Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic TRI- ustawienia,

Rotan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wrzucę tutaj, zanim cokolwiek zresetuję (7073 po resecie pokazuje 0.0, ale to chyba dziwne nie jest):

8402, 8403 to wskazania aktualne.

8454 0

8455 0

8456 36

8457 87

8840 2475

8841 5675

8842 i tu ciekawostka: 3917 a nie mam grzałki cwu sterowanej przez pompę, ale czy to może oznaczać, że mam ustawioną za wysoką temperaturę komfortową cwu, której sama pompa nie potrafi obsłużyć? Czy wtedy całkowicie odpuszcza grzanie, czy jedzie z koksem? Sugestie mile widziane.

8843 1781

Gdyby komuś bardzo zależało, to pracę grzałek blokuje ustawienie temp... gdzie to było... 2884 na -30?

Tak czy nie?

Pozdrawiam,

Tom

PS Dopóki tutaj nie zaglądnąłem, żyłem w błogim przekonaniu, że urządzenie działa prawie optymalnie: jest utrzymywana komfortowa temperatura w domu, ciepła woda jest ciepła a rachunki za energię akceptowalne. Trochę się pozmieniało. Pozdrawiam Was serdecznie i zachęcam do udziału w dyskusji, która prawdopodobnie obnaży braki w niektórych tematach, ale za to da szansę, by znaleźć odpowiednie lekarstwo.

Edytowane przez Tom OP

Po resecie mamy ilość włączę 0,2 na godzinę, czyli jest ok. Grzałka cwu włącza sie u nas bo ja mamy. Robimy nią antylegionelle. Ale włącza się jak pompa chce juz grzać dom a akurat woda ma też chęć się grzać. Mam plan spisywać godziny pracy grzałki cwu i zmienić coś, żeby się nie włączają. Tylko co?

Grzałka cwu (...) włącza się jak pompa chce juz grzać dom a akurat woda ma też chęć się grzać.

No jeśli jest grzałka sterowana z pompy, to na jej pracę może mieć wpływ nastawa 5060, ale nie mam tego jak sprawdzić.

malux20: jeśli dom ma mniejsze zapotrzebowanie, niż najniższa możliwa moc oddawana przez pompę (modulacja 16%), to będzie taktować, bo nie jest w stanie utrzymywać zadanych jej parametrów.

EDIT: Czy ktoś z Was odważył się wyłączyć ochronę przeciwmrozową 6120?

Edytowane przez Tom OP

EDIT: Czy ktoś z Was odważył się wyłączyć ochronę przeciwmrozową 6120?

Tak, ja :)

Co to daje? Że obiegówka nie chodzi non-stop. Mnie to irytowało, zwłaszcza jak było względnie ciepło i pompa chodziła 1-2 godziny na dobę, a obiegówka wtedy z tego co pamiętam chodziła nieprzerwanie cały czas. Uznałem, że to mi tylko niepotrzebnie żre prąd i to wyłączyłem. Jeśli nie masz jakiegoś pomieszczenia, w którym temperatura schodziłaby w okolice zera, to nic się nie stanie.

Ale... Zapomniałem o tym, że nie przetestowałem jaki to ma wpływ na logikę pompy, jeśli sterujemy pogodówką, albo termostatem. Ciekawe.. Będę musiał sprawdzić to jakoś kiedyś.