Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Nachylenie krzywej grzewczej 1,04 (autoadaptacja). Nie martwię się tym zbytnio. Po pierwsze, mam za ciepło (sypialnia 21*C, salon 24,5 , łazienka26-27*C, 206m grzanych podłóg). Po drugie, nie mam kilku drzwi, przez co ucieka mi trochę ciepła i WM szaleje. Styczeń 2250kWh. Obniżyłem temp o 2,5*C.

Policzę na koniec lutego, powinno być ciut lepiej.

Pozdro

U nas sterownik wylądował w innym pomieszczeniu. Jest lepiej. Wpływ temp. wewn. 5% i to spowodowało brak taktowania. Krzywa 0,34 podniesiona o 0,5. Czekam na jakiś mróz żeby sprawdzić czy będzie ok. Jak na razie najlepsze ustawienia. Trochę odczuwalnosc kiepska w okolicach 24 w nocy ale idziemy juz spać wiec nie ma dramatu. Ale góra wciąż się szybciej schładza. Histereza na razie 0,3. Grzanie do 21 stopni.

Ja na razie wyłączyłem wpływ czujnika pokojowego bo jak biorę sterownik do ręki to temp. wzrasta ;)

Na razie ładnie trzyma.zadaną temperaturę. Ta autoadaptacje to jakaś ściema. Dobiła mi krzywą do 1,4:o:o:o . Praca pompy wyglądała tak że nabijała temp. do zadanej, po czym wyłączała się i temp. dalej rosła o 2*C ponad, później spadała. Trwało to kilka godzin.

Jak sprawdzić czy pompa taktuje? Gdzie się ustawia histerezę? Na co jeszcze zwracać uwagę?

Dobry wieczór,

Krzywa przy układzie bez grzejników ściennych powinna oscylować między 0,25 a 0,5 - tak mówi instrukcja. Nie wiem, jaki macie dostęp do taryfy dziennej i nocnej, ponieważ to może determinować nastawy u użytkownika, który liczy się z kosztami ogrzewania. Może mieć również znaczenie moc pompy w zestawieniu z faktycznym zapotrzebowaniem na ciepło.

U siebie mam ustawione teraz 0,5 i na razie uważam, że jest to nastawa optymalna dla naszego domku. Przesunięciem krzywej się nie bawiłem, ponieważ nie było takiej potrzeby. Temp komfortowa ustawiona na 22,0,, brak czujnika temp pokojowej. Pompa grzeje dom i podgrzewa cwu jedynie w taryfie nocnej i nie mam podlicznika energii el. przy samej pompie.

Jedna uwaga: jeśli góra wychładza się szybciej niż dół, to raczej stawiałbym na izolację. U nas metodą prób i błędów po odczytywaniu przepływów na rotametrach, przykręciłem nieco zawór na dole i teraz jest optymalnie.

Przydałaby się nieco cieplejsza podłoga między 19 a 22, ale nie można mieć wszystkiego:no:.

Pozdrawiam.

Dobry wieczór.

Fajnie że napisałeś w temacie, już traciłem wiarę.

Tak samo jak u ciebie, wyłączyłem pokojowy czujnik temperatury.

Myślę że w ten sposób łatwiej będzie mi dojść z krzywą do ładu. ;)

Gdy ustalę optymalną wartość krzywej, aktywuję pokojowy czujnik.

Mam nadzieję że pozwoli to uwzględniać zyski bytowe i słoneczne.

Pozdrawiam.

Jedna uwaga: jeśli góra wychładza się szybciej niż dół, to raczej stawiałbym na izolację. U nas metodą prób i błędów po odczytywaniu przepływów na rotametrach, przykręciłem nieco zawór na dole i teraz jest optymalnie.

Przydałaby się nieco cieplejsza podłoga między 19 a 22, ale nie można mieć wszystkiego:no:.

Pozdrawiam.

U nas 25 cm to chyba za mało wełny ale trudno....już po wszystkim. Najgorzej jest tak wieje wiatr. Trzeba pamiętać, że to, że przebywamy na dole, znacznie podnosi na dole temperaturę... a my sterujemy ogrzewaniem pokojowo. Ogrzewanie wyłącza się jak na dole jest 21,3 i temperatura powrotu osiągnie temperaturę zasilania (albo będzie mniej niż 2 stopnie różnicy jak zauważyłam przy tych ustawieniach). Przy pogodowym mielibyśmy na dole saunę... już kiedyś próbowałam.... wystarczy, że włączę piekarnik i mamy w domu ukrop, że otwieram okno. Jestem dobrej myśli, że poprawi się jak poprawimy obróbkę okien... Aha i mamy wentylację grawitacyjną, która działa (nie mechaniczną z odzyskiem), a to jest 50 % strat dla naszego domu jeżeli chodzi o ciepło. Życzę wszystkim samych owocnych ustawień :yes:

Nie wiem, czy do końca dobrze robisz, zmieniając codziennie nastawy. Na pewno wiesz, że sterujesz układem o dużej bezwładności. Zakładam, że czujnik pogodowy nie jest na elewacji południowej, zatem wystarczy, że mocniej (czy dłużej) zaświeci słońce albo będzie więcej przejść przez zero a okaże się, że przy tych samych zadanych temperaturach czy współczynniku nachylenia krzywej, układ nie będzie się zachowywał tak samo.

My czekaliśmy aż nastąpi po sobie kilkanaście dni i nocy o podobnych temperaturach i dopiero wtedy efekt jest miarodajny, chociaż przy tak wysokim zużyciu energii zdaję sobie sprawę, że niełatwo o cierpliwość.

Jak długo w ciągu doby pracuje pompa? Jakie są nastawy temperatur komfort/zredukowana? U mnie zredukowana ustawiona jest na 8 stopni. Nie twierdzę, że to rozwiązanie idealne, ale zabawa polega na tym, żeby grzać ile się da w taniej.

Przepraszam, ale nie doczytałem, czy przygotowujesz ciepłą wodę użytkową. Może tam się znajduje jakiś ukryty PrądoŻerca?

Aha, nie mam regulatora temp pokojowej, ponieważ gdy kupowałem pompę był on chwilowo niedostępny. W pierwszym sezonie grzewczym bardzo mi go brakowało, ale teraz - w trzecim - już niekoniecznie (chociaż kable od początku czekają w ścianie)...

Ale szczerze przyznam, że nie ustawiałem histerezy(?) temperatury. No i przez Was zapowiada się kilka(?) minut w kotłowni z forumowym lapkiem w ręku:). Z drugiej strony - skoro działa dobrze, to po co psuć...

Coś jeszcze zmieniałem z temperaturą zasilania min i max, ale nie pamiętam już. Chodziło o to, żeby nie przegrzewać posadzki w naprawdę mroźne dni oraz by pompa nadążyła (poniekąd akumulacyjnie) nagrzać dom w taniej taryfie. Teraz to już na pewno będę musiał w wolnej chwili przejść się do kotłowni...

Do @Gremlinka:

Wyszedłem z wprawy w czytaniu postów na forum. Obiecuję poprawę i czytanie rozpocznę od stopki.

Edytowane przez Tom OP
Dopisany post @Gremlinka

Tom nie wiem czy pisałeś do mnie :-) Mamy dopiero drugi sezon grzewczy. Dom jest zupełnie inny niż w zeszłym roku i musimy na nowo wszystko ustawiać... Podejrzewam, że przyszły sezon będzie też inny. Mamy do zrobienia poprawki jeszcze. U nas teraz jest dobry komfort w domku, a pompa nie taktuje, a do tego dążyłam. U góry jeszcze nie mieszkamy. Taryfę G12w planujemy, ale może od przyszłego sezonu albo dalej. Pewnie znowu będzie trzeba coś pokręcić w ustawieniach. Na razie jakoś nie chcemy nic zmieniać. Czujnik mamy na elewacji północnej.

Nie wiem, czy do końca dobrze robisz, zmieniając codziennie nastawy. Na pewno wiesz, że sterujesz układem o dużej bezwładności. Zakładam, że czujnik pogodowy nie jest na elewacji południowej, zatem wystarczy, że mocniej (czy dłużej) zaświeci słońce albo będzie więcej przejść przez zero a okaże się, że przy tych samych zadanych temperaturach czy współczynniku nachylenia krzywej, układ nie będzie się zachowywał tak samo.

My czekaliśmy aż nastąpi po sobie kilkanaście dni i nocy o podobnych temperaturach i dopiero wtedy efekt jest miarodajny, chociaż przy tak wysokim zużyciu energii zdaję sobie sprawę, że niełatwo o cierpliwość.

Jak długo w ciągu doby pracuje pompa? Jakie są nastawy temperatur komfort/zredukowana? U mnie zredukowana ustawiona jest na 8 stopni. Nie twierdzę, że to rozwiązanie idealne, ale zabawa polega na tym, żeby grzać ile się da w taniej.

Przepraszam, ale nie doczytałem, czy przygotowujesz ciepłą wodę użytkową. Może tam się znajduje jakiś ukryty PrądoŻerca?

Aha, nie mam regulatora temp pokojowej, ponieważ gdy kupowałem pompę był on chwilowo niedostępny. W pierwszym sezonie grzewczym bardzo mi go brakowało, ale teraz - w trzecim - już niekoniecznie (chociaż kable od początku czekają w ścianie)...

Ale szczerze przyznam, że nie ustawiałem histerezy(?) temperatury. No i przez Was zapowiada się kilka(?) minut w kotłowni z forumowym lapkiem w ręku:). Z drugiej strony - skoro działa dobrze, to po co psuć...

Coś jeszcze zmieniałem z temperaturą zasilania min i max, ale nie pamiętam już. Chodziło o to, żeby nie przegrzewać posadzki w naprawdę mroźne dni oraz by pompa nadążyła (poniekąd akumulacyjnie) nagrzać dom w taniej taryfie. Teraz to już na pewno będę musiał w wolnej chwili przejść się do kotłowni...

Do @Gremlinka:

Wyszedłem z wprawy w czytaniu postów na forum. Obiecuję poprawę i czytanie rozpocznę od stopki.

Spoko. Nie zmieniam codziennie nastaw. Od 01 lutego mam ustawioną krzywą 0,3 i spokojnie czekam. Temperatyra w domu oscyluje w granicach 0,5*.

Nie napisałem (mea culpa). CWU 300l Zużycie 1-2 osoby. Chciałem ustawić program żeby grzało CWU raz na dobę, ale coś chyba mi nie wyszło bo grzeje kiedy temp. w zasobniku spadnie. Ale 300l. ciepłej wody starczy raz na dobę.

Temp. komfort mam na 23*. Zredukowanej nie załączam, nie mam taryf.

Fajny jest ten radiowy. Wygodna sprawa, polecam.

Mało czasu a pytań "kupa"...

Jeśli na część pytań odpowiedziałeś już gdzieś wyżej, to przepraszam.

Jedziemy:

1. Czy masz ustawiony priorytet cwu?

2. Do jakiej temp grzejesz cwu?

3. Jaka jest ustawiona histereza cwu?

4. Czy masz włączoną pompkę cyrkulacyjną do cwu i jeśli tak, to kiedy ona jest włączona?

5. Ile razy w ciągu doby włącza się grzanie cwu?

6. Czy masz grzałkę wbudowaną w zasobnik - jeśli tak, to czy jest ona sterowana z poziomu pompy?

Zaczynam kombinować (być może pod górkę):

6. Jest taka linia odpowiedzialna za włączanie się grzałek. Nie pamiętam gdzie to jest i nie mam możliwości w tej chwili sprawdzenia tego, tym bardziej, że widzę, że najprawdopodobniej masz inny sterownik. Pytanie: czy wiesz, czy włączają się grzałki w samej pompie?

7. Czy masz licznik energii przy samej pompie, czy te ponad 2k kWh to zużycie całego domu?

8. Czy wiesz na pewno, że układ nie jest zapowietrzony?

9. Czy nie ubyło gdzieś czynnika R CośTam A w układzie?

10. Jak często w ciągu doby załącza się pompa i jakie są przerwy?

Więcej pytań nie pamiętam. Za wszystkie szczerze żałuję.

Radiowy jest bardzo wygodny, ale jego cena to kilka(?) miesięcy grzania a inwestycji u nas póki co dość :).

@Gremlinka: pisałem do Ciebie w temacie mocniejszego spadku temp na górze, ale po lekturze Twojego wpisu oraz stopki (i nie tylko) postanowiłem poprawić swój post.

Edytowane przez Tom OP