Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rotan: jakie zużycie ma teraz pompa i napisz dlaczego masz TRI 16 a nie np. 11.

TRI16 podpowiedział mi instalator wszechwiedzący niejaki Piękny.:bash: W nocy policzę zużycie. Teraz chyba już powoli mogę polegać na podliczniku..

Mi wydłużenie przerwypracy z 10 min do 30 podpowiedział pan sławek z atlantica

Co to za linia? Co to wydłużenie poprawia? Kto to Sławek z Atlantica?

P.S.

W nocy było -8*C i w domu się wychłodziło 0,5*C. Różnica niewielka, jednak odczuwalna.

Przesunąłem krzywą o 0,5*C i jest ideał. Mam teraz: Krzywa 0,3, przesunięcie 0,5.

Edytowane przez Rotan

Wróciłem teraz do domu. Temperatura wody ciepłej niestety poniżej akceptowalnej. Zapowiada się kilkanaście owocnych dni.

Rotan, jeśli teraz jest dobrze z komfortem, to super, ale do kompletnego ustawienia krzywej ew. Jej przesunięcia potrzebę są cieplejsze (i chłodniejsze) dni.

Edytowane przez Tom OP

W nocy było -8*C i w domu się wychłodziło 0,5*C. Różnica niewielka, jednak odczuwalna.

Przesunąłem krzywą o 0,5*C i jest ideał. Mam teraz: Krzywa 0,3, przesunięcie 0,5.

Zmień nachylenie krzywej ,a nie przesunięcie.

Jeżeli przy wyższy temperaturach zewnętrznych było ok. a przy niskich za chłodno to podnieś wartość nachylenia.

Jeszcze o defrostach... Czy wg was defrost po godzinie pracy przy +1,5 na zewnątrz i grzaniu do +35 przy niskiej modulacji to norma?

Tak to wyglądało np. dzisiaj:

http://images68.fotosik.pl/595/e423e9e767260b8amed.jpg

Zastanawia mnie też dziwna logia pracy PC. Pracowała sobie spokojnie z mocą pobieraną około 2kW. Nastąpił defrost i po nim wejście na pełną moc (pik na dolnym wykresie) po czym spadek do zera i ponownie wejście na poziom 2kW. Rozumiem, że pompa chciała "odrobić" defrost ale czy nie jest to zbędny start/stop sprężarki? No chyba, że stary "na ciepło" nie mają znaczenia?

Edytowane przez chcialbympompe

Potwierdzam. Przesunięcie robimy jak na dworze ciepło a nam zimno w domu, to cała krzywa do góry, jak za ciepło to w dół. A nachylenie jak na zewnątrz zimno... wtedy jak w domu zimno to nachylenie podnieść jak ciepło to obniżyć. My się chyba nie doczekamy na jakieś mrozy. Wczoraj zmieniliśmy bieg w pompie obiegowej i pompa grzala dłużej. Jak dla nas in plus jeżeli chodzi o komfort. A zużycie kWh to się okaże. ..

Jeszcze o defrostach... Czy wg was defrost po godzinie pracy przy +1,5 na zewnątrz i grzaniu do +35 przy niskiej modulacji to norma?

Tak, przy takich temperaturach defrost to norma. Najgorsza temperatura jaka może być chyba ;)

Co do logiki pracy się nie wypowiadam, nie mam żadnego monitoringu.

Równie istotna, jeśli nie bardziej jest wilgotność powietrza. Poniżej 70% defrost w praktyce nie wystąpi. Powyżej 95 możesz mieć w praktyce co godzinę, a niekiedy nawet częściej.

Może inaczej. Nie wnikając w teorię tylko bazując na praktyce - z moich obserwacji wynika, że jeśli temperatury są okołozerowe, to można być prawie pewnym, że defrosty będą co ok. godzinę. Zdarza się, że rzadziej. Kluczowe są słowa "zdarza się".

Algorytmy defrostu są różne różniste.

W niektórych pc czysto czasowe

W innych program analizuje temperatury zewnętrzną ,przed i za parownikiem i na tej podstawie uruchamia defrost.

Ale dodatkowo na wszelki wypadek jest też wersja czasowa .

Cykl czasowy zależy dodatkowo od temperatury zewnętrznej .

Podsumowując - i tak nie mamy na to wpływu .

Wszystko fajnie. Tylko, że teraz PC po godzinie grzania CO przeszła na grzanie CWU (czyli znacznie gorsze warunki pracy) i pracuje bez defrostu od 2h...

EDIT:

Co ciekawe wyszedłem na zewnątrz i parownik jest czyściutki! Grama lodu czy szronu.

Edytowane przez chcialbympompe

Gorsze warunki = niższa moc odzyskiwana z otoczenia.

Czyli mniejsza różnica temperatury pomiędzy otoczeniem a parownikiem = mniejsze prawdopodobieństwo szronienia

Chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś.

Podczas grzania CWU z otoczenia jest odzyskiwane znacznie więcej energii by osiągnąć wysoką temperaturę. Szronienie występuje tym intensywniej im wyższa jest temperatura pracy PC (sprężarka pracuje z większą mocą, wentylatory obracają się szybciej a parownik ma te same rozmiary cały czas...).

Witam

Trochę słabo mi się to skopiowało.

Tak wyglądają warunki i przebieg defrostu w wersji z 2012r., jaką posiadam.

TC.jpg

To są warunki które rozumie pompa i zasady wg których reaguje. Reszta to fizyka i meteorologia.

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
uzupełnienie

Chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś.

Podczas grzania CWU z otoczenia jest odzyskiwane znacznie więcej energii by osiągnąć wysoką temperaturę. Szronienie występuje tym intensywniej im wyższa jest temperatura pracy PC (sprężarka pracuje z większą mocą, wentylatory obracają się szybciej a parownik ma te same rozmiary cały czas...).

Na pierwszy rzut oka tak to wygląda,ale.

PC pracująca na parametrach np 0/+30 ma większą moc maxymalną niż przy parametrach 0/+60 C.Temperatura i owszem wyższa pracy i hałasu więcej ale ilość energii z powietrza mniejsza a z prądu większa (niższe cop).