Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodanie gniazdka - jak to zrobić?

Recommended Posts

Ja go nie bronię ale nie ma przepisu mówiącego o 2.5mm. To jest tylko norma, a norma a prawo to dwie różne rzeczy. Nie myl pojęć. Facet ma swoje lata, pewnie "za jego czasów" były inne normy.

A po drugie ja mam w gniazdkach 1.5mm a blok jest z 1999 więc tu jest coś dziwnego - albo był taki projekt albo developer chcial zaoszczędzić. Tylko w kuchni i łazience mam 2.5

Normy w Polsce nie są obowiązkowe chyba że są przywołane przez ustawę.

Jak do gniazdka włączycz np radio to pewnie i 0,5 mm2 wytrzyma ale jeśli zimą ktoś wpadnie na pomysł włączyć grzejnik 5kW albo czajnik, żelazko.

Właśnie dlatego instalację robi się troszkę na zapas ma być bezpieczna.

Edytowane przez Remiks

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja go nie bronię ale nie ma przepisu mówiącego o 2.5mm. To jest tylko norma, a norma a prawo to dwie różne rzeczy. Nie myl pojęć. Facet ma swoje lata, pewnie "za jego czasów" były inne normy.

A po drugie ja mam w gniazdkach 1.5mm a blok jest z 1999 więc tu jest coś dziwnego - albo był taki projekt albo developer chciał zaoszczędzić. Tylko w kuchni i łazience mam 2.5

Pewnie "był taki projekt, bo developer chciał zaoszczędzić". Na jednym mieszkaniu to żadna oszczędność - na bloku lub osiedlu już jakaś jest.

Edytowane przez przemo1

Może na wolnej chwili przejdę się do administracji zobaczyć z ciekawości projekt dla mojego bloku.

Dobre :) Idź! Niezłą panikę wzbudzisz w spółdzielni. Jak ja zapytałem o projekt, to mnie spławili ale w ramach rekompensaty wyasfaltowali klepisko służące za parking. W kilka dni.

Dobre :) Idź! Niezłą panikę wzbudzisz w spółdzielni. Jak ja zapytałem o projekt, to mnie spławili ale w ramach rekompensaty wyasfaltowali klepisko służące za parking. W kilka dni.

He he, ja nie mam zamiaru robić awantury, po co mi to. Chce tylko z ciekawości przy okazji sprawdzić, czy taki był projekt, czy wykonawca poszedł na łatwiznę. U nas z dostępem do projektów nie ma problemu - w tamtym roku rozbudowywałem ogrzewanie w mieszkaniu (dodawałem grzejniki na drugim poziomie w poddaszu), można sobie nawet skopiować i zabrać do domu.