Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Zamierzamy wybudować dom parterowy (w piętrowym mieszkamy teraz i mamy dość biegania po schodach :-) ) z 4 pokojami (jest nas 4-ka) wraz z garażem dwustanowiskowym usytuowanym w bryle budynku.

Interesuje nas duży, przestrzenny garaż (dwa duże samochody), dom będzie ogrzewany gazem + ew. piec na ekogroszek. Kominek nie wchodzi w ogóle w grę (mamy bagaż 10 lat doświadczeń związanych z tego typu ogrzewaniem i.... nigdy więcej.... ;)

Jako bazę wybraliśmy projekt Neptun II (lustrzane odbicie) z pracowni Domowe Klimaty:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3094/projekt-domu-neptun-ii-nf40/lustrzane_odbicie/1

Jednak chcemy wprowadzić kilka zmian, które przedstawiam poniżej:

- powiększenie garderoby i dołożenie wejścia do kotłowni

- powiększenie WC

- powiększenie pokoju na zachodniej stronie

- zamiana przedsionka z pokojem na stronie wschodniej

- powiększenie kuchni i pokoju na wschodniej stronie - co wiąże się ze zmianą konstrukcji dachu

- powiększenie hallu

- dodanie okna w kuchni

- zlikwidowanie wypustu w salonie i montaż większego okna

- przeniesienie wyjścia z garażu do przedsionka

- zlikwidowanie komina od kominka

Załączam pliki "Pomieszczenia_v4" i "Rzuty_v4" przedstawiające opisane zmiany.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiamy!

Pomieszczenia_v4.jpg

Rzuty_v4.JPG

• 3 weeks później...

tutaj watek o pierwszej wersji tego domu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225336-projekt-NEPTUN-pracownia-DOMOWE-KLIMATY&highlight=neptun

Osobiście nie bardzo widze praktycznośc połączenia kotłowni węglowej z garderobą!

Niby wielki dom a mnóstwo metrów traconych na komunikację.

Z sypialni w piżamach będziecie latać do garderoby po ciuchy?

Edytowane przez Elfir

• 1 year później...

Cześć wszystkim!

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Przeczytałem wątek o pierwszej wersji tego projektu, gdzie został dość mocno zjechany. Ciekawy jestem co myślicie o takiej wersji (proszę nie śmiać się z drzwi garażowych i innych elementów "wystroju" :) ):

Neptun 2 lustro mod3 snapshot-Sun, 08 May 2016 21 53 27 GMT.jpg

Działka jest w orientacji takiej:

Działka.jpg

Czyli front budynku będzie od strony południowo-wschodniej.

Mam też kilka rozterek, nad którymi rozmyslam:

1. W oryginale kuchnia byłaby na południowej stronie - czy jest powód by obawiać się, że będzie się w takim miejscu niepotrzebnie nagrzewać latem? (Okap dachu ma 80 cm) Wychodząc z tego założenia umiejscowiłem kuchnię bliżej wejścia (bardziej na wschód), a na jej miejscu jest jadalnia.
  2. Po powyższej modyfikacji okno kuchni jest w podcieniu, dlatego dodałem dodatkowe okno w jadalni na bocznej ścianie budynku (będzie wychodzić na stronę płd-zach). Czy uważacie, że będzie ok, czy raczej niewiele to da i kuchnia będzie zbyt ciemna?
  3. Wejście z wiatrołapu do domu - zastanawiam się jak będzie lepiej - czy tak jak na rysunku na lewo na salon (lepiej wizualnie) czy na wprost na korytarz (bardziej intymne wejście - bez potrzeby przechodzenia przez salon).
  4. Toaleta/garderoba - są dwa pomieszczenia tak oznaczone, w zależności od tego co będzie gdzie, to drzwi będą albo bliżej salonu (toaleta), albo na korytarz (gaderoba). Za umiejscowieniem toalety przy kotłowni przemawia mniejsza odległość do podciągnięcia instalacji.
  5. Pralnia z łazienką czy kotłownią? Jeśli z kotłownią, to warto byłoby wykombinować tak, żeby miała okno.
  6. Kotłownia - wejście od garażu czy z korytarza?
  7. Korytarz zrobiłem szerokości 1.4 m, chyba można spokojnie zwęzić do 1.2 - 1.3 m?
  8. Jest możliwość powiększenia/zmniejszenia tarasu przesuwając ścianę salonu (w górę/dół na rysunku). Wydaje mi się, że taka wielkość jest w miarę OK żeby schować się w lecie przed słońcem (płn-zach strona).
  9. Okna pokoi skierowane na płn-zach - czy nie będzie w nich ciemnawo?

W garażu oprócz dwóch stanowisk dla samochodów chcę mieć miejsce na szafki/regały i na drobne prace przy rowerze i sprzęcie narciarskim. Do tego pewnie kosiarka, rowery, drabina, opony itp.

Korytarz to jakieś 10% powierzchni użytkowej, więc chyba tragedii nie ma (nie wiem czy jako komunikację powinienem zaliczyć też wiatrołap).

Jeśli ma ktoś ochotę sobie pochodzić i porozglądać się to tu można: http://www.homestyler.com/floorplan/?assetId=85515e87-3ba8-496e-8137-82275c9fb85e

Z chęcią przyjmę każdą konstruktywną krytykę i argumenty naprostowujące moje tory myślenia (nie obiecuję że bez polemiki z mojej strony :)).

Dzięki z góry jeśli komuś będzie chciało się przeczytać ten przydługi, jak na dzisiejsze czasy, post.

Pozdrawiam,

optyk

Edytowane przez optys

jak chcesz ogrzewać gazem to pralnię zrób w kotłowni i wejście z domu a nie od garażu.

Kuchnia mała , ciasna a płyta na tak małym półwyspie - niebezpieczna.

Na twoim miejscu zamieniłabym miejscami kuchnię z jadalnią z częścią dzienną. Wówczas do stołu na tarasie miałbyś blisko z kuchni. Niestety, pokoje dzieci niedoświetlone - od północnego zachodu.

http://images78.fotosik.pl/582/4b88e29c0f1817fbgen.jpg

Edytowane przez Elfir

• 2 months później...