Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy tak dużej powierzchni pompa kotła nie da rady przepompować wody w takim obiegu dlatego też także z uwagi na to aby ją odciążyć napędza ona wodę tylko w małym obiegu pomiędzy sprzęgłem a kotłem i jego wymiennikiem, natomiast całą instalację za sprzęgłem można podzielić na dwa obwody np. parter i poddasze i każdy obwód ma swoją pompę, rozdzielacz i to ona napędza dowę przepompowując ją od sprzęgła do rozdzielacza poprzez wszystkie pętle podłogówki.

W instalacji tylko z podłogówką nie jest potrzebny mieszacz obniżający temperaturę wody grzewczej gdyż całość jest zasilana niską temperaturą.

Jak jest wydajność pompy obiegowej w VC PL 146/5-5 ?

Wydajność pompy w kotle VC 146 to średnio 800 - 1200 l/h w zależności od wysokości tłoczenia.

1.jpg

Mając 160m2 100% podłogówki i np. 10 - 12 pętli chcąc zapewnić przepływ w pętlach na poziomie 2 - 3l/min musimy mieć wydajność pompy na poziomie 2l/min x 12pętli x 60 minut = 1500l/h

Więc zostawiając samą pompę kotła nie stosując sprzęgła i innej pompy uzyskamy nie oszczędności ale problemy z ogrzewaniem spowodowane małymi przepływam

Edytowane przez Mareks77

Muszę spytać hydraulika ale zakładam , że wyjedzie po 8 pętli na każdy poziom. Czyli min 16.

W praktyce robilem domy ponad 200m2 i nie ma problemu z ogrzewaniem pomieszczeń... Ale jak klienta stać to sprzęgło i do tego przynajmniej 3 pompy i po jednym mieszaczu na kondygnacje jest niezbędne ;)

• 2 weeks później...

Więc zostawiając samą pompę kotła nie stosując sprzęgła i innej pompy uzyskamy nie oszczędności ale problemy z ogrzewaniem spowodowane małymi przepływam

W moim przypadku powyższa teoria nie ma zastosowania. Pompa kotła podłaczona do 22 pętli ogrzeje cały dom nawet na 2 biegu w największe mrozy (230m2)

W moim przypadku powyższa teoria nie ma zastosowania. Pompa kotła podłaczona do 22 pętli ogrzeje cały dom nawet na 2 biegu w największe mrozy (230m2)

Średnio na m2 powierzchni przypada 5mb rury a więc 230m2 x 5mb = 1150mb rur

1150 / 22 obwody = 53mb

Opory 20 równoległych pętli 50mb to nie to samo co 10 pętli 100mb

Spróbuj swój kocioł podpiąć do instalacji złożonej z pętli 80 - 100mb to teoria Ci się zacznie sprawdzać

Czy ktoś wie jak działa dokładnie kocioł, gdy się przestawi regulację z zasilania na powrót? Czemu to ma być lepsze dla podłogówki? Czy temperatura wyświetlana po przestawieniu na kotle to temp. zasilania czy powrotu? Co z krzywą grzewczą obniżać czy podwyższać?

Przestawienie regulacji powoduje iż temperatura wyznaczana z krzywej grzewczej jest regulowana na powrocie a nie na zasilaniu jak dotychczas.

Innymi słowy kocioł dąży do takiej sytuacji aby na powrocie uzyskać temperaturę z KG.

Edytowane przez Mareks77

Średnio na m2 powierzchni przypada 5mb rury a więc 230m2 x 5mb = 1150mb rur

1150 / 22 obwody = 53mb

Opory 20 równoległych pętli 50mb to nie to samo co 10 pętli 100mb

Spróbuj swój kocioł podpiąć do instalacji złożonej z pętli 80 - 100mb to teoria Ci się zacznie sprawdzać

Przestawienie regulacji powoduje iż temperatura wyznaczana z krzywej grzewczej jest regulowana na powrocie a nie na zasilaniu jak dotychczas.

Innymi słowy kocioł dąży do takiej sytuacji aby na powrocie uzyskać temperaturę z KG.

Czyli powinno się obniżyć krzywą grzewczą jak dobrze rozumiem. Pytanie jak takie przestawienie ma się do komfortu i spalania.

Czyli powinno się obniżyć krzywą grzewczą jak dobrze rozumiem. Pytanie jak takie przestawienie ma się do komfortu i spalania.

Tak to jest opisane w instrukcji a w rzeczywistości to bywa różnie.

Wszystko zależy jaki algorytm sterowania w tym trybie wymyślił autor programu.

Testowałem to przez pewien czas u siebie z różnymi ustawieniami KG i z tego co zauważyłem to kociołek za często się załącza i wyłącza,

nie wiem czy jest to wina instalacji łączonej podłogowej z grzejnikami jaka u mnie występuje, trybu TERMOSTAT, czy innego powodu ale wróciłem na regulację względem zasilania nie zgłębiając tej tajemnicy.

Tak to jest opisane w instrukcji a w rzeczywistości to bywa różnie.

Wszystko zależy jaki algorytm sterowania w tym trybie wymyślił autor programu.

Testowałem to przez pewien czas u siebie z różnymi ustawieniami KG i z tego co zauważyłem to kociołek za często się załącza i wyłącza,

nie wiem czy jest to wina instalacji łączonej podłogowej z grzejnikami jaka u mnie występuje, trybu TERMOSTAT, czy innego powodu ale wróciłem na regulację względem zasilania nie zgłębiając tej tajemnicy.

A jak masz ustawione przedziały czasowe w trybie termostat i jaka krzywa?

Przedziały czasowe są dostosowane do moich potrzeb i stylu życia więc nie za wiele Ci to da. Można powiedzieć że grzejesz tylko wtedy kiedy tego używasz, poza przedziałami czasowymi i w nocy 22 - 5 temperatura o 1 - 1,5*C niższa.

Oczywiście robisz to z głową i nie obniżasz temperatury wtedy kiedy wychodzisz do sklepu tylko wtedy kiedy ma to sens i zapewni jakikolwiek zysk.

Moim zdaniem w przyszłą zimę gdy na zewnątrz będzie w okolicach 0*C po ustabilizowaniu temperatury w domu spróbuj sprawdzić jaki jest czas akumulacji ciepła w domu tzn. po wyłączeniu kotła po jakim czasie temperatura spadnie o 1,5*C.

Minimum 4 krotność tego czasu wyznaczy Ci minimalne przedziały czasowe w których można obniżyć temperaturę.

Ponowny przedział czasowy ogrzewania należy zacząć o czas akumulacji szybciej, czyli jeżeli czas wynosi np. 1h to wstając o 6:00, ogrzewanie zaczynamy od 5:00

KG 0.3 dla podłogówki na TERMOSTACIE i 0.6 dla grzejników w trybie BRAK

Przedziały czasowe są dostosowane do moich potrzeb i stylu życia więc nie za wiele Ci to da. Można powiedzieć że grzejesz tylko wtedy kiedy tego używasz, poza przedziałami czasowymi i w nocy 22 - 5 temperatura o 1 - 1,5*C niższa.

Oczywiście robisz to z głową i nie obniżasz temperatury wtedy kiedy wychodzisz do sklepu tylko wtedy kiedy ma to sens i zapewni jakikolwiek zysk.

Moim zdaniem w przyszłą zimę gdy na zewnątrz będzie w okolicach 0*C po ustabilizowaniu temperatury w domu spróbuj sprawdzić jaki jest czas akumulacji ciepła w domu tzn. po wyłączeniu kotła po jakim czasie temperatura spadnie o 1,5*C.

Minimum 4 krotność tego czasu wyznaczy Ci minimalne przedziały czasowe w których można obniżyć temperaturę.

Ponowny przedział czasowy ogrzewania należy zacząć o czas akumulacji szybciej, czyli jeżeli czas wynosi np. 1h to wstając o 6:00, ogrzewanie zaczynamy od 5:00

KG 0.3 dla podłogówki na TERMOSTACIE i 0.6 dla grzejników w trybie BRAK

Podsumowując wszystkie moje testy chyba najlepszym rozwiązaniem, mając prawie wszystko w podłogówce jest ustawienie BRAK to zapewnia przede wszystkim komfort ciepłej podłogi i przystępne spalanie. Jedyne co to będę testował regulację wg powrotu w przyszłej zimie.

• 5 months później...