu wystarczać ale nie wiem jak by się zachowywał przy temperaturach dodatnich. Czekam na rezultaty. Edytowane 18 Lutego 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizar75 18.02.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Krzywą 0,3 mialem na korekta.Ale na początku jak zacząłem grzac to szukalem jej na BRAK.ostatnio jednak to mi przegżewal to znowu jak było ciepło nie dogrzewał nie wspomne o sporys spalaniu.A jak u Ciebie Mareks77 to wyglądało ?...mialeś różnice miedzy pierwszym rokiem a kolejnymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Krzywą 0,3 mialem na korekta.Ale na początku jak zacząłem grzac to szukalem jej na BRAK.ostatnio jednak to mi przegżewal to znowu jak było ciepło nie dogrzewał nie wspomne o sporys spalaniu.A jak u Ciebie Mareks77 to wyglądało ?...mialeś różnice miedzy pierwszym rokiem a kolejnymi?? Oczywiście ze różnica i to kolosalna. Może nie chodzi o pierwszy rok ale pierwsze 3 miesiące i wyglądało to następująco. 20 listopad do 20 grudzień zużycie 264m3 ale wtedy temperatury były dodatnie nawet do +10*C tylko pod koniec okresu schodziły do 0 - (-1*C) Następny miesiąc to 20 grudzień do 20 stycznia i tu także zużycie w okolicach 254m3 no ale połowa tego okresu to mrozy dfo (-13*C) a potem -3 - 6*C Teraz mam odczyt 20 lutego ale jak ostatnio spoglądałem na licznik to ze zużycia średniego 4,5 - 5m3 wynika że będzie to w granicach 180 - 190m3 W domu cały czas 20*C i są prowadzone prace wykończeniowe . Wilgotność na poziomie 46% ale pomału spada. Na podłogówce mam opcję TERMOSTAT natomiast grzejniki to BRAK. Ustawiona minimalna temperatura podłogówki na poziomie 26*C i taka temperatura wystarcza przy dodatnich zewnętrznych a ponizej zera siłownik przestawia się 100% na podłogówkę i 2 - 3 razy na dobę dobija jej temperaturę do 30 - 32*C Krzywa grzewcza 0.3 a grzejników 0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts