stam222 02.01.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Napisz o koszcie instalacji pompy z zasobnikiem oraz koszcie kotłowni będzie miał chłop porównanie. Kotłownie i komin już mam, ale jak na razie w środku pusto a powoli zbliża się czas na podejmowanie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przez większość życia miałem do czynienia z ogrzewaniem miejskim, potem przez 5 lat kocioł gazowy, 3 lata ekogroszek i obecnie drugi rok pompa ciepła PW. Ekogroszek to katastrofa na całej linii, natomiast zarówno do gazu jak i do pompy ciepła nie miałem i nie mam żadnych zastrzeżeń. Oba systemy czyste i bezobsługowe. Jak dla mnie na plus dla gazu są koszty instalacji (choć nie zawsze) i powszechność systemu, przez co serwis, pomoc, itp jest szeroko dostępne. Na minus - koszty eksploatacji, koszty serwisu, awaryjność i niebezpieczeństwo (nie da się ukryć, że z gazem co roku jest mnóstwo wypadków). Z kolei przy pompie jako minus dałbym drogą (droższą) instalację, oraz małą powszechność systemu, przez co trudniej o fachowców, którzy naprawdę się na tym znają i wszystko co związane z tzw dziecięcym wiekiem urządzenia. Na plus koszty eksploatacji, prostota i bezpieczeństwo. Z mojej obecnej perspektywy, gdybym miał teraz wybierać pomiędzy tymi systemami to bez zastanowienia wybrałbym pompę ciepła. Na tą chwilę nie widzę lepszego systemu ogrzewania - ale to moja opinia:) Wielkie dzięki za rzeczową i konkretną wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 02.01.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Pytanie jest proste ,jaka pompę polecacie i jaki jest jej koszt bo kotły na gaz to mniej więcej cena od 3500 w górę przy czym za te 3500 można kupić porządny kocioł ,koszt przyłącza każdy ma inny . ps Dopytaj jak z hałasem takiej pompy. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Lepszy jest w tym że nie muszę mieć komórki na węgiel i nie muszę dorzucać jak mi gaśnie, czy tak ciężko doszukać się tej różnicy .Ludzie szukają komfortu a nie biegania i czyszczenia pieca . A widzisz. Nie widzisz. Dom sowicie zaizolowany wymaga 5-6kg węgla spalonego . Raz dziennie. Co nie jest przyznaję komfortowe ,ale tanie. Nie ma nic tańszego. Ani gaz ani PC nie da takiej ceny. Chcesz komfortu,zainstaluj kable. Będziesz doopą na kanapie siedział i płacił za komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 02.01.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A widzisz. Nie widzisz. Dom sowicie zaizolowany wymaga 5-6kg węgla spalonego . Raz dziennie. Co nie jest przyznaję komfortowe ,ale tanie. Nie ma nic tańszego. Ani gaz ani PC nie da takiej ceny. Chcesz komfortu,zainstaluj kable. Będziesz doopą na kanapie siedział i płacił za komfort. Masz racje tylko kable mają 100% komfortu,ja przy gazie biegam co chwilę i dokładam do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.01.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Moje koszty inwestycyjne przy gazie:Kocioł, podłączenie komina, kotłownia, sterownik, pogodówka z montażem- 7600złWewnętrzna instalacja gazowa od płotu do kotła (około 45 m) - 2400złOpinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50złProjekty przyłączy wody, kanalizacji i gazu łącznie: 1000 zł Skrzynka gazowa: 200 złOpłata przyłączeniowa za gaz (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 2000złRazem 12.500zł. Mam jeszcze komin systemowy, ale może być tańszy przez ścianę, poza tym piszesz że już masz komin.Cena 1m3 gazu z podzielenia wszystkich rachunków za zeszły rok to 2,47zł, co przy współczynniku konwersji 10,97 daje 0,225 zł za 1 kWh energii w paliwie. Jeszcze kwestia sprawności. Roczny przegląd kotła dla zachowania 5 letniej gwarancji to koszt 200 zł. Jakie masz wyceny na pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Moje koszty inwestycyjne przy gazie: Kocioł, podłączenie komina, kotłownia, sterownik, pogodówka z montażem- 7600zł Wewnętrzna instalacja gazowa od płotu do kotła (około 45 m) - 2400zł Opinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50zł Projekty przyłączy wody, kanalizacji i gazu łącznie: 1000 zł Skrzynka gazowa: 200 zł Opłata przyłączeniowa za gaz (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 2000zł Razem 12.500zł. Mam jeszcze komin systemowy, ale może być tańszy przez ścianę, poza tym piszesz że już masz komin. Cena 1m3 gazu z podzielenia wszystkich rachunków za zeszły rok to 2,47zł, co przy współczynniku konwersji 10,97 daje 0,225 zł za 1 kWh energii w paliwie. Jeszcze kwestia sprawności. Roczny przegląd kotła dla zachowania 5 letniej gwarancji to koszt 200 zł. Jakie masz wyceny na pompę? Nie mam jeszcze żadnej bo do przedwczoraj żyłem w przekonaniu, że bedzie kocioł kondensacyjny ..... a teraz naszło mnie na szperanie i wychodzi, że przy pompie są niższe koszty eksploatacyjne w perspektywie i znalazłem jakąś ulotkę czy reklamę pompy z tym systemem EVI no i tym sposobem mój światopogląd legł całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Masz racje tylko kable mają 100% komfortu,ja przy gazie biegam co chwilę i dokładam do pieca Chyba ci się pokićkało, przy gazie nie biegasz co chwilę by dokładać do pieca. Natomiast można wstawić piec węglowy czy na drewno lub szyszki ,by dołożyć raz na dobę-rozpalić-zainicjować proces spalania prawie darmowego opału bez podtekstu z jabłkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.01.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No to i ja napiszę- skopiowałem tekst zmieniłem dane:Moje koszty inwestycyjne przy gazie:Kocioł, podłączenie komina, kotłownia, sterownik, pogodówka z montażem- 12 500złWewnętrzna instalacja gazowa od płotu do kotła (około 53 m) - 2500złOpinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50złProjekty przyłączy gazu: 400 złSkrzynka gazowa: 0 zł(w cenie kosztów opłaty przyłączeniowej)Opłata przyłączeniowa za gaz (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 1600złRazem 17 050zł. To tyle, tylko mam w kuchni gaz 2 - kuchenki, oraz piec kondensacyjny dwu funkcyjny z zasobnikiem Junkers Cerapur Modul co znacznie podrożyło koszty kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 02.01.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Chyba ci się pokićkało, przy gazie nie biegasz co chwilę by dokładać do pieca. Natomiast można wstawić piec węglowy czy na drewno lub szyszki ,by dołożyć raz na dobę-rozpalić-zainicjować proces spalania prawie darmowego opału bez podtekstu z jabłkami. Ja bardziej myślałem żeby chodzić po chrust do lasu i w ogóle po sąsiadach może kto co da na rozpałkę . Kończę już tego off topa z tobą bo szkoda wątek zaśmiecać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ja bardziej myślałem żeby chodzić po chrust do lasu i w ogóle po sąsiadach może kto co da na rozpałkę . Kończę już tego off topa z tobą bo szkoda wątek zaśmiecać . Tylko pozornie zaśmiecamy. Wczuj się w temat.Temat brzmi gaz,czy PC . Ja twierdzę ,że ani to ,ani to ,tylko węgiel lub szyszki. Choć jestem zwolennikiem PC.Skoro PC nie osiągają COP całorocznego większego jak 4 ,to są równoważne do węgla , Gaz natomiast. No cóż. Dzisiaj jest, jutro ,nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Tylko pozornie zaśmiecamy. Wczuj się w temat.Temat brzmi gaz,czy PC . Ja twierdzę ,że ani to ,ani to ,tylko węgiel lub szyszki. Choć jestem zwolennikiem PC.Skoro PC nie osiągają COP całorocznego większego jak 4 ,to są równoważne do węgla , Gaz natomiast. No cóż. Dzisiaj jest, jutro ,nie wiem. Do brzegu ,stam prosił o koszt instalacji .Może prowokacyjnie napisz o koszcie porządnej kotłowni węglowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Dobrze, że mnie Brzęczykowski jeszcze ze swoimi kablami nie atakuje.A tak na poważnie; @nydar- węgla i szyszek nie będzie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 On teraz naciera inverterem PP .Więc może wkrótce przybyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 lepiej niech nie przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 COP 3,3 dla A2W35COP 3,86 dla A7W35A tak przy okazji mógłbym prosić kogoś o wyjaśnienie co oznaczają te numerki i literki wytłuszczonym drukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Chyba parametry pracy A dolne źródło W górne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 03.01.2015 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 No właśnie to mnie zastanowiło gdy temp. wzrośnie do 7*C to cop też wzrośnie ale temp. na wyjściu jest ciągle 35*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2015 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 To jest tylko jakis wybrany punkt pracy pompy. Teoretyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 03.01.2015 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 OK, dzięki za oświecenie w temacie i dobranoc. Na dziś wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts