kamilb1987b 13.01.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Witam, nikt chyba jeszcze nie założył wątku jak się wypełnia dane w audytorze poprawnie. Z grubsza nie jest to trudne ale w wielu kwestiach mam wątpliwości tym bardziej że planuję budowę domu pasywnego i chcę z grubsza wiedzieć jaki na to zrobić projekt. Mam swoją wizję i chciałbym ją zweryfikować ale nie wiem czy to będzie ostateczne rozwiązanie wiec jakbym miał z każdym pomysłem lecieć do audytora który mi to zrobi profesjonalnie to po pierwsze zbankrutowałbym mimo że koszt tego nie jest tragiczny ale dla kilku opcji to się już nazbiera jakaś suma. Podejrzewam też że te darmowe dostępne wersje z sankomu nie są super dokładne i mimo dobrego zaprojektowania domu w programie darmowym może dać inny wynik niż aktualny program który używają zawodowi audytorzy ale jak kilka opcji domu sprawdzę w tym samym programie to na podstawie tego będę mógł wybrać najlepszą opcję na której oprę swój końcowy projekt i który będę mógł wysłać do fachowego audytora do fachowego przeliczenia gdyż w domu pasywnym każdy wacik się liczy. Sam z grubsza sobie będę mógł sprawdzić jak się zmienia zapotrzebowanie w zależności od różnych przegród itd i wybrać najlepszą opcję. Projekt do tego przewiduję taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2015 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Teraz trochę wizualizacji jak to będzie z grubsza wyglądać i niekoniecznie w takich kolorach i kształtach gdyż były ograniczone ale forma będzie prosta elewacja północna elewacja południowa elewacja wschodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2015 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 elewacja zachodnia Widoczny garaż i przeszklony wiatrołap będą pomieszczeniami nieogrzewanymi na tradycyjnym fundamencie a dom na płycie fundamentowej. Taras południowy będzie prawie na jednym poziomie z płyta więc po obwodzie też zrobię nieduży fundamencik czyli nie tak mocny jak pod garaż. Pod garaż ławę zrobię na 40cm wysokości a pod taras na 30cm i też węższy bo nie trzeba mocny. W środku w nim wysypię jakiś gruz z rozbiórki i piasek który zostanie a na pewno zostanie z zaprawy do układania bloczków fundamentowych tak aby to zagęścić i wylać płytę tarasową ze spadkiem na tym a przy okazji obwodowo po całości będę chciał zrobić jakiś ładny cokolik wiec to musi być równe. Jak ktoś może pomóc w uzupełnianiu audytora to będę wdzięczny bo sam tego nie zrobię dobrze i liczę na waszą pomoc drodzy forumowicze. Przy okazji może komuś też się przyda to do zrobienia swojej symulacji, więc zaczynamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2015 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 W tym wątku też nie zajmuje się sensownością izolacji, nad detalami czy zrobić coś tak czy tak tylko typowo sprawami związanymi z poprawnym uzupełnieniem danych w audytorze aby zrobić obliczenia i żeby się jak na ten program i jego niedoskonałości zgadzały. Wiem ze przepisy się zmieniają, że nowsze programy są dokładniejsze itp ale dzięki temu chcę mieć jakiś obraz wyników dla tego projektu. Jak ktoś ma uwagi do samego projektu to proszę pisać w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223824-dom-prawie-pasywny/page95 i nie zaśmiecać tego niepotrzebnymi uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2015 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Otwierając audytor OZC Pro 6.1 demo mamy dane ogólne więc je uzupełniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2015 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Potem wybieramy zakładkę dane podstawowe i trzeba je uzupełnić ale już tu mam pewne wątpliwości. Celem moim jest taki dom aby nie była w nim potrzeba instalowanie CO czyli bez tradycyjnych grzejników czy wodnej podgłówki zasilanej piecem czy kotłem. Tego nie chcę. Też nie jest moim szczytem marzeń w całym domu ciągnąć kabli. Zamysł mam taki aby nie robić ogrzewania. Najwyżej jeżeli się okaże że coś musi być to wolę wstawić jakiś grzejnik elektryczny. Na pewno w łazienkach grzejniki będą musiały być lub kable więc co mam wybrać w typie ogrzewania ? No chyba że to nie ma teraz znaczenia i można przykładowo wybrać podłogowe bo później to można zmienić to proszę o taką informację. Też o co chodzi z tym obrotem jak będzie bez obrotu to jak dom będzie ustawiony względem słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2015 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Następna zakładka to kondygnacje [ATTACH=CONFIG]298634[/ATTACH] widzę że domyślnie coś ustawiło ale zmieniłem na razie tylko wysokość pomieszczeń z 2,7m na 2,6m ale wysokość kondygnacji zostawiłem na 3m bo tyle mi wychodzi a co z pozostałymi polami które domyślnie się ustawiły? Mają one teraz jakieś znaczenie czy można tak zostawić i pominąć bo przykładowo w czasie projektowania i tak zrobi się swoje? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.01.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Skoro nikt nic nie podpowiada to w danych podstawowych dam ogrzewanie podłogowe aby coś było ale nie wiem co z instalacja chłodzenia. Jako tako klimy nie planuje a do chłodzenia mam zamiar używać rekuperację w połączeniu z gwc więc nie wiem co tam zaznaczyć więc tego nie wybieram. Najwyżej jak będzie taka potrzeba to później się to zrobi więc zostawiam to tak Z tymi kondygnacjami to też tak zostawiam bo też chyba można to zmienić bo jest to na zielono więc można zostawić dane domyślne. Następnie jest wentylacja więc wybieram tak a reszta ustawia się domyślnie więc tak zostawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.01.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 teraz są mostki więc wybieramy po kolei, -najpierw naroże -naroże wklęsłe ale ja takiego mieć nie będę i racze nikt kto planuje mieć dom pasywny też nie będzie miał to wybieram brak -następnie ściana zew. z wew. -dach-ściana zew. i tu nie wiem czy powinienem coś wybierać ale chyba nie zaszkodzi wybrać najlepszej możliwej opcji z ciągłością izolacji -potem jest dach-ściana wew wiec wybrałem brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.01.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 -strop-ściana zewnętrzna -następnie strop zewnętrzny-ściana zewnętrzna ale tu też brak -strop zew.-ściana wew. też brak -balkonu z konstrukcji stropu mieć nie będę więc też brak -słupa nie planuje więc brak -następnie są otwory okienne i drzwiowe a że planuje w warstwie ocieplenia to wybieram pierwszy wariant -na końcu jest podłoga na gruncie a że nie ma tam płyty dla której mostek byłby zerowy to dodaję ją sobie i wpisuje wartość mostka jako 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.01.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 I mam to gotowe prawie wszędzie mostek liniowy jest wpisany jako 0, nie wiem czemu przez program narzuciło w narożu taki mostek. Zmienić go na 0 czy zostawić? a co z resztą? Zostawić na 0? Wiem że to jest dla wersji bezbłędnie ułożonej izolacji. Będę wdzięczny jak ktoś się przyłączy do pomocy w uzupełnianiu i podpowie czy jest dobrze czy coś trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=298990&d=1421264876&thumb=0 pomyliłeś wartość PSI przy narożu wypukłym jest + nie minus .. wklęsłe jest na - ale jak wpiszesz te wartości co widać na obrazkach np http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=298998&d=1421265945&thumb=0 przecież ta wartość zjada tyle co pas ściany o wysokości 8m i długości .. jak ten mostek .. o tyle dokładasz do domu strat .. nie realnych. zobacz sobie wartości dla fundamentu Nydara. jeśli mostki mają być, to je pomiń .. nie wpisuj 0,00 .. bez sensu. tu masz wartości dla profilu B92 brugmann http://www.builddesk.pl/ weź zrób w tym .. jeśli będziesz chciał to prześlesz to rzucę okiem na wyniki .. bo będę mógł w programie obaczyć co i jak zrobiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=298990&d=1421264876&thumb=0 pomyliłeś wartość PSI przy narożu wypukłym jest + nie minus .. wklęsłe jest na - nie że pomyliłem tylko tak ustawił program ale jak wpiszesz te wartości co widać na obrazkach np http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=298998&d=1421265945&thumb=0 przecież ta wartość zjada tyle co pas ściany o wysokości 8m i długości .. jak ten mostek .. o tyle dokładasz do domu strat .. nie realnych. [ATTACH=CONFIG]299002[/ATTACH] zobacz sobie wartości dla fundamentu Nydara. dlatego dodałem kolejną propozycję i podpisałem płyta i wartość mostka wpisałem jako 0 bo go nie będzie albo raczej nie powinno jeśli mostki mają być, to je pomiń .. nie wpisuj 0,00 .. bez sensu. [ATTACH=CONFIG]299004[/ATTACH] tu masz wartości dla profilu B92 brugmann http://www.builddesk.pl/ weź zrób w tym .. jeśli będziesz chciał to prześlesz to rzucę okiem na wyniki .. bo będę mógł w programie obaczyć co i jak zrobiłeś... jak możesz to popraw na tym zdjęciu wartości mostków liniowych jakie są faktycznie jeżeli to co widać to jest źle a potem to zmienię w programie. Właśnie testuję ten program builddesk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 nie że pomyliłem tylko tak ustawił program to jest błąd w programie, naroża wypukłe są zawsze zwiększające stratę .. czyli + minusowe wartości daje się przy narożach wklęsłych. faktycznie jeżeli to co widać to jest źle Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: mostki.wypełnione.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 89,6 KB ID: 299088 a potem to zmienię w programie. wartości po zamieniane... buildesk jest mniej obrazkowy, ale można szybko będzie zobaczyć co i jak .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.01.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A audytorem to zbudujesz co najwyżej dom pasywnopodobny.Było już kilka takich "pasywnych" domów na forum niestety jedynie do chwili jedynego prawdziwego testu jakim jest zima! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts