Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekarnik: jak najwyższe temperatury


tojok

Recommended Posts

Nietypowy wymóg dla piekarnika elektrycznego. Ma się "rozpędzać" do jak najwyższych temperatur. Fajnie jeśli skala by się zaczynała od 40 stopni i była możliwość oddzielenia poziomów.

Marka, wygląd, dodatkowe funkcje na razie bez znaczenia. niestety widziałem do tej pory tylko modele do 300 stopni. Jest coś wyżej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Szanowny kolega zapewne tęskni za pieczoną w odpowiedniej temperaturze porządną pizzą :)

 

Szukaj piekarników z funkcja pieczenia pizzy, choć niestety najczęściej jest to tylko oszustwo sprowadzające się do włączania wszystkich grzałek naraz, temperatura w ten sposób uzyskiwana nadal nie jest zbyt szokująca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też nie słyszałem o domowych piekarnikach z wyższą temperaturą, ale te piekarnikowe programy do pieczenia pizzy to nieporozumienie i stąd mój pomysł, że może przedpiśca szuka czegoś lepszego. Prawdziwy piec do pizzy wytwarza temperaturę rzędu 400-500 stopni.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mebli - z całą pewnością. Dlatego piece do pizzy (te prawdziwe) zwykle stoją samodzielnie :)

 

http://piecdopizzy.pl/piece/obrazki/72.jpg

 

Tylko pytanie, kto sobie taki do domu kupi...

 

Swoją drogą, ciekaw jestem, czy jest szansa na pizzę pieczoną w dobrej temperaturze, w warunkach domowych. Może (jak ktoś ma dużo miejsca i lubi styl rustykalny) pokusić sie o piec opalany drewnem? Pizza z takiego pieca to już w ogóle dzieło sztuki jest, a przy okazji mogłoby to być i piecem chlebowym (robią sobie ludzie przecież).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...
  • 3 weeks później...

310*C i kamień w zestawie -> https://www.beko.pl/produkt/1000/bir35402xms

 

Z wieloletniego doświadczenia w pieczeniu domowej pizzy najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta(np.: napoli, new YC itd.) , kamień (płytka szamotowa), odpowiednio rozgrzany piekarnik i sposób pieczenia.

 

W domowy piekarniku w temp do 280*C nawet z kamieniem bez "podwójnego" pieczenia praktycznie nie da się upiec dobrej pizzy - owszem ciasto będzie ok ale ser się rozwarstwi i … Najlepszy efekt można uzyskać podpiekając ciasto z sosem i potem w drugim etapie nakładając dodatki.

 

Można próbować jednoetapowo ale trzeba bardzo mocno nagrzać kamień i wnętrze piekarnika - czas pieczenia 3-4min maks ,pieczenie następnej pizzy dopiero po ponownym rozgrzaniu - bez pirometru ciężko określić jaką temp ma kamień itd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
Ja mam gazowy piekarni z górną grzałką elektryczną. Max to jakieś 230stC. Żeby nagrzac kamień, potrzebuje jakies 30 minut grzania pełną mocą. Wkładam pizzę na kamień i po 5 minutach właczam górną grzałkę na 4 minuty. Pizza wychodzi ok, ale nie jest to taka jak z pieca do pizzy. Dlatego mam zamiar kupic elektryczny z minimum 300stC. Jak na razie tylko jeden taki znalazłem wolnostojący.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 6 months później...
Ja piekę pizze w piekarniku domowym elektrycznym, mam gruby kiamień sprowadzony z włoch, nagrzewam piekarnik i kamień przez godzinę na ustawieniu 300*C i potem piekę około 2 i pół minuty, wychodzi okej. Natomiast mam jeszcze gril gazowy Webera, taki duży i tam używam drugi taki sam kamień i powiem Wam, że moc grzania tego grilla jest większa napewno, bo przy tak samo zrobionym cieście pizza wypieka się na tym grillu zupełnie inaczej, ciasto jest dużo smaczniejsze. Pewnie ktoś się będzie śmiał ale uwieżcie mi, że czuć różnicę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Dołączam do dyskusji, bo sprawa piekarnika wysokotemperaturowego to dość spory problem a żeby wypiec pyszna neapolitańska pizzę trzeba ja potraktować mniej więcej 420 st C. Tak jak wspomnieli przedmówcy, ze max osiągany przez dostępne piekarnik to ok 300 st C i użycie kamienia, czy grubej blachy metalowej nie zrównoważy braku ponad 100 st C, dlatego jest kilka hacków, które mogą pomoc osiągnąć taka temperaturę w normalnym domowym elektrycznym piekarniku.

 

1. Podczas włączania trybu samooczyszczenia piekarnika ten się nagrzewa właśnie do temp w zakresie 400-500st C. Problem pojawia się jednak w tym, ze proces trwa trochę czasu a drzwi piekarnika zazwyczaj się blokują ze względów bezpieczeństwa, dlatego na własne życzenie można się pozbyć tego zabezpieczenia- ja tak zrobiłem w jednym piekarniku i całkiem sprawnie to działało.

 

2. Druga metoda znacznie trudniejsza i wymagająca trochę majsterkowania i ostrożności to zakup nowego sterownika wraz z dodatkowymi termometrami i podpiąć to do istniejących grzałek piekarnika. Czyt. Stworzenie niezależnego systemu, który w żaden sposób nie opiera się na istniejących trybach piekarnika. Ten cały proces dobrze przedstawił w swojej serii odcinków Alex the French guy cooking- serdecznie polecam.

 

3. Najbardziej kosztowna, ale i najbezpieczniejsza to zakup mobilnego piecyka np Omnii, czy rockbox.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...