WASZCZYNSON 15.01.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam Wszystkich Forumowiczów Mam duży dylemat, z pewnych względów zmieniam swoje życie o 180 stopni. Mieszkam w Gdyni ale postanowiłem zmienić miejsce zamieszkania, znalazłem starą małą kamieniczkę w niewielkim 4 tysięcznym miasteczku blisko niemieckiej granicy, jest piękna przynajmniej na zdjęciach na żywca jej jeszcze nie widziałem, z czerwonej cegły, piękne okna, wygląda tak jak zawsze chciałem, żeby wyglądał mój dom. Powierzchnia około 215 m oprócz tego dodatkowo dobudowane pomieszczenie 33 m2. Pod koniec stycznia jade ją oglądać, jestem realistą i wiem, że takie domy wymagają wielkich remontów, a ja niestety na sprawach budowlanych się nie znam, więc wszystko muszą zrobić fachowcy. Oczywiście przed zakupem, wycena przez fachowca (może zbiję jeszcze cenę) oraz opinia a w zasadzie ekspertyza stanu technicznego i kosztorys, też sporządzone przez fachowców, decyzję ostateczną podejmę dopiero wówczas, muszę przeliczyć swoje środki finansowe, no i sprzedać nieruchomość w Gdyni a to pewnie potrwa. Kamieniczka jest piękna, na parterze duże łukowe okna, wielkie drzwi wejściowe, marzenie. Na parterze lokal użytkowy w którym chciałbym prowadzić działalność, również przybudówka miałaby być zaadaptowana na lokal użytkowy na wynajem (może będzie na opłaty), pierwsze piętro i poddasze to dwupoziomowe mieszkanie. Poddasze rewelacyjne, jedna wielka powierzchnia 71 m, wysoka na około 4 może 5 m i wielkie okna z dwóch stron, już widże wielki pokój, kominek kuchnię ale się rozmarzyłem Plusem kamieniczki jest to że ma betonowe stropy, dach raczej do wymiany, okna też, instalacje również, myślę, że i wilgoci trochę jest, bo dach nieszczelny, co prawda cały czas dom jest ogrzewany, bo prowadzona jest w nim działalność ale woda się jednak lej przynajmniej przy kominach, pewnie trzeba zrobić izolację pionowa i poziomą, domu nie chcę ocieplać i tynkować, bo straci swój urok, jedynie chciałbym wyczyścić elewację żeby odzyskała swój blask. Nie wiem czy to dobry pomysł, ja mieszczuch w małym miasteczku i remont na głowie, na którym się nie znam, pilnowałem fachowców przy wykańczaniu kolejnych mieszkań ale to nie to samo co taki remont. Niestety po zobaczeniu tej kamieniczki żadna inna nieruchomość mi się nie podoba, to chyba miłość od pierwszego wejrzenia ale żeby tylko nie przerodziła się w nienawiść bo jak wiadomo od miłości do nienawiści jest bardzo blisko. wygadałem się nareszcie pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 15.01.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Hehehe. Na miłość nie ma lekarstwa. Sam to przerabiałem. Mam ponad 100 metrowe mieszkanie w starej kamienicy. Teraz, dzięki temu doświadczeniu wiem jedno- trzeba załatwić nakaz rozbiórki, wyburzyć i wybudować nowe!!!!!!!!!! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WASZCZYNSON 15.01.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dzięki za podniesienie na duchu No tak na miłość nie ma rady jak na razie to tylko plany ale musi to być miłość skoro pojadę to cudo oglądać , droga w jedną stronę 400 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.01.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Czekam na relację z wizyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.01.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 dowiedz się czy nie podlega ona pod konserwatora zabytków - to moze wygenerować dodatkowe koszty oraz niemożność wykonania prac. Bardzo romantyczne Twoje podejście domu nie chcę ocieplać i tynkować, bo straci swój urok Rozumiem że nastawiłeś się na koszty eksploatacji ? Zakładając że nieocieplona kamieniczka pociągnie 150 kwh/m2/rok to sezon grzewczy gazem będzie Cie kosztował w okolicach 9000 zł. Węglem ze 6000 zł I tak co roku. Stać Cię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WASZCZYNSON 17.01.2015 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Relację oczywiście zdam Wiem że muszę się dowiedzieć, czy kamieniczka przypadkiem nie podlega pod konserwatora ale chyba raczej nie. Ocieplenie nie wchodzi w grę, bo budynek straci cały swój urok, może mógłbym ocieplić ją przynajmniej częściowo od wewnątrz ??? Chciałbym cześć ścian w środku zostawić nieotynkowanych ceglanych więc w tych pomieszczeniach ocieplenie nie wchodzi w grę. Co do ogrzewania to nie wiem, chciałbym podłączyć ogrzewanie gazowe, gaz jest podobno podciągnięty, jak na razie to jest chyba ogrzewanie węglowe ale to raczej odpada. Miałem kiedyś dom w Gdyni który miał ogrzewanie gazowe, był to taki do z lat osiemdziesiątych dosyć spory, więc wiem ile może kosztowac ogrzanie takiego budynku gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WASZCZYNSON 17.01.2015 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 podejście rzeczywiście mam romantyczne ale jak stwierdzę po ekspertyzach i kosztorysie, że za dużo kasy będę musiał włożyć to penie niechętnie ale odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 08.02.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Myślę że ekonomia zabiła zauroczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekore 09.02.2015 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Robie remonty od cwierc wiecza w roznych regionach swiata .Wszystko mozna wykonac tylko trzeba wiedziec co sie chce..........ekonomia jest wzgledna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 19.02.2015 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jeżeli zajmujesz się tym zawodowo, to doskonale wiesz że nieświadomy inwestor ze stuletnim budynkiem do remontu to kura znosząca złote jaja. Ekonomia jest względna i zależy od ilości zer na koncie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie na darmo stare kamienice, stodoły i kościoły wykupują milionerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts