Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

Linię 1612 ustawiłem na 11, bo mój zbiornik jest jakiś dziwny Tj temperatura momentalnie schodzi w dół. Startujemy z 48, prysznic, mamy 32, druga osoba bierze prysznic, mamy 22, jeszcze parę rzeczy i mamy 16 stopni. A woda jak leciała gorąca, tak dalej leci gorąca. W efekcie, może spaść do 10-11 stopni, a dalej jest ciepła. Chyba mój sensor temperatury jest w złym miejscu w zbiorniku i przekłamuje rzeczywiste temperatury, stąd tak niskie ustawienie.

U nas jest to samo. Czujnik jest nisko, a tam dopływa zimna woda z sieci, u góry jest ciepła ciągle. Masz ciekawe ustawienia. Może jak przejdziemy na 2 taryfy to też tak ustawię. Dzięki :-) Przy naszych ustawieniach zawsze włącza się po kąpieli drugiej osoby. Na razie nam to nie przeszkadza.

A jak możesz to napisz na priv z jakiego miasta miałeś serwisanta. Naszej pompce kończy się gwarancja w czerwcu. Chyba zostaje tylko sprężarka na gwarancji.

W na jesień też chciałabym, żeby ktoś obejrzał pompę i sprawdził ustawienia świeżym okiem.

Edytowane przez Gremlinka

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak możesz to napisz na priv z jakiego miasta miałeś serwisanta. Naszej pompce kończy się gwarancja w czerwcu. Chyba zostaje tylko sprężarka na gwarancji.

W na jesień też chciałabym, żeby ktoś obejrzał pompę i sprawdził ustawienia świeżym okiem.

Serwisant z Warszawy. Jakiś tam ich główny szpec od pomp ciepła.

Tylko pamiętaj, serwisant, to nie użytkownik. Pewne rzeczy można ustawić empitycznie, obserwując pracę PC - np. takie CWU. Taki serwisant nie spędzi przy PC tyle czasu, żeby dobrać optymalne parametry. Ustawi np. na pałę krzywą grzewczą 0,5 i tyle. To już w kwestii użytkownika, żeby taką krzywą potem odpowiednio ustawić. Natomiast gościu odpowiadał na pytania natychmiastowo, mówił co w której linii ustawić, żeby osiągnąć dany cel. Pod tym względem - rewelacja.

Wersja oprogramowania 02.9

5060: zastępczo

5061: uruchomiony cwu, ale to nie ma znaczenia, ponieważ w zbiorniku nie mam grzałki sterowanej z poziomu pompy.

Próbowałem się kiedyś dowiedzieć, z czym się wiąże przestawienie parametrów 2882, ale nie udało mi się.

2884: ustawienie temp zewnętrznej, poniżej której mają prawo włączyć się grzałki elektryczne w pompie (?)

2920: zablokowany, ale też nie pamiętam dlaczego.

Obwód grzałki 1 i 2 można wyłączyć wg instrukcji w liniach 8402 i 8403, ale nie udało mi się do nich teraz dojść z poziomu ogólnodostępnego.

Priorytet cwu przed co - wydaje mi się, że go ustawiam guzikiem obok wyświetlacza (albo już niczego nie rozumiem).

Po kliku wpisach w tym temacie wiem, że... nic nie wiem, ale liczę na to, że jakiś wprawiony użytkownik zaraz mnie wyprostuje...

Tom zmieniałam kiedyś gdzieś z poziomu specjalisty załączanie grzałek. Coś mi się wydaje, że mam ustawione na -2 stopie. Jutro poszukam jaka to była linia.

Nie robicie antylegionelli raz w tygodniu? My robimy, bo jakoś woda po kilku miesiącach nierobienia wydawała nam się "zatęchła" a przegrzew załatwia ten problem. Chociaż wg danych z netu grzanie do 60 stopni przez godzinę nie zabija tych bakterii. Chociaż kto wie...

Mitch dzięki za info. Do jesieni trochę czasu to pomyślimy jakie mamy pytania. O krzywą i grzanie cwu w kontekście ustawiania pewnie bym nie pytała. Ale mamy takie dziwne linie w tym sterowniku jak układ solarny i coś tam jeszcze, czego nie było jak mieliśmy stara płytę... przydałoby się wiedzieć więcej...

Jutro przeanalizuję też te linie :lol2: Zmobilizowaliście mnie...

Edytowane przez Gremlinka
Dopisek

Cytat:

Zasada działania wytwarzania ciepłej wody

użytkowej (c.w.u.).

Istnieje możliwość zaprogramowania dwóch temperatur

c.w.u.: temperatura komfortu (linia 1610 na 55 °C) oraz

temperatura obniżona (linia 1612 na 40 °C).

Program c.w.u. domyślnie (linia 560, 561 i 562)

ustawiony jest na temperaturę komfortową w godzinach

od 0h00 do 5h00 i 14h30 do 17h00 oraz temperaturę

obniżoną podczas pozostałej części dnia. Umożliwia

to optymalizację zużycia energii, równocześnie

gwarantując komfort warunków sanitarnych.

Wartość zadaną temperatury obniżonej wykorzystuje

się do uniknięcia bardzo częstych i długich załączeń

(podgrzewania) c.w.u. w ciągu dnia.

Wytwarzanie c.w.u. uruchamia się, gdy temperatura w

zasobniku jest niższa o 7 °C (zadawanie na linii 5024)

od wartości zadanej temperatury.

Wytwarzanie c.w.u. odbywa się przy użyciu pompy

ciepła, a w razie konieczności uzupełniane jest grzałką

elektryczną zasobnika tej wody. Aby zagwarantować

wartość zadaną temperatury c.w.u. przekraczającą

55°C, musi być włączona grzałka elektryczna lub kocioł

ogrzewania.

W zależności od wartości parametru (1620), istnieje

możliwość ustawienia temperatury komfortowej na

24 h dziennie lub wyłącznie w ciągu nocy, lub też w

zależności od programu c.w.u.

Wytwarzanie c.w.u. posiada priorytet w stosunku do

ogrzewania, jednak wytwarzanie tej wody odbywa

się cyklami, tym samym regulując czas przydzielony

do nagrzewania i wytwarzania c.w.u. w przypadku

równoczesnych zapotrzebowań.

Żródło: atlantic-polska.pl

Wynika z tego, że m.in. priorytetu CWU przed CO nie da się przestawić, bo zawsze jest włączony.

Jutro przeanalizuję też te linie :lol2: Zmobilizowaliście mnie...
No to widocznie jeszcze za słabo: po co czekać do jutra? :D (Żart ofkors) Edytowane przez Tom OP

Strasznie to enigmatycznie opisane. Ale wpadłem na to wcześniej że pomimo ustawienia programu4 grzania c.w.u. na raz w ciągu doby, PC dogrzewała mi c.w.u. w innych porach. Okazało się że za to odpowiedzialna jest temp obniżona c.w.u. Dlatego ustawiłem ją na 30*C. Myślę że dla jednej, maksymalnie dwóch osób, ciężko będzie wykorzystać ten rezerwuar.

Przy dwóch osobach i braku cyrkulacji nawet w zimie faktycznie jest mała szansa, żeby temp wody zeszła poniżej 25 stopni.

Pytanie tylko, jaką temp pokazuje czujnik temp cwu pompie, ale o tym już pisał @mitch.

Nachylenie krzywej i jej ewentualne przesunięcie też jest opisane w instrukcji. Wydaje mi się, że mniej enigmatycznie, ale nie wiem jak wklejać zdjęcia (ani czy można na forum).

Okazało się że za to odpowiedzialna jest temp obniżona c.w.u. Dlatego ustawiłem ją na 30*C. Myślę że dla jednej, maksymalnie dwóch osób, ciężko będzie wykorzystać ten rezerwuar.

Wykorzystać raczej nie. Ale pytanie, jaką temperaturę będzie raportował Twój zbiornik. Ja mam wyjątkowo badziewny zbiornik, mimo że dedykowany Atlantic cwh 300 fs. Nie dość, że za mała wężownica jak na zbiornik do PC, to termometr jest źle umiejscowiony i tak jak pisałem, przy raportowanych przez niego 20 stopniach mam jeszcze gorącą wodę.

Innymi słowy, temperatura pokazywana przez zbiornik ma się nijak do prawdziwej. Zresztą, zobacz sam po jednym i 2 prysznicach, do ilu Ci zejdzie. Jeśli blisko 30 stopni, to jeszcze ją zmniejsz.

potwierdzam słowa mitcha

a do cws300 już się przyzwyczaiłem- niedrogi był to niech sobie będzie

ja w tym roku cwu podgrzewam od 4.30 do 5.20

dobija mi w okolicach 40 stop

następnie od 13 do 14.30 mam okienko

ale wtedy dobicie do 47 zajmuje pompie z 40-50 min

latem grzeję tylko o 13

temp zredukowaną mam ustawioną na 11 stop-w ten sposób blokuje cwu w drogiej taryfie

Wszystko prawda. Temp w zbiorniku 24*C, a woda leci cieplutka. Zmniejszyłem zredukowaną do 15*C.

Grzanie c.w.u. ustawiłem sobie w programie4 c.w.u. od 14.30 do 16.20. W dzień jest cieplej na dworze i w domciu też, w okolicach obiadu robi się troszkę cieplej. Teraz już nic nie dotykam. Krzywa 0,3 wydaje się być OK. Czujnik pokojowy zostawiam wyłączony. Pozostaje poczekać na większe mrozy.

P.S.

W sąsiednim wątku wałkują temat delty GZ.

U mnie delta=4*C.

Edytowane przez Rotan

Ale co z nim nie tak? Jak patrzę na tempo przyrostu temp podczas ładowania to całkiem szybko idzie,

Czujnik temp mógłby być wyżej. Jedynie brak cyrkulacji (niepodłączona) jest uciążliwy.

P.S.

Przy c.w.u. delta GZ 4,1*C.

Od 24*do 50*C- ok. 50min.

Edytowane przez Rotan

malux20: czy masz cyrkulację?

Jest to komfort, ale za cenę właśnie konieczności podgrzewania cwu dwukrotnie w ciągu doby.

U nas lobby bezcyrkulacyjne było zbyt słabe. Każda próba skrócenia czasu pracy (programator czasowy przy pompie cyrkulacyjnej) kończył się... oszczędzę Wam:yes:.

Czy ktoś z Was ma może pdf z instrukcją obsługi i montażu naszej pompy? Dwa lata temu gdzieś ją znalazłem w necie, ale teraz nie widzę. HELP.