Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C288 większość samoróbka

Recommended Posts

• 2 months później...

Witam,

Jestem szczęśliwym nabywcą projektu C288. Jeżeli można proszę o umieszczenie na formu zdjęć z budowy lub gotowych realizacji z góry dziękuję.

Planowane zmiany w projekcie:

Likwidacja kominka

Zmiana kąta nachylenia dachu na 20st.

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją

Ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła z gruntowym wymiennikiem

Start budowy 2016.

Jeśli ktoś ma jakieś praktyczne sugestie to chętnie wysłucham na tym etapie jeszcze wszystko można zmienić :)

Ruszyły się postępy prac. Póki co wymieniony piasek, przygotowana kanaliza i wykonywany jest szalunek tracony oraz zbrojenie.

Zleciłem tą pracę wykonawcy ze względu na brak czasu i kiepskiej pogody (przeważnie pada).

Mam problem z kanalizą, tzn. przesunęli wykonanie kanalizy w drodze o 2-3 lata lub więcej. Zatem muszę wykonać przydomową oczyszczalnię ścieków.

By nie było problemu gdyby nie wysoki poziom wód gruntowych, który waha się od 1,7-0,6metra, co wiąże się z zabudową przepompowni.

Interesuje mnie tanie rozwiązanie (tabletki itp), które wytrzyma okres 5 lat. Proszę o doradztwo.

Po wykonaniu płyty chciałem zgłosić wykonanie przydomowej oczyszczalni ścieków.

Nie jestem zorientowany, powtarzam tylko to co mówią instalatorzy i sprzedawczyki.

Póki co koszty są ogromne, a nie chcę montować szamba. Powysyłałem kilka zapytań dot. optymalnego rozwiązania.

W najgorszym przypadku gotowiec kupię z leroymerlin i wytrzyma przez te kilka lat.

W przyszłym tyg. będzie wylewany beton. Jutro przed kładzeniem styroduru sprawdzę wymiary kanalizy, czy wszystko zgadza się :)

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 1 year później...
I którą firmę wybrałeś?

Zadowolony jesteś z projektu płyty i z wykonania?

Witam,

jestem zadowolony, zmieniłem tylko piony styropian na styrodur XPS 16cm. Ponieważ mniej wchłania wodę, więc nie powinna rozwarstwiać się podczas przejścia przez 0.

Mój urząd chciał żeby na 1 stronie projektu budowlanego znajdował się podpis projektanta zmieniający fundament i adaptujący całość.

Nie robił problemu i jedną stronę dosłał.