Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

Z przytoczonego przykładu wynika iż tylko praca 15/24 z identycznym wysterowaniem będzie powodowała spalanie równe jak dla pracy ciągłej.

.

Sugerujesz Mareks77 żebym powrócił na BRAK ? Gdyby opcja Brak nie przegrzewała i gdybym mógł utrzymać temp na poziomie 22 stopnie to dlaczego nie.

Jedyna opcja dla mnie to jeszcze musiałbym sprawdzić jak to wygląda na trybie BRAK i zmiana parametru d0.17 z zasilania na powrót. niestety u mnie poniżej 0,20 KG nie zejdzie. Sprawdzałem - chyba, że możliwość obniżenia KG zależy jeszcze od zmiany innego parametru.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sugerujesz Mareks77 żebym powrócił na BRAK ? Gdyby opcja Brak nie przegrzewała i gdybym mógł utrzymać temp na poziomie 22 stopnie to dlaczego nie.

Jedyna opcja dla mnie to jeszcze musiałbym sprawdzić jak to wygląda na trybie BRAK i zmiana parametru d0.17 z zasilania na powrót. niestety u mnie poniżej 0,20 KG nie zejdzie. Sprawdzałem - chyba, że możliwość obniżenia KG zależy jeszcze od zmiany innego parametru.

Nic nie sugeruję.

Masz według mnie bardzo dobre spalanie więc jeśli lekko wychładzająca się czasowo podłoga Cię nie zraża to nic nie kombinuj.

Nie wiem jakie masz ustawione inne parametry kotła i sterownika ale u mnie KG oprócz 0,2 mogę ustawić nawet na poziomie 0,1 i 0,15...... wczoraj sprawdzałem....

Zmiana regulacji według powrotu musi wiązać się z obniżeniem KG przynajmniej o 0,05 gdyż wtedy temperatury podane w wykresie KG są utrzymywane nie na zasilaniu lecz na powrocie co wiąże się z wyższą o ok 2 - 5*C temperaturą zasilania

Edytowane przez Mareks77

Witam, mam problem, nie mogę dogrzać góry tzn. na piętrze chłodniej o 1,5 do 2 stopni. ( teraz przy minus 20 na zewnątrz na górze mniej jak 19 stopi a parter cały czas 21,5)

Kocioł eco tec pro 226/ 5-3 jednofunkcyjny, całość podłogówka oprócz sypialni i garażu, gdzie są przewymiarowane grzejniki + 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Obecnie temp. ustawiona dzień noc 20 stopni, a na parterze 21,5 -22 stopnie, a na piętrze ledwo 20.

Regulator multimatic 700 pogodówka ustawiony na tryb korekta, noc, 20 stopni krzywa grzewcza 0,3 jeden obieg grzewczy, zawór trójdrogowy z termostatem i za nim osobna pompa do ogrzewania podłogowego.

Regulator znajduje się na parterze.

Próbowałem poskręcać parter na rotamerach a odkręcić piętro ale to nie przyniosło rezultatów. Co jeszcze można poprawić? Korekty krzywej grzewczej nie dają rezultatów...

Witam, mam problem, nie mogę dogrzać góry tzn. na piętrze chłodniej o 1,5 do 2 stopni. ( teraz przy minus 20 na zewnątrz na górze mniej jak 19 stopi a parter cały czas 21,5)

Kocioł eco tec pro 226/ 5-3 jednofunkcyjny, całość podłogówka oprócz sypialni i garażu, gdzie są przewymiarowane grzejniki + 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Obecnie temp. ustawiona dzień noc 20 stopni, a na parterze 21,5 -22 stopnie, a na piętrze ledwo 20.

Regulator multimatic 700 pogodówka ustawiony na tryb korekta, noc, 20 stopni krzywa grzewcza 0,3 jeden obieg grzewczy, zawór trójdrogowy z termostatem i za nim osobna pompa do ogrzewania podłogowego.

Regulator znajduje się na parterze.

Próbowałem poskręcać parter na rotamerach a odkręcić piętro ale to nie przyniosło rezultatów. Co jeszcze można poprawić? Korekty krzywej grzewczej nie dają rezultatów...

Zamieść schemat instalacji lub zdjęcia najważniejszych elementów kotłowni i pięter tj. ew. sprzęgła, rozdzielacze, mieszacze dane pomp obiegowych i metraż poszczególnych pięter podłogówki.

Gdzie jest umieszczony Multimatic parter w pomieszczeniu czy parter kotłownia i kocioł?

Poza tym jeśli grzejniki są przewymiarowane to wywalił bym zawór trójdrogowy z termostatem bo krzywa grzewcza 0.3 jest mała a dodatkowo ze zmieszaniem zasilanie jest jeszcze mniejsze dlatego też zamiana krzywej nic nie daje bo termostat i tak ogranicza na constans.

Bez tych danych wszystko inne to wróżenie z fusów .

Jedyna rada na dziś to odkręcić zawór trójdrogowy na MAX temperaturę bez mieszania , pompka na III bieg i regulacja rotametrów.

Multimatic przełączony na BRAK i po 2 dobach podać temperatury uzyskiwane w kondygnacjach domu.

Rozumiem że piętro jest zasilane także po mieszaczu a ocieplenie pietra nie budzi żadnych zastrzeżeń..

Edytowane przez Mareks77

Zamieść schemat instalacji lub zdjęcia najważniejszych elementów kotłowni i pięter tj. ew. sprzęgła, rozdzielacze, mieszacze dane pomp obiegowych i metraż poszczególnych pięter podłogówki.

Gdzie jest umieszczony Multimatic parter w pomieszczeniu czy parter kotłownia i kocioł?

Poza tym jeśli grzejniki są przewymiarowane to wywalił bym zawór trójdrogowy z termostatem bo krzywa grzewcza 0.3 jest mała a dodatkowo ze zmieszaniem zasilanie jest jeszcze mniejsze dlatego też zamiana krzywej nic nie daje bo termostat i tak ogranicza na constans.

Bez tych danych wszystko inne to wróżenie z fusów .

Jedyna rada na dziś to odkręcić zawór trójdrogowy na MAX temperaturę bez mieszania , pompka na III bieg i regulacja rotametrów.

Multimatic przełączony na BRAK i po 2 dobach podać temperatury uzyskiwane w kondygnacjach domu.

Rozumiem że piętro jest zasilane także po mieszaczu a ocieplenie pietra nie budzi żadnych zastrzeżeń..

Multimatic umieszczony w korytarzu otwartym na salon. 70 m2 parter podłogówka, ok 60 m2 piętro podłogówka. Pompa na ogrzewanie podłogowe grundphos alpha 2l 20-60 ustawiona wg instrukcji na ogrzewanie podłogowe i do tego oczywiście pompa w kotle. Piętro zasilane po mieszaczu i ocieplenie ma swoje mankamenty, ale nie na tyle by aż tak nie można było dogrzać ( robiona termowizja)zd1.jpgzd2.jpgzd3.jpgzd4.jpgzd5.jpg

Generalnie bardzo dziwi mnie to, że na parterze co bym nie robił to mam cały czas 21,5 stopnia ( mimo że ustawione 20) skręcone rotamery na minimum, a na piętrze max 20 stopni.

Edytowane przez mlody1234

Piętro zasilane po mieszaczu i ocieplenie ma swoje mankamenty, ale nie na tyle by aż tak nie można było dogrzać ( robiona termowizja)

Mówisz że ocieplenie ma mankamenty ale nie na tyle aby dogrzewać, ale spytam inaczej....... czy owe mankamenty ocieplenia mogą powodować 2*C różnicy w temperaturach pomieszczeń........ bo to całkiem nie dużo i możliwe.

Pytania dodatkowe...... Jaki przekrój zasilania rozdzielacza piętra, jaki jest rodzaj stropu, jaka grubość ocieplenia na podłodze piętra, czy piętro zawiera balkon.

Zamieść fotki z termowizji

Ta grupa pompowa Vaillanta i regulator na ścianie kotłowni to do czego.... kolektory słoneczne..?

Generalnie bardzo dziwi mnie to, że na parterze co bym nie robił to mam cały czas 21,5 stopnia ( mimo że ustawione 20) skręcone rotamery na minimum, a na piętrze max 20 stopni.

Powód podałem w poprzednim wpisie i jest nim zawór trójdrogowy z termostatem utrzymujący i tak stałą temperaturę zasilania.

Pompy nie ustawia się według instrukcji ogrzewania podłogowego tylko według rodzaju i wielkości instalacji a tego nie daje instrukcja tylko doświadczenie i praktyka

Edytowane przez Mareks77

Przekrój zasilania identyczny jak parter chyba 22, strop betonowy 5 cm styropianu na piętrze, tak piętro ma dwa balkony. Grupa pompowa do solarów a regulator był do sterowania pompą od podłogówki, ale dokupiłem moduł do kotła i w tym momencie kocioł steruje pompą. Jeśli chodzi o ocieplenie to ciepło ucieka w rogach między skosem a ścianą kolankową ( strop na poddaszu również betonowy). W tym momencie jest 3 stopnie różnicy między kondygnacjami, być może faktycznie problemem będzie ocieplenie. Niestety skosów nie mogę docieplić tak jak bym chciał, bo dach był już zrobiony, a dom ma już 15 lat.. wykończony w tamtym roku.

No cóż....... 5 cm styropianu w podłogówce i strop betonowy w 15 letnim domu który gwarantuje mostki cieplne przy balkonach.

Jakie jest i czy w ogóle jest ocieplenie stropu betonowego poddasza.

Jak dach już był to ocieplenie dodatkowe mozna dać od środka

3*C przy minus 20*C na zewnątrz to przy tych wymienionych powyżej niewiele.

Przeczytaj zaktualizowane wpisy i zastosuj ustawienia i podaj temperaturę.

Jeli nie docieplisz poddasza i nie zlikwidujesz mostków to jedyną radą jest modernizacja instalacji poprzez podział obwodów grzewczych

Edytowane przez Mareks77

Pompa ustawiona tak jak zalecił instalator, ( pompa ma ustawienia albo biegi I, II i III albo po 2 ustawienia do grzejników i do podłogówki) obecnie mam na najwyższym biegu do podłogówki. Tak skosy betonowe ocieplone 5 cm zalane betonem i na to 10 cm styropianu (niestety styropian wsuwany od strony strychu więc nie idealnie szczelnie). Przy balkonach nie ma mostków, balkony również ocieplone.

Ja rozumiem, że przy -20 mam różnicę, ale nawet przy plusowych na zewnątrz ja na piętrze nigdy nie osiągnąłem choćby 21...

A czy podniesienie krzywej może 0,5 czy 0,6 też nic by nie dało?

Pompa ustawiona tak jak zalecił instalator, ( pompa ma ustawienia albo biegi I, II i III albo po 2 ustawienia do grzejników i do podłogówki) obecnie mam na najwyższym biegu do podłogówki. Tak skosy betonowe ocieplone 5 cm zalane betonem i na to 10 cm styropianu (niestety styropian wsuwany od strony strychu więc nie idealnie szczelnie). Przy balkonach nie ma mostków, balkony również ocieplone.

Ja rozumiem, że przy -20 mam różnicę, ale nawet przy plusowych na zewnątrz ja na piętrze nigdy nie osiągnąłem choćby 21...

A czy podniesienie krzywej może 0,5 czy 0,6 też nic by nie dało?

Pomoże jedynie przeniesienie multimatic na piętro bo tylko wtedy on nie będzie wyłączał za wcześnie i regulował względem dogrzanego pomieszczenia.

Zamiast podnosić KG reguluj pierw zawór trójdrogowy a następnie zróżnicuj rotametrami.

Jeśli zalecenia instalatora są dla ciebie ważniejsze to wzywaj go i niech poprawia.

Zmiana regulacji według powrotu musi wiązać się z obniżeniem KG przynajmniej o 0,05 gdyż wtedy temperatury podane w wykresie KG są utrzymywane nie na zasilaniu lecz na powrocie co wiąże się z wyższą o ok 2 - 5*C temperaturą zasilania

Z tego co zauważyłem u siebie, to jest odwrotnie.

Po za tym frozen rzeczywiście ma b. dobre wyniki. Ja jestem nadal na etapie eksperymentowania. Przy szukaniu KG, bez korygowania temp. pokojowej, przy temp. pow. 0^ nie dogrzewało. Przy większych mrozach, przegrzewało. Pochyliłem KG w ten sposób, że korygowałem temp. pok. finalnie do góry o 2,5^. KG mam ustawioną na 0,3. Mimo to, przy mrozach dochodzących do -20^ zaczęło mi przegrzewać. W związku z powyższym przestawiłem na korektę. Kombinowałem również z wydłużeniem blokady palnika do 60 min. Efekt był taki, że nie rzutowało to na zmniejszenie zużycia gazu. W zeszłym roku, kiedy nie miałem jeszcze ocieplonej podłogi na strychu, miałem KG na 0,5 z korektą. Ostatnio analizowałem zużycie gazu w zeszłym roku na podstawie odczytów z pgnig i wyszło mi wówczas mniejsze zużycie niż teraz. Jednak w zeszłym roku zdarzało się, że przy dużych mrozach dogrzewałem kominkiem (przy korekcie) i stąd może ta różnica. Teraz kominek tylko jesienią i wiosna (kiedy temp. na dłużej pow. 10^ gdyż wówczas ogrzewanie gazowe nie sprawdza się). Ogólnie zużycie gazu w tym sezonie wychodzi mi od 5-7,5 m3 na dobę. Wydaje mi się, że co bym nie kombinował w ustawieniach, to nic więcej nie wyciągnę. Z ustawieniami chyba zostawię jak jest i zacznę cieszyć się mieszkaniem w domu, a nie chodzeniem do skrzynki :D. Pozdrawiam.

Z tego co zauważyłem u siebie, to jest odwrotnie.

Po za tym frozen rzeczywiście ma b. dobre wyniki. ....

Z tego co czytam forum i porównuje spalania to moje wyniki są dalekie od dobrych ... chyba.

Z innego tematu na tym forum, jak dla mnie to spalanie masakrycznie niskie - tak samo jak opłaty, nie mam szans osiągnąć takich wyników:

Data odczytu / Zużycie [m3] / Kwota z faktury / Zużycie na dobę

2016.12.30 / 130 / 265,34 zł / 4,4m3

2016.11.30 / 114 / 240,55 zł / 3,7m3

2016.10.31 / 49 / 113,96 zł / 1,6m3

2016.09.30

W domu 22oC parter, 21oC poddasze przez 24h - 155m grzanej podłogi.

u mnie rachunek za grudzień /31 dni wyniósł 330 PLN/średnia 5,2m3 dzień

Ale po beznadziejnym pierwszym sezonie mam jeszcze takiego świra, że codziennie o jednej godzinie idę sprawdzić zużycie - ale wygląda na to, że powoli dochodzę to takiego momentu, że pomimo zmian w ustawieniach i kombinowaniu z kotłem, reku itd. nie widzę większych różnic w spalaniu. Wygląda na to, że mój dom ma jakieś tam zapotrzebowanie na ciepło i co bym nie robił to raczej już tego nie zmniejsze. Jest jeszcze jedna rzecz - mój dom stoi z dala od zabudowań, nie jestem niczym osłonięty a od strony zachodniej wieje, że łeb chce urwać - w mroźne dni już nawet nie wspominam - podejrzewam żę ma to również wpływ na spalanie / temperaturę i zużycie gazu.

Oczywiście mógłbym ustawić temp zadaną w domu na 20C ale po co .. nie widzę sensu chodzić w dwóch swetrach dla zaoszczędzenia 50 pln :)

Edytowane przez frozen23
edit

Po 2 dobach, bo już wcześniej przestawiłem na brak na parterze 22 stopnie na piętrze 19-19,5 troszkę lepiej, ale mróz też mniejszy ( -12 stopni w nocy).

Spalanie za dobę 11 m3 CO + CWU. Co myślisz o spalaniu? Chyba jednak problem leży po stronie ocieplenia a nie instalacji.

Podaj jak lub na jaką temperaturę jest ustawiony zawór trójdrogowy w mieszaczu.

Spalanie jak na temperaturę zewnętrzną nie jest jakieś szokujące no ale prawdopodobnie w wizji naocznej w ociepleniu doszukał bym się czegoś co można poprawić.

Witam

Posiadam piec vaillant ecotec 145/5-5, ogrzewam wyłącznie podłogówką 160m2 + dwie drabinki w łazienkach. Posiadam 2 układy pompowo- mieszające na I i II piętrze, sterowanie bezprzewodowe z każdego pomieszczenia regulatorami pokojowymi, bez sterowania pogodą. Mam pytania,

1. czy w moim piecyku należy coś zmienić w ustawieniach, iż mam prawie samą podłogówkę w domu? ("punkt 8.5 Ustawianie regulacji temperatury powrotu" w instrukcji instalacji pieca)

2. Mam ustawioną temp. na piecu 50oC na ogrzewanie, a na zasilaniu w rozdzielaczach po 35oC, czy nie za wysoka temp na piecu? może wystarczy np 40oC?

z góry dziękuję za odpowiedź

Podaj jak lub na jaką temperaturę jest ustawiony zawór trójdrogowy w mieszaczu.

Spalanie jak na temperaturę zewnętrzną nie jest jakieś szokujące no ale prawdopodobnie w wizji naocznej w ociepleniu doszukał bym się czegoś co można poprawić.

Zawór trójdrogowy ustawiony w skali 1 do 6 na 6. Na termometrze za zaworem temperatura zgodna z temp. na kotle czyli wygląda, że nie zaniża.

2. Mam ustawioną temp. na piecu 50oC na ogrzewanie, a na zasilaniu w rozdzielaczach po 35oC, czy nie za wysoka temp na piecu? może wystarczy np 40oC?

Mam ustawioną max temp c.o na kotle 45C - również grzeje samą podłogówką. Ale kocioł nie przekracza 34 stopni przy temperaturach na zewnątrz -23C - w podłogę idzie mi około 33C wtedy.