R64 07.01.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jak już wcześniej pisałem , pokonałem strach inwestycyjny. Pompa PC zastąpiła 28 kW piec na groszek.Eksploatacja zestawu pompa + bufor 300l. to dobre zestawienie. koszty praktyczne pokrywaj zużycie energii w starym systemie produkcji CCW.Zestaw pracuje w opcji ogrzewanie podłogowe + kaloryfery. Temperaturę podawana przez pompę przy min 12 stopni wynosi 59 stopni.Co całkowicie zabezpiecza podstawowy cel przy min. ilości grzejników tem. n a poziomie 20stopni,Uwagi. ; ogrzewanie podłogowe winno być tak zaprojektowane aby miało ogranicznik tem. zasilania. Mieszacze stosowane przez firmy są błędem. System buforowy pozwala na prace przy min. 12 stopniach PC w cyklach 30 min praca pompy- 45 min schładzanie. I to jest To;).Polecam ----pełna komfotyryzacja życia, zero roboty a efekt ekologiczny największy z znanych mi rozwiązań. Mam apel do gmin i ich kierowników....wprowadzajcie innowacje ...to juz nie sa koszty zabójcze a jeszcze tylko dofinansowania --zresztą to tez można olać ,Ja ni e miałem bo większość palantów w urzędach . ma w nosie ochronę przyrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 a ta praktyka to ile czasu trwa...? a dom to ma jakieś ocieplenie , okna, wentylacja...? jak na razie to wiadomo tylko że coś w czymś działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 To źle że działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 08.01.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 dom domowi nie równy. Mając nawet ten sam projekt ale budując w innym rejonie kraju oraz z innych materiałów mamy różne zapotrzebowanie na ciepło. U jednego w Szczecinie poradzi sobie pompa 7kW ale ten w Suwałkach mimo że dał więcej ocieplenia będzie potrzebował np 10 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 12.01.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 10kw na 250mkw dom.. ryzykowne, ale moim zdaniem wykonalne, tylko po co aż tak ryzykować. można dać dosłownie 2kw wiecej pompę i spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 12.01.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 no chyba że dom dobrze zaizolowany, okna z u poniżej 0,8, do tego dobry rekuperator. Ja daję 10kW na 180 metrów grzanych podłóg.Wg ozc na styk wystarczyło by 8kW ale daje 2 zapasu jakbym chciał dodać ogrzewanie do garażu. Również jestem zdania, że jak ktoś nie ma dobrze policzonego ozc i nie dopilnuje wykonawców izolacji i montażystów np okien to lepiej dać 2kW zapasu żeby później nie żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.01.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 System buforowy pozwala na prace przy min. 12 stopniach PC w cyklach 30 min praca pompy- 45 min schładzanie. I to jest To;). Zdaje się, że przy ON/OFF to prosta droga do przedwczesnego zużycia sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts