damianzuz 05.01.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam wszystkich mam pytanie zbudowałem kominek przy bocznej ścianie działowej zamontowałem tylko z jednej strony kratkę na dole i na górze i u góry z przodu wlotu tunelowe. Czy muszę dodatkowo z drugiej strony zrobić kratki czy te które zamontowałem to wystarczą. Wstawiam zdjęcie poglądowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 07.01.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 W instrukcji obsługi tego wkładu powinny być podane minimalne wymagane wielkości otworów w obudowie kominkowej, zarówno wlot jak i wylot powietrza konwekcyjnego. Trzeba przeliczyć otwory z już zamontowanych kratek, ważne aby pomierzyć wielkość otworu wewnątrz tunelu - tam gdzie będzie najmniejsza. Następnie sprawdzić z wymaganiami producenta wkładu i będzie wiadomo czy są wystarczające czy też za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 07.01.2015 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Wg instrukcji otwory wlotowe i wylotowe powinny być min 350 cm 2 (tylko nie wiem czy to nie pomyłka) mam dwie kratki 12/34 cm i dwa wloty tunelowe 3/57 cm. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez damianzuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 12.01.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Dla pewności dopytaj u producenta wkładu kominkowego. Dobrze, żebyś w przyszłości nie musiał się przekonać osobiście czy to pomyłka w instrukcji czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 02.01.2016 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam ponawiam pytanie odnośnie rozprowadzenie ciepła i montażu kratek. Zlikwidowałem turbinę uciążliwe urządzenie i teraz słabo z anemostatów dmucha ciepłem. Wydaje mi się, że mam o jedną kratkę zasysania powietrza za mało. Kominek jest doklejony do ściany bocznej jak na wcześniejszym zdjęciu i tylko posiada kratkę 350 /120 mm zamontowaną od podłogi na wysokości 18 cm plus drugą o tej samej wielkości na dystrybucję ciepłego powietrza na wysokości 2 m plus dwie kratki tunelowe 60 cm na 4 cm. Do kominka doprowadzone jest powietrze z zewnątrz domu. Dodatkowo robi m i się w domu podciśnienie kominek jest na przeciw schodów na gorę i jak się tam stoi to czuć jak leci zimne powietrze. Ratujcie co robić czy dorobić jeszcze kratke z drugiej strony od korytaża bindorobić jeszcze kratke z drugiej strony od korytaża czy zadładąć turbin od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.01.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Dodatkowo robi m i się w domu podciśnienie kominek jest na przeciw schodów na gorę i jak się tam stoi to czuć jak leci zimne powietrze. Ratujcie co robić czy dorobić jeszcze kratke z drugiej strony od korytaża bindorobić jeszcze kratke z drugiej strony od korytaża czy zadładąć turbin od nowa To niekoniecznie podciśnienie a powiedział bym raczej na pewno nie, raczej konwekcja ciepłe powietrze unosi się w górę również na wyższą kondygnację a zimne opada w dół i znalazło sobie miejsce właśnie klatkę schodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 03.01.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) A czy dołożyć jeszcze jedna kratkę na dole, będzie wtedy lepiej chodziła grawitacja ? Edytowane 3 Stycznia 2016 przez damianzuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 03.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Przykro że ciebie rozczaruję ale nic już nie zrobisz. To że czujesz przepływa zimnego powietrza to dlatego że powietrze zimne spod okien z całego budynku przemierza ten budynek żeby trafić do wlotu pod kominek. To jest właśnie głupota producentów kominków że nie informują w instrukcjach o tym że jedno czerpanie powietrza pod kominkiem nie spowoduje ogrzania budynku a jedynie ogrzanie atmosfery. Rozumiem twoją niechęć do turbiny bo przecież żeby powietrze spod okien budynku przeprowadzić do kominka trzeba właśnie mieć turbinę sporych wydajności a więc i "watożerną" i "głośną". Wystarczyło tylko położyć w podłodze instalację zasysającą pod okna i problem z turbiną i zimnym powietrzem miałbyś z głowy. Teraz już niczego nie zrobisz choćbyś nie wiem ile kratek montował. Twój kominek w takiej wersji jest tylko ozdobą i będzie ogrzewał atmosferę. W mojej instrukcji wkładu Jotul też barany produkujące kominek pokazały w instrukcji żeby robić otwór nawiewny pod kominkiem o określonej powierzchni. Tego kto robił tą instrukcje chętnie powiesiłbym za jaja żeby dyndając był przestrogą dla innych baranów którzy nie wychodzą dalej poza swój wyrób i wprowadzają w błąd konsumentów że niby takim kominkiem w wersji otwór zasysający pod kominkiem można ogrzać określoną powierzchnię budynku.Wystarczyło tylko w instrukcji podać dwa warianty : 1) kominek jako ozdoba i ogrzewanie atmosfery i wtedy otwór zasysający pod kominkiem2) kominek jako system ogrzewania budynku i wtedy kanały zasysające o min. powierzchni otwory jak w punkcie 1)Pewnie producent twojego kominka jak zresztą wszyscy inni wciskają kit konsumentom że kominek z otworem zasysającym pod nim ogrzeje budynek. Pewnie ogrzeje tylko do jakiej temperatury bo im dalej od kominka tym temperatura radykalnie niższa. Takich producentów za produkcję dobrego wyrobu ale wprowadzanie w błąd kupującego żeby robił jeden centralny punkt zasysania powietrza powinno się pozbawiać majątku ku przestrodze innych. To tak jakby zbudować samolot po to żeby nigdy nim nie latać tylko jeździć po pasie startowym lub wybudować lotnisko żeby nie startowały z niego samoloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 03.01.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 ok zapomniałem dodać mój kominek jest wyposażony tylko w dolot powietrza z zewnątrz i takowy mam zamontowany pod podłogą kanał płaski 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.01.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Przykro że ciebie rozczaruję ale nic już nie zrobisz. To że czujesz przepływa zimnego powietrza to dlatego że powietrze zimne spod okien z całego budynku przemierza ten budynek żeby trafić do wlotu pod kominek. To jest właśnie głupota producentów kominków że nie informują w instrukcjach o tym że jedno czerpanie powietrza pod kominkiem nie spowoduje ogrzania budynku a jedynie ogrzanie atmosfery.Teraz już niczego nie zrobisz choćbyś nie wiem ile kratek montował. Twój kominek w takiej wersji jest tylko ozdobą i będzie ogrzewał atmosferę. Olo byłem skłonny traktować poważnie twoje wpisy ale teraz to przepraszam pitolisz bez sensu. Co to jet ogrzewanie atmosfery, a co ty ogrzewasz? Mam piecokominek co prawda nie konwekcyjny a akumulacyjny bez żadnych genialnych kanałów, wentylatorów i dysz bez sterowania elektronicznego, procesorów itp. ogrzewam nim cały budynek fakt tylko 120m2 i nie ma tam przeciągów, ogromnych różnic temperatury. Masz lepszą wiedzę od producentów to opatentuj rozwiązanie zacznij produkować zamiast wciskać ludziom że wszystkie kominki bez kanałów zasysających z pod okien są do d... Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 damianzuz turbina wymusza określony przepływ powietrza przez określony przekrój, grawitacyjnie na pewno nie osiągniesz takiego samego przepływu na takim samym przekroju więc na pewno będzie nagrzewało się dużo wolniej nawet jeśli temperatura powietrza będzie wyższa. I jeszcze pytanie dolot powietrza z zewnątrz jest podłączony do wkładu czy kończy się pod kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 03.01.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 dolot powietrza podłączony jest do wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.01.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dorobienie kratki wlotowej powinno poprawić sytuację w tej chwili masz w okolicach zalecanego minimum, powierzchnia czynna tej kratki na pewno mniejsza niż wyliczenia, turbina sobie radziła na zmniejszonych przekrojach grawitacja już nie. Poszperaj troszkę na forum gdzieś są zalecane przez fachowców wymiary kratek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 06.01.2016 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 grawitacja dziala ale kiepsko. Mam pytanie gdy wyłączam turbinę przestaje mi lecieć ciepło z anemostatów w kominki się pali a w domu zimno, nie chce jej zostawiać całyczas włączonej bo jak zgaśnie w nocy w kominku to będzie dmuchać zimnem i czy mogę w dolot do turbiny i za wylotem wstawic trójniki żeby zrobić ominięcie turbiny zeby przy wyłączonej dmuchała grawitacja. Czy zastosowanie takiego rozwiązania nie będzie wtłaczało z powrotem powietrza do kominka. A i czy na jednej rurze zasilającej moge połączyć dwa pokoje. Teraz mam dany rozdzielacz i na 5 pokoi idzie rura osobno, chodzi o zmniejszenie plątaniny rur na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.01.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 grawitacja dziala ale kiepsko. Mam pytanie gdy wyłączam turbinę przestaje mi lecieć ciepło z anemostatów w kominki się pali a w domu zimno, nie chce jej zostawiać całyczas włączonej bo jak zgaśnie w nocy w kominku to będzie dmuchać zimnem i czy mogę w dolot do turbiny i za wylotem wstawic trójniki żeby zrobić ominięcie turbiny zeby przy wyłączonej dmuchała grawitacja. Czy zastosowanie takiego rozwiązania nie będzie wtłaczało z powrotem powietrza do kominka. A i czy na jednej rurze zasilającej moge połączyć dwa pokoje. Teraz mam dany rozdzielacz i na 5 pokoi idzie rura osobno, chodzi o zmniejszenie plątaniny rur na strychu po to w turbinie masz termostat, jak temp spadnie to sie wylacza, przynajmjiej w mojej tak jeest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.01.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 grawitacja dziala ale kiepsko. Mam pytanie gdy wyłączam turbinę przestaje mi lecieć ciepło z anemostatów w kominki się pali a w domu zimno, nie chce jej zostawiać całyczas włączonej bo jak zgaśnie w nocy w kominku to będzie dmuchać zimnem i czy mogę w dolot do turbiny i za wylotem wstawic trójniki żeby zrobić ominięcie turbiny zeby przy wyłączonej dmuchała grawitacja. Czy zastosowanie takiego rozwiązania nie będzie wtłaczało z powrotem powietrza do kominka. A i czy na jednej rurze zasilającej moge połączyć dwa pokoje. Teraz mam dany rozdzielacz i na 5 pokoi idzie rura osobno, chodzi o zmniejszenie plątaniny rur na strychu Dozujesz te informacje o swoim kominku kroplomierzem. Rozumiem że masz DGP do 5 pokoi, pewnie było to robione pod turbinę, przekroje, odległosci, moim zdaniem nie będzie to funkcjonowało na grawitacji a przynajmniej nie na tyle wydajnie byś był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianzuz 07.01.2016 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 wysokość od kominka do turbiny i rozdielacza to ok 3 m potem z rozdzielacza jeden odcinek jest na 1,5 m to lazienka i 4 po 5 m przekrój rury od kominka to 150 a z rozdzielacza do anemostatow 125. Wracając do turbiny to podłączona jest pod regulator i sama sie nie włącza i nie wyłacza. Czy moge zmienic rozdzielacz na wejscie 150 i 3 wyjscia 125 i na koncach tych przewodów wstawic trojnik i rozdzielic na dwa pomieszczenia, zlikwidował bym wtedy 2 rury i moze grawitacja lepiej by chodzila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.01.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 wysokość od kominka do turbiny i rozdielacza to ok 3 m potem z rozdzielacza jeden odcinek jest na 1,5 m to lazienka i 4 po 5 m przekrój rury od kominka to 150 a z rozdzielacza do anemostatow 125. Wracając do turbiny to podłączona jest pod regulator i sama sie nie włącza i nie wyłacza. Czy moge zmienic rozdzielacz na wejscie 150 i 3 wyjscia 125 i na koncach tych przewodów wstawic trojnik i rozdzielic na dwa pomieszczenia, zlikwidował bym wtedy 2 rury i moze grawitacja lepiej by chodzila Moim zdaniem powinieneś zacząć od dorobienia kratki wlotowej. Zmiana rur na 125 na dwa pomieszczenia na pewno nic nie da a wręcz może być gorzej. Jeszcze raz zacznij od kratki wlotowej jeśli to nie poprawi sytuacji to skupił bym się na sterowaniu turbiną. Pamiętaj tylko że moje rady są troszkę na czuja bo wiedza na temat DGP prawie żadna;-) Szkoda że nikt z fachowców nie zechciał się wypowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts