Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

Tom Op chodzi Ci o zużycie wody czy zużycie kWh na co i cwu? Jeżeli o wodę to dobowego niestety nie znam, bo licznik mam w studni i tam raczej nie zaglądam, a średnio miesięcznie ok 11-12 m3 przy 3 os (niestety jesteśmy kaczki)- wg faktury. Następny rachunek za wodę może za 2 miesiące będzie dopiero...

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pocieszę Was. Od razu, na początku zaznaczę że ciepełko mi ucieka!!! (W ogóle mnie to nie martwi, nie potrzebuję pocieszenia. I tak wydaje mniej na ogrzewanie niż w swoim 100-metrowym mieszkaniu w starej zabytkowej kamienicy, opalanym ekosyfem).

Za pięć dób PC łyknęła mi 311,6kWh., czyli 62,3/dobę, czyli 2,6/h.

Dużo, ale dwie noce był mróz, jednej nawet -8*C.

Kaczki? To co powiesz na moje 50m3 za 2 miesiące przy rodzinie 2+1?
:jawdrop:Podlewasz ogród zimą?

U nas zużycie od 2 stycznia wyniosło 1875 kWh, czyli 47 kWh dziennie, ale to jest cały dom - z praniem, suszeniem, gotowaniem i... odkurzaniem drabinek łazienkowych;).

Woda miesięcznie 10-13 m3 przy trzech księżniczkach.

Chcialbympompe to na co z używacie tyle wody? 25 m3 to już sporo. Chociaz jak codziennie 3 wanny to hmmm. Napisałam kaczki bo kto się nie spyta nas ile wody z używamy to mówi ze masakrycznie dużo. Za ostatnie dwa dni pompa wzięła 34 kWh ale było słonecznie. U nas timer grzania 3 - 9 i 12-21. Ranny cykl zawsze jest a popołudniowy trwa ok 4 max 6 godzin w zależności czy jest słonko czy nie i w różnych godzinach. Dziś nieźle grzalo popołudniu slonko, pompa chodziła niecałe 2 godzinki.

Rotan a gdzie Ci to ciepło ucieka?Wiesz i będziesz poprawiał czy nie wiesz i nie chcesz wiedzieć? ;-)

Mam jedną dziurę na nieużytkowy strych i brakuje mi kilku par drzwi do zimnej strefy.

Oczywiście że dokończę wykończenie. Następna zima już pokaże normalne zużycie.

Generalnie ten dom to tak trochę hobbystycznie zbudowałem. Wpadła parę lat temu piękna działka nad rzeką i żal było nic nie robić.:D

Linia 7073 pokazuje 0.3, czyli pod tym względem krok do przodu. Cyrkulacja pracuje teraz 12 godzin na dobę. Trwają negocjacje w sprawie urwania jeszcze kilku godzin, ale trafiło na wyjątkowo dobrze przygotowaną do dyskusji ProCyrkulacjoLobbystkę.

Martwi mnie jednak dość wysokie zużycie energii. Śledztwo w toku.

@Rotan: jeśli nie korzystasz z tego strychu, to może chociaż prowizorycznie zaklej czymś na zimę tę dziurę?

Cyrkulacja spędza Ci se z powiek? Na twoim miejscu sprawdziłbym jak szybko wychładza się woda w rurze z ciepłą wodą. Może wystarczy krótko popchnąć wodę raz na 10-15min. Jeszcze ograniczyłbym czas działania cyrkulacji do rana, przed obiadem i przed kolacją. Noc i niekluczowe pory dnia cyrkulacja wył.

Prosty programator tygodniowy on-off załatwi sprawę.

Co do mojej dziury, to przez swoje gapiostwo mam ten bałagan;)

Zapomniałem zrobić wentylacji stryszku konstrukcyjnego i przy robieniu wyrzutni dachowej WM odkryłem hektolitr wody wiszącej na membranie :bash:. Spoko, na wiosnę się tym zajmę.

Podbicie- tzn. pompa grzeje tyle stopni wyżej niż temperatura zadana. Jak 3 stopnie to "dochodzi" do 48 i grzeje aż nagrzeje, jak 5 stopni to "dochodzi" do 50 stopni. To z moich obserwacji. A histereza to to, że grzanie załącza się jak temperatura wg czujnika spadnie o np. 6 czy 8 stopni w stosunku do tego co jest ustawione. Jak jest okno na komfort 45 to 45-6=39 lub 45-8=37 i będzie grzała z założonym podbiciem. Jak w pozostałych strefach jest ustawione np. 30 to znowu się załączy na grzanie cwu jak 30-6=24 lub 30-8=22

Dziękuję za odpowiedź, ale napisałem odwrotnie niż miało być. Pierwsza histereza miała być 8 a druga 6. Pomijam zachowanie w okresie temp zredukowanej. To będzie jakaś różnica czy nie?

W obu przykładach układ zasili temperaturą 48 stopni i włączy się ponownie przy spadku temp odczytanej przez czujnik-kłamcę poniżej 37. Coś jeszcze?

EDIT: Poprawiłem wyżej :).

Edytowane przez Tom OP

Tom to Histereza wyznacza załączenie i dla pompy raczej nie ma znaczenia czy to komfort czy zredukowana. Może na naszym przykładzie. Histereza 20 stopni, komfort 47, podbicie 5. Start grzania jest przy 27. Temperatura żądaną przy grzaniu 47+5=52. Przy zredukowanej 40 załączenie jest przy 20 i Grzanie zadana 45. W obu przypadkach pompa się wkreca powoli na zadaną

temperaturę. Czyli jak masz zredukowana np 30 a podbicie 3, a Histereze 8 to start grzania przy 22 zadana temp. 33. :-) Ale nagmatwałam :-)

Dziękuję, Jasne. No to jeszcze pytanie, czy algorytm sprawdza temperaturę wody powracającej do pompy czy wskazania czujnika-kłamcy? Stawiam na drugą opcję.

Cyrkulacja spędza Ci sen z powiek? Na twoim miejscu sprawdziłbym jak szybko wychładza się woda w rurze z ciepłą wodą.
Zredukowałem czas pracy pompki cyrkulacyjnej. Obserwacje w toku. Teraz już nie ma drogi powrotu...

Pamiętam, że ustawieniami cwu bawiłem się przy dużo wyższej temperaturze na zewnątrz. Wtedy nie występował problem zauważalnego wychładzania wody, a już na pewno nadmiernego.

Edytowane przez Tom OP