Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

9,6 na dobę. Może to wynik pracy w taryfach i dużego zużycia c.w.u.?

No właśnie nie wiem, czy w przypadku przełączania zaworu trójdrożnego nie wyłącza się sprężarka, żeby za moment włączyć się ponownie. Nie powinna, ponieważ min czas włączenia jest ustawiony na 5 minut a zawór szybciej przechodzi. Jeśli jednak włącza się, to przy takim ustawieniu programów mam na pewno co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... Dlaczego mnie podkusiło, żeby tu do Was zajrzeć... A skoro taktuje, to znaczy, że moja optymalna krzywa nie jest jednak optymalna. Chyba czas ją spłaszczyć i ew. przesunąć...

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie nie wiem, czy w przypadku przełączania zaworu trójdrożnego nie wyłącza się sprężarka, żeby za moment włączyć się ponownie. Nie powinna, ponieważ min czas włączenia jest ustawiony na 5 minut a zawór szybciej przechodzi. Jeśli jednak włącza się, to przy takim ustawieniu programów mam na pewno co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... Dlaczego mnie podkusiło, żeby tu do Was zajrzeć... A skoro taktuje, to znaczy, że moja optymalna krzywa nie jest jednak optymalna. Chyba czas ją spłaszczyć i ew. przesunąć...

Nie wyłącza się sprężarka podczas przechodzenia z CO na CWU. Ja dopiero dzisiaj albo wczoraj ustawiłem ładowanie CWU na 1x dziennie.. Wcześniej z tego co przyłapałem PC, to co najmniej 2-3x na dobę nabijała bojler.

Wychodzi na to, że jest nas (posiadaczy Atlantic'ów) sześcioro na FM. :)

Edytowane przez Rotan

co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... 5 włączeń dla sprężarki to nie jest dużo.

A to mnie zabiliście. Ja co nie zaglądałem, mam tam 0.0. I zawsze myślałem, że albo jest coś zepsute, albo on pokazuje średnią tylko z jednej godziny i dlatego jest zero. Sam nie wiem, czy się cieszyć czy nie ;)

Malux a jak masz to ustawione w pogodowe, to pompa się wyłącza, czy nie zwraca uwagi na temperaturę powrotu? Czy masz okienka na komfort w taniej a w drogiej nie ma prawa się włączyć? Kiedyś mieliśmy przez chwilę na pogodowe ale bardzo nam się przegrzewało jak świeciło słońce. W tej chwili sprężarka załącza się ok 4-5 razy. 2 razy na grzanie i 2-3 razy na cwu. Myślę, że 5 startów na dobę to nie jest źle. Nie zauważyłam taktowania (a wcześniej sprężarka chodziła często z komunikatem minimalny czas pracy sprężarki czy coś w tym stylu i wyświetlała co chwilę zwolniony, sprężarka gotowa). Chociaż od tych ustawień co mam, nie było na zewnątrz +10 stopni, więc nie wiem jak będzie jak przyjdzie wiosna i taka temperatura. Zobaczymy

pogodówka dość dobrze reaguje na zyski łoneczne-tym bardziej że ja południową nścianę mam całą przeszkloną

ja też uważam że p5 startów to nie problem

szczerze to w pierwszych 2 sezonach pilnowałem pompy teraz zlewam temat

ale warto żebyśmy pociągnęli temat tutaj odnośnie ustawień

wchodzicie w ustawienia instalatora?

mitch: czyli sprężarka włącza się maksymalnie 1,2 raza na dobę. Możliwe? Resetowałeś to kiedyś? Sprawdzałeś?

Mieliście rację pisząc, że czujnik temperatury w zbiorniku cwu ustawiony na 1/3 wysokości zasobnika kłamie jak z nut. Wygląda na to, że pompa - biedaczka - musiała pracować między okresami, w których jej zadałem. No dobra - temperatura zredukowana cwu przestawiona na 8 stopni.

Jeszcze kilka wpisów na forum a w naszej kotłowni pojawi się podlicznik przy pompie i dwa ciepłomierze. Istnieje jednak obawa, że wtedy nieuchronnie pojawiłyby się nowe pytania i wątpliwości. Co robić?

A kto wie, czy nastawienie kagańca w postaci maksymalnej temperatury zasilania CO powoduje dodatkowe taktowanie?

w celu zmniejszenia taktowań

to co podpowiadacie mam ustawić?

krzywą do góry?

mam pompę przewymiarowaną s10

w tym tygodniu na samo co starcza mi 10kwh na dobę grzana 22-6 i 13-15

10 kWh? To ile ona chodzi na dobę? 3 godziny? Jakie jest zapotrzebowanie na ciepło przy -20?

Obniżenie współczynnika nachylenia krzywej powoduje obniżenie zadanej temperatury pracy, co przekłada się na... nie wiem :D.

Edytowane przez Tom OP
Zakręciłem się...

A propos taktowania (choć nie sądzę żeby 5-6 włączeń na dobę było taktowaniem).

Moim zdaniem warto pomęczyć się z ustawieniem krzywej tylko na pogodówce.

To jedyny sposób na optymalne ustawienie tego parametru.

Moim zdaniem jest dość istotne ustawić sobie krzywą.

U mnie na razie czujnik pokojowy wyłączny.

8402 i 8403 mam wył. Tylko czy to pokazuje stan na teraz, czy w ogóle?

No, zresetowałem sobie 8456 i 8457. Zobaczymy co się dzieje z tymi grzałkami.

A tak w ogóle co to za grzałki?

P.S.

W tym momencie mam na zewnątrz -2*C i sprężarka jedzie na 58%.

Edytowane przez Rotan

Grzałki elektryczne do wspomagania pracy pompy w razie większych mrozów, awarii sprężarki i jeszcze czegoś...

BTW Zadanie domowe było i jest dla mnie :).

Na drugiej stronie tematu podawałeś te odczyty.

WNIOSEK:

Jestem zdania, że trochę sobie tutaj jeszcze popiszemy...

Kiedy była druga strona???

A jest w naszej PC grzałka w karterze sprężarki?

Twój wniosek mnie cieszy. Może jeszcze dowiem sie paru ciekawych rzeczy.

Po pierwsze to nigdy nie bierze 11kW a ewentualnie oddaje. Max. pobór to 5kW. Ale przy minimalnej modulacji i tak około 1,5kW wg moich obserwacji.

Jasne! Nie bierze tylko daje. Skoro bierze 5kW to na 16% wychodzi 800W.