malux20 07.02.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Jakieś wiloBierze okolo 30 wattI sama moduluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.02.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Jakieś wilo Precyzja godna polityka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.02.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Byłem w kotłowniiŻadnego opisu nie widziałemDostałem ją z antlanticaMi się obiegówka blokowalła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 07.02.2015 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Rotan: jakie zużycie ma teraz pompa i napisz dlaczego masz TRI 16 a nie np. 11. TRI16 podpowiedział mi instalator wszechwiedzący niejaki Piękny. W nocy policzę zużycie. Teraz chyba już powoli mogę polegać na podliczniku.. Mi wydłużenie przerwypracy z 10 min do 30 podpowiedział pan sławek z atlantica Co to za linia? Co to wydłużenie poprawia? Kto to Sławek z Atlantica? P.S. W nocy było -8*C i w domu się wychłodziło 0,5*C. Różnica niewielka, jednak odczuwalna. Przesunąłem krzywą o 0,5*C i jest ideał. Mam teraz: Krzywa 0,3, przesunięcie 0,5. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 08.02.2015 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Wróciłem teraz do domu. Temperatura wody ciepłej niestety poniżej akceptowalnej. Zapowiada się kilkanaście owocnych dni.Rotan, jeśli teraz jest dobrze z komfortem, to super, ale do kompletnego ustawienia krzywej ew. Jej przesunięcia potrzebę są cieplejsze (i chłodniejsze) dni. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 ustawianie krzywej grzania wymaga chłodnych dni.Im niższa temperatura zewnętrzna tym wyraźniejszy efekt zmiany pochylenia krzywej. Widać to na wykresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 W nocy było -8*C i w domu się wychłodziło 0,5*C. Różnica niewielka, jednak odczuwalna. Przesunąłem krzywą o 0,5*C i jest ideał. Mam teraz: Krzywa 0,3, przesunięcie 0,5. Zmień nachylenie krzywej ,a nie przesunięcie. Jeżeli przy wyższy temperaturach zewnętrznych było ok. a przy niskich za chłodno to podnieś wartość nachylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.02.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Jeszcze o defrostach... Czy wg was defrost po godzinie pracy przy +1,5 na zewnątrz i grzaniu do +35 przy niskiej modulacji to norma?Tak to wyglądało np. dzisiaj:http://images68.fotosik.pl/595/e423e9e767260b8amed.jpgZastanawia mnie też dziwna logia pracy PC. Pracowała sobie spokojnie z mocą pobieraną około 2kW. Nastąpił defrost i po nim wejście na pełną moc (pik na dolnym wykresie) po czym spadek do zera i ponownie wejście na poziom 2kW. Rozumiem, że pompa chciała "odrobić" defrost ale czy nie jest to zbędny start/stop sprężarki? No chyba, że stary "na ciepło" nie mają znaczenia? Edytowane 8 Lutego 2015 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 08.02.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Potwierdzam. Przesunięcie robimy jak na dworze ciepło a nam zimno w domu, to cała krzywa do góry, jak za ciepło to w dół. A nachylenie jak na zewnątrz zimno... wtedy jak w domu zimno to nachylenie podnieść jak ciepło to obniżyć. My się chyba nie doczekamy na jakieś mrozy. Wczoraj zmieniliśmy bieg w pompie obiegowej i pompa grzala dłużej. Jak dla nas in plus jeżeli chodzi o komfort. A zużycie kWh to się okaże. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.02.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Dla lepszego zrozumienia tematu ten sam wykres z naniesioną skalą:http://images68.fotosik.pl/595/fb4f09cbfb8a13ddmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.02.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeszcze o defrostach... Czy wg was defrost po godzinie pracy przy +1,5 na zewnątrz i grzaniu do +35 przy niskiej modulacji to norma? Tak, przy takich temperaturach defrost to norma. Najgorsza temperatura jaka może być chyba Co do logiki pracy się nie wypowiadam, nie mam żadnego monitoringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.02.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam Równie istotna, jeśli nie bardziej jest wilgotność powietrza. Poniżej 70% defrost w praktyce nie wystąpi. Powyżej 95 możesz mieć w praktyce co godzinę, a niekiedy nawet częściej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.02.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Równie istotna, jeśli nie bardziej jest wilgotność powietrza. Poniżej 70% defrost w praktyce nie wystąpi. Powyżej 95 możesz mieć w praktyce co godzinę, a niekiedy nawet częściej. Może inaczej. Nie wnikając w teorię tylko bazując na praktyce - z moich obserwacji wynika, że jeśli temperatury są okołozerowe, to można być prawie pewnym, że defrosty będą co ok. godzinę. Zdarza się, że rzadziej. Kluczowe są słowa "zdarza się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Algorytmy defrostu są różne różniste.W niektórych pc czysto czasoweW innych program analizuje temperatury zewnętrzną ,przed i za parownikiem i na tej podstawie uruchamia defrost.Ale dodatkowo na wszelki wypadek jest też wersja czasowa .Cykl czasowy zależy dodatkowo od temperatury zewnętrznej . Podsumowując - i tak nie mamy na to wpływu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.02.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Wszystko fajnie. Tylko, że teraz PC po godzinie grzania CO przeszła na grzanie CWU (czyli znacznie gorsze warunki pracy) i pracuje bez defrostu od 2h... EDIT:Co ciekawe wyszedłem na zewnątrz i parownik jest czyściutki! Grama lodu czy szronu. Edytowane 8 Lutego 2015 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Gorsze warunki = niższa moc odzyskiwana z otoczenia.Czyli mniejsza różnica temperatury pomiędzy otoczeniem a parownikiem = mniejsze prawdopodobieństwo szronienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.02.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Gorsze warunki = niższa moc odzyskiwana z otoczenia. Czyli mniejsza różnica temperatury pomiędzy otoczeniem a parownikiem = mniejsze prawdopodobieństwo szronienia Chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś. Podczas grzania CWU z otoczenia jest odzyskiwane znacznie więcej energii by osiągnąć wysoką temperaturę. Szronienie występuje tym intensywniej im wyższa jest temperatura pracy PC (sprężarka pracuje z większą mocą, wentylatory obracają się szybciej a parownik ma te same rozmiary cały czas...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.02.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Witam Trochę słabo mi się to skopiowało. Tak wyglądają warunki i przebieg defrostu w wersji z 2012r., jaką posiadam. To są warunki które rozumie pompa i zasady wg których reaguje. Reszta to fizyka i meteorologia. Pratchawiec Edytowane 8 Lutego 2015 przez Pratchawiec uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.02.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ten wykres dotyczy T-Capa a nie Atlantica. Pomyliłem wątki. Sądzę jednak, że zasady działania są zbliżone. Przez osiem lat używałem PP Fujitsu. Działało to podobnie. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś. Podczas grzania CWU z otoczenia jest odzyskiwane znacznie więcej energii by osiągnąć wysoką temperaturę. Szronienie występuje tym intensywniej im wyższa jest temperatura pracy PC (sprężarka pracuje z większą mocą, wentylatory obracają się szybciej a parownik ma te same rozmiary cały czas...). Na pierwszy rzut oka tak to wygląda,ale. PC pracująca na parametrach np 0/+30 ma większą moc maxymalną niż przy parametrach 0/+60 C.Temperatura i owszem wyższa pracy i hałasu więcej ale ilość energii z powietrza mniejsza a z prądu większa (niższe cop). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts