auer73 18.10.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Nie zawracaj sobie głowy KG , masz źle zbudowaną instalacje CO . Doprowadź ją do porządku i później baw się KG. Uris a możesz coś zasugerować jakie poprawki? Rozumiem że chodzi o przebudowanie instalacji w kotłowni. Czyli dołożenie mieszacza Vailanta i pozbycie się tego nieszczęsnego zaworu trzydrogowego od podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 22.10.2016 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 (edytowane) Najgorszy był pierwszy miesiąc bo nawet w plusowych temperaturach jakie były w listopadzie na TERMOSTACIE nie schodziło poniżej 9m3. Nie mówiąc już o przejściu na KOREKTE na której po 3 dobach wyszła średnia 15m3 no ale wilgoć w domu była powyżej 60%. Swoją drogą pomiar wilgoci chyba trochę oszukuje ale jak wpadł stolarz i zrobił pomiar na 25% w schodach betonowych to niestety stąd te pierwsze miesiące. Jeśli na opcji BRAK lub KOREKTA masz u siebie wyniki w granicach 6 = 8m3 to myślę ze jest OK. U mnie układ mieszany grzejników i podłogówki więc nie wiem jak będzie reagował Twój układ przy pełnej podłogówce ale zawsze możesz zrobić próbę z Termostatem, minimalną temperaturą i oknami czasowymi w których domownicy są obecni w domu, W ten sposób powinieneś uzyskać jakieś większe oszczędności i nie pozbyć się komfortu. Witam Ja miałem ten sam problem z korektą ponieważ po przejściu z termostat na korekta spalał ok14,5m3 i z powrotem wróciłem na termostat - a obecnie na brak. Na termostacie nie palił wcale mnie bo ok 12m3. Na brak 10to jest max przy mrozach Mam instalację podobną do Ciebie tzn. parter podłogówka + poddasze grzejniki. Napisz jakie masz ustawienia na cm470 łącznie z oknami czasowymi tzn przez ile godzin nie grzejesz bądź masz obniżoną temerature zadaną Edytowane 22 Października 2016 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 27.10.2016 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 WitamDzisiaj zauważyłem że kocioł nie grzeje mi cwu do zadanej 45stopniMam ustawione przedziały czasowe na przygotowanie cwu. Gdy kocioł ma grzać w przedziałach czasowych to niestety ale sie nie załącza i nie grzeje pomimo że temperatura wody w zbiorniku wynosi 39 stopni.cm470 pracuje na trybie auto z oknami czasowymi. Jeśli włącze opcje jednorazowego ładowania zasobnika kocioł załącza i grzeje tak jak powinien. Moc cwu 7kw maks czas przygotowania ciepłej wody 40 min] prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 01.11.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Witam Dzisiaj zauważyłem że kocioł nie grzeje mi cwu do zadanej 45stopni Mam ustawione przedziały czasowe na przygotowanie cwu. Gdy kocioł ma grzać w przedziałach czasowych to niestety ale sie nie załącza i nie grzeje pomimo że temperatura wody w zbiorniku wynosi 39 stopni.cm470 pracuje na trybie auto z oknami czasowymi. Jeśli włącze opcje jednorazowego ładowania zasobnika kocioł załącza i grzeje tak jak powinien. Moc cwu 7kw maks czas przygotowania ciepłej wody 40 min] prosze o pomoc Kocioł przy CWU ma fabrycznie ustawioną Histerezę (chyba tak to się nazywa) na 7* i przy ustawieniu temp. na 45* załączy grzanie cwu kiedy woda spadnie do 38*. Rozwiązaniem jest podniesienie zadanej o tyle stopni ile potrzeba. Myślę, że jak podniesiesz o 2* to wystarczy. Co do mocy CWU - 7 kw, to trochę mało. Oszczędności z tego są niewielkie, a grzanie wody trochę długie. Ja miałem ustawione na 10 kw, ale wróciłem do max - 14 kw. 150 l zbiornik nagrzewa mi w 20-30 min i tyle mi starczy (rodzina 2+2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Witam Ja miałem ten sam problem z korektą ponieważ po przejściu z termostat na korekta spalał ok14,5m3 i z powrotem wróciłem na termostat - a obecnie na brak. Na termostacie nie palił wcale mnie bo ok 12m3. Na brak 10to jest max przy mrozach Mam instalację podobną do Ciebie tzn. parter podłogówka + poddasze grzejniki. Napisz jakie masz ustawienia na cm470 łącznie z oknami czasowymi tzn przez ile godzin nie grzejesz bądź masz obniżoną temerature zadaną Ja ostatnio zrobiłem eksperyment i gdy temperatura na zewnątrz oscyluje pomiędzy 4 - 9*C ustawiłem tryb AUTO tylko dla podłogówki, natomiast dla grzejników pozostał tryb pracy LATO. Efekt tego był taki że w obu obiegach temperatura zasilania była jednakowa taka jak na samej podłogówce a w domu temperatura była taka jak ustawiłem także na poddaszu gdzie są same grzejniki. Natomiast spalanie z 3,8m3 na dobę zeszło do 3 m2. Jeśli w zimę dogrzeje mi poddasze przy maksymalnie odkręconych kaloryferach to chyba przejdę na takie ustawienia ale już bez trybu LATO ale z krzywą grzewczą jednakową dla obu obiegów. Grzeję cały czas bez okien czasowych w pomieszczeniach 20*C a CWU to 50*C....... wychłodzenie domu o 2 - 3*C przez noc kocioł nadrabia w dzień i wychodzi jednakowo Edytowane 2 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Witajcie! Pomalutku zbliżamy się do nowego sezonu grzewczego i mam parę pytań odnośnie ustawień pieca. Ale od początku. Dom z poddaszem, ogrzewam 200m2 łącznie z garażem. Piec Vaillant 206/5-5 Vih R 120/6 B Calormatic 470 na kablu. Ogrzewanie mieszane podłoga ok.35-40m2 tzn. dół jadalnia, kuchnia, wiatrołap, łazienka na dole + grzejniki w pokojach,garaż, kotłownia,pom.gospodarcze. Góra to podłoga łazienka + grzejniki w pokojach. Na każdym grzejniku głowica odkręcona na full nawet w garażu. Dodam jeszcze że mam ten nieszczęsny zawór czterodrogowy z pompą który steruje mi tylko podłogówką. Wiem już że jest to złe połączenie z kondensatem. Ale cóż tak mi zrobi l instalator. Zaznaczę że jest to drugi sezon grzewczy. Zabrałem się za szukanie krzywej grzewczej. Sezon wcześniej jechałem na TERMOSTACIE w ustawieniach CM470. Mój problem polega na tym że przegrzewa mi dół. Pomimo ustawień zadanej temp. na 20* dzień i noc na dole robi mi 22,5* na ustawieniach"BRAK" bez okienek czasowych,dzień i KG 0.5 Piec pracuje prawie non stop na niskim zasilaniu 29-30*. Dodam jeszcze że głowica na zaworze czterodrogowym od podłogówki skręcona na min (temp.na podłogę to jakieś 25-27*) Zużycie gazu np.wczoraj za dobę przy temp.zewn ok 5* zużycie 8m3 gazu. Wczoraj po zamknięcu doby przeszedłem na KOREKTĘ I KG0,4, wieczorem odpiszę licznik i zobaczę jakie zużycie. I tu moje pytanie, czy dalej zaniżać KG lub skręcić głowiczki na grzejnikach na dole. Nie ukrywam że chciałem namierzyć KG żeby temp. w całym domu była taka jak zadana na CM470 tj.20*. Na ustawienach w CM470 na TERMOSTAT przy zadanej temp.21* utrzymywał mi ją na dole ale góra już była nie dogrzana jakieś 18*. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam. Co widzisz na CM 470. Masz dwa obiegi i dwie krzywe grzewcze czy jedną ? Głowiczki na kaloryferach odkręcone ma MAX-a a CM przestawiony na BRAK. Na takich ustawieniach obniżasz KG do momentu gdy temperatura w pomieszczeniach będzie taka jak chcesz. Po dojściu do idealnej KG sprawdź ją przez parę dni czy przy dużych różnicach temperatur na zewnątrz kocioł nie przegrzewa ani nie wychładza pomieszczeń. Edytowane 2 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frozen23 03.11.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam Jaką macie ustawioną temperaturę minimalną na CM ? I jak to się ma do spalania, i komfortu cieplnego. Obecnie mam ustawioną na 23 *C i zastanawiam się czy jej nie podnieść. W domu mam 22 *C, w tych temperaturach jakie panują teraz kocioł idzie na 4,5 Kw - temp ok 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.11.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Witam Jaką macie ustawioną temperaturę minimalną na CM ? I jak to się ma do spalania, i komfortu cieplnego. Obecnie mam ustawioną na 23 *C i zastanawiam się czy jej nie podnieść. W domu mam 22 *C, w tych temperaturach jakie panują teraz kocioł idzie na 4,5 Kw - temp ok 30 stopni. Temperatura jest taka jaką sobie zażyczysz. Jest Ci zimno to sobie podnieś, razem z temperaturą podniesie ci się komfort cieplny bo nie będziesz marzł oraz rachunki za gaz. Temperatura minimalna nie powinna zbytnio odbiegać od maksymalnej i w zależności od zdolności akumulacyjnych domu zbytnie wychłodzenie zawsze wiąże się ze zwiększonym spalaniem, gdyż wyczerpany akumulator wypada kiedyś naładować. Edytowane 3 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 03.11.2016 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Kocioł przy CWU ma fabrycznie ustawioną Histerezę (chyba tak to się nazywa) na 7* i przy ustawieniu temp. na 45* załączy grzanie cwu kiedy woda spadnie do 38*. Rozwiązaniem jest podniesienie zadanej o tyle stopni ile potrzeba. Myślę, że jak podniesiesz o 2* to wystarczy. Co do mocy CWU - 7 kw, to trochę mało. Oszczędności z tego są niewielkie, a grzanie wody trochę długie. Ja miałem ustawione na 10 kw, ale wróciłem do max - 14 kw. 150 l zbiornik nagrzewa mi w 20-30 min i tyle mi starczy (rodzina 2+2). Właśnie a ktoś pisał że histereza wynosi 5* i zgłupiałem bo właśnie u mnie jak temp. zasobnika spadnie do 38* to załącza sie grzanie CWU. Tę różnice dogrzewa w 12 min więc spoko na 7kw. Faktycznie oszczędności raczej kosmetyczne ale poczekam pare dni żeby system się ustabilizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 05.11.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Różnice kształtują się różnie w zależności jakie długie są pętle podłogówki. U siebie nie patrzyłem nigdy na różnice pomiędzy poszczególnymi pętlami tylko na sumę na rozdzielaczu która pomiędzy zasilaniem a powrotem przy załączonym grzaniu wynosiła nawet 8*C a następnie spada aby osiągnąć wynik końcowy 4*C W tym względzie nie będę dla ciebie żadnym wzorcem gdyż po pierwsze jadę u siebie na Termostacie więc rejestrując musiałbym patrzeć na różnicę gdy kocioł kończy cykl grzewczy a po drugie to nasze pętle podłogówki mogą mieć inną długość, i inna jest strata ze względu na grubość styropianu w podłodze. Piszesz że jednak masz możliwość regulacji tylko że ich ustawienie graniczy z cudem. Jeśli rotametry wskazują tobie przepływ i pływaki reagują na zawory to ustawiaj raczej małe wartości gdyż one nie są podatne na zmiany w pozostałych pętlach. Ustawienie termometrem tych samych wartości jest nierealne poza tym mogą być przekłamania ze względu na bliskość rozdzielacza który wyrównuje temperaturę na wszystkich pętlach. Po tym co napisałeś myślę ze Twoje działania powinny zmierzać do następujących ustawień: 1. przestawienie pieca na regulację zasilaniem 2. obniżenie krzywej grzewczej z poziomu 0,5 do poziomu zapewniającego optymalną temperaturę czyli okolice 0,3 - 0,35 3, Ocieplenie poddasza. 4. Przestawienie pieca na opcję BRAK i dobór krzywej grzewczej do parametrów cieplnych domu 5. Po doborze prawidłowej KG przestawienie pieca na opcję Korekta 6. Cieszenie się niskim zużyciem na poziomie 4 - 5m3 gazu przy temperaturach 0 - (+5)*C Witam ponownie. Ociepliłem w lato poddasze i od trzech dni zacząłem grzać gazem. Mareks77 zastosowałem się do Twoich propozycji. Ustawiłem KG na początku na 3,0, regulacja - zasilanie. Efekt: Zużycie pierwszy i drugi dzień ok. 5 m3. Przy temperaturach zewnętrznych w granicach 5* i wyżej - niedogrzewał. Przy niższych było ok. Temperatura zadana 22,5*. Póżniej rekuperacje przestawiłem z 2 i 3 następnie na 1 i 2 pędkości w 6 stopniowej, i w końcu na próbę 1 i 1. i przykręciłem lekko anemostat nawiewny celem sprzwdzenia jaki wpływ na temp. ma reku. W kilka godzin doszło do przegrzania o 1* - szok. Zmniejszyłem KG do 0,25. * - nadal 23,5*. Jednak odczuwalny jest brak świeżego powietrza. Wniosek: Myślę, że największy wpływ na ogrzewanie w moim przypadku ma rekuperacja. Muszę pokombinować aby optymalnie ją ustawić. Mimo wszystko myślę, że zużycie gazu będzie poniżej 5 m3 przy temp. w granicahc 0*. Jak już wszstko uda mi się ustawić zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frozen23 05.11.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Witam ponownie. Ociepliłem w lato poddasze i od trzech dni zacząłem grzać gazem. Mareks77 zastosowałem się do Twoich propozycji. Ustawiłem KG na początku na 3,0, regulacja - zasilanie. Efekt: Zużycie pierwszy i drugi dzień ok. 5 m3. Przy temperaturach zewnętrznych w granicach 5* i wyżej - nie dogrzewał. Przy niższych było ok. Temperatura zadana 22,5*. Póżniej rekuperacje przestawiłem z 2 i 3 następnie na 1 i 2 prędkości w 6 stopniowej, i w końcu na próbę 1 i 1. i przykręciłem lekko anemostat nawiewny celem sprzwdzenia jaki wpływ na temp. ma reku. W kilka godzin doszło do przegrzania o 1* - szok. Zmniejszyłem KG do 0,25. * - nadal 23,5*. Jednak odczuwalny jest brak świeżego powietrza. Wniosek: Myślę, że największy wpływ na ogrzewanie w moim przypadku ma rekuperacja. Muszę pokombinować aby optymalnie ją ustawić. Mimo wszystko myślę, że zużycie gazu będzie poniżej 5 m3 przy temp. w granicach 0*. Jak już wszystko uda mi się ustawić zdam relację. Witam, Przeczytałem kilka postów wcześniej o reku i jej wpływie na zużycie gazu i komforcie cieplnym w domu. Z ciekawości przez kilka ostatnich dni ustawiłem reku na najniższym biegu (BIEG 0) (0-5%, 1-25%, 2-50%, 3-70%). Przez te 3-4 dni nie stwierdzam niższego zużycia gazu, warunki na zewnątrz przez te dni bardzo podobne (zapisuje temp i zużycie od 3 tygodni). W lecie reku pracuje u mnie na biegu 2 w zimie nie włączam powyżej biegu 1 (wyjątek zaprogramowane wietrzenie domu z rana i wieczorem na biegu 2). Temperatura w domu ok 22,5-23*C. Jedynie tak jak u Ciebie odczuwam brak świeżego powietrza, oczywiście dałoby się tak przetrzymać zimę, ale jeśli nie widać oszczędności na gazie to wracam do biegu 1. Możliwe, że reku u Ciebie chodziła na wysokim biegu co powodowało zbytnie wyziębienie domu. U mnie na 25% mocy nie odczuwam zmniejszenia komfortu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Witam ponownie. Ociepliłem w lato poddasze i od trzech dni zacząłem grzać gazem. Mareks77 zastosowałem się do Twoich propozycji. Ustawiłem KG na początku na 3,0, regulacja - zasilanie. Efekt: Zużycie pierwszy i drugi dzień ok. 5 m3. Przy temperaturach zewnętrznych w granicach 5* i wyżej - niedogrzewał. Przy niższych było ok. Temperatura zadana 22,5*. Póżniej rekuperacje przestawiłem z 2 i 3 następnie na 1 i 2 pędkości w 6 stopniowej, i w końcu na próbę 1 i 1. i przykręciłem lekko anemostat nawiewny celem sprzwdzenia jaki wpływ na temp. ma reku. W kilka godzin doszło do przegrzania o 1* - szok. Zmniejszyłem KG do 0,25. * - nadal 23,5*......... Podawanie zużycia przez pierwsze dwa lub trzy dni po przestawieniu parametrów ogrzewania lub od jego uruchomienia do niczego pozytywnego nie prowadzi gdyż system jest w trakcie stabilizacji i doboru algorytmu. Jeśli w wyższe temperatury nie dogrzewa natomiast w niższe jest OK to w mrozy będzie przegrzewał. Nie wiem czy na nieliniowe pokrycie krzywej z charakterystyką Twojego domu wpływ ma rekuperacja czy też taki jest po prostu urok. Musisz zatem dostosować krzywą do zachowania domu i poprzez obniżenie krzywej do 0,25 lub nawet 0,2 oraz podniesienie temperatury zadanej. To spowoduje inne nachylenie krzywej i spowoduje iż w każdej temperaturze zewnętrznej w domu temperatura będzie stała. Rekuperacja ma oczywiście wpływ na zużycie. Efekt jest tym bardziej odczuwalny im większy jest bieg i wysterowanie tego urządzenia. Niestety odczucie świeżego powietrza musi kosztować i jedyne co można dodać w takiej sytuacji to to że kosztuje ono mniej aniżeli taki sam efekt uzyskany poprzez otwieranie okien zimą. Tak więc oszczędności przy rekuperacji są takie jaka jest sprawność urządzenia czyli stosunek różnicy temperatur powietrza wtłaczanego i wewnętrznego do temperatur powietrza zewnętrznego i wewnętrznego Edytowane 6 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.11.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czy ciepła woda użytkowa w przypadku pieców kondensacyjnych jest nadal "ciepła " skoro mówimy o temperaturach 38 - 45 st. C. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czy ciepła woda użytkowa w przypadku pieców kondensacyjnych jest nadal "ciepła " skoro mówimy o temperaturach 38 - 45 st. C. ?? Kondensacyjnych pieców nie ma ale są za to kotły. Rodzaj źródła ciepła nie ma tu żadnego znaczenia a temperatury podane to wyrwane z kontekstu własne ustawienia użytkownika. Ciepło jest tu pojęciem względnym gdyż niektóre osoby w 20*C chodzą po domu w podkoszulkach a niektórzy mając 24*C ubierają sweterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_STW 06.11.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam,Dopiero ropocząłem przygodę z piecem Vaillant eko Plus i mam sterownik calorMatic 470 i jak zauważyłem bardzo często grzeje mi cwu na które mam zbiornik 100l i jak można obnizyć moc na grzanie tego CWu ? z poziomu sterownika ?PzdrGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Nie z poziomu sterownika CM 470 tylko z poziomu pieca obniżasz maksymalną moc pieca .Będzie wtedy grzał wodę dłużej z mniejszą mocą.Niestety nie zmieni to w żaden sposób Twojego problemu.Częste podgrzewanie CWU może być efektem albo zwiększonego zużycia ciepłej wody na skutek złego dobrania pojemności zasobnika lub też przez ciągłe działanie cyrkulacji. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frozen23 06.11.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam, Dopiero ropocząłem przygodę z piecem Vaillant eko Plus i mam sterownik calorMatic 470 i jak zauważyłem bardzo często grzeje mi cwu na które mam zbiornik 100l i jak można obnizyć moc na grzanie tego CWu ? z poziomu sterownika ? Pzdr Grzesiek Moc ograniczysz w kotle, a dokładnie tu: U mnie parametr D.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 06.11.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kondensacyjnych pieców nie ma ale są za to kotły. Rodzaj źródła ciepła nie ma tu żadnego znaczenia a temperatury podane to wyrwane z kontekstu własne ustawienia użytkownika. Ciepło jest tu pojęciem względnym gdyż niektóre osoby w 20*C chodzą po domu w podkoszulkach a niektórzy mając 24*C ubierają sweterki. Nie z poziomu sterownika CM 470 tylko z poziomu pieca obniżasz maksymalną moc pieca . Będzie wtedy grzał wodę dłużej z mniejszą mocą. Niestety nie zmieni to w żaden sposób Twojego problemu. Częste podgrzewanie CWU może być efektem albo zwiększonego zużycia ciepłej wody na skutek złego dobrania pojemności zasobnika lub też przez ciągłe działanie cyrkulacji. To w końcu są piece, czy kotły?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 06.11.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Podawanie zużycia przez pierwsze dwa lub trzy dni po przestawieniu parametrów ogrzewania lub od jego uruchomienia do niczego pozytywnego nie prowadzi gdyż system jest w trakcie stabilizacji i doboru algorytmu. Wiem, wiem. Ale strasznie mnie to kręci:) A tak na serio. Żona mi ciągle mędzi, że jej zimno, to ciągle coś mieszam. Muszę to odstawić. Wracam do ustawień fabrycznych (czas blokady palnika i pompy, bo tu też mieszałem;) i pokombinuje najpierw z rekuperacją, bo u mnie jednak czuć różnicę. Ustawię niższe KG i wyższą temp. i zobaczę co się będzie działo. Sprawdziłęm dzisiaj dobowe zużycie i wyszło całkiem ok. 3,5 m3 ale o 0,5* niedogrzał. Z innej beczki. Nie wiem, czy Pamiętasz, pisałem o atrapach rotametrów. Mój hydraulik powiedział, że to nimożliwe żeby nie działały. Przyjechał i co zrobił: dał pompę w kotle na 100 % obrótów, bo powiedział, że u mnie instalacja jest na styk do tej pompy. Oczywiście na rotametrach bez zmian. Nie wiedzałem jakie rozdzoielacze mi zamontował (nigdzie nie było nazwy) a w umowie miałem tylko jakieś numery katalogowe z hurtowni. Popytałem w hurtowni i ustaliłem, że są to rozdzielnie Sigma Li i jakiś tam model. Jeszcze raz przyjżałem się tym rozdzielaczom i znalazłem nazwe firmy na tarczach termometru. Zadzowniłem do przedstawiciela handlowego tej firmy i powiedział, że te rotametry mają to do siebie, że się zawieszają. No dobra, ale wszystkie 17 ? Będę je reklamował albo całe rozdzielnie. No tak rozpisałem się ale chodzło mi o to, czy moc pompy może mieć wpływ na pracę tych rotametrów? Co na ten temat sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Odnośnie rotametrów to było coś na rzeczy ale muszę cofnąć się do tych wpisów i przypomnieć sobie problem. Nie przyjmuj za pewnik ani tezy przedstawiciela ani też hydraulika, jednakże na zdrowy rozsądek to może i wziął on już kasę ale nie zamontował by jakiegoś awaryjnego chłamu wplątując się w kłopoty. Takie nakręcanie się do niczego nie prowadzi. Spalanie 3,5m3 jest całkiem Ok więc może nie rób za dużych rewolucji i zajmij się tylko i wyłącznie spłaszczeniem krzywej grzewczej. Odnośnie żony to kocioł tego za Ciebie nie załatwi i musisz koniecznie włączyć się w sprawy osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts