Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vaillant ecotec 206/5-5 Dużo Pali Jak optymalnie ustawić

caymann6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

caymann6 - tak, mam brak, obniżenie, 24/ h ta sama temp. Czytałem, ze temp. ustawiona na CM470 ( ja mówie zadana) ma wpływ.Nawet, chyba w tym wątku ktoś to pisał, a na pewno czytałem to na forum o ogrzewaniu.Jest to przesunięcie krzywej ( zmniejszenie lub podwyższenie temp.) i nalezy przesuwać ją ( temp. ) zwiększając lub zmniejszając krzywą zarazem.

Uris ma większą wiedzę niz ja........:) Uris - wypowiedz sie.

Cytat z Elektrody.pl - znalazłem to dzisiaj:

,,Panowie da się to poustawiać tylko trzeba zrozumieć jak to działa. Wszyscy mieszają tylko tą krzywą i korekcją temperatury i nic z tego nie wynika.

Nie jestem instalatorem ani nie pracuję w branży ale pół roku zgłębiałem jak to ustawić i doszedłem o co chodzi. W momencie kiedy się to zrozumie jest to bardzo proste. Spróbuję to wytłumaczyć.

Zakładamy że na początku ustawiamy brak wpływu temperatury pomieszczenia na sterowniku.

Problem polega na tym że wszyscy zmieniają wartość krzywej grzewczej zakładając ze temperatura ustawiona jako zadana na sterowniku ma taką być w pomieszczeniu, tyle ze to jest wyidealizowany przypadek gdy moc grzejnika jest absolutnie idealnie dobrana do pomieszczenia jego izolacji itp itd. a w praktyce zawsze są odchyłki od tego.

Jeżeli mamy ten przykładowy rysunek z instrukcji gdzie jest oś X i Y i krzywa grzewcza to wartość tej krzywej ustala jej nachylenie, im mniejsza tym bardziej płaskie, natomiast wartość temperatury zadanej to jest umiejscowienie tej krzywej na danej wysokości na osi Y. Zwiększając wartość temperatury zadanej przesuwamy krzywą w górę, zmniejszając ją w dół. Z kombinacji tych dwóch parametrów dla każdego domu z jego instalacją otrzymujemy jakieś idealne położenie tej krzywej które dla danej temperatury w pomieszczeniu jest optymalne. Przykładowo dla jednego domu aby było 20 stopni w pomieszczeniu musi być krzywa 0,9 i temp. zadana 21 st. dla innego krzywa 0,65 i temp 19 st. Z tego powodu zmienianie samego nachylenia krzywej nie daje rezultatów. Jeden dom ma przewymiarowane grzejniki w stosunku do idealnie dobranych a drugi ma za małe. Potem otrzymujemy rezultaty takie że przy -10 st jest dobrze z krzywą 0,8 a przy plus 5 z krzywą 1,0.

Żeby znaleźć tą krzywą najlepiej zapomnieć o tym że ustawienie temperatury zadanej jest temperaturą w pomieszczeniu tylko potraktować temperaturę zdaną jako jeden z parametrów krzywej grzewczej. Proszę zamontować dokładny termometr obok sterownika w pokoju i obserwując temperaturę na tym termometrze regulując krzywą i temp. zadaną ustalić optymalne parametry. Najpierw można sobie ustalić jaką temperaturę w pomieszczeniu chcemy mieć na tym dodatkowym termometrze.

I teraz dla powyższego przykładu jeśli przy -10 na zewnątrz krzywa 0,8 jest ok a przy plus pięciu musi być 1,0 to należy obniżyć krzywą do 0,9 na przykład i podwyższyć temperaturę zadaną o 0,5 lub 1 stopień i wtedy przy -10 temperatura wody w grzejnikach będzie taka sama jak była przy krzywej 0,8 ale przy +5 będzie wyższa o 1 czy 2 stopnie. Tym sposobem można dojść do krzywej idealnie dobranej do danego domu i instalacji tyle tylko że temp zadana na sterowniku aby było w pomieszczeniu 20 stopni będzie na przykład 19 a dla innego domu 21,5. Tak wiec każdy dom i instalacja ma swoją optymalną krzywą ale ciężko ją znaleźć zmieniając tylko wartość krzywej grzewczej. Przykładowo u mnie gdzie nie ma jeszcze ocieplenia idealne ustawienie do tego aby było 20 stopni w domu jest 22 stopnie na sterowniku i krzywa 0,95.

Teraz każdy sterownik ma korektę temperatury, najczęściej +/- 3 stopnie w krokach co 0,1. Jeśli dajmy na to dojdziemy że dla danego domu temperatura zadana musi być 21,5 aby w pomieszczeniu było 20 to można skorygować pomiar o 1,5 stopnia i sterownik będzie działał do tej temperatury w trybach korekty i termostatu.

Co do tych trybów to również prosta sprawa, w trybie korekty sterownik porównuje temp odczytaną przez wbudowany czujnik i zmniejsza lub zwiększa temperaturę zasilania w zależności od różnicy według jakiegoś tam swojego algorytmu (nie wnikam jakiego, i tak pewnie jest z góry zadany), w trybie termostatu jeśli temp jest za niska w stosunku do zadanej to tak samo jak powyżej koryguję temp zasilania, jeśli natomiast jest za wysoka to wyłącza kocioł.

Teraz jeśli mamy już najbardziej optymalną krzywą grzewczą i zadaną temp do tego aby było w pomieszczeniu dajmy na to 20 stopni, przypuśćmy że jest to na przykład krzywa 0,9 i temperatura zadana 21 stopni (sterownik skorygowany o 1 stopień, wyświetla 21 stopni gdy w pomieszczeniu jest faktycznie 20) i nadal występują jakieś tam różnice przy różnych temperaturach zewnętrznych związane z bezwładnością starej instalacji czy nietypowym budynkiem i nie wiadomo z czym jeszcze wystarczy tylko na sterowniku podnieść temperaturę zadaną o 0,5 czy 1 stopień i ustawić go w tryb termostatu. W ten sposób kocioł będzie zawsze grzał temperaturą ciut wyższa od tej optymalnej a termostat będzie wyłączał kocioł gdy będzie osiągnięta".

okojan

Czytałem ten topic jakiś czas temu

Ale nawiązując do mojej sytuacji

Napisz mi jeszcze jaką masz temp. minimalną oraz wszelkie istotne zmiany jakie wprowadziłes min moc co

U mnie temp w pomieszczeniu jest taka na cm470 jak na innym termometrze i taka temperatura jest optymalna dla nas

Nie rozumiem gdzie tkwi błąd u mnie że spalanie jest tak wysokie

Nie rozumiem co daje funkcja obniżenie skoro temp. na dzień i noc są takie same a funkcja OBNIŻENIE obniża temp do temp nocnej poza przedziałami czasowymi a przedziałów czasowych nie mam

Najważniejsze to to wszystko zrozumieć :) nie ma cudownego trybu który zmniejszy zużycie ,co daje obniżenie ? ano nic nie daje poza tym że kocioł pracuje w temperaturze nocnej , dlaczego wszyscy każą ustawić obniżenie bo nikomu nie chce się tłumaczyć co z czym się je . To nie oznacza że obniżenie jest złe po prostu dla szukania KG to najszybszy krok bez zawiłego tłumaczenia . Równie dobrze mogę ustawić przedział czasowy 06:00-17 ( temp zadana dzień 21*C )

po tym przedziale czasowym kocioł przełącza się na temp nocną 21*C dlatego większość porad zaleca obniżenie żeby nie wprowadzać zamieszania z przedziałami czasowymi i całym tym ustawianiem .

Algorytm działania KG jest znany tylko vaillantowi i ciężko ustalić kiedy kocioł wie kiedy ma się włączyć a kiedy wyłączyć po prostu działa według algorytmu.

Kocioł się wyłącza na 100% bo aktualnie siedzę w domu i to widzę ,częściej się wyłącza jak jest na + temp a rzadziej jak temp około 0*C .

Jedna rada nie trzymajcie się sztywno temperatury jaka pokazuje CM470 , temp zadana i KG trzeba tak ustawić by w domy był komfort cieplny i KG działała prawidłowo w całym zakresie temperatur .

Zrozumcie że temperatura zadana zawsze ma wpływ ! tylko gdy jest opcja BRAK to kocioł nie bierze pod uwagę czujnika w CM470 ,możesz okna otworzyć na oścież na 24h a kocioł i tak będzie grzał według podogówki :)

łamanie KG.jpg

łamanie.jpg

Łamanie KG polega na podniesieni temp zadanej 2-3K a obniżeniu KG np 0,5

Lub w druga stronę obniżenie zadanej np o 2-3K i podwyższenie KG np 0,5

W ten sposób regulujemy nachylenie KG ,oczywiście te linie proste powinny być wygięte jak na wykresie :)

Zużycie za dobe 11.03 m3 co jest nie tak?

caymann6 Ciężko powiedzieć dlaczego tyle spala ,przyczyn może być kilka , z tego co pamiętam masz kaloryfer w garażu tak ?

Edytowane przez uris

Linia by była bardzo spłaszczona ,czysto teoretycznie z tym że to ma być krzywa a nie płaska :) bo wraz z minusową temperaturą ma wzrastać temp zasilania .Krzywą grzewczą jak na obrazkach można korygować w miarę rozsądku bo ona jest już wstępnie dobrana i może wymagać drobnych korekt .

Teoretycznie im niższa KG tym mniejsze spalanie gazu .

caymann6 Ciężko powiedzieć dlaczego tyle spala ,przyczyn może być kilka , z tego co pamiętam masz kaloryfer w garażu tak ?

U mnie na bank sie nie wyłancza piec :/ siedziałem pół nocy i chodził cały czas na ok 6kw temp zasilania 34*C temp zewn. w nocy +3 spalanie przez 7 h 5m3 . Uris prosze o pomoc. Prosze o twoje parametry jakie masz ustawione na piecu oraz cm470 bo może ja mam jakiś jeden parametr źle ustrawiony i przez to tak się dzieje. Temperatura w domu jest komfortowa

co do kaloryferu w garazu to mam 1szt ustawiony na termostacie na 2ke.

Ten kaloryfer w garażu może powodować wychładzanie wody w układzie ,może go zakręć na próbę .Druga sprawa to zobacz w kotle w ustawieniach serwisowych masz pod D Temperaturę zasilania i temperaturę powrotu ,u mnie powrót różni się od zasilania o około 3*C a u ciebie ? ( sprawdź to przed zakręceniem kaloryfera ) Trzecia sprawa to czy w cm470 nie masz włączonego ciągłe grzanie

Ten kaloryfer w garażu może powodować wychładzanie wody w układzie ,może go zakręć na próbę .Druga sprawa to zobacz w kotle w ustawieniach serwisowych masz pod D Temperaturę zasilania i temperaturę powrotu ,u mnie powrót różni się od zasilania o około 3*C a u ciebie ? ( sprawdź to przed zakręceniem kaloryfera ) Trzecia sprawa to czy w cm470 nie masz włączonego ciągłe grzanie

Zakręce wieczorem choć kaloryfer jest ciepły w miare więc może sprubuje. Różnica między tymi temp. na BRAK wahała się od 5 do 3* W cm470 ciegłe grzanie ustawione na wyłącz.

Zakręce wieczorem choć kaloryfer jest ciepły w miare więc może sprubuje. Różnica między tymi temp. na BRAK wahała się od 5 do 3* W cm470 ciegłe grzanie ustawione na wyłącz.

Dziwi mnie to że kocioł się nie wyłącza , spisz godziny pracy kotła i sprawdź po 12 lub 24h ile kocioł pracował .

Testowałem różne ustawienia i mierzyłem zużycie gazu. Jedno jest pewne. Przy ustawieniu na OBNIZANIE lub w nowszych sterownikach NOC jest większe zużycie gazu niż w trybie ECO. Obecnie mam 2 okna czasowe 6-10 i 16-23:30. Poza oknami piec jest wyłączony. Niektórzy jednak twierdzą że piec powinien chodzić cały czas by nie wystudzać całkowicie podłogówki jednak u mnie dało to zbyt duże zużycie gazu sięgające 14m3. Być może za małe dałem obniżenie, może powinienem obniżyć o 3 stopnie.

Co do ustawień D.17 ( 0. zasilanie, 1.powrót ) na kotle to rozmawiałem wczoraj z instalatorem autoryzowanym i stwierdził, że w przypadku zastosowania automatyki typu mieszacz, sprzęgło, 2 obiegi itp. powinno być na ZASILANIE.

Testowałem różne ustawienia i mierzyłem zużycie gazu. Jedno jest pewne. Przy ustawieniu na OBNIZANIE lub w nowszych sterownikach NOC jest większe zużycie gazu niż w trybie ECO. Obecnie mam 2 okna czasowe 6-10 i 16-23:30. Poza oknami piec jest wyłączony. Niektórzy jednak twierdzą że piec powinien chodzić cały czas by nie wystudzać całkowicie podłogówki jednak u mnie dało to zbyt duże zużycie gazu sięgające 14m3. Być może za małe dałem obniżenie, może powinienem obniżyć o 3 stopnie.

Co do ustawień D.17 ( 0. zasilanie, 1.powrót ) na kotle to rozmawiałem wczoraj z instalatorem autoryzowanym i stwierdził, że w przypadku zastosowania automatyki typu mieszacz, sprzęgło, 2 obiegi itp. powinno być na ZASILANIE.

Piszesz że poza przedziałami piec jest wyłączony tzn?? jak to mozna zrobić? bo u mnie poza przedziałami jest temperatura zadana noc. No cyba że obniżasz ją o np 38c od zadanej>?

Piszesz że poza przedziałami piec jest wyłączony tzn?? jak to mozna zrobić? bo u mnie poza przedziałami jest temperatura zadana noc. No cyba że obniżasz ją o np 38c od zadanej>?

Żeby piec się wyłączał poza przedziałami czasowymi musisz mieć ustawione Tryb Auto-wyłącz: ECO. Masz tam jeszcze dwie inne opcje tj. ochrona zamarzania i NOC. NOC moze w niektorych sterownikach być jako OBNIŻANIE.

Powiem tak 12m3 kocioł spalił jak w tamtym roku było -18*C -20*C ,jak bym miał liczyć samo CO za sezon grzewczy to kocioł zużył około 1100m3 reszta 350m3 to CWU .Tryb ECO załącza się poza przedziałami czasowymi tak jak napisałeś lecz gdy temp na zew jest wyższa jak +4*C w innym wypadku poza przedziałem czasowym kocioł pracuje z temp nocną , do tego dochodzi jeszcze parametr opóźnienie ochrony zamarzania po tym czasie kocioł się aktywuje ,standardowo to po 4h się uruchomi .Czy z tego tytułu są jakieś oszczędności to ciężko mi powiedzieć , to tak jak z obniżania temp na noc jedni mówią że się opłaca inni mówią że nie .Ciężko to wszystko zmierzyć bo nie ma stałych warunków pogodowych .

Edytowane przez uris

Zgadzam sie z TObą URIS. Zbyt wiele warunków, zmiennych ma wpływ na ogólne zużycie gazu. Ja przedstawiłem swoje odczucie więc może sobie ktoś przetestować sam.

Nie zgodzę się jednak z tym że jak jest na minusie to w trybie ECO kocioł pracuje w trybie NOC. Sprawdzałem to wiele razy. Nie pracuje. CHyba że masz ustawione na KOREKTA. Wtedy wg. mnie pracuje jak chce.

Edytowane przez mariuszcop