Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mogę dodać zdjęcia...widok absolutnie przeciwny do zdjęcia powyższego. Delikatne oszronienie. Prawie wszystko widoczne(obudowa, tył, przód).

Jutro powracam..., napiszę coś o zużyciu prądu...

Dziękujemy z żoną za zainteresowanie naszym problemem :)

Edytowane przez ania-wroc

Z historii pracy pompy...grzałki 0 włączeń. Tego jesteśmy pewni, ponieważ kilka dni temu wyszło, że czujnik zew. wskazywał inną temp niż rzeczywista. Przekłamanie o 6 stopni, czyli jak było -10 (a było) pompa notowała -4... Generalnie -6.5 najniższa zanotowana temperatura, a grzałki mają włączyć się od -8, tak mamy zadane. Czujnik został poprawiony, poza tym na górze domu mieliśmy zimniej (zapowietrzone rury) i wydawało się, że teraz będzie lepiej...niestety, od kilku dni średnio na dzień notujemy ok 70kwh. Wcześniej ok 55kwh. Zaraz spiszę ustawienia na sterowniku i zamieszczę...Dziękujemy za szybką reakcję :)

U mnie najwięcej pobrała przy -20C - a dokładnie 78kw. Pracowała tylko pompa, grzałki były źle ustawione. Ja utrzymuję temp. w okolicach 16-18 i grzeję tylko w drugiej taryfie. Dom nieocieplony i 220m do ogrzania. W tej chwili grzeję 150m(piwnica zakrecona) i na dobę nie przekraczam 30kw. Ja uczę się swojej pompy od listopada :) specjalnie zamontowałem podlicznik i monitoruję pracę pompy na pvmonitor.pl

Witamy, zużycie prądu od 19ej wczoraj do 19ej dzisiaj ---> 75kWh, a od 10 października 2016 do dzisiaj uzbieraliśmy 4751kwh...dużo za dużo :(

W ogóle pompka chodziła dzisiaj non stop i nie osiągnęła zadanej temp. 21*

Pozdrawiamy

P.S.

8410 27*

8412 30.1*

8413 50%

Edytowane przez ania-wroc

Witamy, zużycie prądu od 19ej wczoraj do 19ej dzisiaj ---> 75kWh, a od 10 października 2016 do dzisiaj uzbieraliśmy 4751kwh...dużo za dużo :(

W ogóle pompka chodziła dzisiaj non stop i nie osiągnęła zadanej temp. 21*

Pozdrawiamy

P.S.

8410 27*

8412 30.1*

8413 50%

Jak zadanej 21*C

Pompa spokojnie daje radę bo idzie na 50 % .

Podnieś temperaturę zadaną jak Tibie za zimno.

A ilość energii elektrycznej to inna sprawa ( tyle potrzebuje budynek ) to nie zasługa PC

Dokładnie, to jest pierwszy sezon grzewczy.

Co do 21* to przed ostatnimi ustawieniami (na podłogówce), 21* było osiągalne, z tym,że na górze było zimniej (zapowietrzenia)...

W domu jest przyjemnie, ani nie zimno, ani nie za gorąco, ale przy mrozach w ostatnich dniach -7 zjadło więcej niż w okolicach

nowego roku gdzie po -12 było...

Tak informacyjnie...w nocy było -4 a w dzień +1* Zużycie to 66kwh (od 19ej do 19ej).

Szkoda, że forumowicze z przed roku nie chcą się podzielić ustawieniami...Pewnie

już mają wszystko dograne. Nie wiem co mam obwiniać, ale będzie trzeba wyrzucić

pompę do kosza...bo te cudo jest dla bogatych. Pozdrawiam

Wczoraj wynik to 48kwh. Obserwowałem pompę i włączała się tylko i aż na C.W.U.

Czemu aż, niestety za często i tu może być moje źródełko zużycia prądu.

Czy możecie mi wskazać swoje ustawienia, bo na pewno już je opanowaliście...

U mnie są takowe:

Grzanie Pn-Nd

3:30-5:00

17:30-19:30

1610 - 45*C zadana

1612 - 38*C zredukowana

5024 - 10 histereza

Te ustawienia mam od wczoraj, ponieważ wcześniej miałem kolejno 45, 42 i hist 5

Zobaczymy jak będzie na powyższych ustawieniach.

Mimo wszystko prosiłbym o jakieś Wasze wskazówki.

Mam też programator, który steruje pompa cyrkulacyjną, 10 programów (głównie rano ustawiłem co godz. po 20min., rzadziej po południu i znowu z wieczora co godz., zawsze po 20min.)

POZDRAWIAM

Mam też programator, który steruje pompa cyrkulacyjną, 10 programów (głównie rano ustawiłem co godz. po 20min., rzadziej po południu i znowu z wieczora co godz., zawsze po 20min.)

POZDRAWIAM

Wyłącz na próbę cyrkulację. To może być źródło strat ciepła.

Jaki masz zasobnik CWU?

Witam, cały czas faza eksperymentów. Ostatnio było całkiem nieźle, ponieważ paląc w kominku, daliśmy odpocząć pompie i chyba za bardzo.Kominka nie mamy rozprowadzonego po całym domu i np.druga część domu była oziębiona. Praca pompy uzależniona od temp. w pomieszczeniu. Zeszliśmy nawet do 27kwh, a na zewnątrz było zdrowo na minusie. Zauważyłem także, że nie czuć ciepełka od podłogi tak jak to było przy starcie pompy...Kilka dni temu przyjechał majster i poprzestawiał pompę. Wszystko oparte o krzywa grzania, pozmieniał temp na wejściu, wyjściu i od 3ch dni w domu upał a zużycie ok 60kwh. Dużo, ale ma się to ustabilizować na dniach...Mieliśmy zimną podłogę wcześniej...Cały czas obserwuję...

Czy do pomp powietrznych atlantica potrzebny jest jakiś bufor? Majster który ma mi montować atlantica nie zakłada buforu. Z pompą jest zintegrowany zbiornik ok 190 l. Czy ogrzewanie na podstawie krzywej wystarczy czy jest potrzebny sterownik wewn w jakimś pokoju? Czy nie mając dodatkowego zbiornika jako bufora można grzać w tańszej taryfie? Wszędzie będzie podłogówka.

Czy do pomp powietrznych atlantica potrzebny jest jakiś bufor?.

Nie.

Z pompą jest zintegrowany zbiornik ok 190 l.

Nie wiem czy to najlepsza opcja. No chyba, że sporo taniej niż PC + oddzielny zasobnik.

Czy ogrzewanie na podstawie krzywej wystarczy czy jest potrzebny sterownik wewn w jakimś pokoju?

Lepiej jak jest.

Czy nie mając dodatkowego zbiornika jako bufora można grzać w tańszej taryfie? Wszędzie będzie podłogówka.

Twoja podłogówka to bufor ciepła. Im więcej wylewki tym lepiej w temacie ogrzewanie w II taryfie.