uris 09.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zgadzam sie z TObą URIS. Zbyt wiele warunków, zmiennych ma wpływ na ogólne zużycie gazu. Ja przedstawiłem swoje odczucie więc może sobie ktoś przetestować sam. Nie zgodzę się jednak z tym że jak jest na minusie to w trybie ECO kocioł pracuje w trybie NOC. Sprawdzałem to wiele razy. Nie pracuje. CHyba że masz ustawione na KOREKTA. Wtedy wg. mnie pracuje jak chce. Kocioł załącza się dopiero po opóźnieniu ochrony zamarzania czyli po 4h bo tak jest standardowo ,po tym czasie jeżeli temp jest na minusie kocioł musi się załączyć ,przynajmniej tak jest napisane w instrukcji . eco: Funkcja ogrzewania jest wyłączona. W podłączonym drugim obiegu grzewczym, pompa obiegu grzewczego jest wyłączona, a mieszacz obiegu grzewczego jest zamknięty. Temperatura zewnętrzna jest monitorowana. Jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej 3 °C, regulator włącza funkcję ogrzewania po upływie czasu opóźnienia ochrony przed zamarzaniem. Pompa obiegu grzewczego zostaje odblokowana Przy podłączonym drugim obiegu grzewczym, pompa obiegu grzewczego oraz mieszacz zostają odblokowane. Regulator wyregulowuje zadaną temperaturę pokojową na ustawioną "temperaturę nocną". Pomimo włączonej funkcji ogrzewania, palnik jest aktywny tylko w razie potrzeby. Funkcja ogrzewania pozostaje włączona, aż temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej 4 °C, a następnie regulator wyłącza funkcję ogrzewania, jednak kontrola temperatury zewnętrznej pozostaje aktywna. Oczywiście kocioł może uznać że nie potrzeba grzać ale napisz mi na ile h masz ustawione opóźnienie ochrony zamarzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 09.01.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 1:Caymann6 a dla Ciebie temp komfortowa w domu to ile?2;Jeżeli u Ciebie też jest to pierwszy sezon grzewczy to chyba trzeba się pogodzić z takim spalaniem.3:możesz mi podać jaka masz wilgotność w domu? Z racji instalacji mieszanej tzn podłogówki parter i grzejniki piętro temperatury komfortowe dla nas to 21parter i 19,5-20 piętro -sypialnia tam gdzie mamy cm40. Pierwszy sezon grzewczy też u mnie a wilgotność w granicach 50 więc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 09.01.2015 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) urisOglądając filmik (super i dzięki za poświęcenie) u mnie chyba - sprawdze jak bede w domu - pompa cyrkulacyjna jest na włącz a jej nie mam i może to ma jakiś wpływ na te sytuacje. Powiedz mi jeszcze po co tak niska temp. minimalna bo 15*C? A jakie masz parametry D.01, D.02. D.71 I D.72 ? Edytowane 9 Stycznia 2015 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszcop 09.01.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ochronę zamarzania mam na 6h czyli dlatego nie załącza bo te 6h mieści się w przedziałach czasowych. Tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 09.01.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Może pod wyjście popy cyrkulacyjnej masz podłączoną tą swoja pompę przy rozdzielaczu , powinieneś mieć moduł w kotle ( standardowo go nie ma ) dokupuje się go VAILLANT-Moduł VR40 -WIELOFUNKCYJNY 2/7 Powiedz mi jeszcze po co tak niska temp. minimalna bo 15*C? Już pisałem o tym ,jak bym ustawił 35*C to kocioł by dawał na zasilaniu minimum 35*C ,ja potrzebuje niższą temp to ustawiłem sobie 15*C żeby nic nie ograniczać . Menu ¬ Poziom instalatora ¬ Konfiguracja systemu [OBIEG 1/2 ----] ¬ Temperatura minimal. Można ustawić temperaturę minimalną zasilania dla każdego obiegu grzewczego, która nie może zostać przekroczona w dół podczas regulacji. Regulator porównuje obliczoną temperaturę zasilania z nastawioną temperaturą minimalną i w przypadku różnicy wyregulowuje wyższą wartość. http://www.aldom-ogrzewanie.pl/images/products/big/VAILLANT-Modul-VR40-WIELOFUNKCYJNY-2-7-1106-1.jpg Moduł VR 40 (wielofunkcyjny 2/7) do montażu wewnątrz kotła. Możliwość wyboru dwóch z siedmiu funkcji: - sterowanie pompa cyrkulacyjną C.W.U - sterowanie zewnętrzne pompą C.O. - wprowadzenie sygnalizacji usterek - sterowanie zewnętrznym zaworem elektromagnetycznym - sterowanie klapą spalinową - potwierdzenie otwarcia klapy spalinowej - sterowanie odciągiem oparów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 09.01.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ochronę zamarzania mam na 6h czyli dlatego nie załącza bo te 6h mieści się w przedziałach czasowych. Tak to rozumiem. Dokładnie tak jak piszesz tylko pytanie jaki masz komfort cieplny jak są tak długie przerwy w grzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 09.01.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A jakie masz parametry D.01, D.02. D.71 I D.72 ? D.001 - 2min Ta opcja służy tylko do odbioru ciepła z wymienika w kotle ) 2-5 min wystarcza spokojnie przy wyższych temp zasilania może i trzeba ten czas zwiększyć ale w naszych przypadkach 2-5min wystarcza . D.002 Czas blokady palnika mam na 50min ale z tego co widzę kocioł ten czas sobie sam ustawia i często blokuje na 40min można to sprawdzić w kotle ( reset blokady palnika ) w tedy po włączeniu widać na jaki czas zablokował ewentualnie ile pozostało do blokady D.071 max temp zasilania , ja mam ustawione na 45*C ze względu na to że po pierwsze zabezpiecza to podłogę przed wysoką temperaturą a po drugie moja maxymalna temperatura zasilania w największe mrozy to 37*C to nie ma sensu ustawiać wyższej . D.072 tu mam standard 5min ( ten wybieg też ma na celu odebrania ciepła z wymiennika ciepła po ładowaniu zasobnika CWU ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 09.01.2015 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 urisModułu dodatkowego na pewno nie mam bo nic nie doukupowałem do standardu. Instalator który mi podłączał kocioł jak odbierze tel to sie go zapytam. Obawiam sie że wpiął się pod pompe w piecu . Wnioskuje po tym że pompa ta chodzi cały czas jak co pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 09.01.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Możliwe ,mój instalator dokupił ten moduł i pod niego mam podłączona zewnętrzną pompę do CO i pompę od cyrkulacji do tego mam jeszcze dodatkowy czujnik VF1 który jest zamontowany w sprzęgle i mierzy faktyczną temperaturę zasilania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.01.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Przepraszam że jeszcze raz włączam się do waszej dyskusji. "Uris" czy mógłbyś mi napisać po jaką cholerę instalator wpakował cię w sprzęgło i dodatkową pompę CO? Ten moduł nie bardzo pomoże kol." caymann6" no chyba że chce mieć możliwość ustawiania czasu zał/ wył pompa podłogówki."caymann6" twój układ jest niesterowalny i do puki go nie przerobisz będziesz miał wieczny problem. Mam dla was propozycje. "uris" niech zdemontuje sprzęgło pompę i czujnik i sprzeda tobie(caymann6) po dobrej cenie a ty dokupisz sobie zawór 3d z siłownikiem, moduł mieszacza i regulator vrt 40, zamontuj i w tedy baw się w regulację instalacji i szukanie krzywych grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 09.01.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Przepraszam że jeszcze raz włączam się do waszej dyskusji. "Uris" czy mógłbyś mi napisać po jaką cholerę instalator wpakował cię w sprzęgło i dodatkową pompę CO? Ten moduł nie bardzo pomoże kol." caymann6" no chyba że chce mieć możliwość ustawiania czasu zał/ wył pompa podłogówki. "caymann6" twój układ jest niesterowalny i do puki go nie przerobisz będziesz miał wieczny problem. Mam dla was propozycje. "uris" niech zdemontuje sprzęgło pompę i czujnik i sprzeda tobie(caymann6) po dobrej cenie a ty dokupisz sobie zawór 3d z siłownikiem, moduł mieszacza i regulator vrt 40, zamontuj i w tedy baw się w regulację instalacji i szukanie krzywych grzewczych. Sprzęgło jest z dwóch powodów 1. Pompa w kotle wydatek 1400l/h 2. Po co mocno obciążać pompę w kotle która jest droga w naprawie W tym momencie mam 2l/m na 12 pętlach to wychodzi 1440l/h jak sam widzisz pompa w kotle by pracowała na 100% mocy a tak to pracuje na 15% mocy Główny argument za , to wysoki koszt naprawy pompy , pompa grundfosa to jakieś 500zł a jak znam życie jak by pompa popsuła się w kotle to zaraz z 1500zł trzeba wydać no i te przepływy . caymann6 u kolegi jest coś namieszane ciekawy jestem pod co ma podłączoną pompę przy rozdzielaczu bo prawidłowo powinien być ten moduł o którym pisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 09.01.2015 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 "caymann6" twój układ jest niesterowalny i do puki go nie przerobisz będziesz miał wieczny problem. Ten moj uklad jest sterowalny bo osiagnalem zadane temperatury tylko spalanie za wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 09.01.2015 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 caymann6 u kolegi jest coś namieszane ciekawy jestem pod co ma podłączoną pompę przy rozdzielaczu bo prawidłowo powinien być ten moduł o którym pisałem . Pompa od podłogówki jest podpięta pod pompe od Co(w kotle) i steruje nią jak samo wynika automatyka kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 09.01.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Pompa od podłogówki jest podpięta pod pompe od Co(w kotle) i steruje nią jak samo wynika automatyka kotła Wygląda na to że twój instalator po prostu podłączył się równolegle pod pompę od kotła ,wydaje mi się że chyba to nie jest zgodne z instrukcją albo się mylę ,nie jestem fachowcem od tych spraw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 15.01.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Od kilku dni krzywa 0,35; zadana 21,5* ( przesunąłem krzywą). Temp. zewn.: w nocy - 1* - 1*; dzień 2*-7*. Jest chyba dobrze bo mam komfort ( tzn. na piętrze osiąga 20,5-21*) a wcześniej nie osiągał takiej temp.Dziś był instalator ( przejeżdżał i zajrzał) pozadawał pytania i po wysłuchaniu mnie:1. Pozostawił na powrocie ( tak ma być i juz)2.Zmienił tryb pracy pompy (d-14) na auto3.Był zaskoczony pozytywnie, ze wydajność pompy mam 15 % ( d-15)4.Zmienił max. ładowanie zasobnika z 75* na 60* (d-78)5. Zmienił moc C.O z 10 kw na 8 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 15.01.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Ja powróciłem z 0,20 na 025 KG nie dawał rady dogrzać , kombinowałem też z przepływami na rotametrach i stwierdzam że lepiej jak jest mały przepływ rzędu do 1l/m wyższy przepływ praktycznie nic nie daje są to dziesiętne stopnie C w odróżnieniu od dużego przepływu ( może przy wyższej temp zasilania 40-50*C to coś daje ) . Ciężko to wszystko zbadać ale szukałem rożnych opracowań na ten temat i one potwierdziły tą teorie .Kolejna sprawa to mam wrażenie bo też ciężko to zmierzyć gdy miałem przepływ na 2-2,5l/m kocioł spalał więcej gazu ,dzisiaj np temp 0 +5*C spalanie 6,9m3 przepływ 1l/m wcześniej miałem 1,5-2,5l/m i spalanie miałem minimum 7,5m3 w górę ,obecnie siedzę trochę w domu i widzę nawet po kotle że się częściej wyłącza . Zapomniałem dodać podniosłem temp zadaną z 21,5 na 22*C i mimo to mam niższe spalanie .Bieg pompy też obniżyłem o jeden stopień . 4.Zmienił max. ładowanie zasobnika z 75* na 60* (d-7 Ta temperatura powinna być minimum wyższa 15K od temp zadanej zasobnika CWU w instrukcji to jest Edytowane 15 Stycznia 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 15.01.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Uris - Ta temperatura powinna być minimum wyższa 15K od temp zadanej zasobnika CWU w instrukcji to jest wyjaśnij ,jak możesz, ponieważ instrukcję mam w pracy a będę tam dopiero za kilka dni:) Czyli co? uważasz, że źle ustawił? Dobrze? O co tu chodzi? Jest to autoryzowany instalator naszych piecyków.Był przejazdem ( tak od serca ha,ha,ha). Ja mam zużycie przez ostatnie trzy dni ( po tych zmianach jak pisałem wyżej)- każdej doby dokładnie 5,20 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 15.01.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Jak ja podniosłem zadaną to takze mam mniejsze spalanie ( i dlatego chyba ma teraz 5,20 m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 15.01.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 temp wyzsza o 15 K mam rozumiec ze jak grzeje mi cwu do 45C to d7.60C jest ok. ja d.7 mam ustawione na 57 a wode grzeje do 40C.mam male dzieci i nie chce aby sie poparzyły. U mnie d.14 na auto daje 45%( d.15).mam inna pompe niz ecoTec plus(patrz stopka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 15.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Jeżeli grzejesz wodę do 45*C to D7 ma być o minimum 15K wyższe czyli 60*C , chodzi tutaj o to że kocioł jak grzeje wodę to musi ja grzać wyższą temp i to ma być minimum 15K bo inaczej to będzie wieki trwało , z resztą inne D mówi o tym ( maksymalny czas grzania CWU - standardowo 45min ) . Ładne masz spalanie z tym że ja utrzymuje 24h 22*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts