Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

Panowie. Jak ustawić krzywą grzewczą? Na przeglądzie koleś przestawił na 0,8 i jest źle. Jak jest + na dworze w domu jest chłodniej, jak mróz to w domciu cieplej. (Miałem pokazane ale zapomniałem jak, a z instrukcji nic nie wynika).

Jeszcze podpowiedzcie jak uruchomić radiowy regulator pokojowy. Podłączyłem wtyczkę anteny w module wewnętrznym i uruchomiłem regulator. Niestety urządzenia się nie widzą.

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzywa zależy od tego czy masz grzejniki czy podłogówkę (i jak gęsto położone pętle). Nachylenie 0,8 nadaje się do niedowymiarowanej podłogówki (za duże odstępy między rurkami) lub sporych grzejników.

Jeśli przy dodatnich temperaturach masz za zimno, a podczas mrozów za ciepło, to linię 720 (nachylenie krzywej) zmniejszasz, a 721 (przesunięcie krzywej) zwiększasz.

Krzywa zależy od tego czy masz grzejniki czy podłogówkę (i jak gęsto położone pętle). Nachylenie 0,8 nadaje się do niedowymiarowanej podłogówki (za duże odstępy między rurkami) lub sporych grzejników.

Jeśli przy dodatnich temperaturach masz za zimno, a podczas mrozów za ciepło, to linię 720 (nachylenie krzywej) zmniejszasz, a 721 (przesunięcie krzywej) zwiększasz.

Dzięki.

Potrzebuję instrukcji JAK TO ZROBIĆ, a nie co zrobić.

Jeśli to wiedza tajemna, to proszę na priv'a podać mi instrukcję.

1 x OK

przytrzymać 3s "i"

Wybrać "Specjalista"

Wybrać "Obieg 1 CO"

"Przewinąć" do odpowiedniej linii

Wybrać wartość

Zatwierdzić

A może uruchom "autoadaptację krzywej"?

Edytowane przez chcialbympompe

Do tego muszę uruchomić sterownik pokojowy, żeby sczytywał sobie temp. w salonie.

Niestety, nie wiem jak zainicjować połączenie pomiędzy PC a sterownikiem radiowym.

Zdaje się, że sterownik pokojowy nie jest potrzebny do autoadaptacji

Masz instrukcję? Tam zdaje się jest opisane konfigurowanie T78. Ja już nie pamiętam jak to robiłem :(

EDIT

Tu masz instrukcję do T78. Jak będzie problem z językiem to daj znać.

http://atlanticbaltic.ee/public/files/1361_7_EN__PAC_Atl_kit_centrale_radio_074061.pdf

Edytowane przez chcialbympompe

Zdaje się, że sterownik pokojowy nie jest potrzebny do autoadaptacji

Masz instrukcję? Tam zdaje się jest opisane konfigurowanie T78. Ja już nie pamiętam jak to robiłem :(

EDIT

Tu masz instrukcję do T78. Jak będzie problem z językiem to daj znać.

http://atlanticbaltic.ee/public/files/1361_7_EN__PAC_Atl_kit_centrale_radio_074061.pdf

No, w końcu! Działa :)

Co mi da auotoadaptacja?

Ja nic nie ruszam więcej. Na razie czekam aż spadnie temperatura. 2,5h i spadek o 1*C. Pompa wyłączona.:popcorn:

Po ponad 5 godzinach spadek temp w domu o 2*C.Wentylacja na 50%. Temp zewn. 3,5*C i mała wichura.

Pompa zastartowała. Zobaczymy jak się krzywa zaadaptuje ;)

Edytowane przez Rotan

A jedziecie na pogodowce czy pokojowym ?Od roku nie mogę zminimalizować taktowania przy wyższych temp. Na zewnątrz. Teraz mam 10% i jest lepiej. Histereze zmieniłam na 3 stopnie. Jak macie to ustawione?

Pogodówka + udział procentowy pokojowego. Taktowanie przy wyższych temperaturach niestety występuje. Jak zmieniłaś histerezę w Atlanticu?

Linia 760 ograniczenie temperatury w pomieszczeniu. Miałam ustawione na 0,5 stopnia i zmieniłam na 0,3. Jak temperatura zasilania jest osiągnięta i w pomieszczeniu 21,3 to wyłącza pompę.

Mam dostęp do tej linii z poziomu OEM ale zmiana jest możliwa tylko co 0,5 stopnia :( Masz nową czy starą wersję TRI? Jaka wersja softu?