MWM 05.01.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam,Proszę o opinię speców od fundamentów.Z uwagi na teren z dużym spadkiem dom będzie częściowo podpiwniczony, co nie było na poczatku ani przez nas przewidywane ani uwzględnione w projekcie.Sam się broniłem piwnicy jak tylko mogłem z uwagi na zwiększone koszty SS0.Niestety różnica ponad 3 metry na budynku to już dużo więc wszystkie ściany trzeba ciągnąć i tak.Zdecydowaliśmy się więc zrobić piwnicę pod garażem.Myślę jak tu się zabezpieczyć przed wilgocią w piwnicy. Wykonawca poleca taki system REMMERS:- gruntowanie- mineralny podkład- ciężka izolacja bitumiczna Profi-Baudicht 1K- gruba powłoka elastyczna do klejenia styropianu Profi-Baudicht 2K Czy ktoś ma taki system u siebie?Jeżeli mieliście z tym do czynienia napiszcie proszę co o tym sądzicie?Ktoś ma jakieś inne sugestie odnośnie trwałej hydroizolacji?? Czy jak podpiwniczam tylko 2/5 budynku (garaż z boku budynku) to wszędzie trzeba robić ciężką izolację?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 05.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Woda na jakim poziomie? Woda będzie pod ciśnieniem czy to izolacja przeciw okresowo piętrzącej się wodzie opadowej? Przedwszystkim zadbaj o ciągłość izolacji pionowej ścian i poziomej pod fundamentami i pod posadzką na gruncie w piwnicy.Sam Remmers to dobra marka i produkty godne polecenia, jednak podstawa to wykonanie. Jeżeli nie masz wysokiej wody gruntowej to nie izoluj cłości tylko dobrze podpiwniczenie, reszta przeciwwilgociowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 05.01.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Grunt raczej suchy, poziom wody poniżej piwnicy... teoretycznie.Wykopiemy w marcu to zobaczymy.Raczej boję się piętrzącej się wody opadowej spływającej jakimiś ciekami w dół zbocza i ewentualną zmianą cieków w przyszłości. Chociaż częściej wody ubywa niż przybywa w latach.Dzięki za podpowiedź.Są jakieś środki/technologie zastępcze które można użyć w takiej sytuacji.Znajomy budowlaniec mówi aby po prostu 2 warstwy papy odpowiedniej położyć. A propos,Jak przykleić potem styropian do papy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 06.01.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Jeżeli nie masz wysokiej wody gruntowej tylko przed opadową może warto pomyśleć o drenażu opaskowym.Wszystko zależy jakie masz grunty.Jeżeli jest to grunt nieprzepuszczający wody (glina, ił) i zasypiesz wykop piaskiem piętrzenie wody opadowej będzie spore i wtedy drenaż jest niezbędny + w miarę dobra izolacja.Jeżeli rodzime masz grunty przepuszczające wodę (piaski, żwiry, pospółki) i zasypiesz nimi wykop to drenaż jest zbędny. Woda będzie odpływała w głąb, warto jednak pomyśleć o dobrej izolacji ponieważ podczas długich opadów woda może się chwilowo spiętrzyć co potem powoduje przecieki.Jeżeli woda gruntowa wysoko to radę da tylko dobra izolacja przeciwwodna. Papę jako izolację pionową ścian daruj sobie, uzyskanie szczelności graniczy z cudem. Jako najtańszy zamiennik środków remmersa które podałeś może być Izolex Styrbit 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 06.01.2015 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dziękuję serdecznie za odpowiedź.Właśnie takich rad spodziewa się człowiek, który na materii się nie zna i szuka pomocy na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.01.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Mam u siebie 2x remersa na fundamentach ponieważ wody gruntowe okresowo wysokie a dodatkowo glina/ił + drenaż opaskowy. Póki co sucho ale pilnowałem wykonawców i na kolanach sprawdzałem a jak coś nie tak to białą kredą zaznaczałem miejsca do poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.12.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 na kolanach sprawdzałem a jak coś nie tak to białą kredą zaznaczałem miejsca do poprawki Na pewno słuszne podejście. Gorzej jak ktoś jest laikiem albo pracuje do późna i nie ma możliwości ciągłego pilnowania. A propos drenażu opaskowego, czy ktoś może podać orientacyjny koszt za metr w przypadku domu podpiwniczonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts