Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w praktyce 10 kW dom 250 m2

R64

Recommended Posts

Jak już wcześniej pisałem , pokonałem strach inwestycyjny. Pompa PC zastąpiła 28 kW piec na groszek.

Eksploatacja zestawu pompa + bufor 300l. to dobre zestawienie. koszty praktyczne pokrywaj zużycie energii w starym systemie produkcji CCW.

Zestaw pracuje w opcji ogrzewanie podłogowe + kaloryfery. Temperaturę podawana przez pompę przy min 12 stopni wynosi 59 stopni.

Co całkowicie zabezpiecza podstawowy cel przy min. ilości grzejników tem. n a poziomie 20stopni,

Uwagi. ; ogrzewanie podłogowe winno być tak zaprojektowane aby miało ogranicznik tem. zasilania. Mieszacze stosowane przez firmy są błędem.

System buforowy pozwala na prace przy min. 12 stopniach PC w cyklach 30 min praca pompy- 45 min schładzanie. I to jest To;).

Polecam ----pełna komfotyryzacja życia, zero roboty a efekt ekologiczny największy z znanych mi rozwiązań. Mam apel do gmin i ich kierowników....wprowadzajcie innowacje ...to juz nie sa koszty zabójcze a jeszcze tylko dofinansowania --zresztą to tez można olać ,Ja ni e miałem bo większość palantów w urzędach . ma w nosie ochronę przyrody.

no chyba że dom dobrze zaizolowany, okna z u poniżej 0,8, do tego dobry rekuperator. Ja daję 10kW na 180 metrów grzanych podłóg.Wg ozc na styk wystarczyło by 8kW ale daje 2 zapasu jakbym chciał dodać ogrzewanie do garażu. Również jestem zdania, że jak ktoś nie ma dobrze policzonego ozc i nie dopilnuje wykonawców izolacji i montażystów np okien to lepiej dać 2kW zapasu żeby później nie żałować.