Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

proponuje d.2:60 i d.71:60

Z tego co pamiętam to masz taką samą sytuacje jak ja... na dole podłogówka a piętro grzejniki tak??a cm470 masz też w najzimniejszym pomieszczeniu na piętrze? To prubuje tak ze dwa dni podjechać na Brak i KG 075 obniżenie bez przedziałów czasowych

Prosze jeszcze o info jak najlepiej ustawić na CM470 wybieg pompy ładującej przy opcji termostat i brak

Edytowane przez caymann6

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uris - u mnie teraz tak: od czterech dni na ,,brak"; od dwóch na ,,obniżenie" ( było Eco); tem.zadana na 470 -ce 21* C ( piec nie daje rady tej osiągnąć na piętrze, osiąga 20- 20,5 * C a na dole jest 21 - 21,5*C.Regulator 470 jest na piętrze);krzywa od czterech dni 0,40; na zewnątrz w nocy było - 1*C/ dzień około 0- +2* C. Za dobę wstecz i ostatnią - zużycie takie same, czyli ( razem z CWU w przedziałach czasowych) 7,20 m3 każdej z dób.

Przypominam Ci ze mam na ustawione na powrót, a nie na zasilanie i nie mam przedziałów czasowych na CO.

Przed chwilą zwiększyłem krzywa na 0,45 ( zadaną zostawiłem dalej na 21*C).

W załaczeniu zdiecia ( pisałeś mi o sprzegle).

Ja bym na twoim miejscu został przy KG 0,40 i spróbował przepływem podnieśc temp tam gdzie jest za nisko ale ok kombinuj :)

Znalazłem coś takiego :

8.5 Ustawianie regulacji temperatury powrotu

W przypadku przyłącza produktu do ogrzewania podłogowego,

regulację temperatury pod D.017 można przełączyć z

regulacji temperatury zasilania (nastawa fabryczna) na regulację

temperatury powrotu. Jeżeli pod D.017 aktywowano regulację

temperatury powrotu, funkcja automatycznego ustalania

mocy grzewczej jest nieaktywna. Jeżeli D.000 mimo

to zostanie ustawione na auto, wówczas produkt pracuje z

maks. możliwą mocą w trybie c.o.

Nie dam rady wyłączyć tej pompy(mieszacza) bo jest wpięta w kocioł (w środku) :/

To jest OK ,kocioł steruje ta pompa tak właśnie ma być .

cymann6 - nie wiem o co chodzi z tym powrotem. Tak ustawil mi instalator , twierdząc, że na regulacji temp. powrotu jest lepiej niż na zasilaniu - jeżeli jest ogrzewanie podłogowe. Potwierdził mi to także ktoś inny.

Uris - co to znaczy ,,przepływem"? Czy chodzi Ci o rotametry? Rotametry ( tzn. powrót ) mam odkręcone na max-a.Zreszta te ,,szklane także.

jak piec się załącza to pompa od podłogi też chodzi a nie ma żadnej potrzeby bo temp jest ok nawet 22 to za dużo dla nas.

zwiększ KG na 1

a pompkę od podłogówki ustaw na bieg 2 lub gdy nadal na parterze będzie za ciepło na bieg 1

ewentualnie w rozdzielaczu podłogówki pod pompką masz imbusowy zawór dławiący, im bardziej go dokręcisz tym mniej wody z kotła weźmie i słabiej będzie grzać

zwiększ KG na 1

a pompkę od podłogówki ustaw na bieg 2 lub gdy nadal na parterze będzie za ciepło na bieg 1

ewentualnie w rozdzielaczu podłogówki pod pompką masz imbusowy zawór dławiący, im bardziej go dokręcisz tym mniej wody z kotła weźmie i słabiej będzie grzać

Krzywa 1 pompa od podłogówki na biegu 1 rotametry skręcone na 1 . i jest w miare ok:) Dziś do wieczora dojade na termostacie i robie próbe na brak ze 2-3 dni

Edytowane przez caymann6

No i po zwiekszeniu krzywej wczoraj po 19.00 - tej do 0,45 temp. na pietrze była 21,5 * C a chce mieć 21*C. Na cm470 mam ustawioną zadaną 21*C.Na zewnątrz zimno było w ciągu dnia a teraz jest - 9*C.Gazu łyknął 9,30 za dobę czyli 2 m3 wiecej niż wcześniej brał ale nie osiągał wcześniej zadanej 21*C ( CWU tez była dziś grzana częściej, poniewaz wszyscy cały dzień w domu byli)

Schodze z krzywą na 0,40 z powrotem i zobaczymy czy wstrzelę się w końcu z tą krzywą. Moze zostawić na 0,40 i podnieść zadaną do 21,5*C ? Czy to coś da? Czy dobrze rozumuję?

Jak podniesiesz z 21 na 21,5*C to nic to nie da, wcześniej wklejałem opis jak to ma wyglądać lecz ja nie jestem do tego przekonany . To 0,5*C to równie dobrze może być błąd pomiarowy tym bym się nie przejmował .U siebie w salonie gdzie mam CM470 i zadaną 21*C bardzo często mam 21,5*C idealnie nie ustawisz :) nie ma takiej opcji . Przepływami reguluj to 0,5*C lub zmień z powrotu na zasilanie ale w tedy KG 0,25 pewnie wyjdzie .

edit.

Coś ostatnio ciepło się u mnie zrobiło ,zszedłem z KG z 0,25 na 0,20 i podniosłem zdaną na 22*C . Przy KG 0,25 temp zasilania pokazywało 30*C gdy zszedłem na 0,20 temp zasilania obniżyła się na 28*C ,podniosłem zadaną z 21*C na 22*C i temp zasilania wskoczyła na 29*C czyli jakiś środek .Teraz zobaczę co się będzie działo .

Edytowane przez uris

No ciekawe. I ja spróbuję, ponieważ nie osiąga zadanej 21*C przy krzywej 0,40 ( 1 doba - od wczoraj).Zużycie 9,20 - dokładnie jak dobę wcześniej przy krzywej 0,45 ( przekraczał zadaną) a temp. zewnętrzne takie same. Zostawie na krzywej 0,40 i podniosę zadana w pomieszczeniu na 21,5*C. Zobaczymy, może tak jak u Ciebie się porobi:):)

No przez ostatnie dwa dni to masakra, też mi zjadł tyle gazu że w szoku byłem ,średnio z dwóch dni 9,3m3 na dobę a przecież nie było tak zimno . Ciekawy jestem co będzie rano pewnie ze 20*C hehehe teraz będę podnosił tylko zadana i zobaczę co z tego wyniknie chyba że jak przyjdzie ocieplenie to może być za gorąco ,zobaczymy

No przez ostatnie dwa dni to masakra, też mi zjadł tyle gazu że w szoku byłem ,średnio z dwóch dni 9,3m3 na dobę a przecież nie było tak zimno . Ciekawy jestem co będzie rano pewnie ze 20*C hehehe teraz będę podnosił tylko zadana i zobaczę co z tego wyniknie chyba że jak przyjdzie ocieplenie to może być za gorąco ,zobaczymy

No i idzie ocieplenie.krzywej nie bede juz ruszal a tylko temp zadana podniose jak sie okaze ze w dodatnich temperaturach jest mi chlodno w zamku

Witam. Nie będę się zbytnio rozpisywał ale zapytam Was:

Mam następujące ustawienia:

- temp dzienna 21,5

- temp nocna 21

- reg. temp. pokojowej - brak

- ECO

- krzywa 0,3

- czy oszczędniej jest utrzymywać włączony piec przez całą dobę czy tak jak mam ustawione ECO oraz przedziały czasowe od 6 do 10 i od 16 do 23:30

Mam 100% podłogówki, czy na kotle zostawić D.17 zasilanie czy powrót ?

Edytowane przez mariuszcop

Mi przez ostatnie 2 doby na TERMOSTACIE KG 0.9, eco, spalił

1 doba - 8,79m3 temp noc. -10 -11 dzień -1-2 z tym że w ciągu dnia świciło słońce i nagrzewało dom - dużo przeszkleń

2 dobra - MASAKRA SZOK 12.65m3 temp. o 3 stopnie niższe zarówno dzień i noc , ale brak słońca co skutkowało ciągłym załączaniem sie pieca.

Dziś o 20 włączyłem na BRAK obniżenie KG zaczynam od 0.6 temp zasialania 38, zgodnie z podpowiedzią CafeDelTom27 paramtr d.2 60min i d.71 50stopni(obniżyłem z podanych przez Ciebie 60) i zobaczymy co będzie

Wydaje mi sie na tą chwile że termostat jest u mnie ok ale jak jest przez dzień słonecznie.

Zaznacze że temp. zadana w obu przypadkach osiągnięta w całym domu

Tryb ECO działa tylko poza przedziałami czasowymi i gdy temp na zewn jest powyżej 4*C w tedy przełącza się na tryb ECO ( czyli temp nocna ) .Gdy spadnie na zewn temperatura poniżej 4*C to kocioł załączy się dopiero po czasie opóźnienia ochrony przed zamarzaniem ( standardowo po 4h )