Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie 100% jest z wegla... ;)

Dlatego wegiel pewnie trzeba wykorzystac, ale do produkcji pradu... i starac sie aby odbywalo sie to jak najefektywniej i najczysciej.

I dobrze, że mamy węgiel, trzeba to szanować, ale jeśli można grzać tanio i czysto, wykorzystując cudze zasoby, to czemu nie? Przy naszej patologii węglowej, gdzie węgiel taniej jest sprowadzać z Rosji, Australii, albo kupić wydobywany przez Czechów w Polsce, może warto się trochę uniezależnić od mafii węglowej...

jeśli można grzać tanio i czysto, wykorzystując cudze zasoby, to czemu nie? .

Pańska łaska na pstrym koniu jeździ. Niech się skończą obecne umowy, a nie skończy konflikt Rosja - Zachód, to zobaczymy na co stać obywatela Putina.

I obym się mylił....

Przy naszej patologii węglowej, gdzie węgiel taniej jest sprowadzać z Rosji, Australii, albo kupić wydobywany przez Czechów w Polsce, może warto się trochę uniezależnić od mafii węglowej...

Najlepiej by było uniezależnić się od monopolu i od fiskalizmu Państwa.

Dopóki komuś do łba nie przyjedzie zaakcyzować produkcję peletów (mam nadzieję, że nie pozwoli na to UE bo gra "w zielone"), czy też wyrąb lasu to jedyne źródła ciepła (no ogólnie biomasa: pestki, wierzba), które są zielone i "rynkowe". Niestety mało popularne, więc dość drogie.:(

Zlosliwi twierdza ze to nic innego jak przeplacane lodowki.... a te sa dosc zywotne ;)

Coś kosztowne te lodówki... własnie miałem z kumplem i jego rodzinką lecieć na Teneryfe.. ale w piątek strzeliła mu sprężarka w tej lodówce...koszt wymiany to 6 tys i nerw mnie szarpie bo wystawił mnie do wiatru i muszę lecieć tylko z rodzinką...

Patrze jednak na aspekt finansowy bo jeżeli rachunki za CO i CWU będą o około 1k niższe (rocznie) a inwestycja w PW droższa o 10 k to po 10 latach będę na plus ale po tych 10 latach może już taka pompa pierdnąć i klops.

Jak nie ma zwrotu po 5 latach to moim zdaniem się nie opłaca .Każdy przy budowie rozważa wiele dylematów np okna 3 czy 2 szyby ja wybrałem 2szyby bo zwrot za 3 szyby wychodził mi minimum po 10 latach i do tego ryzyko bo 3 szyby są ciężkie i mogą wystąpić problemy .Fakt jest taki że ludzie ładują kupę kasy w różne drogie rzeczy żeby zaoszczędzić a kiedy będzie zwrot kosztów ?

Jedno jest pewne co do PC , musisz mieć blisko serwis i sensowna ekipę , jak widzę jak można popsuć instalacje CO GAZ to pomyśl co może być przy PC .

Mam znajomego co założył PC ,ekipa oddalona o 200km od miejsca zamieszkania później się bujał żeby ktoś mu to ogarnął .

Coś kosztowne te lodówki... własnie miałem z kumplem i jego rodzinką lecieć na Teneryfe.. ale w piątek strzeliła mu sprężarka w tej lodówce...koszt wymiany to 6 tys i nerw mnie szarpie bo wystawił mnie do wiatru i muszę lecieć tylko z rodzinką...

To dzieki Bogu, ze mu automat w autku sie nie rozlecial, bo to z 12 tys kosztuje i byscie przez 2 lata nigdzie razem nie polecieli. Kup mu rower zamiast autka - tak na wszelki wypadek.

Dlatego dopytuje o żywotność pomp i kotłów

W dzisiejszych czasach wszystko się psuje ;)

Pierwsze ogrzewacze, kotły pracowały po 20, 25 lat i więcej bezawaryjnie. Te które obecnie są wymieniane, można by bardzo ogólnikowo przyjąć, że sprawne były około 10 lat, następnym dałbym do 5-ciu ;) ale jak wiadomo krótko po gwarancji też potrafią się zepsuć - to kwestia szczęścia albo pecha ;).

Tak na prawdę producenci od wielu lat stosują już zabieg celowego postarzania produktu - warto obejrzeć ten film:

Tak więc co wytrzyma dłużej - odpowiemy sobie za kolejnych 5,10 lat na przykładzie własnych doświadczeń.

Kupując produkt kierowałbym się najdłuższą gwarancją producenta - ale często jest haczyk - obecne wymagania producentów (i te które wchodzą, wejdą) odnośnie jakości wody krążącej w instalacji, jest tak wysoka, że mało która instalacja spełni warunki gwarancji.

pzdr

Przy gazie plus jest to, że jeżeli nawet urządzenie padnie całkowicie, tak, że jego naprawa jest już nie opłacalna, to koszt nowego to tylko 3,5 tyś zł.

Niby pompa to żaden technologiczny cud, ale jednak w tych dwóch budach zawiera części za 15tyś zł, z których każda może klęknąć. I nawet, jeśli da się wymienić np tylko sprężarkę za 3-4tyś, to nadal pozostaje sporo innych, kilkuletnich podzespołów, które mogą zacząć się sypać.

Ja też miałem sporą chęć na PC PW, ale raz, że instalacja gazu wyszła mnie ok 6-7 tyś taniej, co teraz na etapie wykańczania domu ma znaczenie, dwa, że koszty instalacji gazu są rozłożone w czasie (1200zl przyłącze, później 400zł projekt, za jakiś czas 3000zł instalacja zew, 4500zł kocioł z zasobnikiem)