M-R 08.01.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam, mój problem polega na tym, że aby wszystkie grzejniki w miarę jednakowo grzały to muszę prawie wszystkie porządnie przykręcić (zostawiam około 1 - 1,5 obrotu na dolnym zaworze grzejnikowym). Dodatkowo przykręcam zasobnik CWU na ok 50% i dopiero wtedy uzyskuję zadowalającą temperaturę na ostatnim grzejniku (jest to pokój babci więc ma być ciepło). Wszystko jest w miarę ok dopóki jest zasilanie, a kiedy nagle gaśnie to wystarczy chwila i kocioł się gotuje. Nieco inaczej jest kiedy wszystkie grzejniki są otwarte na 100%, wówczas układ może nie najsprawniej ale działa grawitacyjnie pomijając jednak trzy ostatnie grzejniki. Pompa działa na II biegu. Włączenie III i odkręcenie zaworów powoduje głośną pracę instalacji. Dane o instalacji: kotłownia poza domem w piwnicy budynku gospodarczego, długość rur pod ziemią około 25 metrów, kocioł górnego spalania, pompa Grundfos UPS 20-60, instalacja w kotłowni z rur stalowych, reszta w miedzi, grzejniki aluminiowe żeberkowe. Jeden z moich pomysłów byłby taki, aby pion do grzejnika nr 10 znajdował się za dojściem do grzejnika nr 5, ale nie wiem czy to coś da dlatego proszę o poradę. Chciałbym tych wszystkich grzejników aż tak bardzo nie przykręcać by jako tako układ działał grawitacyjnie, kiedy nie ma prądu. Poniżej schemat instalacji (nie wiem czy poprawny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.01.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 pewnie cienkie rury, bliższe grzejniki muszą być przymknięte żeby był taki sam opór hydrauliczny jak tych na koncumoże założ głowice termostatyczne na tych pierwszych, jak się pomieszczenie nagrzeje to glowice przymkną przepływ i wiecej wody pojdzie na dalsze grzejniki ale to rozwiązanie to prawie to samo co robisz teraz przykrecajc zawór, inaczej oporów nie wyregulujesza zasobnik to już w ogóle robi mały obieg.chyba najlepiej podłączyć pompę przez UPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-R 08.01.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze dwa pytania.1 Czy podłączenie powrotu z zasobnika CWU nie jak obecnie przed ale za obejściem pompy sprawiłoby, że zasobnik działałby na grawitacji a pompa obsługiwałaby tylko instalację CO?2 Od pewnego czasu poważnie myślę o wymianie kotła na podajnikowy i wówczas zamknięciu instalacji. Czy na instalacji zamkniętej pod większym ciśnieniem ustępują problemy z nierównomiernym przepływem przez grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.01.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witaj http://www.regulus.com.pl/news/akademia-regulusa-ii-srednica-rur-przylacza-grzejnika PozdrawiamBoguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts