Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

Oczywiście co do krzywej macie rację. Już przestawiłem. Krzywa 0,36, przesunięcie 0,0.

U mnie, na razie ciepłej wody wystarcza dla dwóch osób po jednym grzaniu na dobę.

Jeśli chodzi o defrosty to zgadzam się z Pratchawcem. 20m. od domu płynie rzeka i parownik zarasta szronem. Wcześniej miałem z tym duży problem.

Raz zarósł tak lodem że utrąciło końcówkę skrzydła wiatraka. Po podniesieniu parownika nad tacę ociekacza, poprawiło się.

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na pierwszy rzut oka tak to wygląda,ale.

PC pracująca na parametrach np 0/+30 ma większą moc maxymalną niż przy parametrach 0/+60 C.Temperatura i owszem wyższa pracy i hałasu więcej ale ilość energii z powietrza mniejsza a z prądu większa (niższe cop).

Nie mogę się niestety zgodzić. W tym przypadku podczas grzania CWU maksymalna temperatura zasilania wynosiła 55 stopni. W obu przypadkach wg danych z instrukcji TRI osiąga 11kW. Na tym właśnie polega jej wyższość nad zwykłymi S-kami.

Gdyby było tak jak piszesz to do im wyższej temperatury grzałaby PC tym rzadziej występował by defrost a jest dokładnie odwrotnie.

Nie mogę się niestety zgodzić. W tym przypadku podczas grzania CWU maksymalna temperatura zasilania wynosiła 55 stopni. W obu przypadkach wg danych z instrukcji TRI osiąga 11kW. Na tym właśnie polega jej wyższość nad zwykłymi S-kami.

Gdyby było tak jak piszesz to do im wyższej temperatury grzałaby PC tym rzadziej występował by defrost a jest dokładnie odwrotnie.

Wg mojej instrukcji

dla parametrów 0/+30 praca na C.O. cop 3,35 moc elektryczna pobierana 3,15 moc oddawana 11,55 moc pobierana z powietrza 8,4

dla parametrów 0/+55 praca na cwu cop 2,29 moc elektryczna pobierana 4,28 moc oddawana 9,85 moc pobierana z powietrza 5,5

ja mam taką instrukcję ,ale logika sugeruje takie zachowanie pc

Wg mojej instrukcji

dla parametrów 0/+30 praca na C.O. cop 3,35 moc elektryczna pobierana 3,15 moc oddawana 11,55 moc pobierana z powietrza 8,4

dla parametrów 0/+55 praca na cwu cop 2,29 moc elektryczna pobierana 4,28 moc oddawana 9,85 moc pobierana z powietrza 5,5

ja mam taką instrukcję ,ale logika sugeruje takie zachowanie pc

Tabelki tabelkami a życie życiem.

http://images66.fotosik.pl/595/6e1bcaa13a5be29fmed.jpg

Jak widać pod koniec grzania CWU pobierane było max 3kW a nie 4,28. Bez defrostu pompa przepracowała ponad 2,5h ze średnim zapotrzebowaniem na prąd na poziomie 2,5kW. Tak więc z tymi defrostami jest wg mnie coś nie tak. Albo algorytmy są do du...y albo moja PC pracuje wadliwie. Mam długą instalację freonową. Czy zbyt mała ilość R410 może dawać takie cuda?

Po obserwacji działania pompy w zakresie cwu... ręce opadają. Wiem, że to nie odkrycie Ameryki, ale niestety muszę potwierdzić Wasze powyższe wpisy. Dwukrotne podgrzewanie do temp komfortowej absolutnie nie wystarcza. Wydłużyłem czas pracy pompy do 120 minut, tylko to niestety oznacza, że w okienku taniej taryfy w ciągu dnia 14-16 będzie musiała ona przez większość czasu podbijać temp cwu zamiast grzać podłogę. Przy temp na zewnątrz poniżej zera może to się odbić momentalnie na odczuwalnym komforcie cieplnym mieszkańców. Teraz muszę się dowiedzieć, jaki konkretnie wpływ na temperaturę (rzeczywistą, a nie odczytaną przez pompę) w zasobniku ma działająca kilkanaście godzin na dobę pompka obsługująca cyrkulację cwu.

Krzywej na razie nie ruszam, ponieważ: "Jest zima, to musi być zimno" ;).

Teraz muszę się dowiedzieć, jaki konkretnie wpływ na temperaturę (rzeczywistą, a nie odczytaną przez pompę) w zasobniku ma działająca kilkanaście godzin na dobę pompka obsługująca cyrkulację cwu.

Jak masz wykonaną cyrkulację? Jak ocieplone rurki, czy są bezpośrednio na chudziaku? Podejrzewam, że standardowo, czyli na chudziaku. Zresztą, konieczność dwukrotnego grzania CWU sugeruje źle wykonaną cyrkulację. Zapewne po jej wyłączeniu będzie o niebo lepiej. Rozważałeś włączanie cyrkulacji okresowo?

Tom Op a ty jakie masz podbicie na CWU. Ktoś tu pisał, że ma 3 stopnie.. Sprawdzałam jeszcze raz u siebie w "głębszych" ustawieniach i mam 5 stopni. Woda podgrzewa się bardzo szybko.... My nie mamy cyrkulacji, więc się nic nie wychładza tą drogą.... Ale przy naszym pluskaniu spokojnie musimy grzać wodę dwukrotnie. A jak szaleję z myciem naczyń pod gorącą (bieżącą ;-)) wodą to nawet i 3 razy. Pozdrawiam.

Dobry wieczór,

Skończyły się krzywe a zaczynają delty?

Show must go on? :)

Było ustawione tak:

program 4 cwu: 6.00-7,00 14.00-15.00, 19.30-20.30

1610 temp komfort: 51 st C

1612 temp zreduk: 42 st C

1620 Włączony: Program 4/cwu

5020 Podw temp zasilania: 3 st C

5024 Histereza: 5 st C

5030 Ograniczenie czasu ładowania: 120 minut.

Po kilku stronach wspólnej lektury zaobserwowałem:

1. Mam cyrkulację wykonaną na tyle nieszczęśliwie, że dość skutecznie uniemożliwia komfortowe korzystanie z ciepłej wody wykorzystując podgrzewanie jedynie w taniej taryfie.

2. Przy powyższych ustawieniach woda utrzymywała optymalną temperaturę przez 99 na 100 przypadków, z wyjątkiem dwukrotnego zapełniania wanny niedługo po sobie.

3. Po zmianie nastawy w linii 1612 na 8 stopni okazało się, że... skończyła się ciepła woda. Wniosek: dotychczas pompa dogrzewała wodę częściej niż mi się wydawało, na co wskazują dodatkowo odczyty ilości średnich włączeń na godzinę(?!) (0.4). Zresetowałem tę linię i przez kilka następnych dni będę obserwował.

4. Pod koniec dnia podłoga się wychładza, co zapewne potęguje efekt wychładzania wody w zasobniku.

5. Nasz tygodniowy rozkład dnia nie bardzo pozwala przewidzieć, kiedy najbardziej będzie potrzebna wyższa temperatura w zbiorniku. Rozważam opcję wyłączenia cyrkulacji, ale kto ma i używa, ten wie, że nie będzie to bezbolesna decyzja.

Priorytetem jest dla mnie takie ustawienie programu i parametrów, by był zachowany dotychczasowy komfort, ale jednocześnie ograniczyć liczbę startów naszej dobrodziejki sprężarki.

Rotan: czy i jak bardzo zmieniło się zużycie i przy jakich temp zewn?

Gremlinka: jakie jest zużycie u Was?

Jeśli dopiszecie jeszcze kilka stron, to naprawdę będę musiał dołożyć licznik przy pompie...

Spokojnej nocki,

@Tom