Tom OP 05.02.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 9,6 na dobę. Może to wynik pracy w taryfach i dużego zużycia c.w.u.? No właśnie nie wiem, czy w przypadku przełączania zaworu trójdrożnego nie wyłącza się sprężarka, żeby za moment włączyć się ponownie. Nie powinna, ponieważ min czas włączenia jest ustawiony na 5 minut a zawór szybciej przechodzi. Jeśli jednak włącza się, to przy takim ustawieniu programów mam na pewno co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... Dlaczego mnie podkusiło, żeby tu do Was zajrzeć... A skoro taktuje, to znaczy, że moja optymalna krzywa nie jest jednak optymalna. Chyba czas ją spłaszczyć i ew. przesunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 05.02.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) No właśnie nie wiem, czy w przypadku przełączania zaworu trójdrożnego nie wyłącza się sprężarka, żeby za moment włączyć się ponownie. Nie powinna, ponieważ min czas włączenia jest ustawiony na 5 minut a zawór szybciej przechodzi. Jeśli jednak włącza się, to przy takim ustawieniu programów mam na pewno co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... Dlaczego mnie podkusiło, żeby tu do Was zajrzeć... A skoro taktuje, to znaczy, że moja optymalna krzywa nie jest jednak optymalna. Chyba czas ją spłaszczyć i ew. przesunąć... Nie wyłącza się sprężarka podczas przechodzenia z CO na CWU. Ja dopiero dzisiaj albo wczoraj ustawiłem ładowanie CWU na 1x dziennie.. Wcześniej z tego co przyłapałem PC, to co najmniej 2-3x na dobę nabijała bojler. Wychodzi na to, że jest nas (posiadaczy Atlantic'ów) sześcioro na FM. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.02.2015 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wychodzi na to, że jest nas (posiadaczy Atlantic'ów) sześcioro na FM. Jest więcej. Tylko wielu przestało być aktywnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 06.02.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... QUOTE]5 włączeń dla sprężarki to nie jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 06.02.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 co najmniej 5 włączeń w ciągu doby. Czyli coś taktuje... 5 włączeń dla sprężarki to nie jest dużo. A to mnie zabiliście. Ja co nie zaglądałem, mam tam 0.0. I zawsze myślałem, że albo jest coś zepsute, albo on pokazuje średnią tylko z jednej godziny i dlatego jest zero. Sam nie wiem, czy się cieszyć czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.02.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 w celu zmniejszenia taktowań to co podpowiadacie mam ustawić?krzywą do goóry? mam pompę przewymiarowaną s10 w tym tygodniu na samo co starcza mi 10kwh na dobę grzana 22-6 i 13-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 06.02.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Malux a jak masz to ustawione w pogodowe, to pompa się wyłącza, czy nie zwraca uwagi na temperaturę powrotu? Czy masz okienka na komfort w taniej a w drogiej nie ma prawa się włączyć? Kiedyś mieliśmy przez chwilę na pogodowe ale bardzo nam się przegrzewało jak świeciło słońce. W tej chwili sprężarka załącza się ok 4-5 razy. 2 razy na grzanie i 2-3 razy na cwu. Myślę, że 5 startów na dobę to nie jest źle. Nie zauważyłam taktowania (a wcześniej sprężarka chodziła często z komunikatem minimalny czas pracy sprężarki czy coś w tym stylu i wyświetlała co chwilę zwolniony, sprężarka gotowa). Chociaż od tych ustawień co mam, nie było na zewnątrz +10 stopni, więc nie wiem jak będzie jak przyjdzie wiosna i taka temperatura. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.02.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 pogodówka dość dobrze reaguje na zyski łoneczne-tym bardziej że ja południową nścianę mam całą przeszkloną ja też uważam że p5 startów to nie problemszczerze to w pierwszych 2 sezonach pilnowałem pompy teraz zlewam temat ale warto żebyśmy pociągnęli temat tutaj odnośnie ustawieńwchodzicie w ustawienia instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.02.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 w drogiej ma prawo się włączyćale praktycznie jak jest o 1 stop obniżona to są śladowe ilościmi kiedyś zwykła obiegówka blokowała się po wymianie na taką z płynną modulacją moim zdaniem pompa lepiej pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 06.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) mitch: czyli sprężarka włącza się maksymalnie 1,2 raza na dobę. Możliwe? Resetowałeś to kiedyś? Sprawdzałeś? Mieliście rację pisząc, że czujnik temperatury w zbiorniku cwu ustawiony na 1/3 wysokości zasobnika kłamie jak z nut. Wygląda na to, że pompa - biedaczka - musiała pracować między okresami, w których jej zadałem. No dobra - temperatura zredukowana cwu przestawiona na 8 stopni. Jeszcze kilka wpisów na forum a w naszej kotłowni pojawi się podlicznik przy pompie i dwa ciepłomierze. Istnieje jednak obawa, że wtedy nieuchronnie pojawiłyby się nowe pytania i wątpliwości. Co robić? A kto wie, czy nastawienie kagańca w postaci maksymalnej temperatury zasilania CO powoduje dodatkowe taktowanie? w celu zmniejszenia taktowań to co podpowiadacie mam ustawić? krzywą do góry? mam pompę przewymiarowaną s10 w tym tygodniu na samo co starcza mi 10kwh na dobę grzana 22-6 i 13-1510 kWh? To ile ona chodzi na dobę? 3 godziny? Jakie jest zapotrzebowanie na ciepło przy -20? Obniżenie współczynnika nachylenia krzywej powoduje obniżenie zadanej temperatury pracy, co przekłada się na... nie wiem . Edytowane 6 Lutego 2015 przez Tom OP Zakręciłem się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 06.02.2015 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 A propos taktowania (choć nie sądzę żeby 5-6 włączeń na dobę było taktowaniem). Moim zdaniem warto pomęczyć się z ustawieniem krzywej tylko na pogodówce.To jedyny sposób na optymalne ustawienie tego parametru. Moim zdaniem jest dość istotne ustawić sobie krzywą. U mnie na razie czujnik pokojowy wyłączny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.02.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 ja mam 3 kw zapotrzebowania przy minus 18 w takie dnii jak teraz chodzi po około 6-7 h na dobęzjeżdża i tak po godzinie -dwóch do 16 % a może parametr czas postoju pompy wydłużyć?ja mam fabrycznie ustawiony na 8 minzobaczę co to da jak zrobię np. 30 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 06.02.2015 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 ja mam fabrycznie ustawiony na 8 min zobaczę co to da jak zrobię np. 30 min Która to linia? Sprawdzę u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 06.02.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) 2843 ja mam 3 kw zapotrzebowania przy minus 18 w takie dnii jak teraz chodzi po około 6-7 h na dobę zjeżdża i tak po godzinie -dwóch do 16 % Ile prądu je przy 16%? Edytowane 6 Lutego 2015 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 06.02.2015 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 2843 U mnie 5min. Skoro przy 100% bierze 11kW, to przy 16%- 1,76kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 06.02.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) No takiego przełożenia to raczej nie ma.Moje zadanie domowe: sprawdzić linie 8402, 8403 oraz 84xx. To wiele wyjaśni. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 06.02.2015 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) 8402 i 8403 mam wył. Tylko czy to pokazuje stan na teraz, czy w ogóle?No, zresetowałem sobie 8456 i 8457. Zobaczymy co się dzieje z tymi grzałkami.A tak w ogóle co to za grzałki? P.S.W tym momencie mam na zewnątrz -2*C i sprężarka jedzie na 58%. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 06.02.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Grzałki elektryczne do wspomagania pracy pompy w razie większych mrozów, awarii sprężarki i jeszcze czegoś... BTW Zadanie domowe było i jest dla mnie . Na drugiej stronie tematu podawałeś te odczyty. WNIOSEK: Jestem zdania, że trochę sobie tutaj jeszcze popiszemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.02.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Skoro przy 100% bierze 11kW, to przy 16%- 1,76kW. Po pierwsze to nigdy nie bierze 11kW a ewentualnie oddaje. Max. pobór to 5kW. Ale przy minimalnej modulacji i tak około 1,5kW wg moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 06.02.2015 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Grzałki elektryczne do wspomagania pracy pompy w razie większych mrozów, awarii sprężarki i jeszcze czegoś... BTW Zadanie domowe było i jest dla mnie . Na drugiej stronie tematu podawałeś te odczyty. WNIOSEK: Jestem zdania, że trochę sobie tutaj jeszcze popiszemy... Kiedy była druga strona??? A jest w naszej PC grzałka w karterze sprężarki? Twój wniosek mnie cieszy. Może jeszcze dowiem sie paru ciekawych rzeczy. Po pierwsze to nigdy nie bierze 11kW a ewentualnie oddaje. Max. pobór to 5kW. Ale przy minimalnej modulacji i tak około 1,5kW wg moich obserwacji. Jasne! Nie bierze tylko daje. Skoro bierze 5kW to na 16% wychodzi 800W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts