Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

Pompa bez grzałek? W naszym klimacie? Czy ktoś tak montuje?

Dziwne zdziwienie.

Odpowiem - są różne sytuacje .Np . brak kasy i montaż później .

A odpowietrznik automatyczny to problem bo zacznie cieknąć .To nie wina jakości odpowietrznika , tylko jakości wody. Generalnie unikać automatów

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co znaczą te komunikaty " zwolniony, sprężarka gotowa " i " min. przest. spręż. aktywny." ?

To pierwsze jest po drugim

Minimalny przestój sprężarki aktywny -sprężarka po wyłączeniu musi odpocząć kilka minut

a jak odpocznie to czeka na polecenie i wtedy jest komunikat

Zwolniony, sprężarka gotowa

• 6 months później...

Witam. Mam już prawie rok Atlantica ale nie tri tylko 2 fazy 6kw. Domek 92 m2.

Grzeje w 2 taryfie i tu moje pytanie bo po nocy jest ok i spręzarka wyłaczona ale wieczorem sam włącza mi sie tryb komfort mimo że grzanie ustawione na 22. Potrafi mi właczyc sie komfort o 19-20. Nie wiem o co chodzi . Może o całodniowy zbyt duży spadek temp. w podłodze?

Z krzywą w tym sezonie tez musze powalczyć bo zadaną komfort mam 20,5 st. a w domu 23,5 w takiej temp. jak dziś 4-7st.

Jeszcze pytanie jak grzejecie wodę? Raz dziennie? Rano? Do jakiej temp?

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Proszę powiedzcie mi dlaczego moja pompa tak taktuje w pierwszej taryfie link Powinna działać tylko w drugiej, zresztą widać że działa w niej poprawnie. Wygrzewam budowę, pompa działa kilka dni, temp. na zasilaniu 25C powrót 21 w domu około 17-19C.

edit.

"Program godzinowy dla ogrzewania, Obieg 1" - jest ustawiony w drugiej taryfie jako komfort, a w pierwszej - temp obniżona.

Edytowane przez D4r3k

Proszę powiedzcie mi dlaczego moja pompa tak taktuje w pierwszej taryfie link Powinna działać tylko w drugiej, zresztą widać że działa w niej poprawnie. Wygrzewam budowę, pompa działa kilka dni, temp. na zasilaniu 25C powrót 21 w domu około 17-19C.

edit.

"Program godzinowy dla ogrzewania, Obieg 1" - jest ustawiony w drugiej taryfie jako komfort, a w pierwszej - temp obniżona.

Wiem ale nie powiem.

Musiałem sam grzebać w ustawieniach przez kilka miesiecy bo tu nikomu się nie chce odpisać.

Jestem jak powietrze

Zobacz sobie pare postów wyżej.

Ok. U mnie to były linie 790 i 791. Ustawiłem na 0min.

Zlitował się, ale za późno. Wystarczyły dwa telefony do Atlantica i moja pompa pracuje tak jak chciałem.

Linia 790 - Optymalizacja zał. - maksymalna (Przewidywanie włączenia celem uzyskania wartości zadanej komfortu). - jak jest ustawione załączenie na 22:00 to pompa startuje wcześniej żeby o 22 uzyskać temperaturę komfortową - domyślnie 180 minut.

Linia 791 - Optymalizacja Wyłączone - maksymalna (Przewidywanie wyłączenia celem przełączenia wartości zadanej komfortu na wartość zadaną edukowaną/obniżoną). - analogicznie, tylko w drugą stronę - domyślnie 60 minut

U mnie to nie pomogło, dopiero ustawienie większej różnicy temperatur, pomiędzy temp komfortową a zredukowaną.

PS. Czy w naszych pompach wyłączania się pompa obiegowa ? Wiem że wyłącza się przy temp podpicia w przypadku posiadania termometru wewnętrznego.

Regulator w Atlinticu ma ogromne możliwości . Każdy budynek jest inny .Pompy dobierane są na -10 i -20 C.Pomysły na oszczędzanie są różne i różniste.

A najciekawsze jest to ,że efekty zmian w regulatorze widać po kilku godzinach .

Jedynym wyjściem jest nauczyć się regulatora.

Może wkleję jeszcze raz pytanie, bo kolega chyba nie zrozumiał :)

PS. Czy w naszych pompach wyłączania się pompa obiegowa ? Wiem że wyłącza się przy temp podpicia w przypadku posiadania termometru wewnętrznego.

Gość Arturo72
Darek czy ta pompa ma wbudowany moduł internetowy ? Jeśli nie to jaki polecacie żeby mieć podgląd na to co się dzieje?

To nie kocioł,że zgasnie i wybuchnie :D

Zbędny gadżet to jest. Raz ustawiasz i więcej nic nie trzeba robić.

Darek czy ta pompa ma wbudowany moduł internetowy ? Jeśli nie to jaki polecacie żeby mieć podgląd na to co się dzieje?

Nawet się nie zastanawiałem nam taką funkcją, ja monitoruję swoją PC poprzez LAN Kontroler i pewną stronę (link w mojej sygnaturze). Pompa ciepła + ogrzewanie podłogowe ma zbyt dużą bezwładność żeby sterować przez internet.

Edit:

To nie kocioł,że zgasnie i wybuchnie

Zbędny gadżet to jest. Raz ustawiasz i więcej nic nie trzeba robić.

Kolega Arturo ma rację, zbędny bajer.

Edytowane przez D4r3k