olafd 13.03.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Ja bardziej byłem za 200l bo wtedy np mam 150l wody zdatnej do kąpieli. Z każdym zużytym litrem ciepłej wpływa litr zimnej. Ale to nie jest temat tej dyskusji:).Mam jeszcze pytanie po co sprzęgło w instalacji tylko z podlogowką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.03.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Przy tak dużej powierzchni pompa kotła nie da rady przepompować wody w takim obiegu dlatego też także z uwagi na to aby ją odciążyć napędza ona wodę tylko w małym obiegu pomiędzy sprzęgłem a kotłem i jego wymiennikiem, natomiast całą instalację za sprzęgłem można podzielić na dwa obwody np. parter i poddasze i każdy obwód ma swoją pompę, rozdzielacz i to ona napędza dowę przepompowując ją od sprzęgła do rozdzielacza poprzez wszystkie pętle podłogówki.W instalacji tylko z podłogówką nie jest potrzebny mieszacz obniżający temperaturę wody grzewczej gdyż całość jest zasilana niską temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeczek 13.03.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Jak jest wydajność pompy obiegowej w VC PL 146/5-5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 13.03.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Przy powierzchni 160m2 sprzęgło i pompa to tylko strata pieniedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 13.03.2017 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Przy powierzchni 160m2 sprzęgło i pompa to tylko strata pieniedzy. 16Om2 parter i piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 14.03.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 16Om2 parter i piętro. To dalej strata pieniedzy:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.03.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Jak jest wydajność pompy obiegowej w VC PL 146/5-5 ? Wydajność pompy w kotle VC 146 to średnio 800 - 1200 l/h w zależności od wysokości tłoczenia. Mając 160m2 100% podłogówki i np. 10 - 12 pętli chcąc zapewnić przepływ w pętlach na poziomie 2 - 3l/min musimy mieć wydajność pompy na poziomie 2l/min x 12pętli x 60 minut = 1500l/h Więc zostawiając samą pompę kotła nie stosując sprzęgła i innej pompy uzyskamy nie oszczędności ale problemy z ogrzewaniem spowodowane małymi przepływam Edytowane 14 Marca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 14.03.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Muszę spytać hydraulika ale zakładam , że wyjedzie po 8 pętli na każdy poziom. Czyli min 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 14.03.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Muszę spytać hydraulika ale zakładam , że wyjedzie po 8 pętli na każdy poziom. Czyli min 16. W praktyce robilem domy ponad 200m2 i nie ma problemu z ogrzewaniem pomieszczeń... Ale jak klienta stać to sprzęgło i do tego przynajmniej 3 pompy i po jednym mieszaczu na kondygnacje jest niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeczek 14.03.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Z tym sprzęgłem to bym nie śpieszył się tak bardzo. 160 m2 podłogówki 25 pętli 2,5 metra podnoszenia przepływ 1146 l/hNajwiększy przepływ na pętli 1,48 l/min. Chyba wszystko zależy od długości pętli, im dłuższe tym większy musi być przepływ i większe opory tłoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody1234 24.03.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Czy ktoś wie jak działa dokładnie kocioł, gdy się przestawi regulację z zasilania na powrót? Czemu to ma być lepsze dla podłogówki? Czy temperatura wyświetlana po przestawieniu na kotle to temp. zasilania czy powrotu? Co z krzywą grzewczą obniżać czy podwyższać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.03.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Więc zostawiając samą pompę kotła nie stosując sprzęgła i innej pompy uzyskamy nie oszczędności ale problemy z ogrzewaniem spowodowane małymi przepływam W moim przypadku powyższa teoria nie ma zastosowania. Pompa kotła podłaczona do 22 pętli ogrzeje cały dom nawet na 2 biegu w największe mrozy (230m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) W moim przypadku powyższa teoria nie ma zastosowania. Pompa kotła podłaczona do 22 pętli ogrzeje cały dom nawet na 2 biegu w największe mrozy (230m2) Średnio na m2 powierzchni przypada 5mb rury a więc 230m2 x 5mb = 1150mb rur 1150 / 22 obwody = 53mb Opory 20 równoległych pętli 50mb to nie to samo co 10 pętli 100mb Spróbuj swój kocioł podpiąć do instalacji złożonej z pętli 80 - 100mb to teoria Ci się zacznie sprawdzać Czy ktoś wie jak działa dokładnie kocioł, gdy się przestawi regulację z zasilania na powrót? Czemu to ma być lepsze dla podłogówki? Czy temperatura wyświetlana po przestawieniu na kotle to temp. zasilania czy powrotu? Co z krzywą grzewczą obniżać czy podwyższać? Przestawienie regulacji powoduje iż temperatura wyznaczana z krzywej grzewczej jest regulowana na powrocie a nie na zasilaniu jak dotychczas. Innymi słowy kocioł dąży do takiej sytuacji aby na powrocie uzyskać temperaturę z KG. Edytowane 26 Marca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody1234 27.03.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Średnio na m2 powierzchni przypada 5mb rury a więc 230m2 x 5mb = 1150mb rur 1150 / 22 obwody = 53mb Opory 20 równoległych pętli 50mb to nie to samo co 10 pętli 100mb Spróbuj swój kocioł podpiąć do instalacji złożonej z pętli 80 - 100mb to teoria Ci się zacznie sprawdzać Przestawienie regulacji powoduje iż temperatura wyznaczana z krzywej grzewczej jest regulowana na powrocie a nie na zasilaniu jak dotychczas. Innymi słowy kocioł dąży do takiej sytuacji aby na powrocie uzyskać temperaturę z KG. Czyli powinno się obniżyć krzywą grzewczą jak dobrze rozumiem. Pytanie jak takie przestawienie ma się do komfortu i spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.03.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Czyli powinno się obniżyć krzywą grzewczą jak dobrze rozumiem. Pytanie jak takie przestawienie ma się do komfortu i spalania. Tak to jest opisane w instrukcji a w rzeczywistości to bywa różnie. Wszystko zależy jaki algorytm sterowania w tym trybie wymyślił autor programu. Testowałem to przez pewien czas u siebie z różnymi ustawieniami KG i z tego co zauważyłem to kociołek za często się załącza i wyłącza, nie wiem czy jest to wina instalacji łączonej podłogowej z grzejnikami jaka u mnie występuje, trybu TERMOSTAT, czy innego powodu ale wróciłem na regulację względem zasilania nie zgłębiając tej tajemnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody1234 28.03.2017 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Tak to jest opisane w instrukcji a w rzeczywistości to bywa różnie. Wszystko zależy jaki algorytm sterowania w tym trybie wymyślił autor programu. Testowałem to przez pewien czas u siebie z różnymi ustawieniami KG i z tego co zauważyłem to kociołek za często się załącza i wyłącza, nie wiem czy jest to wina instalacji łączonej podłogowej z grzejnikami jaka u mnie występuje, trybu TERMOSTAT, czy innego powodu ale wróciłem na regulację względem zasilania nie zgłębiając tej tajemnicy. A jak masz ustawione przedziały czasowe w trybie termostat i jaka krzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.03.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Przedziały czasowe są dostosowane do moich potrzeb i stylu życia więc nie za wiele Ci to da. Można powiedzieć że grzejesz tylko wtedy kiedy tego używasz, poza przedziałami czasowymi i w nocy 22 - 5 temperatura o 1 - 1,5*C niższa.Oczywiście robisz to z głową i nie obniżasz temperatury wtedy kiedy wychodzisz do sklepu tylko wtedy kiedy ma to sens i zapewni jakikolwiek zysk.Moim zdaniem w przyszłą zimę gdy na zewnątrz będzie w okolicach 0*C po ustabilizowaniu temperatury w domu spróbuj sprawdzić jaki jest czas akumulacji ciepła w domu tzn. po wyłączeniu kotła po jakim czasie temperatura spadnie o 1,5*C.Minimum 4 krotność tego czasu wyznaczy Ci minimalne przedziały czasowe w których można obniżyć temperaturę.Ponowny przedział czasowy ogrzewania należy zacząć o czas akumulacji szybciej, czyli jeżeli czas wynosi np. 1h to wstając o 6:00, ogrzewanie zaczynamy od 5:00KG 0.3 dla podłogówki na TERMOSTACIE i 0.6 dla grzejników w trybie BRAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody1234 28.03.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Przedziały czasowe są dostosowane do moich potrzeb i stylu życia więc nie za wiele Ci to da. Można powiedzieć że grzejesz tylko wtedy kiedy tego używasz, poza przedziałami czasowymi i w nocy 22 - 5 temperatura o 1 - 1,5*C niższa. Oczywiście robisz to z głową i nie obniżasz temperatury wtedy kiedy wychodzisz do sklepu tylko wtedy kiedy ma to sens i zapewni jakikolwiek zysk. Moim zdaniem w przyszłą zimę gdy na zewnątrz będzie w okolicach 0*C po ustabilizowaniu temperatury w domu spróbuj sprawdzić jaki jest czas akumulacji ciepła w domu tzn. po wyłączeniu kotła po jakim czasie temperatura spadnie o 1,5*C. Minimum 4 krotność tego czasu wyznaczy Ci minimalne przedziały czasowe w których można obniżyć temperaturę. Ponowny przedział czasowy ogrzewania należy zacząć o czas akumulacji szybciej, czyli jeżeli czas wynosi np. 1h to wstając o 6:00, ogrzewanie zaczynamy od 5:00 KG 0.3 dla podłogówki na TERMOSTACIE i 0.6 dla grzejników w trybie BRAK Podsumowując wszystkie moje testy chyba najlepszym rozwiązaniem, mając prawie wszystko w podłogówce jest ustawienie BRAK to zapewnia przede wszystkim komfort ciepłej podłogi i przystępne spalanie. Jedyne co to będę testował regulację wg powrotu w przyszłej zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody1234 13.09.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Mam problem , nie działa mi funkcja jednorazowe doładowanie zasobnika. Co może być przyczyną? Sterownik multimatic 700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 16.09.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 A podczas okienek normalnie grzeje wode? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts